Τα σχολεία ανοίγουν και πάλι τη Δευτέρα 1 Ιουνίου

               ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ

Αγαπητοί γονείς, όπως ήδη γνωρίζετε από τις επίσημες ανακοινώσεις τη Δευτέρα 1 Ιουνίου τα Δημοτικά Σχολεία της χώρας μας ανοίγουν μετά από δύο μήνες και 21 ημέρες αναστολής λειτουργίας. Όμως τίποτε δεν θα είναι όπως πριν. Οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας όπως ορίζονται από τον ΕΟΔΥ είναι αυστηροί και η τήρησή τους είναι αναγκαία, διότι η μάχη με τον κορωνοϊό δεν έχει τελειώσει ακόμη. Στο βαθμό που όλοι μας τηρήσουμε τους κανονισμούς, θα βγούμε από τη μάχη αυτή χωρίς περαιτέρω απώλειες.

Το σχολείο μας έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα που προτείνονται από τους ειδικούς, ώστε να λειτουργήσουμε χωρίς το φόβο της διασποράς του ιού. Στο πλαίσιο αυτό:

  1. Κάθε τάξη (τμήμα) χωρίζεται σε δύο ισοδύναμα μικρότερα υποτμήματα μαθητών, έτσι ώστε να πληρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις: τα υποτμήματα να έχουν αριθμό μαθητών μικρότερου του 15 και συγχρόνως το κάθε θρανίο να απέχει από τα πέριξ αυτού 1,5 μέτρο. Επομένως το ένα υποτμήμα (οι μισοί μαθητές) θα έρθουν στο σχολείο τη Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή και οι άλλοι μισοί την Τρίτη – Πέμπτη. Την επόμενη εβδομάδα οι μαθητές που ήρθαν στο σχολείο τις μέρες Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή θα έρθουν τις μέρες Τρίτη – Πέμπτη. Κάθε εβδομάδα θα γίνεται η εναλλαγή ώστε όλοι οι μαθητές να επωφελούνται το ίδιο. Οι εκπαιδευτικοί θα διδάσκουν στους μαθητές της κάθε βάρδιας του ίδιου τμήματος την ίδια ύλη, ώστε κανείς να μην αδικείται. Θα λάβετε από τους δασκάλους σας με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κοινοποίηση των υποτμημάτων του μάθε μαθητή και ειδοποίηση για το ποιο υποτμήμα θα έρθει τη Δευτέρα και ποιο την Τρίτη.
  2. Το απογευματινό πρόγραμμα (ολοήμερο) δεν θα λειτουργήσει.
  3. Τα θρανία έχουν ήδη τοποθετηθεί από τους εκπαιδευτικούς με αυστηρή τήρηση του κανόνα της απόστασης και της θέσης του καθίσματος και οι τάξεις έχουν καθαριστεί από το προσωπικό καθαριότητας με επιμέλεια. Απολύμανση των θρανίων θα γίνεται σε καθημερινή βάση.
  4. Κάθε θρανίο έχει επάνω γραμμένα δύο ονόματα μαθητών. Είναι τα ονόματα των παιδιών που θα κάθονται στις δύο διαφορετικές βάρδιες και θα τηρείται αυστηρά η θέση του καθένα. Τα θρανία θα απολυμαίνονται μετά το πέρας των μαθημάτων, όπως και τα καθίσματα των μαθητών.
  5. Έξω από όλες τις τάξεις έχει τοποθετηθεί μηχανισμός έγχυσης απολυμαντικού υγρού, ώστε ο κάθε μαθητής να απολυμαίνει τα χέρια του πριν μπει στην τάξη.
  6. Στις τουαλέτες έχουν τοποθετηθεί περισσότερα δοχεία με υγρό κρεμοσάπουνο. Ο κάθε μαθητής θα πλένει τα χέρια του επιμελώς μόλις εξέλθει από την τουαλέτα, θα σκουπίζει τα χέρια του με χαρτοπετσέτες που θα είναι τοποθετημένες εκεί και κατόπιν θα απολυμαίνει τα χέρια του με απολυμαντικό ζελέ που βρίσκεται σε μηχανισμό προσαρμοσμένο στον τοίχο έξω από κάθε τουαλέτα.
  7. Η πρωινή προσευχή δεν θα γίνεται στο προαύλιο. Ο κάθε μαθητής, μετά τις 8.00 π.μ. που θα ανοίγει το σχολείο θα εισέρχεται στην τάξη του όπου θα τον περιμένει ο δάσκαλος και θα κάθεται στο θρανίο του. Δεν αγγίζει τα θρανία και τα αντικείμενα κανενός άλλου μαθητή, παρά μόνο τα δικά του.
  8. Τα ωράρια των διαλειμμάτων αλλάζουν ώστε να μην παρατηρείται συνωστισμός στο προαύλιο. Οι μικρές τάξεις των Α, Β, και Γ, τάξεων θα βγαίνουν για διάλειμμα πρώτες και μόλις μπαίνουν στην τάξη οι μεγάλες των Δ, Ε, και Στ θα εξέρχονται για το δικό τους διάλειμμα. Η αναχώρηση της κάθε τάξης των μαθητών από το προαύλιο ή η έξοδος από την τάξη θα ανακοινώνεται από το μικρόφωνο ώστε κάθε τάξη να εισέρχεται και εξέρχεται σε διαφορετικό χρόνο.
  9. Το προαύλιο του σχολείου έχει χωριστεί σε 6 ίσα μέρη με γραμμές χρώματος. Σε κάθε μέρος αναγράφεται με μεγάλα γράμματα το μέρος όπου θα παίζει το κάθε τμήμα μαθητών από τα 6 που κάθε φορά θα προαυλίζονται.
  10. Οι μπάλες όπως και κάθε αντικείμενο που αλλάζει χέρια στο πλαίσιο του παιχνιδιού κατά το διάλειμμα αλλά και κατά τη διάρκεια του μαθήματος στην τάξη ή στην ώρα της γυμναστικής, είναι απαγορευτικό με βάση τους κανονισμούς. Κανένας δεν θα φέρει στο σχολείο αντικείμενα παιχνιδιού που προϋποθέτουν κοινή χρήση.
  11. Τα 4 τμήματα της γερμανικής και γαλλικής γλώσσας θα μεταφέρονται σε τάξεις που μέχρι τώρα είχαν άλλη χρήση, καθότι η τάξη της μουσικής, των εικαστικών των προβολών, της βιβλιοθήκης κλπ δεν θα λειτουργούν για το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν. Όλα τα υπόλοιπα μαθήματα θα γίνονται στην τάξη.
  12. Στην τάξη της πληροφορικής θα εισέρχονται το ανώτερο δέκα μαθητές αφού πρώτα απολυμάνουν τα χέρια τους με υγρό που είναι προσαρμοσμένο στην είσοδο και θα κάθονται από ένας σε κάθε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τα πληκτρολόγια θα είναι καλυμμένα με διαφανές ελαστικό σελοφάν το οποίο θα αφαιρείται κάθε φορά που θα εισέρχεται το επόμενο τμήμα και οι καρέκλες θα ψεκάζονται για απολύμανση.
  13. Ο χώρος των βρυσών έχει καθαριστεί και απολυμανθεί σχολαστικά και έχει βαφεί. Οι βρύσες του εξωτερικού χώρου του σχολείου, έχουν αλλαχθεί όλες και οι 7. Εναλλάξ έχει τοποθετηθεί μία βρύση με πίεση του κουμπιού όπου μπορεί κανείς να πίνει νερό χωρίς να ακουμπάει το στόμα του και μία βρύση με λεβιέ η οποία είναι για το πλύσιμο των χεριών ή το γέμισμα του μπουκαλιού το οποίο καλό είναι να φέρουν όλα τα παιδιά.
  14. Η αναχώρηση από το σχολείο θα γίνεται ως εξής: Θα ανοίγει η πόρτα και οι μαθητές θα αρχίσουν να εξέρχονται από τις 1.10 μ.μ. πρώτα οι τάξεις Β1 και Β2. Στις 1.12 μ.μ. θα ακολουθούν οι Α1 και Α2 τάξεις. Στις 1.15 μ.μ.,  οι Γ2 και Δ1, Δ2,  στις 1.17 μ.μ οι Ε1, Ε2 τάξεις και στις 1.20 μ.μ. και Στ1, Στ2.
  15. Οι γονείς υποχρεούνται να βρίσκονται στην ώρα τους και χωρίς καθυστέρηση να παραλαμβάνουν τα παιδιά τους έγκαιρα. Παραλαμβάνουν το παιδί τους χωρίς να συνωστίζονται στον πεζόδρομο και αποχωρούν άμεσα προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Το ίδιο και κατά τις πρωινές ώρες, αφήνουν τους παιδί τους και αποχωρούν. Καθώς οι μαθητές θα εξέρχονται, παρακαλούνται οι γονείς να παίρνουν θέση στον πεζόδρομο, έτσι ώστε να υπάρχει ανοιχτός διάδρομος εξόδου για τα παιδιά. Είναι κρίμα να αναιρείται στον πεζόδρομο ό,τι το σχολείο εφαρμόζει με αυστηρότατη τήρηση των κανονισμών.
  16. Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής παρουσιάσει αδιαθεσία, οδηγείται μακριά από τους άλλους μαθητές σε χώρο που έχουμε ορίσει, του δίνεται μάσκα να φορέσει, θερμομετριέται και ειδοποιείται ο γονέας του για να τον παραλάβει Στην περίπτωση αυτή πρέπει να έρθετε σε επικοινωνία με το γιατρό σας και αν εκείνος σας συστήσει το τεστ του κορωνοϊού, πρέπει να το κάνετε και να ενημερώσετε το σχολείο για τα αποτελέσματα. Ο μαθητής επιστρέφει στο σχολείο μόνο με βεβαίωση γιατρού.
  17. Συμβουλέψτε το παιδί σας ξανά και πάλι ξανά για τα μέτρα υγιεινής.
  18. Όταν βήχει ή φτερνίζεται πρέπει να βάζει στο πρόσωπο τον αγκώνα του και όταν χρησιμοποιεί χαρτομάντιλο για να σκουπιστεί, να το ρίχνει αμέσως στον κάδο απορριμμάτων.
  19. Η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική, όμως τη συνιστούμε στα παιδιά για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού.
  20. Τα παιδιά πρέπει να πλένουν συχνά τα χέρια τους και πάντα πριν από το φαγητό και μετά την τουαλέτα. Δεν πρέπει να βάζουν τα χέρια τους στο στόμα, στις μύτες και στα μάτια, διότι αυτά τα μέρη του σώματός μας είναι είσοδοι του ιού.
  21. Δεν επιτρέπεται η ανταλλαγή ή χρήση αντικειμένων (μολύβια, γόμες, μαρκαδόρους κτλ), ούτε τα κεράσματα λόγω γιορτής ή γενεθλίων.
  22. Παρακαλούμε να μην παρατηρείται το φαινόμενο, γονείς και κηδεμόνες να φτάνουν στο σχολείο κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, ψάχνοντας το παιδί τους για να του παρέχουν το φαγητό. Όλα να είναι κανονισμένα από τα πριν ώστε τίποτε να μην αποσπά την προσοχή των εφημερευόντων εκπαιδευτικών.
  23. Η είσοδος των γονέων και κηδεμόνων στο χώρο του σχολείου, καθώς και οποιουδήποτε τρίτου προσώπου απαγορεύεται αυστηρά, χωρίς προηγούμενη άδεια από τη Διευθύντρια. Σε περίπτωση εισόδου, ο γονέας πρέπει να φοράει μάσκα. Η επικοινωνία σας με κάποιον-α εκπαιδευτικό ή με τη διευθύντρια γίνεται μόνο μέσω email ή τηλεφωνικά. Αν θέλετε οποιοδήποτε έγγραφο, π.χ. κάποια βεβαίωση φοίτησης, μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 2107778440 ή να στέλνετε μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του σχολείου ( mail@10dim-athin.att.sch.gr ) και το έγγραφο θα σας αποσταλεί στο σπίτι με το παιδί σας, ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αν το επιθυμείτε.
  24. Μετά το πέρας των μαθημάτων, κανένας μαθητής δεν πρέπει να εισέρχεται στο χώρο του σχολείου. Η πόρτα είναι κλειδωμένη και η είσοδος στο προαύλιο από το ύψος του φράχτη αποτελεί παραβίαση του χώρου, επιφέρει φθορά των εγκαταστάσεων και τον καιρό του κορωνοϊού που διανύουμε αποτελεί τρόπος διάδοσης στους μαθητές του σχολείου και στους εκπαιδευτικούς και θα αναζητηθούν ευθύνες για όσους επιτρέπουν στα παιδιά τους να το κάνουν.
  25. Οι μαθητές που δεν θα προσέλθουν στο σχολείο, θα λαμβάνουν τι εργασίες στο σπίτι με τον τρόπο που επιλέγει ο/η κάθε εκπαιδευτικός.
  26. Οι διδακτικές ώρες των εκπαιδευτικών που για λόγους υγείας απουσιάζουν με άδεια ως ομάδες υψηλού κινδύνου, αναπληρώνονται από τους εν παρουσία εκπαιδευτικούς.
  27. Απουσίες δεν σημειώνονται για κανένα παιδί την χρονική περίοδο του Ιουνίου. Αν κάποιος γονέας δεν επιθυμεί να φοιτήσει το παιδί του στο σχολείο τις επόμενες 4 εβδομάδες, διότι υπάρχουν ευπαθείς στον ιό ομάδες με τις οποίες έρχεται σε επαφή το παιδί του ή συντρέχουν λόγοι ευπάθειας του ίδιου του παιδιού, παρακαλούμε να συμπληρώσει την αίτηση που σας επισυνάπτουμε και να μας τη στείλει με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή να την φέρει στο σχολείο.

      Τα ανωτέρω με αίσθημα ευθύνης συζητήθηκαν, εξειδικεύτηκαν και αποφασίστηκαν από το Σύλλογο Διδασκόντων στο πλαίσιο των γενικών οδηγιών των ειδικών επιστημόνων. Θα τηρηθούν αυστηρά.

                                                                                    Η Δ/ΝΤΡΙΑ

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.