Λίγες ημέρες πριν έγραφα για τους μαθητές που οργανώνονται στο facebook αναμένοντας πολλοί να εκμεταλλευτούν το πράσινο φως της ηγεσίας το ΥΠΕΠΘ σχετικά με την έκφραση συναισθημάτων μέσω των κοινωνικών δικτύων. Σήμερα διαβάζω στην Ελευθεροτυπία:
Μετά τα Χανιά, όπου μαθήτρια καλούσε σε γκρουπ που είχε φτιάξει στο Facebook κατά της διευθύντριας του γυμνασίου της, ο «ιός» χτύπησε και τη Χίο! «Αντε να μαζευτούμε 1.000, να διώξουμε τη διευθύντρια από το σχολείο», ήταν η ονομασία που έδωσαν στο γκρουπ που δημιούργησαν, προφανώς για πλάκα, οι μαθητές του Γυμνασίου Κάμπου.
Ωστόσο, προκλήθηκε αναστάτωση στη σχολική κοινότητα του εν λόγω γυμνασίου εξαιτίας του γεγονότος ότι τα αρχικά σχόλια και οι «εγγραφές» στη συγκεκριμένη ομάδα (που έφτασαν περίπου τις 200), άρχισαν σιγά σιγά να ξεφεύγουν από τα στενά όρια του σχολείου, περνώντας σε λιβελογραφήματα ακόμα και από εξωσχολικούς. Ιδιαίτερα προβληματισμένη είναι η διευθύντρια του σχολείου, που αρνήθηκε όμως να κάνει δηλώσεις μέχρι να ενημερωθεί, επίσημα τουλάχιστον, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε ότι ύστερα από αυτό δεν νιώθει καλά ώστε να συνοδεύσει τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου στην τριήμερη εκδρομή τους. Στη θέση αυτή συμφώνησαν μαζί της και οι άλλοι συνάδελφοί της καθηγητές, πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά πιθανόν να μην πάνε καθόλου εκδρομή, λόγω μη διαθέσιμων συνοδών! Οπότε ναι μεν δεν τιμωρείται κάποιος συγκεκριμένος, αλλά η τιμωρία στρέφεται κατά όλης της Γ’ τάξης. Σήμερα αναμένεται να κοινοποιηθεί και επίσημα η απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Διαβάστε όμως στην Daily Mail τι τραβούν οι συνάδελφοι στην Εσπερία και κυρίως πως το αντιμετωπίζουν…
Δυστυχώς έχουν χαθεί κατά τη γνώμη μου τα όρια της καταστρατήγησης της προσωπικής αξιοπρέπειας και της προσωπικής ελευθερίας έκφρασης. Το ζήτημα είναι βέβαια περίπλοκο. Ποιες είναι οι προθέσεις των μαθητών που γράφουν σχόλια κάθε φορά, αν και γιατί εκτρέπονται, τι θα πρέπει να συμβαίνει σε περιπτώσεις που υπάρχουν χυδαίες επιθέσεις και ύβρεις εναντίον καθηγητών επί προσωπικού, τι προβλέπεται και αν θα πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο επιβολής ποινών.. . Και τελικά πόσο απροστάτευτος μπορεί να είναι κανείς στη λάσπη που θα του εκτοξεύσει κανείς στο διαδίκτυο ανεξαρτήτως ιδιότητας και ηλικίας. . .Πρώτα ήταν τα videos και οι φωτογραφίες στο you tube, τώρα το θυμικό ξεσπάει στο facebook. Είναι σημεία των καιρών. Απότοκα παρακμής κοινωνικής (έκδηλης σε κάθε τομέα) . Δεν λύνεται όμως με ευχολόγια ούτε με υπεραπλουστεύσεις όπως είδαμε να διατυπώνονται από τα μέσα ενημέρωσης. Που κόπτονται για την εκπαίδευση βρίζοντας τους καθηγητές! Ούτε η μεγαλεπήβολη ένταξη των ΤΠΕ στα σχολεία δίνει άλλοθι σε στάσεις που προσβάλλουν και εξευτελίζουν υπολήψεις.