Το καλοκαίρι του 2013 είχα την τύχη να ταξιδέψω στην Αμερική και να παρακολουθήσω το πρόγραμμα του CTY στην Πενσιλβάνια. Όλα ξεκίνησαν μια Πέμπτη κατά τα μέσα του Απρίλη, όταν ο Διευθυντής του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου του Ηρακλείου, υπέβαλε αίτηση συμμετοχής μου σ’ έναν διαγωνισμό στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Anatolia στην Θεσσαλονίκη. Το επόμενο Σαββατοκύριακο βρισκόμουν στην συμπρωτεύουσα για να διαγωνιστώ με άλλα 50 παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα, ηλικίας από 13 έως 16 ετών. Το τεστ διαρκείας 40΄ -τύπου SAT-αποτελούνταν από 100 ερωτήσεις κλειστού τύπου, πάνω στη γλώσσα και τα μαθηματικά και όλη η αξιολόγηση έγινε στην Αγγλική γλώσσα. Όσοι ξεπεράσαμε το minimum standard του τεστ, περάσαμε από συνέντευξη προκειμένου να εκτιμηθεί και η ικανότητά μας να ζήσουμε μόνοι μας σε ξένη χώρα συγκατοικώντας και με άτομα από άλλες χώρες.Σε λίγες μέρες ενημερώθηκα μέσω email ότι ήμουν ένας από τους δέκα μαθητές που κερδίσαμε την υποτροφία από το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Η υποτροφία περιελάμβανε τα δίδακτρα παρακολούθησης των θερινών μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο Franklin and Marshall στο Lancaster για τρεις εβδομάδες καθώς και την πλήρη διαμονή και διατροφή των φοιτητών. Οι οικογένειές μας επιβαρύνθηκαν με τα έξοδα της μετακίνησης (αεροπορικά εισιτήρια κλπ) καθώς και την έκδοση της visa.Το πρόγραμμα CTY σημαίνει Center for Talented Youth και διεξάγεται από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins εδώ και δεκαετίες. Από εκεί έχει περάσει ο ιδρυτής της Google Larry Page αλλά και η διάσημη Lady Gaga. Στόχος του προγράμματος είναι να δίνεται η ευκαιρία σε χαρισματικά παιδιά να αναπτύξουν και να εκφράσουν τα ταλέντα και τις ικανότητές τους.
Στις 11 Ιουλίου λοιπόν, οι εννιά μαθητές από Αθήνα – Θεσσαλονίκη και η μοναδική από Ηράκλειο, αναχωρήσαμε από Αθήνα και μετά από μια δεκαπεντάωρη πτήση φτάσαμε στην Ουάσινγκτον. Έπειτα οδηγηθήκαμε στο campus του Πανεπιστημίου όπου τακτοποιηθήκαμε στους κοιτώνες μας.
Από την επόμενη κιόλας μέρα, (13η Ιουλίου) αρχίσαμε τα μαθήματα. Το μάθημα που είχα διαλέξει ήταν η Ιστορία των Ασθενειών, και μπορώ να πω ότι έμεινα πλήρως ικανοποιημένη. Πρόκειται για μάθημα που απευθύνεται στους φοιτητές που ετοιμάζονται να δώσουν στην Ιατρική και ο κύκλος στον οποίο ανήκει είναι τα Premedical. Η παρακολούθηση ήταν υποχρεωτική, για πέντε μέρες την εβδομάδα, έξι ώρες τη μέρα και μεσολαβούσαν γεύματα και άλλες δραστηριότητες.Ο κύκλος των μαθημάτων ήταν δομημένος σε υποενότητες όπως:
Ιστορική αναδρομή, όπου διδαχθήκαμε την εντόπιση ασθενειών από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα,
το κύτταρο οι λειτουργίες του και ο ρόλος των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού
ασθένειες που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα, όπως βουβωνική πανώλη, κίτρινος πυρετός, σύφιλη, φυματίωση, HIV, καρκίνος, λέπρα, και, τέλος,
ανάθεση εργασίας με θέμα «Μεγάλες προσωπικότητες που άλλαξαν τον κόσμο και που έπασχαν από γενετική διαταραχή»
Το μάθημα γινόταν μέσα από παρουσιάσεις με διαφάνειες, όπου εμείς έπρεπε να κρατάμε σημειώσεις προκειμένου να γράψουμε τρία τεστ και τις τελικές εξετάσεις στο τέλος της περιόδου.
Οι δραστηριότητες ικανοποιούσαν κάθε γούστο. Η ποικιλία τους έφτανε από τα αθλήματα (κολύμβηση, τρέξιμο, μπάσκετ, τένις, χορός) ως τα παιχνίδια (επιτραπέζια, με κάρτες) και από τις ομάδες συζητήσεων (με θέματα ρατσισμού, ισότητας κλπ) ως τις πιο δημιουργικές δραστηριότητες όπως ζωγραφική, μουσική, συγγραφή, θεατρικός αυτοσχεδιασμός.
Το φαγητό επίσης ικανοποιούσε όλα τα γούστα αφού περιελάμβανε πολλά διαφορετικά πιάτα υψηλής θρεπτικής αξίας αλλά και junk food, πιάτα για χορτοφάγους, γεύματα σύμφωνα με την Εβραϊκή και την Μουσουλμανική θρησκεία.
Τα Σαββατοκύριακα ήταν ελεύθερα, ενώ παρέχονταν πολλές προαιρετικές δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.
Δύο φορές την εβδομάδα συγκεντρωνόμασταν στο αθλητικό κέντρο του campus όπου διεξάγονταν οι χοροί. Διαρκούσαν περίπου πέντε ώρες, ενώ τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας είχαμε ένα μονόωρο πάρτι μετά το βραδινό μάθημα.
Αυτό που μ’ άρεσε περισσότερο δεν ήταν τόσο το μάθημα αλλά η συναναστροφή μου με πολύ διαφορετικά παιδιά απ’ όλο τον κόσμο. Έμαθα να παραμερίζω όλα τα άσχημα και να προσπαθώ να μεγεθύνω όλα τα όμορφα στοιχεία γύρω μου, ν’ ανέχομαι τα μειονεκτήματα των άλλων και κάθε καλό τους να το επιβραβεύω και να το υποστηρίζω, αλλά κυρίως ότι, όσο διαφορετικοί κι αν φαινόμαστε να είμαστε, μπορούμε εύκολα ν’ αγαπηθούμε και να περάσουμε ωραίες στιγμές μαζί. Ήταν σίγουρα μια εμπειρία που με έκανε να αναθεωρήσω κάποια πράγματα που πίστευα και με έκανε πιο δυνατή και αισιόδοξη όσο άσχημα κι αν μοιάζουν όλα γύρω μου. Συγκινήθηκα πολύ όταν είδα ότι στην ιστοσελίδα του JHU υπήρχε ιδιαίτερη αναφορά του ονόματός μου με αφορμή την μεγάλη χιλιομετρική απόσταση που διένυσα προκειμένου να συμμετέχω στον διαγωνισμό του Anatolia College και να αποκτήσω την πρόσβαση στην σχετική υποτροφία. Αυτό μου απέδειξε ότι καμιά θυσία δεν μένει χωρίς ανταμοιβή μιας και αναγνωρίστηκαν οι κόποι μου.Πολλοί αποκαλούν το CTY ένα nerd camp κατασκήνωση δηλαδή για σπασίκλες, όμως είναι κάτι πιο ιδιαίτερο από μια απλή κατασκήνωση και σίγουρα όχι για σπασίκλες· όλα τα παιδιά ήταν πολύ ευδιάθετα γεμάτα ενέργεια και ιδέες και προβληματισμένα σε πολλά θέματα.
Το CTY φέτος θα διεξαχθεί για πρώτη φορά και στην Ελλάδα με το όνομα CTY Greece στο Κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το σχετικό άρθρο.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή