Σας καλωσορίζουμε στο ιστολόγιο του Νηπιαγωγείου μας.
ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ 2 ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΕ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2025-2026
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2025-2026
Αγαπητοί Γονείς,
σας ενημερώνουμε ότι οι εγγραφές στο Νηπιαγωγείο για το σχολικό έτος 2024-2025, θα γίνουν από 5 έως 24 Μαρτίου 2025 μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής με ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής, την οποία υποβάλλουν οι γονείς/κηδεμόνες. Στα Νηπιαγωγεία, για το σχολικό έτος 2025-2026,θα φοιτήσουν μαθητές/τριες γεννημένοι/ες το 2020 (νήπια) και το 2021 (προνήπια). Η φοίτηση των νηπίων που συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών είναι υποχρεωτική σε όλους τους Δήμους της χώρας.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
Για την εγγραφή του νηπίου/προνηπίου οι γονείς/κηδεμόνες πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:
- Είσοδος στη σελίδα της εφαρμογής (https://proti-eggrafi.services.gov.gr/) και επιλογή του Νηπιαγωγείου στο οποίο ανήκει σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του.
- Χρήση κωδικών: Οι γονείς/κηδεμόνες, κατά την είσοδό τους στην ηλεκτρονική Υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) αυθεντικοποιούνται με την χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet)
- Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας: Κατά την είσοδό του στο σύστημα, ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου(προαιρετικά)και κινητού τηλεφώνου μέσω του οποίου θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του.
Για την υποβολή της αίτησης οι γονείς/κηδεμόνες συμπληρώνουν διαδοχικά τα ακόλουθα:
α) τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου για το οποίο αιτείται την εγγραφή. Το σύστημα διαλειτουργεί με το Μητρώο Πολιτών και το Πληροφοριακό Σύστημα myschool και παρέχει στον γονέα/κηδεμόνα λίστα των τέκνων που είναι εγγεγραμμένα στην οικογενειακή του μερίδα, τα οποία είναι σε ηλικία εγγραφής στο Νηπιαγωγείο και τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα σε άλλη σχολική μονάδα. Τα στοιχεία των τέκνων είναι συμπληρωμένα και ο γονέας/κηδεμόνας επιλέγει το τέκνο για το οποίο επιθυμεί να υποβάλει αίτηση. Σε περίπτωση ωστόσο που για οποιοδήποτε λόγο η λίστα δεν περιλαμβάνει το τέκνο που επιθυμεί να εγγράψει, έχει τη δυνατότητα να εισάγει μόνος του τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου και να τεκμηριώσει τη σχέση κηδεμονίας, είτε με δικαστική απόφαση επιμέλειας είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης επιμέλειας, με ανάρτηση σχετικού αποδεικτικού σε ψηφιακή μορφή,
β) τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, την οποία τεκμηριώνει αναρτώντας σε ψηφιακή μορφή εγγράφου σχετικό αποδεικτικό, όπως λογαριασμό ΔΕΚΟ, μισθωτήριο συμβόλαιο, ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας,
γ) τα στοιχεία άλλου/λων τέκνου/ων, που φοιτά/τούν στην ίδια ή σε συστεγαζόμενη σχολική μονάδα, εφόσον υπάρχει/χουν και για το/τα οποίο/α θα χρειαστεί να προσκομίσει Βεβαίωση Φοίτησης από τον/την Διευθυντή/ρια της συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας.
δ) εάν επιθυμούν τη φοίτηση του νηπίου/προνηπίου στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής, στο Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα ή/και στο Αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Ολοήμερου Νηπιαγωγείου
ε) τα στοιχεία των συνοδών των νηπίων/προνηπίων κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους από τη σχολική μονάδα και
στ) επιλέγουν τη δήλωση: «Υποβάλλοντας αυτή την αίτηση, αναλαμβάνω την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου/προνηπίου».
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο ότι τα δικαιολογητικά για τα (γ)και (δ) προσκομίζονται στη σχολική μονάδα εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζει ο/ηΠροϊστάμενος/η-Διευθυντής/ρια του Νηπιαγωγείου. Πριν την οριστική υποβολή της αίτησης, οι γονείς/κηδεμόνες ενημερώνονται από την ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr)για τα παραστατικά που θα απαιτηθεί να προσκομίσουν κατά την επίσκεψή τους στη σχολική μονάδα. Σε αυτά τα παραστατικά, πέρα από τα (γ)και (δ)εφόσον τα έχει αιτηθεί, περιλαμβάνονται τα:
α) η αίτηση εγγραφής για το Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής, για το Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα και για το Αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Ολοήμερου Νηπιαγωγείου
β)Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, (Α.Δ.Υ.Μ.)
γ) ΒιβλιάριοΥγείας, του/της μαθητή/τριας, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα εμβόλια που προβλέπονται και είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών
δ) Γνωμάτευση από ΚΕΔΑΣΥ, εφόσον υπάρχει, σε περιπτώσεις μαθητών/τριών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Επισημαίνεται ότι η γνωμάτευση αυτή δεν αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής του μαθητή/τριας στο Νηπιαγωγείο, διευκολύνει όμως την οργάνωση για την υποστήριξη μαθητών με ΕΕΑ.
Πριν την τελική υποβολή της αίτησης, απαιτείται η έγγραφη συναίνεση του έτερου γονέα/κηδεμόνα με υπεύθυνη δήλωση του. Μετά την υποβολή της αίτησης, ο γονέας/κηδεμόνας λαμβάνει ενημερώσεις στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής του για την πορεία της. Εφόσον απαιτηθούν διορθώσεις, η αίτησή του επιστρέφεται στον ίδιο από το Νηπιαγωγείο, προκειμένου να τις πραγματοποιήσει. Έπειτα από τις σχετικές διορθώσεις, η αίτηση γίνεται «αποδεκτή».
Μετά την ηλεκτρονική εγγραφή παρακαλείσθε να προσκομίσετε τα δικαιολογητικά (ΑΔΥΜ, Βιβλιάριο εμβολίων, κ.λ.π. )στο νηπιαγωγείο από 12:30 έως 13:30 το μεσημέρι μέχρι 31 Μαρτίου 2025.
Οι αλλοδαποί μαθητές θα πρέπει να προσκομίσουν επίσης Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης στην Ελλάδα ή Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης επίσημα μεταφρασμένο.
Η εγγραφή προνηπίου στο Β’έτος του Νηπιαγωγείου γίνεται αυτεπάγγελτα (δηλαδή για τα παιδιά του 2020 που φοίτησαν στο Α΄έτος ανανεώνεται αυτόματα η εγγραφή τους).
Αιτήσεις μετεγγραφής σε άλλο σχολείο θα γίνονται δεκτές μέχρι 30 Απριλίου 2025.
ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΩΡΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ,ΣΤΟ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ
Όλες ανεξαιρέτως οι αιτήσεις των γονέων/κηδεμόνων για φοίτηση των μαθητών/τριών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα θα γίνονται δεκτές χωρίς προϋποθέσεις.
Προϋποθέσεις συμμετοχής μαθητών στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής (7:45-8:30):
Στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής δικαίωμα συμμετοχής έχουν νήπια/προνήπια τα οποία είναι εγγεγραμμένα και φοιτούν στο προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα.
Ο χρόνος προσέλευσης στο συγκεκριμένο τμήμα είναι 7:45-8:00.
Στο Αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Ολοήμερου Νηπιαγωγείου δικαίωμα συμμετοχής έχουν νήπια/προνήπια τα οποία είναι εγγεγραμμένα και φοιτούν στο προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα.
Η αποχώρηση των μαθητών/τριών του Προαιρετικού Ολοήμερου Προγράμματος πραγματοποιείται στις 16:00.
Πρόωρη αποχώρηση νηπίων/προνηπίων από το Ολοήμερο Πρόγραμμα δεν προβλέπεται.
ΤΗΛ. ΣΧΟΛΕΙΟΥ : 2262036022
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: https://blogs.sch.gr/nipdiles/
“Αγάπα με”
ΤΜΗΜΑ 3
Η αγάπη μας δίνει φτερά και μας γεμίζει την καρδιά με χαρά. Είναι ωραίο να αγαπάς την μαμά και τον μπαμπά, τον παππού και τη γιαγιά και όλου του κόσμου τα παιδιά και να σε αγαπούν και αυτοί με αγάπη ανιδιοτελή. Η αγάπη είναι το φάρμακο το πιο καλό που διώχνει μακριά κάθε τι κακό ♥️
13 Φεβρουαρίου: Η Ορθόδοξη εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων Ακύλα και Πρίσκιλλα, προστάτες του έρωτα και της αγάπης.
14 Φεβρουαρίου: Η Καθολική εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Βαλεντίνου, προστάτη του έρωτα και της αγάπης.
Αναρωτηθήκαμε λοιπόν στην τάξη για το τι είναι η αγάπη;
Ακούσαμε το παραμύθι « το πουλί που το λέγανε αγάπα με» και φτιάξαμε δωράκια γεμάτα αγάπη για όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα.🥰Κατασκευάσαμε καρδούλες από χαρτί κάνσον, που κόψαμε, τις στολισαμε με γκοφρε μπαλάκια, τις κολλήσαμε σε γλωσσοπίεστρο και γράψαμε αφιέρωση. Είχαμε και πάρα πολλά μπαλόνι 🎈 αγάπης.
Το μαγεμένο ταξί του νερού!
ΤΜΗΜΑ 3
2ο Εργαστήριο: Φροντίζω το περιβάλλον-Ο κύκλος του νερού.
Ο κύκλος του νερού είναι η διαδικασία με την οποία το νερό κινείται συνεχώς μέσα στη φύση, χωρίς να τελειώνει ποτέ. Το νερό που βλέπουμε στα ποτάμια, στις θάλασσες ή στον ουρανό, είναι μέρος αυτού του ατελείωτου ταξιδιού.
Πώς όμως λειτουργεί ο κύκλος του νερού;
Εξάτμιση: Όταν ο ήλιος ζεσταίνει τη θάλασσα, τους ποταμούς ή τις λίμνες, το νερό μετατρέπεται σε ατμό και ανεβαίνει στον ουρανό. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται εξάτμιση.
Συμπύκνωση: Όταν ο ατμός του νερού ανέβει ψηλά στον ουρανό, ψύχεται και ξαναγίνεται σταγόνες νερού. Αυτές οι σταγόνες μαζεύονται και σχηματίζουν τα σύννεφα.
Βροχόπτωση: Όταν τα σύννεφα γεμίσουν με πολλές σταγόνες νερού, το νερό επιστρέφει στη γη με τη μορφή βροχής.
Συλλογή: Η βροχή πέφτει σε ποτάμια, λίμνες και θάλασσες και το νερό ξαναγυρίζει εκεί από όπου ξεκίνησε, έτοιμο να ακολουθήσει τον κύκλο του ξανά και ξανά.
Αφού μιλήσαμε για τον κύκλο του νερού, συζητήσαμε και για ποιο λόγο είναι απαραίτητος ο κύκλος του νερού. Ειδικότερα, ο κύκλος του νερού είναι απαραίτητος για τη ζωή στον πλανήτη μας. Το νερό που παρέχεται μέσω της βροχής, της εξάτμισης και της συλλογής, βοηθάει στη διατήρηση των οικοσυστημάτων, των φυτών, των ζώων και των ανθρώπων. Χωρίς αυτόν τον κύκλο, δεν θα είχαμε νερό για να πιούμε, να ποτίσουμε τα φυτά ή να διατηρήσουμε τη ζωή γύρω μας. Αφού είπαμε το θεωρητικό κομμάτι ώρα για πείραμα. Διαλέξαμε μία ηλιόλουστη μέρα και βάλαμε σε ταψί μιας χρήσεως νερό, τοποθετήσαμε στο κέντρο του ταψιού ένα άδειο δοχείο διάφανο και καλύψαμε την επιφάνεια με διάφανη μεμβράνη. Βγάλαμε το ταψί στον ήλιο κ το αφήσαμε για ώρα. Αφού πέρασε αρκετή ώρα, φέραμε το ταψί στην τάξη να το μελετήσουμε. Είδαμε λοιπόν, στην πράξη τον κύκλο του νερού: το διάφανο δοχείο είχε γεμίσει με νερό και η επιφάνεια της μεμβράνης είχε γεμίσει με σταγόνες. Κάναμε ομαδική κατασκευή τον κύκλο του νερού όπου βάψαμε με τέμπερες ένα κομμάτι φελιζόλ σε σχήμα κύκλου, κόψαμε και κολλήσαμε βουνά, σύννεφα με σταγόνες, ήλιο και θάλασσα με κομμάτια γκοφρε. Κάναμε φύλλα εργασίας αναφορικά με τον κύκλο του νερού, όπου ψάξαμε να ανακαλύψουμε τη λέξη νερό. Επιπρόσθετα, ζωγραφίσαμε με το δικό μας τρόπο τον κύκλο του νερού και παίξαμε διάφορα γλωσσικά παιχνίδια με τη λέξη νερό. Έπειτα, βάψαμε πιάτα με μπλε τέμπερα, ζωγραφίσαμε, κόψαμε, κολλήσαμε τον κύκλο του νερού και βάλαμε και δείχτη να κινείται γύρω γύρω όπως η σταγόνα. Κάναμε παιχνίδια με τις νερομπογιές και το πλιτς πλατς της σταγόνας και κόψαμε κομμάτια από χαρτί γλασέ, τα κολλήσαμε και φτιάξαμε τη σταγόνα στη θάλασσα.
Ήρθε ο Χειμώνας!
ΤΜΗΜΑ 3
Ο χειμώνας είναι μια υπέροχη εποχή του χρόνου γεμάτη με καινούργιες εμπειρίες και διασκεδαστικά παιχνίδια για τα παιδιά! Στο νηπιαγωγείο, καλωσορίζουμε αυτήν τη σεζόν με πολλές δραστηριότητες που μας ενθουσιάζουν και μας βοηθούν να ανακαλύψουμε τον χειμώνα με τρόπους που ενισχύουν τη μάθηση και τη δημιουργικότητα. Το χειμώνα έχουμε πολλές αλλαγές στη φύση, στον καιρό, τους ανθρώπους και τα ζώα. Τα δέντρα και τα φυτά φαίνονται πιο “γυμνά”, καθώς πολλά από τα φύλλα πέφτουν. Αποφασίσαμε λοιπόν, να φτιάξουμε ένα χειμερινό τοπίο, όπου με σφουγγάρι και πινέλο δημιουργήσαμε χιόνι και κλαδιά και με τις παλάμες και τα δάχτυλά μας φτιάξαμε πουλιά και γεμίσαμε με χιόνι τα κλαδιά. Οι μέρες είναι πιο κρύες, οι νύχτες μεγαλύτερες και μπορεί να δούμε χιόνι ή πάγο. Οι βροχές είναι συχνότερες και το κρύο μάς κάνει να φοράμε ζεστά ρούχα, όπως γάντια και σκουφάκια. Μιλήσαμε λοιπόν, για τα ρούχα του χειμώνα και φτιάξαμε κασκόλ με χαρτί κανσον, τέμπερες και νήμα, φτιάξαμε επίσης σκουφάκι όπου κόψαμε το σκούφο, ζωγραφίσαμε πάνω του χιονάνθρωπο και βάλαμε πομ πομ και γκλιτερ. Επίσης , κόψαμε γάντια, τα στολίσαμε με πούλιες και κορδέλες και στολίσαμε την τάξη. Επιπλέον, ντύσαμε με χειμερινά ρούχα ένα ανθρωπάκι. Μιλήσαμε για τα φρούτα του χειμώνα και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε κάποια. Ειδικότερα, αναφερθήκαμε στο πορτοκάλι: κόψαμε και κολλήσαμε φλούδες πορτοκαλιού και στύψαμε και δοκιμάσαμε χυμό φυσικού πορτοκαλιού. Επίσης, μιλήσαμε για το αχλάδι και το δημιουργήσαμε με γκοφρε χαρτί που το κάναμε μπαλάκια και τα κολλήσαμε. Φτιάξαμε και το μήλο με σφουγγάρι και τύπωμα από τέμπερα. Σειρά έχουν τα ζώα: υπάρχουν ζώα όπως τα ελάφια προσαρμόζονται στο κρύο και συνεχίζουν τη ζωή τους το χειμώνα. Υπάρχουν κάποια άλλα όμως που δεν αντέχουν το κρύο και δεν μπορούν να βρουν εύκολα τροφή το χειμώνα γι’ αυτό πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Μιλήσαμε γι’ αυτά αναλυτικά και ώρα για δημιουργία. Πρώτη η αρκούδα, όπου βάψαμε χάρτινο πιάτο με τέμπερα, το κόψαμε και το στερεώσαμε με διπλόκαρφο, ζωγραφίσαμε την αρκούδα με μαρκαδόρους και την κολλήσαμε προκειμένου να φτιάξουμε τη σπηλιά στην οποία κοιμάται. Επόμενος ο σκίουρος: βάψαμε με τέμπερα χαρτόνι οντουλέ, ζωγραφίσαμε και κόψαμε τον σκίουρο και τον κολλήσαμε πάνω στο χαρτόνι και έτοιμο το δέντρο με την κουφάλα που ο σκίουρος έχει τη φωλιά του. Καληνύχτα σκίουρε! Τελευταία χειροτεχνία ο σκαντζόχοιρος όπου βάψαμε τη χαρτοσακούλα με τέμπερα, ζωγραφίσαμε με μαρκαδόρους το σκαντζόχοιρο τον κόψαμε και τον κολλήσαμε και έτοιμη η φωλιά του. Επίσης, φτιάξαμε σκιέρ στους πάγους με χάρτινο πιάτο που βάψαμε με τέμπερα, ζωγραφίσαμε, κόψαμε και κολλήσαμε τους σκιέρ στο πιάτο. Επιπλέον, φτιάξαμε πιγκουίνους κόβοντας και κολλώντας κομμάτια με την τεχνική του κολλάζ. Σειρά είχε η Αλκυόνη, μιλήσαμε γι’ αυτό το ξεχωριστό ψαροπούλι, για την ιδιαιτερότητα του να γεννάει αυγά μέσα στο χειμώνα στα βράχια σε θάλασσες, λίμνες και ποτάμια και ότι έδωσε το όνομα του στις Αλκυονίδες μέρες. Φτιάξαμε και εμείς την Αλκυόνη και τη φωλιά της κόβοντας κύκλους και διπλώνοντας τους στη μέση, κολλώντας χόρτο και βαμβάκι σε μπαλάκια για τα αυγά της, ζωγραφίζοντας, κόβοντας και κολλώντας την πάνω στη φωλιά της. Επίσης, διαβάσαμε το μύθο της Αλκυόνης.Τέλος, μιλήσαμε για τη νυφούλα του χειμώνα την αμυγδαλιά, είπαμε τον μύθο της και μιλήσαμε για τον καρπό της και τα παράγωγα του. Κάναμε ομαδική εργασία, όπου βάψαμε το δέντρο και τα κλαδιά του με καφέ τέμπερα και κολλήσαμε λευκά και ροζ γκοφρέ για τα άνθη της αμυγδαλιάς.
Λιγουλάκι Χειμώνας!
ΤΜΗΜΑ 2
Καινούργια χρονιά, καινούργιος μήνας και ευκαιρία για νέες συζητήσεις και δημιουργίες. Μιλήσαμε για το νέο έτος, κάναμε φύλλα εργασίας όπου χρωματίσαμε, γράψαμε το 2025 και γράψαμε «Καλή Χρονιά». Επίσης, ζωγραφίσαμε το 2025, το κολλήσαμε σε χαρτόνι και φτιάξαμε μοναδικά καπέλα. Μιλήσαμε για τον Ιανουάριο, ότι είναι ο πρώτος μήνας του έτους, το έθιμο της βασιλόπιτας, τον ερχομό του Άγιου Βασίλη, τα Θεοφάνια, τις Αλκυονίδες μέρες, το κρύο και ότι αποτελεί έναν από τους μήνες του χειμώνα. Με αυτόν τον τρόπο, ξεκινήσαμε να τη θεματική του χειμώνα συζητώντας για τις αλλαγές του καιρού, την πτώση της θερμοκρασίας , το χιόνι και το «τσουχτερό» κρύο. Συζητήσαμε επίσης, για τις αλλαγές της φύσης , τα «γυμνά» δέντρα και είπαμε ότι η φύση «νεκρώνει». Μιλήσαμε για τις αλλαγές που φέρνει ο χειμώνας στους ανθρώπους και πως προστατευόμαστε από το κρύο οπότε αναφερθήκαμε στα χειμωνιάτικα ρούχα και στα μέσα θέρμανσης και συζητήσαμε τι φοράμε το χειμώνα και τι είδους θέρμανση χρησιμοποιούμε σπίτι μας. Τα ρούχα μας έδωσαν την αφορμή να δημιουργήσουμε τη μπουγάδα του χειμώνα όπου ζωγραφίσαμε, κόψαμε χειμωνιάτικα ρούχα, κολλήσαμε ξυλάκια , φτιάξαμε σχοινιά, κρεμάσαμε τα ρούχα μας, φτιάξαμε χιόνι και γράψαμε «Η ΜΠΟΥΓΑΔΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ». Στις αλλαγές των ανθρώπων μιλήσαμε για τη διαφορετική διατροφή μιλώντας για τα φρούτα και τα λαχανικά του χειμώνα καθώς επίσης για τα ζεστά ροφήματα. Ώρα για άθληση! Μάθαμε τα χειμερινά αθλήματα, κόψαμε γυαλιστερά πέδιλα πατινάζ, βάψαμε ξυλάκια, τα κολλήσαμε στα πέδιλα μας και έτοιμοι για πατινάζ. Ζωγραφίσαμε παιδιά να κάνουν πατινάζ και έλκηθρο, τα κόψαμε, τα κολλήσαμε στη χιονισμένη βουνοπλαγιά που βάψαμε, κόψαμε και κολλήσαμε δέντρα. Ο Χειμώνας μας έδωσε αφορμή να μάθουμε το γράμμα Χ να το φτιάξουμε με τουβλάκια και να βρούμε στην τάξη λέξεις που αρχίζουν από το γράμμα Χ. Σειρά είχαν οι χιονόμπαλες , όπου ζωγραφίσαμε, κόψαμε χιονάνθρωπους, τους κολλήσαμε σε ποτήρι, βάλαμε χιόνι και χιονονιφάδες και έτοιμη η κατασκευή μας. Αφού είδαμε ένα βίντεο για ζώα και πως αυτά προστατεύονται από το κρύο το χειμώνα , μιλήσαμε για αυτά που πέφτουν σε χειμερία νάρκη , μάθαμε τι κάνουν το φθινόπωρο ώστε να είναι έτοιμα το χειμώνα , είδαμε τα μέρη που κοιμούνται και μάθαμε ότι η αρκούδα πέφτει σε χειμέριο ύπνο. Ενθουσιαστήκαμε τόσο πολύ που αποφασίσαμε να βάψουμε ένα κομμάτι χαρτόνι καφέ ώστε να φτιάξουμε τον κορμό του δέντρου, να ζωγραφίσουμε, να κόψουμε ένα σκίουρο, να τον κολλήσουμε μέσα στη κουφάλα του δέντρου και έπειτα αφού γράψαμε χειμερία νάρκη να κολλήσουμε τον κορμό στο χαρτί μας. Διαβάσαμε επίσης το βιβλίο « Ξενοδοχείο Χειμερία Νάρκη» και το βιβλίο « Καληνύχτα λέμε» και παίξαμε μαθηματικά παιχνίδια με τις αρκούδες και τις κουβέρτες τους. Υπάρχουν όμως και κάποια ζώα που το χιόνι και το κρύο αποτελούν το φυσικό τους περιβάλλον. Αυτά είναι τα πολικά ζώα, τα οποία ζουν στο Βόρειο και Νότιο πόλο , την Αρκτική και Ανταρκτική αντίστοιχα. Μιλήσαμε γι’ αυτά, μάθαμε κάποιες βασικές πληροφορίες για το καθένα και μάθαμε ποια ζουν στην Αρκτική και ποια στην Ανταρκτική. Κάναμε μια ομαδική εργασία όπου φτιάξαμε τη γη, βάψαμε διάφορα πολικά ζώα, τα κολλήσαμε όπου ζει το καθένα και γράψαμε Βόρειος και Νότιος Πόλος. Επιπλέον, ο χειμώνας μας ενέπνευσε για μοναδικές δημιουργίες, όπως κολλάζ, χειμωνιάτικα παζλ, επιτραπέζια παιχνίδα σχετικά με το χειμώνα και χειροποίητο χιόνι. Μιλήσαμε για τα αποδημητικά πουλιά, που μεταναστεύουν σε πιο ζεστά μέρη προκειμένου να αντέξουν το χειμώνα, όμως μιλήσαμε για ένα πουλί που γεννάει μέσα στο χειμώνα τα αυγά του. Η Αλκυόνα λοιπόν, είναι το ψαροπούλι που γεννάει στα βράχια τα αυγά του κατά τη διάρκεια του χειμώνα-είδαμε σε βίντεο το μύθο της και τον διαβάσαμε σε παραμύθι, μάθαμε γι’ αυτήν και τις Αλκυονίδες μέρες και φτιάξαμε την φωλιά της. Δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στη «Νυφούλα του Χειμώνα» την αμυγδαλιά-είναι το μοναδικό δέντρο που ανθίζει το χειμώνα-την φέραμε στην τάξη, μάθαμε για τον καρπό της και τα παράγωγα του και την φτιάξαμε σε κάδρο-πιάτο, όπου την ζωγραφίσαμε με πινέλο και με μπατονέτες φτιάξαμε τα άνθη της.Τέλος, ξεκινήσαμε τα αγγλικά και φτιάξαμε έναν μοναδικό χιονάνθρωπο.
Το μαγεμένο ταξίδι του νερού!
ΤΜΗΜΑ 1
2ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων: Φροντίζω το Περιβάλλον-Ο κύκλος του νερού.
Ο κύκλος του νερού είναι μια από τις πιο σημαντικές φυσικές διαδικασίες που διατηρούν τη ζωή στον πλανήτη μας. Αν και η διαδικασία αυτή είναι απλή, είναι και θεμελιώδης για την επιβίωση όλων των οργανισμών στον κόσμο. Μέσα από παιχνίδια, ζωγραφιές και πειράματα, προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε τη διαδικασία με έναν εύκολο και κατανοητό τρόπο. Το δεύτερο εργαστήριο για την ομάδα μας και ασχοληθήκαμε με τον κύκλο του νερού. Αφορμή στάθηκε η ερώτηση ενός παιδιού για το πως δημιουργούνται οι χιονονιφάδες και έτσι ξεκινήσαμε να συζητήσαμε για την ζωή της σταγόνας και πώς μια σταγόνα γίνεται χιονονιφάδα. Αφού διαβάσαμε το βιβλίο “η μικρή Σταγόνα” μιλήσαμε για τα 4 στάδια της σταγόνας:
- Εξάτμιση: Το νερό από τη θάλασσα, τις λίμνες και τα ποτάμια θερμαίνεται από τον ήλιο και εξατμίζεται. Αυτό σημαίνει ότι το νερό μετατρέπεται σε ατμό και ανεβαίνει στον ουρανό.
- Συμπύκνωση: Ο ατμός που ανεβαίνει στον ουρανό ψύχεται και ξαναγίνεται νερό, σχηματίζοντας σύννεφα. Τα σύννεφα είναι γεμάτα με μικρές σταγόνες νερού που περιμένουν να βρουν τον δρόμο τους πίσω στη γη.
- Βροχόπτωση: Όταν τα σύννεφα γεμίσουν με πολλές σταγόνες νερού, αυτό το νερό πέφτει στη γη ως βροχή. Το νερό που πέφτει μπορεί να γεμίσει τα ποτάμια, τις λίμνες και τις θάλασσες ή να απορροφηθεί από το έδαφος και τα φυτά.
- Συγκέντρωση: Το νερό που πέφτει ως βροχή μπορεί να απορροφηθεί από το έδαφος ή να καταλήξει σε ποτάμια και θάλασσες. Εδώ το νερό είναι έτοιμο να ξεκινήσει ξανά το ταξίδι του!
