ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ;

Η συγγραφή του ομαδικού παραμυθιού, εικονογραφημένου  με τις παραστάσεις του σχολικού ημερολογίου, προέκυψε ως  συνέχεια  και  αποκορύφωμα της δημιουργίας παραμυθιών των μαθητών της Δ2 τάξης, κατά το σχολικό έτος 2011-2012. Το όλο εγχείρημα  μετέτρεψε και εξέλιξε  τις δυαδικές ομάδες σε  μια ενιαία ομάδα, αποτελούμενη από  όλη την τάξη.

Οι στόχοι αλλά και οι μέθοδοι διδασκαλίας συνδιαμορφώθηκαν απ’ όλους μας, με γνώμονα την πληρέστερη κατανόηση του νοήματος από την πλευρά του μελλοντικού αναγνώστη. Η προϋπάρχουσα εμπειρία από την επεξεργασία των εικόνων, που είχε υλοποιηθεί σε εισαγωγικό στάδιο με δίμηνη διάρκεια, αλλά και η συγγραφή, σε δυάδες, των προηγούμενων παραμυθιών, αποδείχθηκαν πολύτιμες. Χρειάστηκε να συζητηθεί η  κατασκευή κοινού πλαισίου του μύθου, χρησιμοποιώντας ως άξονες υπερδομής τις ερωτήσεις: πού, ποιος, πότε, πώς, γιατί, αποτελέσματα, τι νιώθω  και αυτό αποφασίστηκε συλλογικά είτε με ψηφοφορία  είτε  με επιλογή κι αιτιολόγηση. Για  τον τρόπο  έναρξης του ταξιδιού της ηρωίδας χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της ιδεοθύελλας. Αφού έγινε ο επιμερισμός των εργασιών, συζητήθηκαν τα στοιχεία που ζωντανεύουν ένα κείμενο και  τονίστηκε η συμμετοχή όλων των αισθήσεων –και όχι μόνο της όρασης- στην επεξεργασία των εικόνων αλλά και στο παραμύθι. Ιδιαίτερη έμφαση  δόθηκε στο ρόλο των  συναισθημάτων, τόσο των ηρώων όσο και των ίδιων των μαθητών απέναντι στα τεκταινόμενα, σε μια προσπάθεια να διερευνηθεί και να εμπλουτιστεί και  γλωσσικά το συναισθηματικό τους λεξιλόγιο. Το κλείσιμο του παραμυθιού συναποφασίστηκε με διάλογο ανάμεσα στους μαθητές, δίνοντας έμφαση στις εσωτερικές αλλαγές, άρα και την ωρίμανση της πρωταγωνίστριας-προτύπου. Όσο για τον τίτλο, αποφασίστηκε με ψηφοφορία να είναι: “Πάμε μια βόλτα στο χρόνο;”

Αξίζει να δοθεί έμφαση στο γεγονός πως όλοι οι μαθητές καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς συμμετείχαν ενεργά και με αδιάπτωτο ενδιαφέρον σ’ όλα τα στάδια αυτού του ετήσιου διαθεματικού σχεδίου εργασίας, πρόθυμοι να προτείνουν, να σχεδιάσουν, να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους και να τα παρουσιάσουν στην ομάδα της τάξης, γεγονός που λειτούργησε ως αξιολόγηση και ανατροφοδότηση συγχρόνως. Τους ευχαριστώ πολύ για τη χαρά της δημιουργίας που μοιραστήκαμε μαζί. Διαβάστε το παραμύθι μας πατώντας με το ποντίκι στον τίτλο του καθώς και στα ονόματα των μηνών με τη σειρά.

Αναστασία Ν. Μαργέτη

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση