ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΕ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2025-2026

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2025-2026

Αγαπητοί Γονείς,

σας ενημερώνουμε ότι οι εγγραφές στο Νηπιαγωγείο για το σχολικό έτος 2024-2025, θα γίνουν από 5 έως 24 Μαρτίου 2025 μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής με ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής, την οποία υποβάλλουν οι γονείς/κηδεμόνες. Στα Νηπιαγωγεία, για το σχολικό έτος 2025-2026,θα φοιτήσουν μαθητές/τριες γεννημένοι/ες το 2020 (νήπια) και το 2021 (προνήπια). Η φοίτηση των νηπίων που συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών είναι υποχρεωτική σε όλους τους Δήμους της χώρας.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Για την εγγραφή του νηπίου/προνηπίου οι γονείς/κηδεμόνες πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

  • Είσοδος στη σελίδα της εφαρμογής (https://proti-eggrafi.services.gov.gr/) και επιλογή του Νηπιαγωγείου στο οποίο ανήκει σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του.
  • Χρήση κωδικών: Οι γονείς/κηδεμόνες, κατά την είσοδό τους στην ηλεκτρονική Υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) αυθεντικοποιούνται με την χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet)
  • Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας: Κατά την είσοδό του στο σύστημα, ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου(προαιρετικά)και κινητού τηλεφώνου μέσω του οποίου θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του.

 Για την υποβολή της αίτησης οι γονείς/κηδεμόνες συμπληρώνουν διαδοχικά τα ακόλουθα:

α) τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου για το οποίο αιτείται την εγγραφή. Το σύστημα διαλειτουργεί με το Μητρώο Πολιτών και το Πληροφοριακό Σύστημα myschool και παρέχει στον γονέα/κηδεμόνα λίστα των τέκνων που είναι εγγεγραμμένα στην οικογενειακή του μερίδα, τα οποία είναι σε ηλικία εγγραφής στο Νηπιαγωγείο και τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα σε άλλη σχολική μονάδα. Τα στοιχεία των τέκνων είναι συμπληρωμένα και ο γονέας/κηδεμόνας επιλέγει το τέκνο για το οποίο επιθυμεί να υποβάλει αίτηση. Σε περίπτωση ωστόσο που για οποιοδήποτε λόγο η λίστα δεν περιλαμβάνει το τέκνο που επιθυμεί να εγγράψει, έχει τη δυνατότητα να εισάγει μόνος του τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου και να τεκμηριώσει τη σχέση κηδεμονίας, είτε με δικαστική απόφαση επιμέλειας είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης επιμέλειας, με ανάρτηση σχετικού αποδεικτικού σε ψηφιακή μορφή,

β) τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, την οποία τεκμηριώνει αναρτώντας σε ψηφιακή μορφή εγγράφου σχετικό αποδεικτικό, όπως λογαριασμό ΔΕΚΟ, μισθωτήριο συμβόλαιο, ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας,

γ) τα στοιχεία άλλου/λων τέκνου/ων, που φοιτά/τούν στην ίδια ή σε συστεγαζόμενη σχολική μονάδα, εφόσον υπάρχει/χουν και για το/τα οποίο/α θα χρειαστεί να προσκομίσει Βεβαίωση Φοίτησης από τον/την Διευθυντή/ρια της συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας.

δ) εάν επιθυμούν τη φοίτηση του νηπίου/προνηπίου στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής, στο Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα ή/και στο Αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Ολοήμερου Νηπιαγωγείου

ε) τα στοιχεία των συνοδών των νηπίων/προνηπίων κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους από τη σχολική μονάδα και

στ) επιλέγουν τη δήλωση: «Υποβάλλοντας αυτή την αίτηση, αναλαμβάνω την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου/προνηπίου».

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο ότι τα δικαιολογητικά για τα (γ)και (δ) προσκομίζονται στη σχολική μονάδα εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζει ο/ηΠροϊστάμενος/η-Διευθυντής/ρια του Νηπιαγωγείου. Πριν την οριστική υποβολή της αίτησης, οι γονείς/κηδεμόνες ενημερώνονται από την ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr)για τα παραστατικά που θα απαιτηθεί να προσκομίσουν κατά την επίσκεψή τους στη σχολική μονάδα. Σε αυτά τα παραστατικά, πέρα από τα (γ)και (δ)εφόσον τα έχει αιτηθεί, περιλαμβάνονται τα:

α) η αίτηση εγγραφής για το Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής, για το Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα και για το Αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Ολοήμερου Νηπιαγωγείου

β)Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, (Α.Δ.Υ.Μ.)

γ) ΒιβλιάριοΥγείας, του/της μαθητή/τριας, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα εμβόλια που προβλέπονται και είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών

δ) Γνωμάτευση από ΚΕΔΑΣΥ, εφόσον υπάρχει, σε περιπτώσεις μαθητών/τριών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Επισημαίνεται ότι η γνωμάτευση αυτή δεν αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής του μαθητή/τριας στο Νηπιαγωγείο, διευκολύνει όμως την οργάνωση για την υποστήριξη μαθητών με ΕΕΑ.

Πριν την τελική υποβολή της αίτησης, απαιτείται η έγγραφη συναίνεση του έτερου γονέα/κηδεμόνα με υπεύθυνη δήλωση του. Μετά την υποβολή της αίτησης, ο γονέας/κηδεμόνας λαμβάνει ενημερώσεις στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής του για την πορεία της. Εφόσον απαιτηθούν διορθώσεις, η αίτησή του επιστρέφεται στον ίδιο από το Νηπιαγωγείο, προκειμένου να τις πραγματοποιήσει. Έπειτα από τις σχετικές διορθώσεις, η αίτηση γίνεται «αποδεκτή».

Μετά την ηλεκτρονική εγγραφή παρακαλείσθε να προσκομίσετε τα δικαιολογητικά (ΑΔΥΜ, Βιβλιάριο εμβολίων, κ.λ.π. )στο νηπιαγωγείο από 12:30 έως 13:30 το μεσημέρι μέχρι 31 Μαρτίου 2025.

Οι αλλοδαποί μαθητές θα πρέπει να προσκομίσουν επίσης Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης στην Ελλάδα ή Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης επίσημα μεταφρασμένο.

Η εγγραφή προνηπίου στο Β’έτος του Νηπιαγωγείου γίνεται αυτεπάγγελτα (δηλαδή για τα παιδιά του 2020 που φοίτησαν στο Α΄έτος  ανανεώνεται αυτόματα η εγγραφή τους).

Αιτήσεις μετεγγραφής σε άλλο σχολείο θα γίνονται δεκτές μέχρι 30 Απριλίου 2025.  

       ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΩΡΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ,ΣΤΟ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

Όλες ανεξαιρέτως οι αιτήσεις των γονέων/κηδεμόνων για φοίτηση των μαθητών/τριών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα θα γίνονται δεκτές χωρίς προϋποθέσεις.

Προϋποθέσεις συμμετοχής μαθητών στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής (7:45-8:30):

Στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής δικαίωμα συμμετοχής έχουν νήπια/προνήπια τα οποία είναι εγγεγραμμένα και φοιτούν στο προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα.

Ο χρόνος προσέλευσης στο συγκεκριμένο τμήμα είναι 7:45-8:00.

Στο Αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Ολοήμερου Νηπιαγωγείου δικαίωμα συμμετοχής έχουν νήπια/προνήπια τα οποία είναι εγγεγραμμένα και φοιτούν στο προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα.

Η αποχώρηση των μαθητών/τριών του Προαιρετικού Ολοήμερου Προγράμματος πραγματοποιείται στις 16:00.

Πρόωρη αποχώρηση νηπίων/προνηπίων από το Ολοήμερο Πρόγραμμα δεν προβλέπεται.

         ΤΗΛ. ΣΧΟΛΕΙΟΥ : 2262036022

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ:    https://blogs.sch.gr/nipdiles/

“Αγάπα με”

ΤΜΗΜΑ 3

Η αγάπη μας δίνει φτερά και μας γεμίζει την καρδιά με χαρά. Είναι ωραίο να αγαπάς την μαμά και τον μπαμπά, τον παππού και τη γιαγιά και όλου του κόσμου τα παιδιά και να σε αγαπούν και αυτοί με αγάπη ανιδιοτελή. Η αγάπη είναι το φάρμακο το πιο καλό που διώχνει μακριά κάθε τι κακό ♥️

13 Φεβρουαρίου: Η Ορθόδοξη εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων Ακύλα και Πρίσκιλλα, προστάτες του έρωτα και της αγάπης.

14 Φεβρουαρίου: Η Καθολική εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Βαλεντίνου, προστάτη του έρωτα και της αγάπης.

Αναρωτηθήκαμε λοιπόν στην τάξη για το τι είναι η αγάπη;

Ακούσαμε το παραμύθι « το πουλί που το λέγανε αγάπα με» και φτιάξαμε δωράκια γεμάτα αγάπη για όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα.🥰Κατασκευάσαμε καρδούλες από χαρτί κάνσον, που κόψαμε, τις  στολισαμε με γκοφρε μπαλάκια, τις κολλήσαμε σε  γλωσσοπίεστρο και γράψαμε αφιέρωση. Είχαμε και πάρα πολλά μπαλόνι 🎈 αγάπης.

 

ecf82a6a d766 402f a5d3 0204bd9b0b5090ffde19 6437 4a87 b34c 20726d0afa9d8bb25670 ed57 4c91 8c81 a34717b84145dbb3e109 44b2 40ee a05d 314eea7a79d5 71a36766 6828 4150 bb9e 54efc3335424 14055b74 4e99 406f 94f4 22be28bdf8ab b84a9f8e cdcd 47ed a106 b03902caeb8595a1ffde 899d 4b26 b541 a8b967a68b7c4985d7dd 476b 4963 a4cf 5cb8e1e97b3b

Το μαγεμένο ταξί του νερού!

ΤΜΗΜΑ 3

2ο Εργαστήριο: Φροντίζω το  περιβάλλον-Ο κύκλος του νερού.

Ο κύκλος του νερού είναι η διαδικασία με την οποία το νερό κινείται συνεχώς μέσα στη φύση, χωρίς να τελειώνει ποτέ. Το νερό που βλέπουμε στα ποτάμια, στις θάλασσες ή στον ουρανό, είναι μέρος αυτού του ατελείωτου ταξιδιού.

Πώς όμως λειτουργεί ο κύκλος του νερού;

Εξάτμιση: Όταν ο ήλιος ζεσταίνει τη θάλασσα, τους ποταμούς ή τις λίμνες, το νερό μετατρέπεται σε ατμό και ανεβαίνει στον ουρανό. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται εξάτμιση.

Συμπύκνωση: Όταν ο ατμός του νερού ανέβει ψηλά στον ουρανό, ψύχεται και ξαναγίνεται σταγόνες νερού. Αυτές οι σταγόνες μαζεύονται και σχηματίζουν τα σύννεφα.

Βροχόπτωση: Όταν τα σύννεφα γεμίσουν με πολλές σταγόνες νερού, το νερό επιστρέφει στη γη με τη μορφή βροχής.

Συλλογή: Η βροχή πέφτει σε ποτάμια, λίμνες και θάλασσες και το νερό ξαναγυρίζει εκεί από όπου ξεκίνησε, έτοιμο να ακολουθήσει τον κύκλο του ξανά και ξανά.

Αφού μιλήσαμε για τον κύκλο του νερού, συζητήσαμε και για ποιο λόγο είναι απαραίτητος ο κύκλος του νερού. Ειδικότερα, ο κύκλος του νερού είναι απαραίτητος για τη ζωή στον πλανήτη μας. Το νερό που παρέχεται μέσω της βροχής, της εξάτμισης και της συλλογής, βοηθάει στη διατήρηση των οικοσυστημάτων, των φυτών, των ζώων και των ανθρώπων. Χωρίς αυτόν τον κύκλο, δεν θα είχαμε νερό για να πιούμε, να ποτίσουμε τα φυτά ή να διατηρήσουμε τη ζωή γύρω μας. Αφού είπαμε το θεωρητικό κομμάτι ώρα για πείραμα. Διαλέξαμε μία ηλιόλουστη μέρα και βάλαμε σε ταψί μιας χρήσεως νερό, τοποθετήσαμε στο κέντρο του ταψιού ένα άδειο δοχείο διάφανο και καλύψαμε την επιφάνεια με διάφανη μεμβράνη. Βγάλαμε το ταψί στον ήλιο κ το αφήσαμε για ώρα. Αφού πέρασε αρκετή ώρα, φέραμε το ταψί στην τάξη να το μελετήσουμε. Είδαμε λοιπόν, στην πράξη τον κύκλο του νερού: το διάφανο δοχείο είχε γεμίσει με νερό και η επιφάνεια της μεμβράνης είχε γεμίσει με σταγόνες. Κάναμε ομαδική κατασκευή τον κύκλο του νερού όπου βάψαμε με τέμπερες ένα κομμάτι φελιζόλ σε σχήμα κύκλου, κόψαμε και κολλήσαμε βουνά, σύννεφα με σταγόνες, ήλιο και θάλασσα με κομμάτια γκοφρε. Κάναμε φύλλα εργασίας αναφορικά με τον κύκλο του νερού, όπου ψάξαμε να ανακαλύψουμε τη λέξη νερό.  Επιπρόσθετα, ζωγραφίσαμε με το δικό μας τρόπο τον κύκλο του νερού και παίξαμε διάφορα γλωσσικά παιχνίδια με τη λέξη νερό. Έπειτα, βάψαμε πιάτα με μπλε τέμπερα, ζωγραφίσαμε, κόψαμε, κολλήσαμε τον κύκλο του νερού και βάλαμε και δείχτη να κινείται γύρω γύρω όπως η σταγόνα. Κάναμε παιχνίδια με τις νερομπογιές και το πλιτς πλατς της σταγόνας και κόψαμε κομμάτια από χαρτί γλασέ, τα κολλήσαμε και φτιάξαμε τη σταγόνα στη θάλασσα.

 

a7f721d4 239f 45d3 9b93 93e284db6643986a3af8 13c5 43c6 9206 692176c8da8231c0fc11 c1b4 40ff a41a 7688efb70baf424ffbe1 3dda 4bf7 82a4 5b09177533619ce9c76f 3f0d 43c4 a0ad d20bc8d3adf082d37019 03ed 4dc0 abd3 337eb86c202f76db0342 3e5e 4182 beec 25f2100677202a262666 333a 4825 a3a9 4b13454ca8dca561a139 a918 405b 9e81 3740e4094b25fc7efb3f f9af 49f3 8dd1 6b919cce60cd1c509f94 991a 4c86 9764 eda45467d74fc9ef97f4 9907 4c43 a2fb 1c97e83e08f830638e9f a6ec 4189 ab2e 7c0576571808fb7eadea c868 493e a01b 356fd8b5252d84bffb04 de4b 4cc5 aea6 40d3108c25693ec93d8e d606 40ac 9c59 807061794c38a3d7e950 c38e 482d 8ecf 055f5c3b8feb41ad8a81 dec0 47a7 9433 e9e76f671aaae67bacc7 d5c7 4c07 b293 72e198b2014f43b32b6f d04d 41a3 bf08 29f74cccfea00b5e131a 66c0 4512 8a81 71ae671ec49a 3c379e92 3383 4405 b324 82a28e186f5d 96f2d018 44aa 4366 a65c 7d267b9fd6c1 c98eefa9 06e7 46cb 9f6a d45caf78e2dfc199b93c 153e 420d a4ca 27e00943670cc199b93c 153e 420d a4ca 27e00943670ca625a52f 1fda 4f4c acbe 6dcf4584ea132a2975ae 5352 4aa7 98ca 1f86e1a11e1f471f93db 3eee 4c7b 89e2 595d1cbfbb79a9f572b2 0f41 49e5 b325 c751c0227a7a

 

Ήρθε ο Χειμώνας!

ΤΜΗΜΑ 3

Ο χειμώνας είναι μια υπέροχη εποχή του χρόνου γεμάτη με καινούργιες εμπειρίες και διασκεδαστικά παιχνίδια για τα παιδιά! Στο νηπιαγωγείο, καλωσορίζουμε αυτήν τη σεζόν με πολλές δραστηριότητες που μας ενθουσιάζουν και μας βοηθούν να ανακαλύψουμε τον χειμώνα με τρόπους που ενισχύουν τη μάθηση και τη δημιουργικότητα. Το χειμώνα έχουμε πολλές αλλαγές στη φύση, στον καιρό, τους ανθρώπους και τα ζώα. Τα δέντρα και τα φυτά φαίνονται πιο “γυμνά”, καθώς πολλά από τα φύλλα πέφτουν. Αποφασίσαμε λοιπόν, να φτιάξουμε ένα χειμερινό τοπίο, όπου με σφουγγάρι και πινέλο δημιουργήσαμε χιόνι και κλαδιά και με τις παλάμες και τα δάχτυλά μας φτιάξαμε πουλιά και γεμίσαμε με χιόνι τα κλαδιά. Οι μέρες είναι πιο κρύες, οι νύχτες μεγαλύτερες και μπορεί να δούμε χιόνι ή πάγο. Οι βροχές είναι συχνότερες και το κρύο μάς κάνει να φοράμε ζεστά ρούχα, όπως γάντια και σκουφάκια. Μιλήσαμε λοιπόν, για τα ρούχα του χειμώνα και φτιάξαμε κασκόλ με χαρτί κανσον, τέμπερες και νήμα, φτιάξαμε επίσης σκουφάκι όπου κόψαμε το σκούφο, ζωγραφίσαμε πάνω του χιονάνθρωπο και βάλαμε πομ πομ και γκλιτερ. Επίσης , κόψαμε γάντια, τα στολίσαμε με πούλιες και κορδέλες και στολίσαμε την τάξη. Επιπλέον, ντύσαμε με χειμερινά ρούχα ένα ανθρωπάκι. Μιλήσαμε για τα φρούτα του χειμώνα και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε κάποια. Ειδικότερα, αναφερθήκαμε στο πορτοκάλι: κόψαμε και κολλήσαμε φλούδες πορτοκαλιού και στύψαμε και δοκιμάσαμε  χυμό φυσικού πορτοκαλιού. Επίσης, μιλήσαμε για το αχλάδι και το δημιουργήσαμε με γκοφρε χαρτί που το κάναμε μπαλάκια και τα κολλήσαμε. Φτιάξαμε και το μήλο με σφουγγάρι και τύπωμα από τέμπερα. Σειρά έχουν τα ζώα: υπάρχουν ζώα όπως τα ελάφια  προσαρμόζονται στο κρύο και συνεχίζουν τη ζωή τους το χειμώνα. Υπάρχουν κάποια άλλα όμως που δεν αντέχουν το κρύο και δεν μπορούν  να βρουν εύκολα τροφή το χειμώνα γι’ αυτό πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Μιλήσαμε γι’ αυτά αναλυτικά και ώρα για δημιουργία. Πρώτη η  αρκούδα, όπου βάψαμε χάρτινο πιάτο με τέμπερα, το κόψαμε και το στερεώσαμε με διπλόκαρφο, ζωγραφίσαμε την αρκούδα με μαρκαδόρους και την κολλήσαμε προκειμένου να φτιάξουμε τη σπηλιά στην οποία κοιμάται. Επόμενος ο σκίουρος: βάψαμε με τέμπερα χαρτόνι οντουλέ, ζωγραφίσαμε και κόψαμε τον σκίουρο και τον κολλήσαμε πάνω στο χαρτόνι και έτοιμο το δέντρο με την κουφάλα που ο σκίουρος έχει τη φωλιά του. Καληνύχτα σκίουρε! Τελευταία χειροτεχνία ο σκαντζόχοιρος όπου βάψαμε τη χαρτοσακούλα με τέμπερα, ζωγραφίσαμε με μαρκαδόρους το σκαντζόχοιρο τον κόψαμε και τον κολλήσαμε και έτοιμη η φωλιά του. Επίσης, φτιάξαμε σκιέρ στους πάγους με χάρτινο πιάτο που βάψαμε με τέμπερα, ζωγραφίσαμε, κόψαμε και κολλήσαμε τους σκιέρ στο πιάτο. Επιπλέον, φτιάξαμε πιγκουίνους κόβοντας και κολλώντας κομμάτια με την τεχνική του κολλάζ. Σειρά είχε η Αλκυόνη, μιλήσαμε γι’ αυτό το ξεχωριστό ψαροπούλι, για την ιδιαιτερότητα του να γεννάει αυγά μέσα στο χειμώνα στα βράχια σε θάλασσες, λίμνες και ποτάμια και ότι έδωσε το όνομα του στις Αλκυονίδες μέρες. Φτιάξαμε και εμείς την Αλκυόνη και τη φωλιά της κόβοντας κύκλους και διπλώνοντας τους στη μέση, κολλώντας χόρτο και βαμβάκι σε μπαλάκια για τα αυγά της, ζωγραφίζοντας, κόβοντας και κολλώντας την πάνω στη φωλιά της. Επίσης, διαβάσαμε το μύθο της Αλκυόνης.Τέλος, μιλήσαμε για τη νυφούλα του χειμώνα την αμυγδαλιά, είπαμε τον μύθο της και μιλήσαμε για τον καρπό της και τα παράγωγα του. Κάναμε ομαδική εργασία, όπου βάψαμε το δέντρο και τα κλαδιά του με καφέ τέμπερα και κολλήσαμε λευκά και ροζ γκοφρέ για τα άνθη της αμυγδαλιάς.

 

dae48093 a6fa 463a 97bf b2fde82a1a7c8b3641ee 6ffe 4260 8cbf 4d0a5f63912b0e4f78e6 9b71 4628 94ed 213717d7477cb7a87be4 7a66 4b93 8c0c 3f7ec90bd4f11bf128b7 7337 46bd ab4e 09a671f4d0cdc6c17178 1d88 4b99 a394 48549a1f5397e35bff6b 6092 4a90 9d57 e1f606c41281540cb5bc 84a6 4b9d ba97 f4ba9a7f03bf5fc41ed5 436d 471a b649 d1943a61c8457cd9f306 47bb 41e8 b710 b0e18d58b1449767141c c225 4b3d a762 1c81f1325eb06ed66519 5b69 434d bfcd e6222e4c93f64cb3e863 9aa0 4511 8bfb 852aa91141be 91d8e35f 8c14 4697 a7c2 b5e42b8ea38724624d53 6ca6 405b 82bc db03f8e5cc5922b945cb 93a8 4d5f 9563 b560acf52519 ed11cb25 3930 4426 9dc1 590135e2aca9c085ec62 902c 4bd0 bb32 e5d342f761fa79006d92 b014 409d b54d bf23b350a963 a4340fb5 1b6e 4028 a8f9 a141f85c3af67bf5c404 f41d 457a bb40 9a5521917292d54fa84f 63db 4c1a bd9b b87d97cd73817e15de8d c7eb 40ad b6a2 7233dfd7556c9012b9d7 99b4 4b7e b280 18d725deb5e128eef629 4b32 49ef b51f 2968d814d2e532a1b6c4 e1a9 4605 9866 f7e4b6f3febdcdb0141c b18a 499d b17e a766e808bcfc63d18278 1a3f 4259 aa76 e22e3af5aa967cf7eff5 b00a 408c b1a5 0146abc1f1c6fd2ee9a7 4402 46e2 8809 a40ecf6e91ec88a1e25d d5bd 4244 8051 3df1d3da2c8a9eee5660 a713 4779 abb1 710aa19ae34c5014b058 1b8d 45fd a2fa 763bfb89874d6a7439a3 17c0 4255 903c 043153bf71c4a62ae8f2 2e7b 4098 aefc 7cac0f5b6a31e019f985 a43c 42f4 85ee 56f6c1d2b1d53343fb24 bf2f 4596 8879 84195bb1314aa72bbc78 9d3d 49e1 b540 589ce3e13b8e974a78e8 d599 4179 9879 264fedc8ec385cb25ea3 cb73 4d5e 8fc8 8e6b43b19ade543c20f2 9798 4e8b b3ba af2350a32ce0e4ba5b9f 1ac6 4260 a73c ccb59e2e8006164a45eb ec83 4176 b526 0bc49a9bde944f5d79e9 7307 4350 87a6 6634dd1f816c23eb50bc 375c 42c8 9608 43d30c15a87f5bf18327 4f37 470b b958 b328e8dd63c257823d84 9f2d 4dd1 8774 1f9b916533fe94f99172 826c 44bf a3ca 0c82293f35a7303e486b 5a7f 41b7 b5b5 fd4a0745c631bdf66bcf 771d 4600 bd7d a7023f730bb3b88ca643 bfec 4055 ab34 05455bbb366beb800e7a a3c9 4bcf 862a 2565cdadd64de7e7b1d4 002c 458a b6f7 de71ea6cb850e828b518 e872 4e71 8401 642b8097756a84d0bf22 c288 4f90 b2b4 0eefa09998e360320a1e ecac 474b aeeb ce21a7d701cc5a769eeb 0b05 42bf b8a6 484e2ab10ed619ef565a 0e77 4bef bb05 8114120a317adf61b8ec bfb2 4083 8d8a 526670afe1c3c429159c f8eb 441f aa4c f675ad32f7c7c180806c 551b 4507 a5c1 f601e67291837a0f5ce8 9d7e 418e b32c 21b7d94fa6f1

Λιγουλάκι Χειμώνας!

ΤΜΗΜΑ 2

Καινούργια χρονιά, καινούργιος μήνας και ευκαιρία για νέες συζητήσεις και δημιουργίες. Μιλήσαμε για το νέο έτος, κάναμε φύλλα εργασίας όπου χρωματίσαμε, γράψαμε το 2025 και γράψαμε «Καλή Χρονιά». Επίσης, ζωγραφίσαμε το 2025, το κολλήσαμε σε χαρτόνι και φτιάξαμε μοναδικά καπέλα. Μιλήσαμε για τον Ιανουάριο, ότι είναι ο πρώτος μήνας του έτους, το έθιμο της βασιλόπιτας, τον ερχομό του Άγιου Βασίλη, τα Θεοφάνια, τις Αλκυονίδες μέρες, το κρύο και ότι αποτελεί έναν από τους μήνες του χειμώνα. Με αυτόν τον τρόπο, ξεκινήσαμε να τη θεματική του χειμώνα συζητώντας για τις αλλαγές του καιρού, την πτώση της θερμοκρασίας , το χιόνι και το «τσουχτερό» κρύο. Συζητήσαμε επίσης, για τις αλλαγές της φύσης , τα «γυμνά» δέντρα και είπαμε ότι η φύση «νεκρώνει». Μιλήσαμε για τις αλλαγές που φέρνει ο χειμώνας στους ανθρώπους και πως προστατευόμαστε από το κρύο οπότε αναφερθήκαμε στα χειμωνιάτικα ρούχα και στα μέσα θέρμανσης και συζητήσαμε τι φοράμε το χειμώνα και τι είδους θέρμανση χρησιμοποιούμε σπίτι μας. Τα ρούχα μας έδωσαν την αφορμή να δημιουργήσουμε τη μπουγάδα του χειμώνα όπου ζωγραφίσαμε, κόψαμε χειμωνιάτικα ρούχα, κολλήσαμε ξυλάκια , φτιάξαμε σχοινιά, κρεμάσαμε τα ρούχα μας, φτιάξαμε χιόνι και γράψαμε «Η ΜΠΟΥΓΑΔΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ». Στις αλλαγές των ανθρώπων μιλήσαμε για τη διαφορετική διατροφή μιλώντας για τα φρούτα και τα λαχανικά του χειμώνα καθώς επίσης για τα ζεστά ροφήματα. Ώρα για άθληση! Μάθαμε τα χειμερινά αθλήματα, κόψαμε γυαλιστερά πέδιλα πατινάζ, βάψαμε ξυλάκια, τα κολλήσαμε στα πέδιλα μας και έτοιμοι για πατινάζ. Ζωγραφίσαμε παιδιά να κάνουν πατινάζ και έλκηθρο, τα κόψαμε, τα κολλήσαμε στη χιονισμένη βουνοπλαγιά που βάψαμε, κόψαμε και κολλήσαμε δέντρα. Ο Χειμώνας μας έδωσε αφορμή να μάθουμε το γράμμα Χ να το φτιάξουμε με τουβλάκια και να βρούμε στην τάξη λέξεις που αρχίζουν από το γράμμα Χ. Σειρά είχαν οι χιονόμπαλες , όπου ζωγραφίσαμε, κόψαμε χιονάνθρωπους, τους κολλήσαμε σε ποτήρι, βάλαμε χιόνι και χιονονιφάδες και έτοιμη η κατασκευή μας. Αφού είδαμε ένα βίντεο για ζώα και πως αυτά προστατεύονται από το κρύο το χειμώνα , μιλήσαμε για αυτά που πέφτουν σε χειμερία νάρκη , μάθαμε τι κάνουν το φθινόπωρο ώστε να είναι έτοιμα το χειμώνα , είδαμε τα μέρη που κοιμούνται και μάθαμε ότι η αρκούδα πέφτει σε χειμέριο ύπνο. Ενθουσιαστήκαμε τόσο πολύ που αποφασίσαμε να βάψουμε ένα κομμάτι χαρτόνι καφέ ώστε να φτιάξουμε τον κορμό του δέντρου, να ζωγραφίσουμε, να κόψουμε ένα σκίουρο, να τον κολλήσουμε μέσα στη κουφάλα του δέντρου και έπειτα αφού γράψαμε χειμερία νάρκη να κολλήσουμε τον κορμό στο χαρτί μας. Διαβάσαμε επίσης το βιβλίο « Ξενοδοχείο Χειμερία Νάρκη» και το βιβλίο « Καληνύχτα λέμε» και παίξαμε μαθηματικά παιχνίδια με τις αρκούδες και τις κουβέρτες τους. Υπάρχουν όμως και κάποια ζώα που το χιόνι και το κρύο αποτελούν το φυσικό τους περιβάλλον. Αυτά είναι τα πολικά ζώα, τα οποία ζουν στο Βόρειο και Νότιο πόλο , την Αρκτική και Ανταρκτική αντίστοιχα. Μιλήσαμε γι’ αυτά, μάθαμε κάποιες βασικές πληροφορίες για το καθένα και μάθαμε ποια ζουν στην Αρκτική και ποια στην Ανταρκτική. Κάναμε μια ομαδική εργασία όπου φτιάξαμε τη γη, βάψαμε διάφορα πολικά ζώα, τα κολλήσαμε όπου ζει το καθένα και γράψαμε Βόρειος και Νότιος Πόλος. Επιπλέον, ο χειμώνας μας ενέπνευσε για μοναδικές δημιουργίες, όπως κολλάζ, χειμωνιάτικα παζλ, επιτραπέζια παιχνίδα σχετικά με το χειμώνα και χειροποίητο χιόνι. Μιλήσαμε για τα αποδημητικά πουλιά, που μεταναστεύουν σε πιο ζεστά μέρη προκειμένου να αντέξουν το χειμώνα, όμως μιλήσαμε για ένα πουλί που γεννάει μέσα στο χειμώνα τα αυγά του. Η Αλκυόνα λοιπόν, είναι το ψαροπούλι που γεννάει στα βράχια τα αυγά του κατά τη διάρκεια του χειμώνα-είδαμε σε βίντεο το μύθο της και τον διαβάσαμε σε παραμύθι, μάθαμε γι’ αυτήν και τις Αλκυονίδες μέρες και φτιάξαμε την φωλιά της. Δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στη «Νυφούλα του Χειμώνα» την αμυγδαλιά-είναι το μοναδικό δέντρο που ανθίζει το χειμώνα-την φέραμε στην τάξη, μάθαμε για τον καρπό της και τα παράγωγα του και την φτιάξαμε σε κάδρο-πιάτο, όπου την ζωγραφίσαμε με πινέλο και με μπατονέτες φτιάξαμε τα άνθη της.Τέλος, ξεκινήσαμε τα αγγλικά και φτιάξαμε έναν μοναδικό χιονάνθρωπο. 

 

481154986 648631207646086 2472417400302430532 n482172945 2441427132868046 8292157891141049042 n481966371 604648565953004 65018686202960859 n481139149 1140495547390699 6930015828554098075 n481180326 1142887560366598 8570047889764139185 n482700830 633857249591338 5657368898771057305 n480917275 513077728161596 2474367510905349284 n482461888 993454235560945 8201751722040377466 n481783659 1183546883356233 1376412524931325551 n482708466 980069863682997 2115130633111821761 n481619410 569636209457957 6239088259405262580 n481586824 1187601606223887 4495098491254390955 n481797025 1150758619857597 5465613624632009114 n481877825 1665411004073927 3149289422918297213 n481774917 28689878053993266 2494847623354083137 n481785425 611437205132367 4656042740227003455 n481613967 969128668695050 6415343914837542866 n481298271 1164167102043256 7154135375914843059 n482360100 1662825830984748 3794646443961119129 n 482397444 23933678309556055 8441174759326760390 n481795870 843611057901350 2706606993821047293 n482003201 1614531629430421 3488467724483146993 n482279992 1364051768062818 6258512012576559510 n481922260 1375739213768330 1766301875651132315 n481604452 964953225822596 7198892199472813323 n481570581 685098420509174 6256442362741993035 n482223690 966286875173620 2934668068163987477 n 1481979711 649724597504777 7712180357372040275 n 1481598464 971427364640033 8182856463901834339 n481691103 1405266183966637 4412693194432662154 n481166555 858094756409092 7613132412706682181 n482175275 1783736559143385 291342533985288762 n480929314 1172959737739123 4111710776225840987 n482640614 605198909171536 8754636726725184350 n482017617 651497283935031 6263765815117337913 n481961829 1385170799318490 770117403685043483 n481577040 954247190194287 5760474149591919349 n 482315234 2060900754418095 2437529690863039968 n482335063 1217300883164706 7858028768471408698 n482233811 1816659595820083 4935838502758485606 n482167991 991599245634258 3829043295102929572 n481309676 659301006780414 5883943070288888654 n481591159 663102076391695 2102304485929838875 n482586897 958788376391497 3442453092433356224 n481592550 1136479781131365 447985804866243891 n481800747 1561895907850040 4170911277744662733 n482496351 542881115485412 8776349603805627647 n481922260 2446695208997314 1550983277021457277 n482170860 3090497707780950 5239507835119638715 n481594294 1165199071849130 121589311865246838 n482640614 1188172782701503 1278729471485547083 n482688145 1309143330383698 7266071448226312751 n 481918360 653561627050278 7684495677243904805 n481601648 2156022074831260 945491597495202178 n

Το μαγεμένο ταξίδι του νερού!

ΤΜΗΜΑ 1

2ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων: Φροντίζω το Περιβάλλον-Ο κύκλος του νερού.

Ο κύκλος του νερού είναι μια από τις πιο σημαντικές φυσικές διαδικασίες που διατηρούν τη ζωή στον πλανήτη μας. Αν και η διαδικασία αυτή είναι απλή, είναι και θεμελιώδης για την επιβίωση όλων των οργανισμών στον κόσμο. Μέσα από παιχνίδια, ζωγραφιές και πειράματα, προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε τη διαδικασία με έναν εύκολο και κατανοητό τρόπο. Το δεύτερο  εργαστήριο για την ομάδα μας και ασχοληθήκαμε με τον κύκλο του νερού. Αφορμή στάθηκε η ερώτηση ενός παιδιού για το πως δημιουργούνται οι χιονονιφάδες και έτσι ξεκινήσαμε να συζητήσαμε για την ζωή της σταγόνας και πώς μια σταγόνα γίνεται χιονονιφάδα. Αφού διαβάσαμε το βιβλίο “η μικρή Σταγόνα” μιλήσαμε για τα 4 στάδια της σταγόνας:

  1. Εξάτμιση: Το νερό από τη θάλασσα, τις λίμνες και τα ποτάμια θερμαίνεται από τον ήλιο και εξατμίζεται. Αυτό σημαίνει ότι το νερό μετατρέπεται σε ατμό και ανεβαίνει στον ουρανό.
  2. Συμπύκνωση: Ο ατμός που ανεβαίνει στον ουρανό ψύχεται και ξαναγίνεται νερό, σχηματίζοντας σύννεφα. Τα σύννεφα είναι γεμάτα με μικρές σταγόνες νερού που περιμένουν να βρουν τον δρόμο τους πίσω στη γη.
  3. Βροχόπτωση: Όταν τα σύννεφα γεμίσουν με πολλές σταγόνες νερού, αυτό το νερό πέφτει στη γη ως βροχή. Το νερό που πέφτει μπορεί να γεμίσει τα ποτάμια, τις λίμνες και τις θάλασσες ή να απορροφηθεί από το έδαφος και τα φυτά.
  4. Συγκέντρωση: Το νερό που πέφτει ως βροχή μπορεί να απορροφηθεί από το έδαφος ή να καταλήξει σε ποτάμια και θάλασσες. Εδώ το νερό είναι έτοιμο να ξεκινήσει ξανά το ταξίδι του!

Αφού μάθαμε τη ιστορία της σταγόνας αποφασίσαμε να την φτιάξουμε και εμείς-ζωγραφίσαμε τη σταγόνα και τα τέσσερα στάδια της, τα κόψαμε και τα βάλαμε στη σωστή σειρά και έτοιμη η ιστορία της μικρής μας σταγόνας. Κάναμε φύλλα εργασίας όπου βάλαμε στη σωστή σειρά τις εικόνες για να δημιουργήσουμε τον κύκλο του νερού ή αντίστοιχα φτιάξαμε βέλη που μας καθοδήγησαν σωστά. Έπειτα ζωγραφίσαμε τον κύκλο του νερού, τον κόψαμε, τον κολλήσαμε σε πιάτο, βάλαμε ένα δείκτη και έτοιμη η κατασκευή μας. Σειρά είχαν τα μαθηματικά, όπου κάναμε διάφορα φύλλα εργασίας είτε γράφοντας τους αριθμούς που λείπουν, είτε ζωγραφίζοντας όσες σταγόνες μας υποδείκνυε το σύννεφο κάθε φορά και ακόμα μετρώντας τις σταγόνες και αντιστοιχίζοντας με το σωστό αριθμό.

Ώρα για πειράματα λοιπόν! Κάναμε το πείραμα με το γκαζάκι, το μπρίκι με νερό που βράζει και το βαμβάκι προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα πως η σταγόνα εξατμίζεται λόγω ζέστης, ανεβαίνει στον ουρανό και κατ’ επέκταση στο σύννεφο, το οποίο αφού γεμίσει με πολλές σταγόνες ξεκινά η βροχή και η σταγόνα επιστρέφει στη γη. Αυτό το πείραμα μας έδωσε την αφορμή να μιλήσουμε για τις τρεις καταστάσεις της ύλης: στερεό, υγρό και αέριο.

Αφού κατανοήσαμε τον κύκλο του νερού μέσα από όλες αυτές τις δραστηριότητες κάναμε μια ομαδική εργασία όπου με την τεχνική του κολλάζ κόψαμε και κολλήσαμε κομμάτια γλασσέ και φτιάξαμε το βουνό και τη θάλασσα, με γκοφρέ δημιουργήσαμε τον ήλιο και το χιόνι, με σφουγγάρι και γκρι χρώμα φτιάξαμε τα σύννεφα και με το δικό μας μοναδικό τρόπο γράψαμε.

 

480355739 666401149155988 7542016058640747082 n480174303 1297765494667874 409521606772211442 n480300034 1050090980215387 1288690432761810838 n480607979 652357773899093 1241063690821697932 n480957447 595471220132708 5059799344094361164 n480597451 1000849395299311 8103965054820475069 n480453293 8754027588036742 8834049466719374470 n480253199 647626071105666 889081691866063840 n480402392 649979481339390 1364553859567297914 n480328888 1280429453054298 75630302242527730 n481894079 623896033577427 1392293879786154107 n481970219 3061436467353531 8685279770101210006 n481575467 2026307571116279 421780837775048827 n481936409 607894038678673 1523308078272301411 n480177155 515857161544816 5219085138955392341 n480312703 564898896593699 6101162602536885418 n480312703 1740696260121872 9004273414217485267 n480785855 1154103156366274 84472652765433239 n479930584 1126510502504225 4050918043331869854 n475235080 3754154521513965 8603283037646085985 n481782941 1337052160659926 870169219614043616 n481678491 9554755524576859 7489184315980056356 n 481973679 1223229026066745 6440441900281550257 n480043849 1130037432187396 6757452014031306371 n480374228 1149544499974308 4259401303598988906 n480599741 1286331392592784 2529493181085939631 n481876005 1638552330099529 6173005312186032070 n480950821 1018208047024812 3705064646268693155 n481916822 1809297733162499 2873356000535434521 n480785859 644247018176039 5711909096020823408 n481517309 622598367168496 5627932626628592072 n480248076 624974463602071 8851524164109733887 n480630035 995870422491815 6124229312910792605 n481150951 4291298457763679 6509678193734124465 n

Χειμώνιασε!!

ΤΜΗΜΑ 1

Ο χειμώνας είναι η εποχή του κρύου και της βροχής, των χιονισμένων τοπίων και των χαμηλών θερμοκρασιών. Ξεκινήσαμε τη θεματική μας με μια συζήτηση για τα χαρακτηριστικά του χειμώνα και τις αλλαγές που συμβαίνουν στη φύση κατά τη διάρκεια του. Μιλήσαμε για τα δέντρα που χάνουν τα φύλλα τους και για τον καιρό που αλλάζει. Συζητήσαμε για τη σπουδαιότητα του χειμώνα για τη φύση, καθώς η εποχή αυτή δίνει την ευκαιρία για ξεκούραση και αναγέννηση των φυτών. Επίσης, μιλήσαμε με τα  παιδιά για το πώς νιώθουν όταν βλέπουν τις αλλαγές αυτές και ειδικά το χιόνι. Με την επιστροφή μας από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές μιλήσαμε για το νέο έτος και ζωγραφίσαμε χιονάνθρωπους, τους κόψαμε, γράψαμε το 2025, το συναρμολογήσαμε και φτιάξαμε ένα στολίδι για το σπίτι μας. Με όλη αυτή την κουβέντα για το κρύο σαν να παγώσαμε. Ώρα να ντυθούμε ζεστά για να αντιμετωπίσουμε τις κρύες θερμοκρασίες του χειμώνα. Αφού μιλήσαμε για τα ρούχα που μας κρατούν ζεστούς αποφασίσαμε να χρωματίσουμε ένα ζευγάρι γάντια, να τα κόψουμε και να τα κολλήσουμε σε ένα χαρτί που βάψαμε με τέμπερες. Οι κατασκευές με θέμα το χειμώνα συνεχίζονται: ζωγραφίσαμε ένα τοπίο καλυμμένο με χιόνι και έναν χιονάνθρωπο. Αφού κόψαμε τον χιονάνθρωπο, τον κολλήσαμε πάνω στο τοπίο, κολλήσαμε και βαμβάκι για χιόνι, τέλος διπλώσαμε το τοπίο και έγινε τρισδιάστατο. Επόμενη κατασκευή ο χιονάνθρωπος που κάνει πατινάζ: βάψαμε πιάτα, κόψαμε και συναρμολογήσαμε το χιονάνθρωπο και τον κολλήσαμε πάνω στα ξυλάκια και αυτά στη συνέχεια πάνω στο πιάτο. Επίσης, κάναμε φύλλα εργασίας σχετικά με το χειμώνα.

Συνεχίσαμε τη θεματική του χειμώνα, συζητώντας για τα πολικά ζώα και αφού μιλήσαμε για το ποια από αυτά ζουν στην Αρκτική και ποια στην Ανταρκτική. Ως αποτέλεσμα φτιάξαμε μια πολική αρκούδα και έναν πιγκουίνο, κόβοντας και συναρμολογώντας τα κομμάτια τους. Αναφερθήκαμε στην Αλκυόνη, το πουλί που γεννάει τα αυγά του μέσα στο χειμώνα, μάθαμε για το μύθο που συνδέεται με αυτή και μιλήσαμε για τις Αλκυονίδες μέρες. Ζωγραφίσαμε, κόψαμε Αλκυόνες ,τις περάσαμε σκοινί και τις κρεμάσαμε στα δέντρα της αυλής. Σειρά είχε η συζήτηση σχετικά με την αμυγδαλιά, το δέντρο που ανθίζει το χειμώνα και η μοναδική κατασκευή της με τέμπερα και με μπουκάλι.

 

480590841 1132625974855826 3832629965298484229 n480107750 1261329048598133 8458675992351301898 n480121550 605463142276453 2940027737463122776 n477357244 962195829384859 5093059428071059256 n480337235 2392449414441964 5824767976786043147 n 1480797958 616303954546115 1339020613849706971 n479898450 1607659843226940 3936181519938939350 n 479683228 689832090233561 9126142051650489772 n479688093 1294904451568916 6391841819650724485 n479270872 493506647134964 4130290654368441677 n479939092 1013798797464843 3515740594124641712 n 480535159 2017469375387015 950123786537667114 n480118328 9164874420297646 7697796525604082987 n479547294 3070592833096226 1382138310764703272 n479909897 1039571714646248 7771416080966573706 n480200408 1283025396132648 3734787988493714538 n480198367 1158492052395282 952767566312902254 n480416556 934549392224959 6968916285719912958 n481174332 1325283171843096 8500633319193839567 n479935673 1165142334968626 5390792308898024033 n480047445 1329159701694340 5779620769446527752 n479537009 966058268493180 2044057054504009993 n480140147 599164999603555 8281974318883311611 n479893157 2433141210370685 5784747200663872352 n480125432 570018022754635 5912727501462001830 n477357244 1003198115048895 1505837948128292136 n479356141 653826557048701 6412029570772895272 n 479094668 1822184951961783 6480471081992828489 n480476729 1175865677222552 3880798110575543640 n480543064 1766638493904772 1620153313672069230 n 480122999 665406439388556 4652430469735294069 n480402392 496681506568430 2880407048837302598 n480159272 1267783360979823 598365778394463475 n480151816 9882470531780193 1691801601889928762 n480321281 488710714296347 2463966137508294041 n

Ο Χειμώνας

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΤΜΗΜΑ

Επιστρέφοντας από τις διακοπές των Χριστουγέννων μιλήσαμε για τον Ιανουάριο – ότι είναι ο πρώτος μήνας του χρόνου- και το νέο έτος. Με αφορμή το νέο έτος ξεκινήσαμε ένα πρωτοχρονιάτικο πυροτέχνημα με παλάμη χεριού και γράψαμε το 2025. Αφού διαβάσαμε το βιβλίο « Χειμώνας – Το Χιόνι», μιλήσαμε για τον χειμώνα τα χιόνια και το κρύο. Οπότε αποφασίσαμε να φτιάξουμε και το δικό μας χειμώνα. Οπότε, σε μαύρο φόντο βάλαμε χιόνι με πιτσιλιές, κολλήσαμε 2 χιονόμπαλες με χιονάνθρωπο μέσα και γράψαμε τη λέξη ΧΕΙΜΩΝΑΣ. Συζητήσαμε για τα ρούχα του χειμώνα και φτιάξαμε το δικό μας σκουφάκι, το οποίο χρωματίσαμε με ξυλομπογιά, κάναμε σχέδια με σφραγίδες από χαρτόκουτα, το κόψαμε και το κολλήσαμε σε φόντο που δημιουργήσαμε με διάφορα χρώματα. Έπειτα, μιλήσαμε λίγο για τα ζώα που ζουν στους πάγους εκεί που πάντα είναι χειμώνας και αναφερθήκαμε ιδιαίτερα στους πιγκουίνους. Ώρα για δημιουργία: με τον χάρακα απλώσαμε το χρώμα στο χαρτί, κόψαμε και συνθέσαμε τους πιγκουΐνους μας και τους κολλήσαμε στο χαρτί που βάψαμε. Τέλος, δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στη «Νυφούλα του Χειμώνα» , την αμυγδαλιά. Αφού μιλήσαμε για την αμυγδαλιά, τις ιδιαιτερότητες της, τον καρπό της και όσα αυτός μας προσφέρει αναφερθήκαμε στην ιστορία της αμυγδαλιάς και του βοριά. Σειρά έχει η τέχνη: είδαμε τον πίνακα του Βαν Γκονγκ και προσπαθήσαμε να  τον μιμηθούμε φτιάχνοντας τη δική μας με την τεχνική του κολλάζ.

 

479667322 519626744075202 3859810180219139707 n480113862 559289157154594 8660576001883107315 n480122747 1309227733741426 6918884802861507255 n480228316 1637106210279239 4921279791728016777 n480805813 2095033154307683 3953803856180871314 n480198367 996002462405374 3227476438968519264 n480988235 1276862120280131 5702002397914127985 n480986393 637045548878817 2611195088214630006 n480196086 1333224891351312 4642100344397231808 n479555961 1003904624932830 918049689203916839 n480547653 2058553021318939 1297749410908258983 n480436601 603368615935697 7867644101894159113 n480091575 9723646627648435 5699445125758877772 n480377396 1157931459124058 401740919912038806 n479563200 957443596517343 7027832394937211280 n480092221 1161691525079663 6332181310967303146 n479557303 1156199989333689 5749293746802842908 n 480273093 3861243190791822 3278508203662891378 n480628708 1140344473997224 6194366508628839500 n479935140 4031236867196866 6691542294339691438 n 480237768 1464455214512141 5328458068988154753 n480577097 1671763403744280 8935659769268290516 n480101080 1283811432733150 6894258619920591278 n480587998 9526600007447531 2552919289362472434 n480089528 1142556887193718 4738286326531647179 n479555961 990706672393169 1715393650988949285 n 479932831 629689456320151 4857250328251483250 n479930367 1003918921658176 939424535618850003 n481596529 914029880808342 5794075091571698214 n480110450 959423669718574 144710223798065951 n480797969 1857744748295210 3770949663250313012 n480811886 9582616508449667 7836089539133241203 n480469677 612364751558574 4237658502147684451 n480797969 1361726511651459 1880999517408189197 n479932422 556003747489901 1323030639030778550 n480155911 615790074711559 7565207581728783372 n480377396 650966487461924 6993118419631477954 n480140147 1285713859939366 8728074457090726608 n480055744 608006278693619 6811369258725746540 n

Κοπή Βασιλόπιτας: Ένα εορταστικό έθιμο!

Κάθε χρόνο, με την έλευση του νέου έτους, τα παιδιά στο νηπιαγωγείο έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια από τις πιο όμορφες και αγαπημένες παραδόσεις της ελληνικής κοινωνίας: την κοπή της βασιλόπιτας. Πρόκειται για ένα έθιμο γεμάτο συμβολισμούς και χαρούμενες στιγμές, που συνδέεται με την ιστορία του Αγίου Βασιλείου και φέρνει κοντά τους μικρούς μας φίλους, δημιουργώντας αξέχαστες αναμνήσεις.

Η στιγμή της κοπής της βασιλόπιτας στο νηπιαγωγείο είναι πάντα γεμάτη από προσμονή και χαρά. Τα παιδιά κάθε τάξης συγκεντρώθηκαν  γύρω από την βασιλόπιτα και με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούσαν τη διαδικασία. Κάθε παιδί διάλεξε από ένα  κομμάτι και με μεγάλη αγωνία, περιμέναμε να δούμε ποιος θα βρει το φλουρί. Και τον τυχερό κάθε τάξης τον περίμενε μια έκπληξη. Συγχαρητήρια στους τυχερούς και σας ευχόμαστε να είστε πάντα τυχεροί στη ζωή σας. Συγχαρητήρια και σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην κοπή της βασιλόπιτας με χαρά. Ευχόμαστε το νέο έτος να φέρει υγεία, χαρά και ευτυχία σε όλους!

Ευχαριστούμε το ΦΟΥΡΝΟ ΘΑΝΑΣΗ για την πολύτιμη προσφορά του, καθώς μας προσέφερε από μια βασιλόπιτα για κάθε τμήμα και μια βασιλόπιτα για τους εκπαιδευτικούς του νηπιαγωγείου. Σας ευχόμαστε υγεία, αγάπη και ευτυχία! 

 

475743437 500648639335267 5649018943271371240 n474968558 1309220157070205 9125326047720536640 n474966338 1156524422654230 6589185344486580954 n 474988355 940960101556171 351634801325866216 n 475655423 1798868250901264 3604979637682642184 n1 475186697 588361757413552 1669158799469038053 n475732600 966807835006793 2050356484950154487 n1