Αφού μάθαμε τη ιστορία της σταγόνας αποφασίσαμε να την φτιάξουμε και εμείς-ζωγραφίσαμε τη σταγόνα και τα τέσσερα στάδια της, τα κόψαμε και τα βάλαμε στη σωστή σειρά και έτοιμη η ιστορία της μικρής μας σταγόνας. Κάναμε φύλλα εργασίας όπου βάλαμε στη σωστή σειρά τις εικόνες για να δημιουργήσουμε τον κύκλο του νερού ή αντίστοιχα φτιάξαμε βέλη που μας καθοδήγησαν σωστά. Έπειτα ζωγραφίσαμε τον κύκλο του νερού, τον κόψαμε, τον κολλήσαμε σε πιάτο, βάλαμε ένα δείκτη και έτοιμη η κατασκευή μας. Σειρά είχαν τα μαθηματικά, όπου κάναμε διάφορα φύλλα εργασίας είτε γράφοντας τους αριθμούς που λείπουν, είτε ζωγραφίζοντας όσες σταγόνες μας υποδείκνυε το σύννεφο κάθε φορά και ακόμα μετρώντας τις σταγόνες και αντιστοιχίζοντας με το σωστό αριθμό.
Ώρα για πειράματα λοιπόν! Κάναμε το πείραμα με το γκαζάκι, το μπρίκι με νερό που βράζει και το βαμβάκι προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα πως η σταγόνα εξατμίζεται λόγω ζέστης, ανεβαίνει στον ουρανό και κατ’ επέκταση στο σύννεφο, το οποίο αφού γεμίσει με πολλές σταγόνες ξεκινά η βροχή και η σταγόνα επιστρέφει στη γη. Αυτό το πείραμα μας έδωσε την αφορμή να μιλήσουμε για τις τρεις καταστάσεις της ύλης: στερεό, υγρό και αέριο.
Αφού κατανοήσαμε τον κύκλο του νερού μέσα από όλες αυτές τις δραστηριότητες κάναμε μια ομαδική εργασία όπου με την τεχνική του κολλάζ κόψαμε και κολλήσαμε κομμάτια γλασσέ και φτιάξαμε το βουνό και τη θάλασσα, με γκοφρέ δημιουργήσαμε τον ήλιο και το χιόνι, με σφουγγάρι και γκρι χρώμα φτιάξαμε τα σύννεφα και με το δικό μας μοναδικό τρόπο γράψαμε.
Χειμώνιασε!!
ΤΜΗΜΑ 1
Ο χειμώνας είναι η εποχή του κρύου και της βροχής, των χιονισμένων τοπίων και των χαμηλών θερμοκρασιών. Ξεκινήσαμε τη θεματική μας με μια συζήτηση για τα χαρακτηριστικά του χειμώνα και τις αλλαγές που συμβαίνουν στη φύση κατά τη διάρκεια του. Μιλήσαμε για τα δέντρα που χάνουν τα φύλλα τους και για τον καιρό που αλλάζει. Συζητήσαμε για τη σπουδαιότητα του χειμώνα για τη φύση, καθώς η εποχή αυτή δίνει την ευκαιρία για ξεκούραση και αναγέννηση των φυτών. Επίσης, μιλήσαμε με τα παιδιά για το πώς νιώθουν όταν βλέπουν τις αλλαγές αυτές και ειδικά το χιόνι. Με την επιστροφή μας από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές μιλήσαμε για το νέο έτος και ζωγραφίσαμε χιονάνθρωπους, τους κόψαμε, γράψαμε το 2025, το συναρμολογήσαμε και φτιάξαμε ένα στολίδι για το σπίτι μας. Με όλη αυτή την κουβέντα για το κρύο σαν να παγώσαμε. Ώρα να ντυθούμε ζεστά για να αντιμετωπίσουμε τις κρύες θερμοκρασίες του χειμώνα. Αφού μιλήσαμε για τα ρούχα που μας κρατούν ζεστούς αποφασίσαμε να χρωματίσουμε ένα ζευγάρι γάντια, να τα κόψουμε και να τα κολλήσουμε σε ένα χαρτί που βάψαμε με τέμπερες. Οι κατασκευές με θέμα το χειμώνα συνεχίζονται: ζωγραφίσαμε ένα τοπίο καλυμμένο με χιόνι και έναν χιονάνθρωπο. Αφού κόψαμε τον χιονάνθρωπο, τον κολλήσαμε πάνω στο τοπίο, κολλήσαμε και βαμβάκι για χιόνι, τέλος διπλώσαμε το τοπίο και έγινε τρισδιάστατο. Επόμενη κατασκευή ο χιονάνθρωπος που κάνει πατινάζ: βάψαμε πιάτα, κόψαμε και συναρμολογήσαμε το χιονάνθρωπο και τον κολλήσαμε πάνω στα ξυλάκια και αυτά στη συνέχεια πάνω στο πιάτο. Επίσης, κάναμε φύλλα εργασίας σχετικά με το χειμώνα.
Συνεχίσαμε τη θεματική του χειμώνα, συζητώντας για τα πολικά ζώα και αφού μιλήσαμε για το ποια από αυτά ζουν στην Αρκτική και ποια στην Ανταρκτική. Ως αποτέλεσμα φτιάξαμε μια πολική αρκούδα και έναν πιγκουίνο, κόβοντας και συναρμολογώντας τα κομμάτια τους. Αναφερθήκαμε στην Αλκυόνη, το πουλί που γεννάει τα αυγά του μέσα στο χειμώνα, μάθαμε για το μύθο που συνδέεται με αυτή και μιλήσαμε για τις Αλκυονίδες μέρες. Ζωγραφίσαμε, κόψαμε Αλκυόνες ,τις περάσαμε σκοινί και τις κρεμάσαμε στα δέντρα της αυλής. Σειρά είχε η συζήτηση σχετικά με την αμυγδαλιά, το δέντρο που ανθίζει το χειμώνα και η μοναδική κατασκευή της με τέμπερα και με μπουκάλι.
Ο Χειμώνας
ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΤΜΗΜΑ
Επιστρέφοντας από τις διακοπές των Χριστουγέννων μιλήσαμε για τον Ιανουάριο – ότι είναι ο πρώτος μήνας του χρόνου- και το νέο έτος. Με αφορμή το νέο έτος ξεκινήσαμε ένα πρωτοχρονιάτικο πυροτέχνημα με παλάμη χεριού και γράψαμε το 2025. Αφού διαβάσαμε το βιβλίο « Χειμώνας – Το Χιόνι», μιλήσαμε για τον χειμώνα τα χιόνια και το κρύο. Οπότε αποφασίσαμε να φτιάξουμε και το δικό μας χειμώνα. Οπότε, σε μαύρο φόντο βάλαμε χιόνι με πιτσιλιές, κολλήσαμε 2 χιονόμπαλες με χιονάνθρωπο μέσα και γράψαμε τη λέξη ΧΕΙΜΩΝΑΣ. Συζητήσαμε για τα ρούχα του χειμώνα και φτιάξαμε το δικό μας σκουφάκι, το οποίο χρωματίσαμε με ξυλομπογιά, κάναμε σχέδια με σφραγίδες από χαρτόκουτα, το κόψαμε και το κολλήσαμε σε φόντο που δημιουργήσαμε με διάφορα χρώματα. Έπειτα, μιλήσαμε λίγο για τα ζώα που ζουν στους πάγους εκεί που πάντα είναι χειμώνας και αναφερθήκαμε ιδιαίτερα στους πιγκουίνους. Ώρα για δημιουργία: με τον χάρακα απλώσαμε το χρώμα στο χαρτί, κόψαμε και συνθέσαμε τους πιγκουΐνους μας και τους κολλήσαμε στο χαρτί που βάψαμε. Τέλος, δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στη «Νυφούλα του Χειμώνα» , την αμυγδαλιά. Αφού μιλήσαμε για την αμυγδαλιά, τις ιδιαιτερότητες της, τον καρπό της και όσα αυτός μας προσφέρει αναφερθήκαμε στην ιστορία της αμυγδαλιάς και του βοριά. Σειρά έχει η τέχνη: είδαμε τον πίνακα του Βαν Γκονγκ και προσπαθήσαμε να τον μιμηθούμε φτιάχνοντας τη δική μας με την τεχνική του κολλάζ.
Κοπή Βασιλόπιτας: Ένα εορταστικό έθιμο!
Κάθε χρόνο, με την έλευση του νέου έτους, τα παιδιά στο νηπιαγωγείο έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια από τις πιο όμορφες και αγαπημένες παραδόσεις της ελληνικής κοινωνίας: την κοπή της βασιλόπιτας. Πρόκειται για ένα έθιμο γεμάτο συμβολισμούς και χαρούμενες στιγμές, που συνδέεται με την ιστορία του Αγίου Βασιλείου και φέρνει κοντά τους μικρούς μας φίλους, δημιουργώντας αξέχαστες αναμνήσεις.
Η στιγμή της κοπής της βασιλόπιτας στο νηπιαγωγείο είναι πάντα γεμάτη από προσμονή και χαρά. Τα παιδιά κάθε τάξης συγκεντρώθηκαν γύρω από την βασιλόπιτα και με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούσαν τη διαδικασία. Κάθε παιδί διάλεξε από ένα κομμάτι και με μεγάλη αγωνία, περιμέναμε να δούμε ποιος θα βρει το φλουρί. Και τον τυχερό κάθε τάξης τον περίμενε μια έκπληξη. Συγχαρητήρια στους τυχερούς και σας ευχόμαστε να είστε πάντα τυχεροί στη ζωή σας. Συγχαρητήρια και σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην κοπή της βασιλόπιτας με χαρά. Ευχόμαστε το νέο έτος να φέρει υγεία, χαρά και ευτυχία σε όλους!
Ευχαριστούμε το ΦΟΥΡΝΟ ΘΑΝΑΣΗ για την πολύτιμη προσφορά του, καθώς μας προσέφερε από μια βασιλόπιτα για κάθε τμήμα και μια βασιλόπιτα για τους εκπαιδευτικούς του νηπιαγωγείου. Σας ευχόμαστε υγεία, αγάπη και ευτυχία!