Ηχορύπανση – τραγούδι

Το τραγούδι που φτιάξαμε με τα παιδιά, και το ηχογραφήσαμε:

Ηχορύπανση ποτέ δεν προκαλώ (2)

Τους ανθρώπους αγαπώ

Σέβομαι όσο μπορώ.

Ηχορύπανση ποτέ δεν προκαλώ

 

Με τους ήχους παιχνιδίζω και γελώ (2)

Και φωνάζω και μιλώ

Ψιθυρίζω, τραγουδώ

Με τους ήχους παιχνιδίζω και γελώ

 

Και μιλώ με τη φωνή τη σιγανή (2)

που ‘ναι τόσο ευγενική

ήρεμη και φιλική.

Και μιλώ με τη φωνή τη σιγανή

 

Και προσέχω, δεν φωνάζω δυνατά (2)

αποφεύγω ουρλιαχτά

φασαρία γενικά

Και προσέχω, δεν φωνάζω δυνατά

 

Ηχορύπανση ποτέ δεν προκαλώ (2)

Τους ανθρώπους αγαπώ

Σέβομαι όσο μπορώ.

Ηχορύπανση ποτέ δεν προκαλώ

 

«Εξερευνώντας τους ήχους της γειτονιάς μου»

Περιβαλλοντικό μονοπάτι με θέμα: «Εξερευνώντας τους ήχους της γειτονιάς μου.

Πρόκειται για μια δραστηριότητα που υλοποιήθηκε στα πλαίσια των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων : «Όταν ο ήχος γίνεται ρύπανση» και  «Μουσική και περιβάλλον».

Προηγήθηκε δραστηριότητα, κατά την οποία μελετήσαμε το χάρτη της γειτονιάς, χωριστήκαμε σε ομάδες και κάθε ομάδα πρότεινε την δική της διαδρομή, την οποία παρουσίασε στην ολομέλεια, και μετά όλοι μαζί αποφασίσαμε μια κοινή διαδρομή, η οποία θα μας πρόσφερε τα περισσότερα ακουστικά ερεθίσματα.

Αφετηρία το νηπιαγωγείο και προορισμός το Άλσος της πόλης μας. Ενδιάμεσοι σταθμοί, παρκάκια, δημοτικά σχολεία, γυμνάσιο, γήπεδο, πυροσβεστική, εκκλησία, ποδηλατοδρόμιο, άλσος!

Σταθήκαμε σε κάθε σταθμό, παρατηρήσαμε, αφουγκραστήκαμε, καταγράψαμε τους ήχους. .  Ο ήχος  που μας ενθουσίασε, ήταν ο ήχος του νερού  στα σιντριβάνια και στις βρύσες με το τρεχούμενο νερό στο άλσος! Εκεί  (στο άλσος)  κάναμε και μια μίνι συναυλία, τραγουδώντας το τραγούδι που είχαμε φτιάξει, την «Ηχορύπανση» με ακροατές τους γονείς  που μας συνόδευαν στον περίπατο!

Την επόμενη μέρα, επεξεργαστήκαμε τα δεδομένα, που είχαμε καταγράψει. Ξεχωρίσαμε τους ήχους σε ευχάριστους και δυσάρεστους, ποιοι από αυτούς προκαλούν ενόχληση και ποιοι μοιάζουν με μουσική, και μας χαλαρώνουν, και μας προκαλούν ευχαρίστηση.

Ήταν μια ευχάριστη, απολαυστική, ουσιαστική δράση, που θα μας μείνει αξέχαστη!!!

Συννεφόλεξο – Μουσική και περιβάλλον

Στα πλαίσια του προγράμματος «Μουσική και περιβάλλον», κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας  «Βρέχει λέξεις», φτιάξαμε το συνεφόλεξο «Μουσική και περιβάλλον».

Χωριστήκαμε σε 4 ομάδες και κάθε ομάδα διάλεξε 5 λέξεις που τους έρχονται στο νου όταν ακούν τη φράση «Μουσική και περιβάλλον»και 5 συναισθήματα που τους προκαλούν.

Τις παρουσίασαν στην ολομέλεια και όλες αυτές οι λέξεις έφτιαξαν αυτό το συννεφόλεξο που πέταξε πάνω απ’ το σχολείο μας!!!

 

Συννεφόλεξο – Ηχορύπανση

Στα πλαίσια του προγράμματος «Όταν ο ήχος γίνεται ρύπανση», κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας  «Βρέχει λέξεις», φτιάξαμε το συνεφόλεξο της ηχορύπανσης.

Χωριστήκαμε σε 4 ομάδες και κάθε ομάδα διάλεξε 5 λέξεις που τους έρχονται στο νου όταν ακούν τη λέξη ηχορύπανση και 5 συναισθήματα που τους προκαλούν.

Τις παρουσίασαν στην ολομέλεια και όλες αυτές οι λέξεις έφτιαξαν αυτό το συννεφόλεξο που πέταξε πάνω απ’ το σχολείο μας!!!

Ο κήπος των συναισθημάτων

Φτιάξαμε τον κήπο των συναισθημάτων. Στον κήπο των συναισθημάτων, λουλούδια είναι τα ίδια τα παιδιά!

Κάθε παιδί κόβι ένα λουλούδι και κολλάει  την φωτογραφία του επάνω. Το λουλούδι στηρίζεται σε καλάμάκι από σουβλάκι που το κολλάμε από την πίσω μεριά.

τα λουλούδια τοποθετούνται σ’ ένα κήπο. Μπροστά απ΄ τον κήπο βρίσκονται τα 4 κουτιά με τις κάρτες με τα συναισθήματα, και ένα κουτί της βοήθειας – αλληλεγγύης

Κάθε παιδί διαλέγει  κάρτα απ’ όποιο συναίσθημα θέλει ανάλογα με το πώς νιώθει την συγκεκριμένη στιγμή και το στερεώνει με συνδετήρα πάνω στο λουλούδι του.

Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μετά από κάθε δραστηριότητα, παιχνίδι ή στο τέλος της ημέρας.

Η κάρτα της αλληλεγγύης τοποθετείται για να δηλώσει ότι το παιδί χρειάζεται βοήθεια απ’ τους συμμαθητές του.

Ο κήπος μένει μόνιμα σε μια γωνιά της τάξης. Κάθε παιδί έχει τη δυνατότητα ν’ αλλάξει την κάρτα στο λουλούδι του, αν αλλάξει το συναίσθημα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Απασχόληση στις γωνιές δραστηριοτήτων

Ο πίνακας με τις γωνιές δραστηριοτήτων κάνει την καθημερινότητά μας πιο εύκολη, καθώς τα παιδιά μπορούν να επιλέγουν καθημερινά τη γωνιά που θα παίξουν, χωρίς συγκρούσεις και προστριβές.