Δημοσιεύθηκε στην ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ

Προτεινόμενα βιβλία

Γι’ αυτό το μήνα προτείνουμε τα ακόλουθα λογοτεχνικά βιβλία :

  • Παπούτσια με λουράκι, Φωτεινή Στεφανίδη
  • Μνήμες μέσα σε είκοσι μία σύντομες ιστορίες ενός κοριτσιού από τα τέσσερά ως τα δεκατέσσερά του χρόνια, ένα χρόνο πριν τη δικτατορία, κατά την περίοδο της Χούντας και τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, μέσα από τις οποίες αποτυπώνεται, πέρα από το προσωπικό ηχόχρωμα, και μια ολόκληρη εποχή, μια από τις πιο ταραγμένες και έντονες της νεοελληνικής ιστορίας.

0CA69158553F48BF4D3F7E15F37FBC30

  • Μάζεψε το θάρρος σου Ανδώ, Γιώργος Χατζόπουλος
  • Ο συγγραφέας Γιώργος Χατζόπουλος υπογράφει ένα άκρως ενδιαφέρον και καλογραμμένο ιστορικό μυθιστόρημα για εφήβους και νέους , ένα μυθιστορηματικό έπος με ηρωίδα ένα δωδεκάχρονο κορίτσι. Πρόκειται για  μια περιπέτεια, θέτοντας μπροστά στο μεγάλο σπαθί του Διγενή την ιδιαίτερη σχέση κόρης-πατέρα, την αναζήτηση της οικογενειακής αλήθειας, την αποκατάσταση της τιμής, τη φιλία, την αγάπη και τον έρωτα, τη φιλία και την αποδοχή και ασφαλώς το βαθύ μίσος μεταξύ δύο πολιτισμών που μας ακολουθεί ως τις μέρες μας σε διάφορες μορφές.61E772AB5A87399DB8AFFDD6F2004208
Δημοσιεύθηκε στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Το διάβασμα βιβλίων επηρεάζει θετικά την ψυχική υγεία

Είχαμε ήδη αρκετούς καλούς λόγους για να καθίσουμε παρέα με το αγαπημένο μας βιβλίο, όμως μια νέα μελέτη δείχνει ότι το διάβασμα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την ψυχική μας υγεία. Σύμφωνα με μελέτη από το Oxford University Press, η “πρόκληση που δημιουργεί η γλώσσα” του διαβάσματος στέλνει “ενισχύσεις” στον εγκέφαλο που τελικά τονώνουν την ψυχική υγεία.

Κλασικά αναγνώσματα, όπως αυτά του William Shakespeare και του Charles Dickens, έχουν αποδειχθεί ότι ανακουφίζουν από συμπτώματα κατάθλιψης και χρόνιου πόνου, σύμφωνα με το The Times. Οι ασυνήθιστες φράσεις και οι άγνωστες λέξεις σε μεγάλα έργα της λογοτεχνίας έχουν την αμέριστη προσοχή των αναγνωστών, προκαλώντας στιγμές αυτο-αντανάκλασης και βοηθώντας έτσι τον εγκέφαλό τους να μετακινηθεί σε υψηλότερη ταχύτητα.

Η Δρ. Paul Byrne εξηγεί τα οφέλη της ανάγνωσης: “Με απλά λόγια, η βιβλιοθεραπεία είναι να δούμε τα βιβλία ως θεραπεία. Δεν προορίζεται να πάρει τη θέση του φαρμάκου, αλλά μπορεί να το συμπληρώσει”. “Είναι ουσιαστικά μια επανεφεύρεση μιας κλασικής ιδέας. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν την ποίηση ως θεραπεία .“Τα βιβλία μπορούν να σας ταξιδέψουν σε ένα διαφορετικό μέρος. Μπορούν να σας χαλαρώσουν, να σας χαρίσουν γνώση και να σας διασκεδάσουν ή να τα προσφέρουν όλα μαζί”.

Γι’ αυτούς, λοιπόν, τους λόγους σας προσκαλούμε να μυηθείτε στον κόσμο των βιβλίων!

Δημοσιεύθηκε στην ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Λογοτεχνία α΄ γυμνασίου

“Η ΝΕΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΉ”, Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

  • Δείτε το παρακάτω βίντεο
  • Στο padlet που ακολουθεί να γράψετε λίγα λόγια για τη ζωή του συγγραφέα. Μπορείτε να πλαισιώσετε το κείμενό σας με φωτογραφίες ή βίντεο.

 

Μετάβαση στο padlet.com

Δημοσιεύθηκε στην ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παιδική Εργασία

Σύμφωνα με την έρευνα της Unicef η Ελλάδα κατατάσσεται στις αναπτυσσόμενες χώρες που εφαρμόζουν «ελλιπή και ανεπαρκή» μέτρα για την προστασία της μητρότητας και του παιδιού. Αρκετά, λοιπόν, είναι τα παιδιά που εργάζονται, παρόλο που οι συνθήκες, κοινωνικές και οικονομικές, έχουν μεταβληθεί προς το καλύτερο.
Στην Ελλάδα, περίπου 50.000 ανήλικα παιδιά δουλεύουν σε μαγαζιά, βιοτεχνίες, εργοστάσια, αγροτικές εργασίες, ενώ κάθε χρόνο 10.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και χάνουν το δικαίωμά τους σ’ ένα μέλλον ίσων ευκαιριών.

Αραγε η παιδική εργασία απαγορεύεται;

“Αραγε η παιδική εργασία απαγορεύεται;” από venetia koussia διατίθεται με άδεια χρήσης CC by-nc-2.0