Δροσερό-Από το χθες στο σήμερα

Το παρόν έντυπο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του εκπαιδευτικού προγράμματος «Γνωρίζω τον τόπο  μου», κατά το σχολικό έτος 2017-18. Η δημιουργία του κρίθηκε αναγκαία προκειμένου μαθητές, γονείς, κάτοικοι του χωριού αλλά και της ευρύτερης περιοχής να γνωρίσουν την ιστορία του η οποία έχει μεγάλο ενδιαφέρον και αυτό το μαρτυρούν τα πολλά παλιά κτίριά του. Το λεύκωμα/ έντυπο αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να αξιοποιηθεί από τους μαθητές και τον οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο ως οδηγός για έναν ιστορικό περίπατο στο Δροσερό.

Η συλλογή του παρακάτω υλικού στηρίζεται κυρίως στις πληροφορίες που μας παρείχαν η κυρία Μαμακούκα Εύη, πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος, και ο κύριος Δέλλιος Γιώργος, τοπικό σύμβουλος, τους οποίους ευχαριστούμε πολύ.

Τα κείμενα του εντύπου ηχογραφήθηκαν από τους μαθητές προκειμένου να δυεικολυνθεί η πρόσβαση σε σε άτομα με προβλήματα στην όρασή τους και τυχόν δυσκολίες στην ανάγνωση, καθώς και σε άτομα της τρίτης ηλικιάς τα οποία δυσκολέυονται να διαβάσουν.

Κλικ για να δείτε το έντυπο ΕΔΩ

Κλικ για να ακούσετε το ηχογραφημένο κείμενο ΕΔΩ

ΣΠΙΤΙΚΗ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ

Η κυρία Ρόζα επισκέφτηκε το σχολείο μας και μας ετοίμασε μία πεντανόστιμη σπανακοτυρόπιτα αλλά και μία νηστίσιμη, με φύλλο το οποίο έφτιαξε με παραδοσιακό τρόπο. Την ευχαριστούμε πολύ!

 

Υλικά για τη ζύμη:

1 λίτρο χλιαρό νερό

λίγο αλάτι

3 κουταλιές της σούπας λάδι

2 κουταλιές ξύδι

2 κιλά αλεύρι

 

Υλικά για τη γέμιση

3 μεγάλες φέτες τυρί φέτα

6 αυγά

λίγο λάδι

λίγο αλάτι

2 κιλά φρέσκο σπανάκι (μόνο τα φύλλα)

 

Εκτέλεση

Κόβουμε το ζυμάρι σε δύο κομμάτια. Κόβουμε το ένα κομμάτι σε 12 μέρη τα οποία τα κάνουμε μπαλάκια. Παίρνουμε δύο μπαλάκια, βάζουμε λίγο λάδι και τα απλώνουμε. Τα κάνουμε πολύ λεπτά σαν σεντόνι και τα βάζουμε στο ταψί. Βάζουμε τρία φύλλα κάτω και μετά τη γέμιση, ένα φύλλο στη μέση, πάλι τη γέμιση και στο τέλος σκεπάζουμε την πίτα με άλλα 3 φύλλα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μία ώρα.

 

Καλή σας όρεξη!

 

ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ

Σήμερα, Παρασκευή 2 Μαρτίου, η κυρία Ζωή, η γιαγιά του Νίκου, μάς έφτιαξε σπιτικές τηγανίτες οι οποίες ήταν πεντανόστιμες. Παράλληλα, η κυρία Ζωή εξήγησε στα παιδιά ότι τα παλιά χρόνια έφτιαχναν τις τηγανίτες ύταν επισκέπτονταν τη λεχώνα (γυναίκα που μόλις έχει γεννήσει).

Η συνταγή:

αλεύρι (όσο πάρει)

μισή κούπα χλιαρό γάλα

1 κούπα νερό

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

λίγο αλάτι

 

 

 

Αξιοποίηση ελεύθερου χρόνου των μαθητών με δημιουργικό τρόπο

Θεωρήσαμε σκόπιμο οι μαθητές του σχολείου μας να περνούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους, οπότε τους προτείναμε ορισμένες δραστηριότητες, όπως: puzzles και παιχνίδια γνώσεων.

 

Λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης και για το ευρύ κοινό

Το Δημοτικό Σχολείο Δροσερού Γιαννιτσών, επιχειρώντας το άνοιγμά του στην ευρύτερη κοινότητα, ξεκίνησε να λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη και για το ευρύ κοινό.

Η βιβλιοθήκη θα λειτουργεί, για τον δανεισμό των βιβλίων, κάθε Παρασκευή, 16:00-16:30, μετά το πέρας, δηλαδή, των μαθημάτων του Ολοημέρου.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τους τίτλους βιβλίων που περιέχει η βιβλιοθήκη, οι οποίοι θα ανανεώνονται συνεχώς.

Επίσης, θα ήταν πολύ σημαντικό να ενισχυθεί η βιβλιοθήκη του σχολείου και με δικές σας δωρεές.

email: mail@dim-droser.pel.sch.gr

τηλ: 23820-96282

Κάνετε κλικ ΕΔΩ

ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ………ΧΟΡΤΟΣΟΥΠΑ

Αυτήν την Παρασκευή μαγειρέψαμε ένα ακόμα υγιεινό φαγητό, το οποίο εμπεριείχε πολλά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, λαχανικά.Για τη χορτόσουπα χρειαστήκαμε τα εξής:

  • κρεμμύδι
  • σελινόριζα
  • καρότο
  • πατάτες
  • κολοκυθάκια
  • φρέσκος χυμός τομάτας
  • λίγα ζυμαρικά ολικής άλεσης ή της επιλογής σας
  • κρουτόν
  • λάδι
  • αλάτι και πιπέρι

Σήμερα το σχολείο προτείνει “αρακά”

Σήμερα, 18 Ιανουρίου 2018, ημέρα Παρασκευή, μαγειρέψαμε αρακά. Οι μαθητές επανήλθαν στη συνήθεια της “Παρασκευής” υγιεινής διατροφικής επιλογής.

 

Ιδού το αποτέλεσμα

Παρασκευή φρέσκου αγελαδινού γιαουρτιού

Και αυτήν την Παρασκευή, όπως κάθε Παρασκευή, οι μαθητές απόλαυσαν μία ακόμη επιλογή υγιεινού πρωινού. Αυτή την εβδομάδα φτιάξαμε φρέσκο γιαούρτι με αγελαδινό γάλα, με τη βοήθεια της κυρίας Έφης.

Οι μαθητές, αφού είδαν όλη τη διαδικασία, δοκίμασαν το γιαούρτι συνδυάζοντάς το με τη μαρμελάδα από λωτό, την οποία είχαμε φτιάξει πριν λίγες εβδομάδες.

 

Εμπλουτισμός της σχολικής βιβλιοθήκης με νέα βιβλία

Το σχολείο προέβη, με τα έσοδα από την πώληση της σχολικής εφημερίδας, στην αγορά καινούριων βιβλίων. Οι μαθητές κατενθουσιασμένοι, αφού τα κατέγραψαν στο ηλεκτρονικό αρχείο της βιβλιοθήκης του σχολείου,  ήδη ξεκίνησαν να τα δανείζονται και να τα διαβάζουν.

 

Παρασκευή πίτσας με αλεύρι ολικής άλεσης

Σήμερα, Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2017, το μενού είχε πίτσα, η οποία φτιάχτηκε με αγνά υλικά, καθώς επίσης χρησιμοποιήθηκε αλεύρι ολικής άλεσης για να είναι πιο υγιεινή.

Για την παρασκευή της μάς βοήθησε πολύ η κυρία Ελένη, μητέρα του Νίκου Ζ., η οποία έφτιαξε το ζυμάρι και μας έδειξε όλη τη διαδικασία παρασκευής της. Την ευχαριστούμε πολύ.

Η συνταγή για την πίτσα:

1 νεροπότηρο χλιαρό γάλα

1,5 κούπα αλεύρι άσπρο

1,5 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης

1 πρέζα αλάτι

σπιτική σάλτσα από ντομάτα,

10 φέτες γαλοπούλα, μισό κιλό κίτρινο τυρί light

 

λάδι

ρίγανη

πιπέρι

 

Λίγο πριν το ψήσιμο...
Λίγο πριν το ψήσιμο…
Τοποθέτηση σπιτικής σάλτσας
Τοποθέτηση σπιτικής σάλτσας