Λούφα

Λούφα ή Λίφη (όπως τη λέμε εδώ στην Κρήτη), είναι ένα τροπικό, καλλωπιστικό φυτό που μοιάζει με κολοκύθα και είναι μακρινό ξαδελφάκι του αγγουριού. Ο καρπός του μοιάζει με τεράστιο αγγούρι, μήκους μισού μέτρου περίπου, περιβεβλημένο από ένα είδος δέρματος-φλούδας που μέσα κρύβει ένα σφουγγάρι. Σε ανώριμο στάδιο, ο καρπός τηγανίζεται και μαγειρεύεται, ενώ αν ωριμάσει, συλλέγεται και ξεφλουδίζεται για να αποκαλυφθεί το σφουγγάρι. Στη συνέχεια καθαρίζεται από τους σπόρους, πλένεται, στεγνώνεται και λευκαίνεται με χλώριο για να προκύψει το περίφημο οικολογικό, λειαντικό φυτικό σφουγγάρι.

ΧΡΗΣΕΙΣ

Η λούφα χρησιμοποιείται κατά της κυτταρίτιδας με την εφαρμογή τοπικού μασάζ για αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος. Επίσης, η λούφα χρησιμοποιείται για την αφαίρεση των νεκρών κυττάρων από την επιδερμίδα του προσώπου, με τρόπο απαλό και χωρίς να καταστρέφει το δέρμα. Στην κουζίνα, καθαρίζει πολύ καλά τα ανοξείδωτα σκεύη. Ακόμα, η λούφα δε μαζεύει βλαβερούς μικροοργανισμούς όπως τα κοινά σφουγγάρια. Επειδή οι ίνες του φυτού είναι σκληρές και πολύ ανθεκτικές, καλό είναι να κάνουμε πρώτα μια δοκιμή στο δέρμα, πάντα με βρεγμένο σφουγγάρι και πιέζοντας απαλά.

Το ίδιο και στα πιάτα και στα σκεύη: Δοκιμάστε το προσεκτικά, όπως θα κάνατε και με ένα ατσαλόσυρμα κουζίνας.

Τέλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φίλτρο.

Η λούφα μετά την επεξεργασία της με το χλώριο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *