siliaz's blog

Ένα ψηφιακό ημερολόγιο για την Αντιγόνη

πολλῷ τὸ φρονεῖν εὐδαιμονίας πρῶτον ὑπάρχει. χρὴ δὲ τά γ᾽ εἰς θεοὺς μηδὲν ἀσεπτεῖν. μεγάλοι δὲ λόγοι μεγάλας πληγὰς τῶν ὑπεραύχων ἀποτίσαντες γήρᾳ τὸ φρονεῖν ἐδίδαξαν.

Απρ 20115

Μτρφ.

“Η φρόνηση είναι το πρώτο καλό για την ευτυχία. Ανάγκη στα θεία να έχεις ευσέβεια. Για λόγια μεγάλα
μεγάλες πληγές οι αλαζόνες πληρώνουν

Ερμηνεια φρασης

με λιγα λογια η φραση αρχικα μας λεει ότι φρονηση είναι η ταπεινωτητα του ανθρωπου  οπου είναι ένα καλο  αναμεσα σε πολλα αλλα για την ευτυχια του ανθρωπου.επισης η φρόνηση είναι το πρώτο και κύριο θεμέλιο επιτυχημένου βίου. στην επομενη φραση μας λεει ότι πρεπει να είναι  πιστοι να σεβονται να εκτιμουν τα ανωτερο που είναι οι θεοι ,χωρις πιεση και χωρις να εισαι αναγκασμενοι να πιστευουν.επιπλεον  η ουσία είναι να μη χάνει κανείς ποτέ την ευσέβεια προς τους θεούς. μεγάλα λόγια από υπερόπτες αν­θρώπους επισύρουν βαριά πλήγματα ως τιμωρία και διδάσκουν φρόνηση στα γηρατειά. η επαρση ορισμενων ανθρωπων με ιδεες και λογια που δειχνουν να αγνοουν και να μην δεχονται την υπαρξη και μεγαλοσυνη των θεων  φαινεται από τις τιμωριες που πληρωνουν…

Συγχρονη Ερμηνεια φρασης

Στην σημερινή εποχή πιστεύουμε ότι η ταπεινότητα είναι αδυναμία στον άνθρωπο και πολλοί πιστεύουν ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν, να κοροϊδέψουν και να εξαπατήσουν ένα συνετό άνθρωπο. Ο συνετός και μετρημένος άνθρωπος κάνει το καλό και μέσα του νιώθει ευτυχία και γαληνή. Στους παρακάτω στίχους  βλέπουμε  ότι και στην σημερινή εποχή έχουμε ανάγκη να πιστεύουμε σε κάτι ανώτερο από εμάς να το υπηρετούμε με το δικό του τρόπο ο καθένας  και έτσι να νιώθουμε γεμάτοι μέσα μας.  Νομίζω ότι η υπεροψία και ότι νιώθει κάποιος ανώτερος και καλύτερος από τους άλλους σήμερα θεωρείται προσόν για να προχωρήσει κάποιος στην ζωή και θρασύτητα ευνοεί πολλούς ανθρώπους. Τελικά όμως και στην σημερινή εποχή αυτοί οι άνθρωποι είναι άδειοι μέσα τους  και πληρώνουν τα τίμημα της επιτυχίας  χωρίς βέβαια να τους τιμωρήσει κάποιος θεός. Την τιμωρία την δημιουργούν οι ίδιοι για τον εαυτό τους .

ΝΙΚΟΣ ΣΙΑΒΑΚΛΗΣ, B4

Αφήστε μια απάντηση

Kατηγορίες

Είναι σήμερα

Απρίλιος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Μια «άλλη» συνάντηση των μαθητών και των μαθητριών των τμημάτων Β3 και Β4 του 1ου ΓΕΛ Σερρών με την Αντιγόνη του Σοφοκλή.
Μέσα από τις σελίδες ενός ψηφιακού ημερολογίου συνομιλούμε με το κείμενο και την ηρωίδα και πειραματιζόμαστε σε νέες διαδρομές ανακάλυψης και μύησης στο μάθημα της Αρχαίας ελληνικής Τραγωδίας.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες ελεύθερα επιλέγουν και σχολιάζουν την αγαπημένη τους φράση από την τραγωδία συνθέτοντας με το λόγο και την εικόνα τη δική τους σελίδα για την Αντιγόνη.

Σύλια Ζέττα

Φιλόλογος 1ου ΓΕΛ Σερρών



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων