Στο μάθημα της πληροφορικής οι μαθητές της ΣΤ τάξης δημιούργησαν μια προσομοίωση φαναριού. Προγραμμάτισαν τον μικροελεγκτή Arduino να ανάβει τα led φώτα (πράσινο-κίτρινο-κόκκινο). Τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την πολύτιμη βοήθεια του συνάδελφου Αλέξανδρου Μοσκοφίδη, ο οποίος έχει δημιουργήσει extensions για το Arduino S1 στην πλατφόρμα Mind+. Τα παιδιά που είναι ήδη εξοικειωμένα με το scratch, δεν δυσκολεύτηκαν καθόλου να μπουν στη λογική του προγραμματισμού. Περισσότερα εδώ.
Προγραμματισμός micro:bit
Το micro:bit είναι ένας μίνι υπολογιστής σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας. Περιλαμβάνει κουμπιά, αισθητήρες (ήχου, κίνησης, φωτός, θερμοκρασίας), μια οθόνη που αποτελείται από ένα τετράγωνο 5 Χ 5 (συνολικά 25) LED κ.α.
Mπορεί να προγραμματιστεί από τους μαθητές με τη χρήση οπτικών εργαλείων προγραμματισμού (πλακίδια έτοιμων εντολών).
To micro:bit τροφοδοτείται από 2 μπαταρίες ΑΑΑ ή από το καλώδιο USB αν το συνδέσουμε με τον υπολογιστή μας ή το tablet ή το κινητό.
Δεν απαιτείται η εγκατάσταση κάποιου λογισμικού για τον προγραμματισμό. Υπάρχουν πολλές online πλατφόρμες, με πιο δημοφιλή την https://makecode.microbit.org/. Οι μαθητές που δεν έχουν μια πλακέτα micro:bit, μπορούν να προγραμματίζουν χρησιμοποιώντας τον προσομοιωτή.
Λογισμικό για τις μικρές τάξεις του δημοτικού σχολείου
Στις μικρές τάξεις του σχολείου μας, χρησιμοποιούμε ελεύθερο λογισμικό, το οποίο χρησιμοποιεί έναν παιγνιώδη χαρακτήρα προκειμένου να εξοικειώσει τα παιδιά με τον βασικό χειρισμό του Η/Υ, ενώ παράλληλα αναπτύσσει την δημιουργικότητά τους. Τα πιο δημοφιλή είναι:
https://jfo8000.github.io/ScratchJr-Desktop/
Beaver Achiever – Mini Course
Οι μαθητές διδάσκονται βασικές αρχές προγραμματισμού. Αντί να γράφουν κώδικα, μετακινούν έτοιμα πλακίδια εντολών προγραμματισμού. Κάθε πλακίδιο αναπαριστά πραγματικό κώδικα. Ιδανικό για παιδιά τάξεων του δημοτικού σχολείου (Δ- Ε).
Space Adventure: Challenge
Οι μαθητές γράφουν κώδικα για να βοηθήσουν την μαϊμού-αστροναύτη να πιάσει μπανάνες στο διάστημα (Τάξεις Δ-Ε-ΣΤ)
Διαδίκτυο – Internet
Τί είναι το Διαδίκτυο;
Πως συνδεόμαστε στο Διαδίκτυο;
Πόσα Διαδίκτυα υπάρχουν;
Δείτε την παρουσίαση:
Τώρα είστε έτοιμοι για το quiz:
Αν συνδέστε από κινητό ή τάμπλετ μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα kahoot.it και να βάλετε το PIN:08457495
Προσοχή: Μετά από κάθε καρτέλα πρέπει να πατάτε το κουμπάκι next.
Η εξέλιξη των υπολογιστών (Α-Β τάξη)
Πότε άρχισαν οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν μηχανές για να κάνουν υπολογισμούς;
Πώς φτάσαμε από τον άβακα στο τάμπλετ;
Το μυστικό αλφάβητο της Φιλικής Εταιρείας – Άσκηση
Χρησιμοποιήστε το μυστικό αλφάβητο της Φιλικής Εταιρείας για να λύσετε την παρακάτω άσκηση:
Η Επανάσταση του 1821 και η κρυπτογράφηση μηνυμάτων
Η Φιλική Εταιρεία ήταν μια κρυφή ομάδα. Ως τέτοια, λοιπόν, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιεί τους κλασικούς τρόπους επικοινωνίας μεταξύ των μελών της. Ο κίνδυνος να αποκαλυφθούν στους Τούρκους ήταν μεγάλος.
Έτσι επιστρατεύτηκαν μυστικοί κώδικες προκειμένου να μπορούν να συνεννοούνται χωρίς να μπορεί κάνεις άλλος πέρα από τους μυημένους να αντιληφθεί το τι λένε.
Για να μπορέσουμε σιγά- σιγά να μπούμε στη λογική του τρόπου επικοινωνίας μεταξύ των μελών της Φιλικής Εταιρείας θα πρέπει αρχικά να κατανοήσουμε τον κρυπτογραφικό κώδικα που είχαν εφεύρει.
Πιο αναλυτικά το κρυπτογραφικό αλφάβητο της Φιλικής Εταιρείας είχε ως εξής:
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από το αλφάβητο λείπουν τα γράμματα Η και Υ τα οποία αντικαθιστούσε συνήθως το Ι.
Σε κάποιες απεικονίσεις του αλφάβητου λείπει το Ω, ενώ υπάρχει κωδικοποίηση για το ΟΥ. Τα γράμματα Ξ και Ψ τα αντικαθιστούσαν με το ΚΣ και το ΠΣ και συνεπώς η κρυπτογράφηση τους είναι το «άθροισμα» αυτών των γραμμάτων που αμέσως γινόταν 4α και 9α αντίστοιχα.
Τεχνικές κρυπτογράφησης χρησιμοποιούμε και σήμερα για να μπορούμε να στέλνουμε με ασφάλεια μηνύματα μέσω υπολογιστών ή κινητών συσκευών. Εξασφαλίζουμε με αυτόν τον τρόπο ότι δεν θα μπορέσει κάποιος να διαβάσει τα μηνύματά μας.