Διακρίθηκαν 2 εργασίες στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευσης 2023-2024 (1ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης )

Το σχολείο μας συμμετείχε στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευσης 2023-2024 που διοργανώνει ο Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και φέτος είχε κεντρικό θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Στον διαγωνισμό αυτόν και οι δύο εργασίες ρομποτικής που υλοποιήθηκαν στον σχολείο μας διακρίθηκαν στην κατηγορία Δημοτικών Σχολείων.

Οι μαθητές της Ε και ΣΤ τάξης που συμμετείχαν και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια είναι:

Παπαδόπουλος Παναγιώτης
Τανούλης Θεμιστοκλής
Μαυρίδης Ιορδάνης
Ηλιάδης Σπύρος
Πολλαετίδου Ειρήνη
Παυλή Πολυξένη
Χάτζεβ Σοφία

Υπεύθυνος εκπαιδευτικός:

Δουβλετής Χαράλαμπος, ΠΕ86 Πληροφορικής

Αναλυτικά οι εργασίες είναι:

1. Διαλογή ανακύκλωσης με A.I. (Τεχνητή Νοημοσύνη)

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην αποδοτικότερη διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, αναγνωρίζοντας τις συσκευασίες και κατατάσσοντάς τες σε ξεχωριστούς κάδους, ώστε να γίνει πιο εύκολα και γρήγορα η διαλογή στο εργοστάσιο.

Κατασκευάστηκε ένα νέου είδους κάδος ανακύκλωσης που, αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη και την οπτική αναγνώριση αντικειμένων, αναγνωρίζει τα πιο συνηθισμένα ανακυκλώσιμα υλικά (π.χ. πλαστικά μπουκάλια, χάρτινα κουτιά ροφημάτων) και τα ξεχωρίζει σε ξεχωριστούς κάδους, ενώ όλα τα υπόλοιπα υλικά συλλέγονται σε έναν τρίτο κάδο. Ο κάδος αυτός μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα και να έχει μεγαλύτερη απόδοση σε χώρους όπου τα απορρίμματα είναι κατά πλειοψηφία συγκεκριμένου είδους (π.χ. σχολεία, γήπεδα, γυμναστήρια, χώροι εκδηλώσεων κ.τ.λ.).

2. Προσομοιωτής σεισμών και σεισμογράφος

Η κατασκευή αποτελείται από μία επίπεδη επιφάνεια στην οποία έχουν προσαρτηθεί κινητήρες που ελέγχονται από ένα microbit και παράγουν δονήσεις με σκοπό την προσομοίωση σεισμών. Οι κινητήρες θα προκαλούν κατακόρυφες και οριζόντιες κινήσεις, ώστε να προσεγγίζουν όσο γίνεται περισσότερο τους πραγματικούς σεισμούς.

Οι μαθητές θα μπορούν να τοποθετούν κατασκευές πάνω στην επιφάνεια φτιαγμένες από καλαμάκια, χαρτί και άλλα υλικά χειροτεχνίας, με διαφορετικά σχήματα και συνδέσμους, με σκοπό την μελέτη της ανθεκτικότητάς τους στους σεισμούς.

Επιπλέον, στην επίπεδη επιφάνεια θα τοποθετηθεί και ένα microbit που, με τους αισθητήρες που διαθέτει, θα καταγράφει την ένταση των δονήσεων. Τις μετρήσεις που κάνει, τις στέλνει ασύρματα σε ένα άλλο microbit, το οποίο λαμβάνει και τις μετατρέπει σε κινήσεις ενός κινητήρα στον οποίο έχει στερεωθεί έναν μαρκαδόρος. Ο μαρκαδόρος σχηματίζει την κυματομορφή των δονήσεων πάνω σε ένα χαρτί.

Ο 6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, επικεντρώθηκε τη φετινή χρονιά στην ευρύτερη Θεματική ενότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης, και έχει ως στόχο μέσω της συγγραφής ανοιχτού κώδικα και της χρήσης των ανοιχτών τεχνολογιών, μαθητές και εκπαιδευτικοί, να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε γίνουν δημιουργοί λύσεων και όχι απλοί καταναλωτές ψηφιακών υπηρεσιών.

Ο κύριος στόχος του διαγωνισμού είναι ο διαμοιρασμός της γνώσης ανάμεσα στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τα σχολεία και ευρύτερα στην κοινωνία.

Εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα, συμμετείχαν στον 6ο Διαγωνισμό με την πολύτιμη στήριξη των εκπαιδευτικών τους και πειραματίστηκαν μαθαίνοντας με Ανοιχτές Τεχνολογίες. Στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών δήλωσαν συμμετοχή πάνω από 2000 μαθητές και 360 εκπαιδευτικοί με 173 ομάδες από όλες τις περιφέρειες της χώρας ενώ σε 140 ομάδες μαθητών που συνέχισαν στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού, χορηγήθηκε ο εξοπλισμός για να υλοποιήσουν το έργο τους.

Διαλογή Ανακύκλωσης με Α.Ι. – RoboStar – 1ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης 2023-2024

front

Υπεύθυνος εκπαιδευτικός:

Δουβλετής Χαράλαμπος, MSc,  ΠΕ86 Πληροφορικής

Ομάδα Μαθητών:

Παπαδόπουλος Παναγιώτης
Τανούλης Θεμιστοκλής
Μαυρίδης Ιορδάνης
Ηλιάδης Σπύρος
Πολλαετίδου Ειρήνη
Παυλή Πολυξένη
Χάτζεβ Σοφία

Βίντεο με την λειτουργία της κατασκευής.

Βίντεο με τη διαδικασία υλοποίησης της κατασκευής από τους μαθητές.

Η εργασία παρουσιάστηκε στο 16ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας  στις 2, 3, 4 και 5 Απριλίου 2024 στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Οικονόμου»
(ΝΟΗΣΙΣ- Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας) που διοργανώνεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τους / τις Συμβούλους Εκπαίδευσης Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας, το Ίδρυμα «Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας» ΝΟΗΣΙΣ και το Ελληνικό Μουσείο Τεχνολογίας.

Βίντεο με την παρουσίαση εργασίας στο τμήμα των επιδείξεων του συνεδρίου.

Βίντεο με τη συνέντευξη των μαθητών στο Web Radio του συνεδρίου.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στην αποδοτικότερη διαλογή των απορριμμάτων της ανακύκλωσης στην πηγή, δηλαδή στους κάδους ανακύκλωσης.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ GITHUB:

https://github.com/chdouv/Dialogh-Anakyklwshs-AI

Έχει γίνει αλλαγή ενός εξαρτήματος της αρχικής πρότασης. Στη θέση του micro:bit Wukong Expansion Board Adapter χρησιμοποιήθηκε το Nezha breakout board (Elecfreaks).

ΣΤΟΧΟΙ:

  • Να εφαρμόζουν την Τεχνητή Νοημοσύνη για την παραγωγή χρήσιμων εφαρμογών για το κοινωνικό σύνολο.
  • Να διακρίνουν τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης από τις διεργασίες επεξεργασίας δεδομένων.
  • Να προγραμματίζουν συστήματα μέσω του microbit.
  • Να συλλέγουν δεδομένα από αισθητήρες και να ανταποκρίνονται σε αυτά με κινητήρες.
  • Να αναγνωρίζουν την αξία της ανακύκλωσης και της βιώσιμης ανάπτυξης.
  • Να εργάζονται σε ομάδες.

ΤΡΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ

Η ομάδα ρομποτικής του σχολείου μας, που αποτελείται από μαθητές της ΣΤ και Ε τάξης,  ανέλαβε να ολοκληρώσει την εργασία. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε μικρότερες ομάδες όπου η καθεμιά ήταν υπεύθυνη για ένα επιμέρους τμήμα της εργασίας.

Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός ανέλαβε να προετοιμάσει τους μαθητές στην χρήση των απαιτούμενων εξαρτημάτων και τον προγραμματισμό τους, ανέθεσε τις εργασίες κάθε υπο-ομάδας και επέβλεπε την πορεία της εργασίας.

Οι μαθητές είτε εργάζονταν στο εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου, μετά το πέρας των μαθητών είτε έπαιρναν τα υλικά στο σπίτι τους και δούλευαν αυτόνομα ή και ομαδικά.

 

IMG 20240326 135151 IMG 20240326 140354 IMG 20240326 142738 IMG 20240401 140328 IMG 20240401 141827

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ:

εξωπλισμός 1

  • BBC micro:bit
  • Κινητήρες Servo
  • Nezha breakout board (Elecfreaks)
  • Smart AI Lens kit (Elecfreaks)

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η ανακύκλωση αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από τους καλύτερους τρόπους περιορισμού της ρύπανσης του περιβάλλοντος μέσω της επανάχρησης των υλικών για την κατασκευή νέων προϊόντων και έτσι προωθείται η βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο σημείο αυτό, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην αποδοτικότερη διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, αναγνωρίζοντας τις συσκευασίες και κατατάσσοντάς τες σε ξεχωριστούς κάδους, ώστε να γίνει πιο εύκολα και γρήγορα η διαλογή στο εργοστάσιο.

Β. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το έναυσμα για την εργασία αποτελεί το γεγονός ότι, όπως γίνεται η συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών σήμερα, συσκευασίες διαφορετικών υλικών ανακατεύονται στους μπλε κάδους, με αποτέλεσμα να απαιτείται χρονοβόρα διαλογή των υλικών σε ειδικά εργοστάσια.

Κατασκευάστηκε ένα νέου είδους κάδος ανακύκλωσης που, αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη και την οπτική αναγνώριση αντικειμένων, αναγνωρίζει τα πιο συνηθισμένα ανακυκλώσιμα υλικά (π.χ. πλαστικά μπουκάλια, χάρτινα κουτιά ροφημάτων) και τα ξεχωρίζει σε ξεχωριστούς κάδους, ενώ όλα τα υπόλοιπα υλικά συλλέγονται σε έναν τρίτο κάδο. Ο κάδος αυτός μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα και να έχει μεγαλύτερη απόδοση σε χώρους όπου τα απορρίμματα είναι κατά πλειοψηφία συγκεκριμένου είδους (π.χ. σχολεία, γήπεδα, γυμναστήρια, χώροι εκδηλώσεων κ.τ.λ.).

Σκοπός δεν είναι η πλήρης διαλογή όλων των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, αλλά η αποδοτικότερη διαλογή και επεξεργασία των υλικών σε επόμενα στάδια.

διάταξη2

εκπαίδευση
Εκπαίδευση Κάμερας ΑΙ

Για την εργασία αυτή χρησιμοποιήθηκαν 3 κάδοι για την διαλογή και συλλογή απορριμμάτων:

Συγκέντρωση πλαστικών μπουκαλιών (π.χ. νερού).

Συγκέντρωση κουτιών ροφημάτων (π.χ. χυμοί).

Συγκέντρωση όλων των υπόλοιπων ανακυκλώσιμων υλικών.

Στο επάνω μέρος υπάρχει ειδικό σημείο που τοποθετείται το υλικό προς εξέταση. Η αναγνώριση του υλικού γίνεται από την κάμερα που έχει ενσωματωμένο λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης και βρίσκεται απέναντι από το σημείο αυτό.

Η κάμερα συνδέεται με το microbit για την περαιτέρω επεξεργασία και ενέργειες. Το microbit αφού λάβει το είδος του υλικού που αναγνώρισε η κάμερα, κινεί αντίστοιχα τους κινητήρες servo ώστε το υλικό να «πέσει», με τη βοήθεια βραχίονα στον κατάλληλο χώρο συλλογής.

 

 

πρόγραμμα1Η ειδική αυτή κάμερα θα πρέπει πρώτα να εκπαιδευτεί, ώστε να αναγνωρίζει τα συγκεκριμένα υλικά (πλαστικό μπουκάλι ή αλουμινένιο κουτάκι ή άλλο υλικό).

Όταν πατηθεί το κουμπί Α «μαθαίνει» το μπουκάλι νερού.

Όταν πατηθεί το κουμπί Β «μαθαίνει» το κουτάκι χυμού.

Όταν πατηθούν τα κουμπιά Α+Β «μαθαίνει» το «κενό» (κανένα αντικείμενο)

 

 

 

 

 

Για τον προγραμματισμό της κάμερας έχει ληφθεί υπόψη και ο παράγοντας Confidence, δηλαδή πόσο σίγουρη είναι η κάμερα ότι το αντικείμενο που αναγνωρίζει είναι το σωστό. Ένα ποσοστό >90% περιορίζει σημαντικά τις λανθασμένες εκτιμήσεις αναγνώρισης.

πρόγραμμα5

Εφόσον γίνει η αναγνώριση, το υπόλοιπο πρόγραμμα αναλαμβάνει να κινήσει τον κατάλληλο κινητήρα servo, ώστε να πέσει το αντικείμενο στον κάδο της κατηγορίας που έχει επιλεγεί.

πρόγραμμα2

Ένας από τους στόχους της εργασίας αυτής είναι να γίνει κατανοητό από τους μαθητές ότι οι εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν έχουν πάντοτε το αναμενόμενο αποτέλεσμα και υπάρχουν πιθανότητες λανθασμένων αποφάσεων από το σύστημα.

Εκτός από τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, όλα τα υπόλοιπα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για το έργο αυτό θα είναι ανακυκλώσιμα και εύκολο να  βρεθούν από τους μαθητές, με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Γ. ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ

Ο κάδος μπορεί να σχεδιαστεί με ειδικό τρόπο (υλικά και ανθεκτικότητα), για να τοποθετηθεί στην αυλή του σχολείου ώστε να χρησιμοποιηθεί από όλους τους μαθητές. Σκοπός είναι αρχικά να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές σε περιβαλλοντικά θέματα και ταυτόχρονα να γνωρίσουν τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αφού χρησιμοποιηθεί ο κάδος αυτός από τους μαθητές του σχολείου για ένα χρονικό διάστημα, θα μπορεί να μετρηθεί η απόδοση του συστήματος, καταγράφοντας τις επιτυχημένες και μη αναγνωρίσεις υλικών σε κάθε κάδο. Τα συμπεράσματα που θα προκύψουν μπορούν να οδηγήσουν σε βελτιώσεις της κατασκευής και του λογισμικού.

Προσομοιωτής σεισμών και σεισμογράφος – RoboStar – 1ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης

1ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης 2023-2024

Υπεύθυνος εκπαιδευτικός:

Δουβλετής Χαράλαμπος ΠΕ86

Ομάδα Μαθητών:

Παπαδόπουλος Παναγιώτης
Τανούλης Θεμιστοκλής
Μαυρίδης Ιορδάνης
Ηλιάδης Σπύρος
Πολλαετίδου Ειρήνη
Παυλή Πολυξένη
Χάτζεβ Σοφία

Λειτουργία Εξώφυλλο

Βίντεο με την λειτουργία της κατασκευής.

Βίντεο με τη διαδικασία υλοποίησης της κατασκευής από τους μαθητές.

Η εργασία παρουσιάστηκε στο 16ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας  στις 2, 3, 4 και 5 Απριλίου 2024 στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Οικονόμου»
(ΝΟΗΣΙΣ- Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας) που διοργανώνεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τους / τις Συμβούλους Εκπαίδευσης Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας, το Ίδρυμα «Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας» ΝΟΗΣΙΣ και το Ελληνικό Μουσείο Τεχνολογίας.

Βίντεο με την παρουσίαση εργασίας στο τμήμα των επιδείξεων του συνεδρίου.

Βίντεο με τη συνέντευξη των μαθητών στο Web Radio του συνεδρίου.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Πλατφόρμα παραγωγής σεισμών με σκοπό την μελέτη της στατικότητας κατασκευών με διαφορετικά δομικά και μηχανικά χαρακτηριστικά, καθώς και οπτικοποίησης των σεισμών με βάση το πλάτος των δονήσεων  σε χαρτί.

ΣΤΟΧΟΙ:

  • Να διακρίνουν τα είδη των σεισμών.
  • Να διακρίνουν τα μηχανικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν τη στατικότητα κτιρίων και κατασκευών.
  • Να καταγράφουν τα δεδομένα ενός πειράματος και να τα παρουσιάζουν.
  • Να προγραμματίζουν συστήματα μέσω του microbit.
  • Να συλλέγουν δεδομένα από αισθητήρες και να ανταποκρίνονται σε αυτά με κινητήρες.
  • Να εργάζονται σε ομάδες.

ΤΡΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ

Η ομάδα ρομποτικής του σχολείου μας, που αποτελείται από μαθητές της ΣΤ και Ε τάξης, θα αναλάβει να ολοκληρώσει την εργασία. Οι μαθητές θα χωριστούν σε μικρότερες ομάδες όπου η καθεμιά θα είναι υπεύθυνη για ένα επιμέρους τμήμα της εργασίας.

Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός θα αναλάβει να προετοιμάσει τους μαθητές στην χρήση των απαιτούμενων εξαρτημάτων και τον προγραμματισμό τους, να αναθέσει τις εργασίες κάθε υπο-ομάδας και να επιβλέπει την πορεία της εργασίας.

Οι μαθητές θα μπορούν είτε να εργάζονται στο εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου, μετά το πέρας των μαθητών είτε να παίρνουν τα υλικά στο σπίτι τους και να δουλεύουν αυτόνομα ή και ομαδικά.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ:

εξωπλισμός

  • BBC micro:bit
  • micro:bit Wukong Expansion Board Adapter
  • ELECFREAKS High-Speed Building Blocks Motor
  • ELECFREAKS 360 Degrees Building Blocks Servo

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ GITHUB:

https://github.com/chdouv/Prosomoiwths-Seismwn-Seismografos

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Οι σεισμοί, είτε τους καταλαβαίνουμε είτε όχι, γίνονται συνεχώς και αποτελούν ένα φυσικό φαινόμενο που επηρεάζει τη ζωή μας, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, που είναι μια σεισμογενής χώρα.

Στην εργασία αυτή, σκοπός μας είναι η κατασκευή μιας πλατφόρμας που θα παράγει σεισμούς (προσομοιωτής σεισμών), με την οποία οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν την στατικότητα κατασκευών με διαφορετικά μηχανικά χαρακτηριστικά (υλικά κατασκευής, σύνδεσμοι, σχήμα κ.τ.λ.).

Επιπλέον, θα συνοδεύεται από σύστημα καταγραφής των σεισμών σε χαρτί με σκοπό την οπτικοποίηση των δονήσεων και του πλάτους τους.

Β. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η κατασκευή αποτελείται από μία επίπεδη επιφάνεια στην οποία έχουν προσαρτηθεί κινητήρες (με ασύμμετρη τοποθέτηση βαριδίων στον άξονά τους) που ελέγχονται από ένα microbit και παράγουν δονήσεις με σκοπό την προσομοίωση σεισμών. Οι κινητήρες θα προκαλούν κατακόρυφες και οριζόντιες κινήσεις, ώστε να προσεγγίζουν όσο γίνεται περισσότερο τους πραγματικούς σεισμούς.

Οι μαθητές θα μπορούν να τοποθετούν κατασκευές πάνω στην επιφάνεια φτιαγμένες από καλαμάκια, χαρτί και άλλα υλικά χειροτεχνίας, με διαφορετικά σχήματα και συνδέσμους, με σκοπό την μελέτη της ανθεκτικότητάς τους στους σεισμούς.

Επιπλέον, στην επίπεδη επιφάνεια θα τοποθετηθεί και ένα microbit που, με τους αισθητήρες που διαθέτει, θα καταγράφει την ένταση των δονήσεων. Τις μετρήσεις που κάνει, τις στέλνει ασύρματα σε ένα άλλο microbit, το οποίο λαμβάνει και τις μετατρέπει σε κινήσεις ενός κινητήρα servo. Στον κινητήρα αυτόν έχει στερεωθεί έναν μαρκαδόρος, ο οποίος σχηματίζει την κυματομορφή των δονήσεων πάνω σε ένα ρολό χαρτί. Το ρολό χαρτί ξετυλίγεται από έναν κινητήρα συνεχούς περιστροφής με αποτέλεσμα ο σεισμός να αποτυπώνεται σε χαρτί, όπως στους σεισμογράφους. Τέλος, το microbit θα γράφει στην οθόνη του το μέγεθος του σεισμού.

Η κατασκευή αυτή θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο Περιβαλλοντικού Προγράμματος και Εργαστηρίου Δεξιοτήτων μικρότερων τάξεων με θέμα τους σεισμούς. Οι μικροί μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα τους σεισμούς και πως η μηχανική και τα υλικά των κτιρίων επηρεάζουν την αντοχή τους.

Εκτός από τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, όλα τα υπόλοιπα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για το έργο αυτό θα είναι ανακυκλώσιμα και εύκολο να  βρεθούν από τους μαθητές, με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Γ. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΔΙΑΧΥΣΗ

  • Παρουσίαση σε μαθητές και γονείς του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης.
  • Ανάρτηση στην ιστοσελίδα του σχολείου.
  • Συμμετοχή σε Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα τους σεισμούς.
  • Αξιοποίηση σε δράσεις στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.
  • Συμμετοχή στο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής (http://www.math-syn-pli.gr)

 

Φυσικές Καταστροφές – Ανεμοστρόβιλος – RoboStarJr – 1ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης και 4ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας

image16 1 anemos1

Έργο για τον διαγωνισμό ρομποτικής ΕΛΛΑΚ 2023-2024: Ανεμοστρόβιλος – Φυσικές Καταστροφές

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
• 4ο 5/θέσιο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας (1 τμήμα)
• 1ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης (2 τμήματα)

 

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Χαράλαμπος Δουβλετής ΠΕ86

Γιαννούλα Καπλάνη ΠΕ60

 

ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ\ΤΡΙΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

  1. Αδάμου Βασιλεία
  2. Ασλανίδου Σοφία Θωμαή
  3. Γεωργουλίδης Αθανάσιος
  4. Γεωργουλίδου Αντωνία
  5. Εμμανουήλ Γεώργιος
  6. Ευγενειάδης Γεώργιος
  7. Ζέρβας Ανδρέας
  8. Ζιάντα Νάντια
  9. Καρτσώνας Αθανάσιος
  10. Κεπαπτσόγλου Σεβαστή
  11. Κύπτη Αριάδνη Δέσποινα
  12. Μπαλκόπουλος Νικόλαος
  13. Σούμκα Πανδώρα
  14. Τσαρίκογλου Ιφιγένεια Χριστίνα
  15. Τσάτσος Απόστολος
  16. Τσιρέλη Μαρία
  17. Τσιρέλης Απόλλων Γαβριήλ
  18. Χατζηγεωργιάδου Στυλιανή Κωνσταντίνα

 

ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ\ΤΡΙΩΝ 1ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΟΛΙΧΝΗΣ:

  1. Παπαδόπουλος Παναγιώτη
  2. Τανούλης Θεμιστοκλής
  3. Μαυρίδης Ιορδάνης
  4. Ηλιάδης Σπύρος
  5. Πολλαετίδου Ειρήνη
  6. Παυλή Πολυξένη
  7. Χατζέβ Σοφία

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ GITHUB:
https://github.com/chdouv/Anemostrovilos-1dimplichn-4nipefkarp

ΣΤΟΧΟΙ
• Να αναγνωρίζουν τα φυσικά φαινόμενα που προκαλούν τον ανεμοστρόβιλο.
• Να επιλέγουν τρόπους αποτελεσματικής διαχείρισης των ανεμοστρόβιλων.
• Να αναγνωρίζουν, μέσα από διαδικασίες εννοιολογικής κατανόησης, εφαρμογής και εξερεύνησης τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.
• Να συνεργαστούν μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου (Διασχολική Συνεργασία) με σκοπό την επίλυση προβλημάτων αλγοριθμικής σκέψης και τη δημιουργία προγράμματος.

ΠΡΟΤΑΣΗ
Περιβαλλοντική Παρακολούθηση: Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στην προετοιμασία και την προστασία των ανθρώπων από τον ανεμοστρόβιλο.

ΘΕΜΑ
Μοντελοποίηση των τρόπων προετοιμασίας και προστασίας των ανθρώπων από τον ανεμοστρόβιλο.

ΤΡΟΠΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ & ΤΡΟΠΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Η ομάδα ρομποτικής του Νηπιαγωγείου μας για το συγκεκριμένο ακραίο καιρικό φαινόμενο – αυτό του ανεμοστρόβιλου – αποτελείται από τους/τις 18 μαθητές/τριες του 4ου Τμήματος του 4ου Νηπιαγωγείου Ευκαρπίας και της της Ε΄και ΣΤ΄τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης. Η κάθε ομάδα παιδιών αναλαμβάνει να ολοκληρώσει μέρος της εργασίας. Οι μαθητές/τριες του Νηπιαγωγείου αναλαμβάνουν να φτιάξουν τις πίστες με φυσικά υλικά και να προγραμματίσουν συγκεκριμένες αλγοριθμικές διαδρομές με τον ανάλογο εξοπλισμό και σύμφωνα με το σενάριο. Οι μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου αναλαμβάνουν να φτιάξουν την προσομοίωση και τον προγραμματισμό του ανεμοστρόβιλου με τον εξοπλισμό της ρομποτικής.

Οι μαθητές/τριες κάθε σχολείου χωρίζονται σε μικρότερες ομάδες, δουλεύοντας ομαδοσυνεργατικά, όπου η καθεμιά είναι υπεύθυνη για ένα επιμέρους τμήμα της εργασίας.

Ο/Η υπεύθυνος/η εκπαιδευτικός τόσο του Νηπιαγωγείου, όσο και του Δημοτικού Σχολείου αναλαμβάνει να προετοιμάσει τους μαθητές/τριες στην χρήση των απαιτούμενων εξαρτημάτων και τον προγραμματισμό τους, αναθέτει τις εργασίες κάθε υπο-ομάδας και επιβλέπει την πορεία της εργασίας, δρώντας ενισχυτικά, υποστηρικτικά και βοηθητικά σε κάθε στάδιο της υλοποίησής τους.

Οι μαθητές/τριες του Νηπιαγωγείου εργάζονταν στις τάξεις τους, αλλά και σε έναν ειδικό χώρο που είχε διαμορφωθεί ως Εργαστήριο Πληροφορικής για τις ανάγκες του έργου. Ακόμη, εργάζονταν με τους γονείς τους στο σπίτι, ειδικά στην προετοιμασία και την συλλογή πληροφοριών μέσω διαδικτύου για το ακραίο καιρικό φαινόμενο του ανεμοστρόβιλου, όπως επίσης και κατά τη διάρκεια ,όπου υπάρχει συνεχής αλληλεπίδραση μεταξύ σχολείου και οικογένειας για την εμπέδωση και καλλιέργεια της νέας γνώσης.

Οι μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου είτε εργάζονταν στο εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου, μετά το πέρας των μαθημάτων, είτε παίρνουν τα υλικά στο σπίτι τους και δουλεύουν αυτόνομα ή και ομαδικά.

Η συνεργασία και επικοινωνία των ομάδων κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου πραγματοποιείται ομαδοσυνεργατικά ανά σχολείο και με διαδικτυακές συναντήσεις μεταξύ των παιδιών του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου, μέσω Webex.

image2 1

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: 

εξοπλισμός 1

mTiny Robot
Elecfreak Smart AI Lens Kit
Elecfreak Nezha Breakout Board
Micro:Bit x 2
Battery Holder 2xAA with JST Connector & Switch

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η ενασχόληση των παιδιών του Νηπιαγωγείου με τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελεί πλέον μια σύγχρονη αναγκαιότητα. Τα παιδιά, ως πολίτες του αύριο, θα αποτελέσουν τη γενιά εκείνη που θα κληθεί να βιώσει άμεσα την κλιματική́ αλλαγή και να μαθαίνει να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, με οδηγό ένα βασικό αξιωματικό τρίπτυχο: Ενημέρωση, Ετοιμότητα και Προετοιμασία. Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει το μέσο ώστε το τρίπτυχο αυτό να αποτελέσει την γέφυρα μεταξύ του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος και να δώσει καίριες, βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις προς όφελος των ανθρώπων.
Στο πλαίσιο αυτό, το συγκεκριμένο σενάριο ασχολείται με τον ανεμοστρόβιλο.

Β. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

ΦΑΣΗ 1η

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΠΡΟΤΕΡΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Αφορμή για την ενασχόληση με το ακραίο καιρικό φαινόμενο του ανεμοστρόβιλου στο Νηπιαγωγείο μας έδωσε ο Τάλως (Ρομπότ – κούκλα της τάξης) και οι Αποστολές του. Αρχικά, ο Τάλως μας εξιστορεί την ιστορία του από την ελληνική μυθολογία και μας συστήνει την φίλη του την Ευρώπη. Στόχος της Ευρώπης είναι να μάθει, μαζί με τα παιδιά, να προστατεύεται σε περίπτωση ανεμοστρόβιλου και να ξεχωρίζει τα ασφαλή από τα μη ασφαλή σημεία Έπειτα, τα παιδιά με ιδεοθύελλα αποτυπώνουν τι γνωρίζουν για το ακραίο καιρικό φαινόμενο του ανεμοστρόβιλου.

image2 1

Ακόμη, πραγματοποιείται επίσκεψη στο σχολείο, γονέα, που ανήκει στο πυροσβεστικό σώμα και πιο συγκεκριμένα στην ομάδα της ΕΜΑΚ. Γίνεται παρουσίαση του εξοπλισμού του πυροσβεστικού σώματος, καθώς και περιγραφή του τρόπου αντιμετώπισης από το πυροσβεστικό σώμα των πυρκαγιών, αλλά και άλλων φυσικών καταστροφών. Με τη βοήθεια του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου (Σέρλοκ), οι μαθητές/τριες έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν προσομοίωση διάσωσης ανθρώπου.

image8

Έπειτα, τα παιδιά με ιδεοθύελλα αποτυπώνουν τι γνωρίζουν για το ακραίο καιρικό φαινόμενο του ανεμοστρόβιλου.

ΦΑΣΗ 2η

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Ομάδες παιδιών και γονέων κάνουν έρευνα μέσω διαδικτύου ή άλλων πηγών, σχετικά με το ακραίο καιρικό φαινόμενο του ανεμοστρόβιλου και η συλλογή αυτών των πληροφοριών μεταφέρεται στο σχολείο και παρουσιάζεται από τα παιδιά στην ολομέλεια της τάξης (επίδειξη στον προτζέκτορα).

image9 image10 1

Στη συνέχεια, ζωγραφίζουν τα ασφαλή από τα μη ασφαλή σημεία και δημιουργείται εννοιολογικός χάρτης (coogle.it) με κείμενο και εικόνα.

image11 2

Επίσης, οι εικόνες αυτές χρησιμοποιούνται από τα παιδιά ως ερέθισμα για να ηχογραφήσουν οδηγίες για κάθε ένα ασφαλές και μη ασφαλές σημείο και να δημιουργηθούν βιντεάκια, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία QRcode με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού της τάξης.

Δημιουργείται επιτραπέζιο παιχνίδι με το mTiny και τα QR CODE για την προστασία σε περίπτωση ανεμοστρόβιλου. Συγκεκριμένα, τα παιδιά του Νηπιαγωγείου τοποθετούν πάνω στην πίστα τα QR CODE με τα ασφαλή και μη ασφαλή σημεία  σε περίπτωση ανεμοστρόβιλου. Το παιχνίδι παίζεται ανά δυάδες. Το mTiny μετακινείται στην πίστα από το ένα παιδί της δυάδας και φτάνει σε όποια κάρτα QR CODE επιθυμεί, το ταίρι του σαρώνει το QRCODE και ακούγεται ένα μήνυμα – γρίφος που πρέπει να λύσουν από κοινού για να βρουν αν το σημείο που περιγράφει είναι ασφαλές ή όχι. Στη συνέχεια, παίρνει την αντίστοιχη κάρτα (οι ζωγραφιές που είχαν κάνει έγιναν κάρτες για το παιχνίδι) από ένα πλήθος άλλων που υπάρχουν στο πλάι της πίστας και την τοποθετεί σε έναν πίνακα, στον οποίο υπάρχουν δύο στήλες (1η στήλη: σημεία που επιτρέπεται να πλησιάσεις σε περίπτωση ανεμοστρόβιλου και 2η στήλη: σημεία που δεν επιτρέπεται να πλησιάσεις σε περίπτωση ανεμοστρόβιλου). Νικητές είναι τα ζευγάρια που θα τοποθετήσουν στις σωστές στήλες την κάρτα τους.

 

Έπειτα, τα παιδιά με ιδεοθύελλα αποτυπώνουν τι γνωρίζουν για το ακραίο καιρικό φαινόμενο του ανεμοστρόβιλου.

image12 1 image13 1

ΦΑΣΗ 3η

ΣΤΑΔΙΑ

• Το microbit ανιχνεύει την ένταση του ανέμου (μέσω κινητήρα DC και φτερωτής) και με ηχητικό μήνυμα θα προειδοποιεί για ανεμοστρόβιλο (μαθητές Δημοτικού-Νηπιαγωγείου).

Στη φάση αυτή, οι απαραίτητες εντολές του microbit θα οπτικοποιηθούν με κάρτες που έχουν πάνω τους κατάλληλες εικόνες ενεργειών που θα δημιουργήσουν οι εκπαιδευτικοί. Οι μαθητές του νηπιαγωγείου θα ετοιμάσουν το πρόγραμμα τοποθετώντας τις κάρτες στη σωστή σειρά. Το πρόγραμμα με τις κάρτες θα δοθεί στους μαθητές του Δημοτικού και θα ετοιμάσουν το αντίστοιχο πρόγραμμα σε microbit.

• Το mTiny, που φέρει την κάμερα ΑΙ, θα κινηθεί γύρω και εντός της πλατείας κάνοντας συγκεκριμένες στάσεις, όπου θα υπάρχει μια εικόνα την οποία αναγνωρίζει η κάμερα ΑΙ (μαθητές Δημοτικού).

• Σε κάθε σημείο που θα σταματά, θα υπάρχει κολλημένο ένα QR CODE όπου θα σαρώνεται από τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και θα αιτιολογείται η επικινδυνότητα ή όχι του σημείου με βίντεο.

anemosVelakia1 anemosVelakia2

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Κατασκευάζεται από τα παιδιά η πίστα, η οποία ήταν μια μακέτα μιας παραθαλάσσιας περιοχής με σπίτια (με και χωρίς βεράντες), μαγαζιά με τζαμαρίες, παιδική χαρά, δασάκι, κολώνα της ΔΕΗ και παραλία (με χαρτιά, χαρτόνια, διαφάνειες, ενσφωνώματα – οικοδομικό υλικό και πλαστελίνη). Πάνω σε κάθε ένα από τα 7 σημεία της μακέτας (6 μη ασφαλή σημεία και 1 ασφαλές σημείο) τοποθετούνται αριθμοί από το 1-7 και το αντίστοιχο QRcode. Δημιουργούνται έπειτα οι διαδρομές (αλγόριθμοι) με βελάκια και με τη βοήθεια του M tiny – Ευρώπη αυτές πραγματοποιούνται. Στο τέλος της κάθε μίας διαδρομής (στοιχείο της μακέτας) αναγνωρίζονται από την κάμερα αναγνώρισης Al, η οποία είναι τοποθετημένη πάνω στο M tiny – Ευρώπη, αν το σημείο αυτό ήταν ή όχι ασφαλές και ακούγεται το ανάλογο ηχητικό μήνυμα. Στη συνέχεια, τα παιδιά σκανάρουν το QRcode για να ακούσουν το λόγο που το σημείο αυτό είναι ασφαλές ή όχι. Σκοπός είναι να περάσει το M tiny – Ευρώπη από όλα τα σημεία, ώστε στο τέλος της διαδρομής να βρει το ασφαλές σημείο για να προστατευτεί.

image14 1 image15 1

ΦΑΣΗ 4η

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΔΙΑΧΥΣΗ

– Το σενάριο πραγματοποιείται με επιτυχία όπως ακριβώς σχεδιάστηκε.

– Παρουσιάζονται τα παράγωγα έργα στους γονείς του 4ου 5/θέσιου Νηπιαγωγείου Ευκαρπίας και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης, με τη διοργάνωση εκδήλωσης με παράλληλα Εργαστήρια Ρομποτικής και επίδειξής τους.

pyr14 1

pyr17

pyr16

image20 1

seismos 7

– Αναρτώνται στις ιστοσελίδες και των δύο σχολείων τα αποτελέσματα του έργου.

https://4nip-efkarp.thess.sch.gr/εργαστήρια-ρομποτικής-με-τον-τάλω-απο/

-Αναρτώνται στο Facebook και με hashtag #εελλακ #STEM #STEAM

 

https://www.facebook.com/share/p/YJ57A2mtueoMyEVC/

– Το έργο αποτελεί μέρος του Σχέδιου Δράσης του 4ου 5/θέσιου Νηπιαγωγείου Ευκαρπίας για την τρέχουσα σχολική χρονιά με τίτλο: «Η Κλιματική Αλλαγή Είναι Εδώ! Με Τον Τάλω Οδηγό Δεν Φοβάμαι Τίποτα Εγώ!».

https://4nip-efkarp.thess.sch.gr/σχέδιο-δράσης-η-κλιματική-αλλαγή-είνα/

– Σκοπός είναι το έργο αυτό για την επόμενη σχολική χρονιά να παρουσιαστεί σε ενδοσχολικές επιμορφώσεις εκπαιδευτικών και των δύο βαθμίδων, αποτελώντας μια Καλή Πρακτική διασχολικής συνεργασίας.

Φυσικές Καταστροφές – Πλημμύρες – RoboStarJr – 4ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας και 1ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης

image1 image2

Έργο για τον διαγωνισμό ρομποτικής ΕΛΛΑΚ 2023-2024: Πλημμύρες – Φυσικές Καταστροφές

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
• 4ο 5/θέσιο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας (1 τμήμα)
• 1ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης (2 τμήματα)

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Χαράλαμπος Δουβλετής ΠΕ86

Γιαννούλα Καπλάνη ΠΕ60

Μητσάκη Δέσποινα ΠΕ60

 

ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ\ΤΡΙΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

  1. Ανδρεανίδου Φωτεινή
  2. Αργυροματίδου Αθηνά
  3. Γαϊτανάρη Δάφνη
  4. Γανωτή Αναστασία
  5. Γρηγοριάδης Οδυσσέας
  6. Ιωαννίδου Παναγιώτα
  7. Κακή Σωτηρία
  8. Καλπακίδου Λυδία
  9. Καμίδης Αλέξανδρος
  10. Καραγιάννη Άννα
  11. Καρούλια Αναστασία
  12. Κόλτσιος Γεώργιος
  13. Κουφόπουλος Θεόδωρος
  14. Λάναρης Παύλος
  15. Μπανάτα Γαλήνη
  16. Νέδου Μαρία
  17. Παπαδόπουλος Παναγιώτης
  18. Πιλάτου Σταυρούλα
  19. Πούνιος Γεώργιος
  20. Σίββας Δημήτριος
  21. Τοπάλη Θεοφανία
  22. Τσεπλερή Αθηνά

 

 

ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ\ΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΟΛΙΧΝΗΣ

  1. Παπαδόπουλος Παναγιώτης
  2. Τανούλης Θεμιστοκλής
  3. Μαυρίδης Ιορδάνης
  4. Ηλιάδης Σπύρος
  5. Πολλαετίδου Ειρήνη
  6. Παυλή Πολυξένη
  7. Χατζεβ Σοφία

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ GITHUB: 

 

https://github.com/chdouv/Plhmmures-1dimplichn-4nipefkarp

 

 

ΣΤΟΧΟΙ

  • Να αναγνωρίζουν τα φυσικά φαινόμενα που προκαλούν τις πλημμύρες.
  • Να επιλέγουν τρόπους αποτελεσματικής διαχείρισής των πλημμυρών.
  • Να  αναγνωρίζουν, μέσα από διαδικασίες εννοιολογικής κατανόησης, εφαρμογής και εξερεύνησης τις δυνατότητες της τεχνικής νοημοσύνης.
  • Να συνεργαστούν μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου (Διασχολική Συνεργασία) με σκοπό την επίλυση προβλημάτων αλγοριθμικής σκέψης και τη δημιουργία προγράμματος.
  • Να εφαρμόζουν την Τεχνική Νοημοσύνη προς όφελος του κοινωνικού συνόλου
  • Να κωδικοποιούν τη διαδρομή του  Blue Bot προκειμένου να δράσει γρήγορα και αποτελεσματικά προς όφελος των ανθρώπων σε περίπτωση πλημμύρας.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ
Περιβαλλοντική Παρακολούθηση: Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στην προετοιμασία και την προστασία των ανθρώπων από τις πλημμύρες.

ΘΕΜΑ:
Μοντελοποίηση των τρόπων πρόγνωσης, προστασίας και αντιμετώπισης των ανθρώπων από τις πλημμύρες.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ & ΤΡΟΠΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Η ομάδα ρομποτικής του Νηπιαγωγείου μας για το συγκεκριμένο ακραίο καιρικό φαινόμενο – αυτό των πλημμυρών – αποτελείται από τους/τις 22 μαθητές/τριες του 4ου Τμήματος του 4ου Νηπιαγωγείου Ευκαρπίας και τους 7 μαθητές της Ε΄και ΣΤ΄τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης. Η κάθε ομάδα παιδιών αναλαμβάνει να ολοκληρώσει μέρος της εργασίας. Οι μαθητές/τριες του Νηπιαγωγείου αναλαμβάνουν να φτιάξουν τις πίστες με φυσικά υλικά και να προγραμματίσουν συγκεκριμένες αλγοριθμικές διαδρομές με τον ανάλογο εξοπλισμό και σύμφωνα με το σενάριο. Οι μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου αναλαμβάνουν να φτιάξουν την προσομοίωση και τον προγραμματισμό των πλημμυρών με τον εξοπλισμό της ρομποτικής.

Οι μαθητές/τριες κάθε σχολείου χωρίζονται σε μικρότερες ομάδες, δουλεύοντας ομαδοσυνεργατικά, όπου η καθεμιά είναι υπεύθυνη για ένα επιμέρους τμήμα της εργασίας.

Ο/Η υπεύθυνος/η εκπαιδευτικός τόσο του Νηπιαγωγείου, όσο και του Δημοτικού Σχολείου αναλαμβάνει να προετοιμάσει τους μαθητές/τριες στην χρήση των απαιτούμενων εξαρτημάτων και τον προγραμματισμό τους, αναθέτει τις εργασίες κάθε υπο-ομάδας και επιβλέπει την πορεία της εργασίας, δρώντας ενισχυτικά, υποστηρικτικά και βοηθητικά σε κάθε στάδιο της υλοποίησής τους.

Οι μαθητές/τριες του Νηπιαγωγείου εργάζονταν στις τάξεις τους, αλλά και σε έναν ειδικό χώρο που είχε διαμορφωθεί ως Εργαστήριο Πληροφορικής για τις ανάγκες του έργου. Ακόμη, εργάζονταν με τους γονείς τους στο σπίτι, ειδικά στην προετοιμασία και την συλλογή πληροφοριών μέσω διαδικτύου για το ακραίο καιρικό φαινόμενο των πλημμυρών, όπως επίσης και κατά τη διάρκεια ,όπου υπάρχει συνεχής αλληλεπίδραση μεταξύ σχολείου και οικογένειας για την εμπέδωση και καλλιέργεια της νέας γνώσης.

Οι μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου είτε εργάζονταν στο εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου, μετά το πέρας των μαθημάτων, είτε παίρνουν τα υλικά στο σπίτι τους και δουλεύουν αυτόνομα ή και ομαδικά.

Η συνεργασία και επικοινωνία των ομάδων κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου πραγματοποιείται ομαδοσυνεργατικά ανά σχολείο και με διαδικτυακές συναντήσεις μεταξύ των παιδιών του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου, μέσω Webex.

image3

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

εξοπλισμός

Blue Bot

Καρότσι
Micro:Bit x2

Αισθητήρας στάθμης νερού

Κινητήρας servo x4
Battery Holder 2xAA with JST Connector & Switch

 

 

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η ενασχόληση των παιδιών του Νηπιαγωγείου με τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελεί πλέον μια σύγχρονη αναγκαιότητα. Τα παιδιά, ως πολίτες του αύριο, θα αποτελέσουν τη γενιά εκείνη που θα κληθεί να βιώσει άμεσα την κλιματική́ αλλαγή και να μαθαίνει να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, με οδηγό ένα βασικό αξιωματικό τρίπτυχο: Ενημέρωση, Ετοιμότητα και Προετοιμασία. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει το μέσο ώστε το τρίπτυχο αυτό να αποτελέσει την γέφυρα μεταξύ του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος και να δώσει καίριες, βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις προς όφελος των ανθρώπων.
Στο πλαίσιο αυτό, το συγκεκριμένο σενάριο ασχολείται με τις πλημμύρες.

 

Β. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

ΦΑΣΗ 1η

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΠΡΟΤΕΡΗΣ ΓΝΩΣΗΣ

 

Αφορμή για την ενασχόληση με το ακραίο καιρικό φαινόμενο των πλημμυρών στο Νηπιαγωγείο μας έδωσε ο Τάλως (Ρομπότ – κούκλα της τάξης) και οι Αποστολές του. Αρχικά, ο Τάλως μας εξιστορεί την ιστορία του από την ελληνική μυθολογία. Στόχος του  είναι να μάθει, μαζί με τα παιδιά, να προστατεύεται σε περίπτωση πλημμυρών και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης να δείξει πώς μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους σε μια ενδεχόμενη έκτακτη κατάσταση (πλημμύρας), να  προβλέψει αλλά κυρίως να προστατεύσει τόσο την ανθρώπινη ζωή όσο και το ίδιο το περιβάλλον.

image8

Ακόμη, πραγματοποιείται επίσκεψη στο σχολείο, γονέα, που ανήκει στο πυροσβεστικό σώμα και πιο συγκεκριμένα στην ομάδα της ΕΜΑΚ. Γίνεται παρουσίαση του εξοπλισμού του πυροσβεστικού σώματος, καθώς και περιγραφή του τρόπου αντιμετώπισης από το πυροσβεστικό σώμα των πυρκαγιών, αλλά και άλλων φυσικών καταστροφών. Με τη βοήθεια του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου (Σέρλοκ), οι μαθητές/τριες έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν προσομοίωση διάσωσης ανθρώπου.

 image9

Έπειτα, τα παιδιά με ιδεοθύελλα αποτυπώνουν τι γνωρίζουν για το ακραίο καιρικό φαινόμενο των πλημμυρών.

ΦΑΣΗ 2η

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 

Ομάδες παιδιών και γονέων κάνουν έρευνα μέσω διαδικτύου ή άλλων πηγών, σχετικά με το ακραίο καιρικό φαινόμενο των πλημμυρών και η συλλογή αυτών των πληροφοριών μεταφέρεται στο σχολείο και παρουσιάζεται από τα παιδιά στην ολομέλεια της τάξης (επίδειξη στον προτζέκτορα).

image10image11

image12image13

Από την επεξεργασία του αρχικού υλικού προέκυψαν ερωτήματα για περαιτέρω διερεύνηση όπως: “Τι προκαλούν οι πλημμύρες;” και “Ποιες είναι οι συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων και στο περιβάλλον;”

image14image15

Στη συνέχεια, δημιουργείται εννοιολογικός χάρτης (coogle.it) με κείμενο και εικόνα.

plh1 plh2

Ο αγαπημένος μας φίλος, το ρομπότ, Τάλως, μας έστειλε Αποστολή για άλλη μια φορά για το φαινόμενο των πλημμυρών και ζήτησε να γίνουμε οι βοηθοί του στην αποστολή διάσωσης των ανθρώπων, αλλά και του ίδιου του περιβάλλοντος από τις πλημμύρες. Τότε δημιουργήθηκε η ιδέα κατασκευής ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού όπου ο Τάλως (ρομπότ Blue Bot) ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδρομή σε ένα λαβύρινθο κατασκευασμένο από πλαστικά κομμάτια και σταματά όπου συναντά QRCODE – τα οποία δημιουργήθηκαν από τους μαθητές σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό. Τα QRCODE είναι τοποθετημένα  όρθια στους τοίχους του λαβύρινθου με ξυλάκια χειροτεχνίας.  Τα παιδιά σαρώνουν με το tablet ή  το smartphone το QRCODE που περιέχει οδηγίες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πλημμυρών, όπως περισυλλογή και τοποθέτηση στο καταφύγιο τροφίμων άμεσης ανάγκης, νερό και βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών, μεταφορά ζώων και ανθρώπων στο καταφύγιο και κλείσιμο του φράγματος.

Δίπλα στο λαβύρινθο υπάρχει μια μικρή μακέτα (στη μέση ένα χωράφι, δίπλα ένα ποτάμι κι ένα φράγμα και από την άλλη μια αποθήκη κι ένα καταφύγιο, αγρότες και ζώα από τουβλάκια και ανακυκλώσιμα υλικά), η οποία συνδυάζεται με το επιτραπέζιο. Συγκεκριμένα όταν  σαρώνεται η οδηγία από το ένα παιδί το άλλο εκτελεί την οδηγία στη μακέτα.

Για τη δημιουργία των QRCODE οι μαθητές δημιούργησαν τις ζωγραφιές και βιντεοσκόπησαν με τη χρήση smartphone ο ένας τον άλλο όπου παρουσίαζαν την ζωγραφιά, προειδοποιούσαν ότι έρχεται πλημμύρα και έδιναν την οδηγία να μεταφερθούν τα τρόφιμα, τα ζώα, οι άνθρωποι κτλ από την αποθήκη στο καταφύγιο. Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν τα QRCODE όπου όταν το παιδί σκάναρε κάποιο QRCODE εμφανιζόταν το αντίστοιχο  βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

image18image19

image29

ΦΑΣΗ 3η

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

Σε αυτή τη φάση οι μαθητές κατασκευάζουν μια μακέτα με ένα χωράφι στη μέση, απέναντι βρίσκεται η κατασκευή του  φράγματος  με το microbit, τον αισθητήρα της στάθμης του νερού και τον λοιπό εξοπλισμό και το ποτάμι και στις άλλες δύο πλευρές η αποθήκη και το καταφύγιο με τα τρόφιμα, τα ζωάκια, τους αγρότες και τα είδη πρώτης ανάγκης.

image20image21image22image23

Στην αρχή  το microbit ανιχνεύει τη στάθμη του νερού με τον αισθητήρα στάθμης νερού και ανάλογα με το επίπεδο της στάθμης σηκώνεται η αντίστοιχη χρωματιστή σημαία. Συγκεριμένα, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου τοποθετούν νερό στο ειδικό δοχείο της κατασκευής. Όταν η στάθμη του νερού είναι πολύ χαμηλή σηκώνεται η πράσινη σημαία που σηματοδοτεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Αντίστοιχα όταν η στάθμη του νερού φτάνει στη μέση του μήκους του αισθητήρα νερού σηκώνεται η πορτοκαλί σημαία, ακούγεται ένας ήχος και σηματοδοτεί την προετοιμασία για επερχόμενη πλημμύρα και τέλος όταν η στάθμη του νερού καλύπτει το μήκος του αισθητήρα σηκώνεται η κόκκινη σημαία και σηματοδοτεί ότι η πλημμύρα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όταν σηκωθεί η πορτοκαλί σημαία οι μαθητές του Νηπιαγωγείου οδηγούν το ρομπότ Τάλως (Blue Bot) ώστε να μεταφέρει τα τρόφιμα και το νερό από την αποθήκη στο καταφύγιο και τις Α΄ Βοήθειες από την αποθήκη στο καταφύγιο, τα ζώα από την αποθήκη στο καταφύγιο και τέλος τους ανθρώπους στο καταφύγιο και να κλείσει το φράγμα.

 

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΩΝ 3 ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ

Αρχικά τα παιδιά μεταμορφώνονται τα ίδια σε ρομποτάκια και περπατάνε τις διαδρομές που πρέπει να ακολουθήσει το Βlue bot προκειμένου να τις κατακτήσουν βιωματικά.

image24

Στη συνέχεια απεικονίζουν με σύμβολα (βελάκια) τις διαδρομές που πρέπει να ακολουθήσει το blue bot πάνω στην πίστα προκειμένου να μεταφέρει τα είδη πρώτης ανάγκης, τους ανθρώπους και τα ζώα από την αποθήκη προς το καταφύγιο όταν σημάνει η πορτοκαλί σειρήνα.

image25

Σχεδιασμός και Καταγραφή του κώδικα με γραπτά σύμβολα της Α΄ Διαδρομής

image26

Σχεδιασμός και Καταγραφή του κώδικα με γραπτά σύμβολα της Β΄ Διαδρομής

image27image28

Σχεδιασμός και Καταγραφή του κώδικα της Γ΄ Διαδρομής

image29

ΠΙΣΤΑ- ΜΑΚΕΤΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ

plh3

ΦΑΣΗ 4η

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ- ΔΙΑΧΥΣΗ

 

 

  • Το σενάριο πραγματοποιείται με επιτυχία όπως ακριβώς σχεδιάστηκε.
  • Παρουσιάζονται τα παράγωγα έργα στους γονείς του 4ου 5/θέσιου Νηπιαγωγείου Ευκαρπίας και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης, με τη διοργάνωση εκδήλωσης με παράλληλα Εργαστήρια Ρομποτικής και επίδειξής τους.

seismos 5

 

pyr16

 

seismos 12

 

seismos 7

  • Αναρτώνται στις ιστοσελίδες και των δύο σχολείων τα αποτελέσματα του έργου.

https://4nip-efkarp.thess.sch.gr/εργαστήρια-ρομποτικής-με-τον-τάλω-απο/

 

https://www.facebook.com/share/p/YJ57A2mtueoMyEVC/

  • Το έργο αποτελεί μέρος του Σχέδιου Δράσης του 4ου 5/θέσιου Νηπιαγωγείου Ευκαρπίας για την τρέχουσα σχολική χρονιά με τίτλο: «Η Κλιματική Αλλαγή Είναι Εδώ! Με Τον Τάλω Οδηγό Δεν Φοβάμαι Τίποτα Εγώ!».

https://4nip-efkarp.thess.sch.gr/σχέδιο-δράσης-η-κλιματική-αλλαγή-είνα/

  • Σκοπός είναι το έργο αυτό για την επόμενη σχολική χρονιά να παρουσιαστεί σε ενδοσχολικές επιμορφώσεις εκπαιδευτικών και των δύο βαθμίδων, αποτελώντας μια Καλή Πρακτική διασχολικής συνεργασίας.

 

 

Φυσικές Καταστροφές – Σεισμός – RoboStarJr – 4ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας και 1ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης

seismos 1 seismos 1

Έργο για τον διαγωνισμό ρομποτικής ΕΛΛΑΚ 2023-2024: Σεισμός – Φυσικές Καταστροφές

 

 

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
• 4ο 5/θέσιο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας (1 τμήμα)
• 1ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης (2 τμήματα)

 

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Χαράλαμπος Δουβλετής ΠΕ86

Γιαννούλα Καπλάνη ΠΕ60

Στέφου Χριστίνα ΠΕ60

 

ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ\ΤΡΙΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

  1. Αναγνώστου Γεώργιος
  2. Γατούλα Αικατερίνη
  3. Γιόφκος Αχιλλέας
  4. Γκαμπαερίδης Μάρκος
  5. Ζαβρακίδου Ελισάβετ
  6. Κιοσσέ Λιακούδη Δέσποινα
  7. Κοτσαπαρασίδου Ειρήνη
  8. Κοτσίδης Σταύρος
  9. Κυρσανίδου Κωνσταντίνα
  10. Κωνσταντινίδης Φίλιππος
  11. Μαμούκαρης Αλέξανδρος
  12. Μαμούκαρης Κωνσταντίνος
  13. Μανιδάκη Ελένη
  14. Μιστάκου ΄Αγγελος
  15. Μουστακίδης Βασίλης
  16. Μυλωνά Ξανθίππη
  17. Ποντίκη Ελένη
  18. Σιδηρόπουλος Γεώργιος
  19. Τακή Δήμητρα
  20. Τσιτηρίδου Σοφία
  21. Φωτιάδου Πωλίνα
  22. Χατζής Ιωάννης
  23. Χατζησάββα Μαρκέλλα

 

 

ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ\ΤΡΙΩΝ 1ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΟΛΙΧΝΗΣ:

  1. Παπαδόπουλος Παναγιώτη
  2. Τανούλης Θεμιστοκλής
  3. Μαυρίδης Ιορδάνης
  4. Ηλιάδης Σπύρος
  5. Πολλαετίδου Ειρήνη
  6. Παυλή Πολυξένη
  7. Χατζέβ Σοφία

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ GITHUB:

https://github.com/chdouv/Seismos-1dimplichn-4nipefkarp

 

ΣΤΟΧΟΙ:

  • Να αναγνωρίζουν τα φυσικά φαινόμενα που προκαλούν τους σεισμούς.
  • Να επιλέγουν τρόπους αποτελεσματικής διαχείρισης των σεισμών.
  • Να αναγνωρίζουν, μέσα από διαδικασίες εννοιολογικής κατανόησης, εφαρμογής και εξερεύνησης τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.
  • Να συνεργαστούν μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου (Διασχολική Συνεργασία) με σκοπό την επίλυση προβλημάτων αλγοριθμικής σκέψης και τη δημιουργία προγράμματος.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ 
Περιβαλλοντική Παρακολούθηση: Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στην προετοιμασία και την προστασία των ανθρώπων από τον Σεισμό.

ΘΕΜΑ
Μοντελοποίηση των τρόπων προετοιμασίας και προστασίας των ανθρώπων από τον Σεισμό.

ΤΡΟΠΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ & ΤΡΟΠΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ KAI ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

 

Η ομάδα ρομποτικής του Νηπιαγωγείου μας για το συγκεκριμένο ακραίο φαινόμενο – αυτό του Σεισμού – αποτελείται από τους/τις 23 μαθητές/τριες του 2ου Τμήματος του 4ου Νηπιαγωγείου Ευκαρπίας και της της Ε΄και ΣΤ΄τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης. Η κάθε ομάδα παιδιών αναλαμβάνει να ολοκληρώσει μέρος της εργασίας. Οι μαθητές/τριες του Νηπιαγωγείου αναλαμβάνουν να φτιάξουν μία πίστα και μία διαδραστική αφίσα σπίτι, να προγραμματίσουν συγκεκριμένες αλγοριθμικές διαδρομές με τον ανάλογο εξοπλισμό και σύμφωνα με το σενάριο.

 

Οι μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου αναλαμβάνουν να φτιάξουν την προσομοίωση και τον προγραμματισμό του Σεισμού με τον εξοπλισμό της ρομποτικής καθώς και να δημιουργήσουν συστήματα απτών διεπαφών με την χρήση ακροδεκτών και αγώγιμων υλικών (Makey Makey), τα οποία προστίθενται στην αφίσα και δημιουργείται σύνδεση με τις εντολές που έχουν δημιουργηθεί μέσα από το Scratch.

 

Οι μαθητές/τριες κάθε σχολείου χωρίζονται σε μικρότερες ομάδες, όπου η καθεμιά είναι υπεύθυνη για ένα επιμέρους τμήμα της εργασίας.

 

Ο/Η υπεύθυνος/η εκπαιδευτικός τόσο του Νηπιαγωγείου, όσο και του Δημοτικού Σχολείου αναλαμβάνει να προετοιμάσει τους μαθητές/τριες στην χρήση των απαιτούμενων εξαρτημάτων και τον προγραμματισμό τους, αναθέτει τις εργασίες κάθε υπο-ομάδας και επιβλέπει την πορεία της εργασίας, δρώντας ενισχυτικά, υποστηρικτικά και βοηθητικά σε κάθε στάδιο της υλοποίησής τους.

 

Οι μαθητές/τριες του Νηπιαγωγείου εργάζονταν στις τάξεις τους, αλλά και σε έναν ειδικό χώρο που είχε διαμορφωθεί ως Εργαστήριο Πληροφορικής για τις ανάγκες του έργου. Ακόμη, εργάζονταν με τους γονείς τους στο σπίτι, ειδικά στην προετοιμασία και την συλλογή πληροφοριών μέσω διαδικτύου για το φυσικό φαινόμενο του σεισμού, όπως επίσης και κατά τη διάρκεια, όπου υπάρχει συνεχής αλληλεπίδραση μεταξύ σχολείου και οικογένειας για την εμπέδωση και καλλιέργεια της νέας γνώσης.

 

Οι μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου είτε εργάζονταν στο εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου, μετά το πέρας των μαθημάτων, είτε παίρνουν τα υλικά στο σπίτι τους και δουλεύουν αυτόνομα ή και ομαδικά.

Η συνεργασία και επικοινωνία των ομάδων κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου πραγματοποιείται ομαδοσυνεργατικά ανά σχολείο και με διαδικτυακές συναντήσεις μεταξύ των παιδιών του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου, μέσω Webex.

seismos 2

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: 

exoplismos

mTiny Robot
Elecfreak Smart AI Lens Kit
Elecfreak Nezha Breakout Board
Micro:Bit x 2
Makey Makey Battery Holder 2xAA with JST Connector & Switch

 

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 

Η ενασχόληση των παιδιών του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου με τις φυσικές καταστροφές και τα ακραία φαινόμενα αποτελεί πλέον μια σύγχρονη αναγκαιότητα. Οι μαθητές /τριες θα γνωρίσουν την έννοια του φυσικού κινδύνου και ότι ο σεισμός είναι ένας φυσικός κίνδυνος. Τα παιδιά, ως πολίτες του αύριο, θα αποτελέσουν τη γενιά εκείνη που θα κληθεί να βιώσει άμεσα την κλιματική́ αλλαγή και να μαθαίνει να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, με οδηγό ένα βασικό αξιωματικό τρίπτυχο: Ενημέρωση, Ετοιμότητα και Προετοιμασία. Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει το μέσο ώστε το τρίπτυχο αυτό να αποτελέσει την γέφυρα μεταξύ του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος και να δώσει καίριες, βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις προς όφελος των ανθρώπων.
Στο πλαίσιο αυτό, το συγκεκριμένο σενάριο ασχολείται με τον Σεισμό.

Β. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

ΦΑΣΗ 1η

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΠΡΟΤΕΡΗΣ ΓΝΩΣΗΣ 


Αφορμή για την ενασχόληση με το ακραίο φαινόμενο του σεισμού στο Νηπιαγωγείο μας έδωσε ο Τάλως (Ρομπότ – κούκλα της τάξης) και οι Αποστολές του. Αρχικά, ο Τάλως μας εξιστορεί την ιστορία του από την ελληνική μυθολογία και μας συστήνει την φίλη του την Ευρώπη. Στόχος της Ευρώπης είναι να μάθει, μαζί με τα παιδιά, να προστατεύεται σε περίπτωση σεισμού και να ξεχωρίζει τα ασφαλή από τα μη ασφαλή σημεία. Μετά από τη συζήτηση στην ολομέλεια της τάξης τίθενται ερωτήματα στα παιδιά: Τι θα έκανα αν θα ήμουν Αρχηγός Αντιμετώπισης Σεισμών, ποια είναι τα βήματα προστασίας σε περίπτωση σεισμού; Και αντίστοιχα αποτυπώνουν με ζωγραφική τις ιδέες τους.

seismos 2

Ακόμη, πραγματοποιείται επίσκεψη στο σχολείο, γονέα, που ανήκει στο πυροσβεστικό σώμα και πιο συγκεκριμένα στην ομάδα της ΕΜΑΚ. Γίνεται παρουσίαση του εξοπλισμού του πυροσβεστικού σώματος, καθώς και περιγραφή του τρόπου αντιμετώπισης από το πυροσβεστικό σώμα των πυρκαγιών, αλλά και άλλων φυσικών καταστροφών. Με τη βοήθεια του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου (Σέρλοκ), οι μαθητές/τριες έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν προσομοίωση διάσωσης ανθρώπου.

seismos 1

Έπειτα, τα παιδιά με ιδεοθύελλα αποτυπώνουν τι γνωρίζουν για τον σεισμό.

ΦΑΣΗ 2η

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 

 

Τα παιδιά επεξεργάζονται διαδικτυακό υλικό που βρίσκουν με τους γονείς τους αλλά και στο σχολείο με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού και το παρουσιάζουν στην ολομέλεια της τάξης.

seismos 4

seismos 5

seismos 6

Ζωγραφίζουν τι γνωρίζουν για το φαινόμενο του σεισμού και με τη βοήθεια του coggle.it (εννοιολογικός χάρτης με εικόνα και κείμενο) καταγράφουν τις ιδέες τους.

seismos 7

seismos 2

 

seismos 3

Ζωγραφίζουν τα ασφαλή και μη ασφαλή σημεία για τη μακέτα ενός σπιτιού σε περίπτωση σεισμού που έχουν δημιουργήσει από κοινού με την εκπαιδευτικό της τάξης και επιλέγουν επτά τυχαία σημεία (ασφαλή και μη ασφαλή) για τη δημιουργία QR code με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού. Τα παιδιά ηχογραφούν το λόγο για τον οποίο το συγκεκριμένο σημείο είναι ασφαλές ή όχι.

seismos 3

Σχεδίαση διαδραστικής αφίσας.

seismos 8

seismos 3

Αποτύπωση των πληροφοριών μέσω της διαδραστικής αφίσας με τα ασφαλή και μη ασφαλή σημεία μέσα στο σπίτι σε περίπτωση σεισμού. Οι ζωγραφιές των παιδιών του Νηπιαγωγείου, όπου αποτυπώνονται τα ασφαλή σημεία: προστατεύομαι κάτω από το τραπέζι, κάτω από το γραφείο μου, τις σκάλες και τα μη ασφαλή σημεία: τηλεόραση, μπαλκονόπορτα, παράθυρο, ασανσέρ μέσα στο σπίτι.

Η αιτιολογία για τον χαρακτηρισμό του κάθε σημείου ηχογραφείται (μαθητές νηπιαγωγείου) και ενσωματώνεται στο εκπαιδευτικό περιβάλλον προγραμματισμού Scratch ως απλές εντολές (αν πατηθεί το πλήκτρο…, παίξε τον μήνυμα – αιτιολογία) (μαθητές Δημοτικού).

Επιπρόσθετα, τα παιδιά δημιουργούν συστήματα απτών διεπαφών με την χρήση ακροδεκτών και αγώγιμων υλικών (Makey Makey), τα οποία προστίθενται στην αφίσα και δημιουργείται σύνδεση με τις εντολές που έχουν δημιουργηθεί μέσα από το Scratch (μαθητές Δημοτικού).

 

ΦΑΣΗ 3η

ΣΤΑΔΙΑ

  • Κινητήρας που ελέγχεται από Micro:Bit, προκαλεί δονήσεις και δίνει το ερέθισμα για την σεισμική δραστηριότητα (μαθητές Δημοτικού).
  • Το M-tiny, στο οποίο έχει προσαρμοστεί μια κάμερα Al, προχωρά πάνω στη μακέτα-σπίτι όπου θα υπάρχουν εικόνες με αριθμούς τις οποίες αναγνωρίζει η κάμερα ΑΙ(μαθητές Νηπιαγωγείου).
  • Στη μακέτα υπάρχουν προκαθορισμένα σημεία ενδιαφέροντος στα οποία μια πινακίδα που προσδιορίζει το είδος τους: 1)σκάλες, 2)τηλεόραση, 3)μπαλκονόπορτα, 4)τραπέζι, 5)γραφείο, 6)παράθυρο και 7) ασανσέρ.
  • Σε κάθε σημείο που σταματά, αποφασίζει αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προστασία σε περίπτωση σεισμού ή όχι. Ακούγεται το ανάλογο ηχητικό σήμα από το Micro:Bit (μαθητές Δημοτικού). Εμφανίζεται στην οθόνη του Micro:Bit ανάλογο σήμα (μαθητές Δημοτικού). Οι μαθητές σαρώνουν το QR Code του σημείου αυτού με το τάμπλετ για να ενημερωθούν για ποιόν λόγο είναι ασφαλές ή όχι (μαθητές Νηπιαγωγείου).

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Μετά από συζήτηση στην ολομέλεια οι μαθητές/τριες σχεδιάζουν και καταγράφουν ένα σενάριο προσομοίωσης του φαινομένου του Σεισμού με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού. Αποφασίζουν την χρήση ενός ρομπότ M-tiny με κάμερα AI για να υλοποιήσουν το σενάριο. Το Ρομπότ-Ευρώπη κινείται μέσα στο σπίτι όπου υπάρχουν πινακίδες με αριθμούς και με τη βοήθεια της κάμερας που έχει καταλαβαίνει αν το σημείο που εντόπισε είναι ασφαλές ή όχι

seismos 9

seismos 4

seismos 4

seismos 11

Κατασκευάζεται από τα παιδιά η πίστα, η οποία είναι μια μακέτα εσωτερικού σπιτιού. Πάνω σε κάθε ένα από τα 7 σημεία της μακέτας και της αφίσας (4 μη ασφαλή σημεία και 3 ασφαλή σημεία) τοποθετούνται αριθμοί από το 1-7 και το αντίστοιχο QRcode.

Οι μαθητές αναλαμβάνουν ρόλους και χωρίζονται σε ομάδες για τον προγραμματισμό του ρομπότ. Δημιουργούνται έπειτα οι διαδρομές (αλγόριθμοι) με βελάκια και με τη βοήθεια του M tiny – Ευρώπη αυτές πραγματοποιούνται. Στο τέλος της κάθε μίας διαδρομής (στοιχείο της μακέτας) αναγνωρίζονται από την κάμερα αναγνώρισης Al, η οποία είναι τοποθετημένη πάνω στο M tiny – Ευρώπη, αν το σημείο αυτό είναι ή όχι ασφαλές και ακούγεται το ανάλογο ηχητικό μήνυμα. Στη συνέχεια, τα παιδιά σκανάρουν το QRcode για να ακούσουν το λόγο που το σημείο αυτό είναι ασφαλές ή όχι. Σκοπός είναι να περάσει το M tiny – Ευρώπη από όλα τα σημεία, ώστε στο τέλος της διαδρομής να εντοπίσει όλα  τα ασφαλή και μη σημεία για να προστατευτεί σε περίπτωση σεισμού.

ΦΑΣΗ 4η

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΔΙΑΧΥΣΗ

  • Το σενάριο πραγματοποιείται με επιτυχία όπως ακριβώς σχεδιάστηκε.
  • Παρουσιάζονται τα παράγωγα έργα στους γονείς του 4ου 5/θέσιου Νηπιαγωγείου Ευκαρπίας και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης, με τη διοργάνωση εκδήλωσης με παράλληλα Εργαστήρια Ρομποτικής και επίδειξής τους.

seismos 5

 

seismos 6

seismos 12

seismos 7

 

  • Αναρτώνται στις ιστοσελίδες και των δύο σχολείων τα αποτελέσματα του έργου.

https://4nip-efkarp.thess.sch.gr/εργαστήρια-ρομποτικής-με-τον-τάλω-απο/

 

 

https://www.facebook.com/share/p/YJ57A2mtueoMyEVC/

 

  • Το έργο αποτελεί μέρος του Σχέδιου Δράσης του 4ου 5/θέσιου Νηπιαγωγείου Ευκαρπίας για την τρέχουσα σχολική χρονιά με τίτλο: «Η Κλιματική Αλλαγή Είναι Εδώ! Με Τον Τάλω Οδηγό Δεν Φοβάμαι Τίποτα Εγώ!».

 

https://4nip-efkarp.thess.sch.gr/σχέδιο-δράσης-η-κλιματική-αλλαγή-είνα/

 

  • Σκοπός είναι το έργο αυτό για την επόμενη σχολική χρονιά να παρουσιαστεί σε ενδοσχολικές επιμορφώσεις εκπαιδευτικών και των δύο βαθμίδων, αποτελώντας μια Καλή Πρακτική διασχολικής συνεργασίας.

 

Φυσικές Καταστροφές – Πυρκαγιές – RoboStarJr – 4ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας και 1ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης

pyr1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pyr2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έργο για τον διαγωνισμό ρομποτικής ΕΛΛΑΚ 2023-2024: Πυρκαγιές – Φυσικές Καταστροφές.

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
• 4ο 5/θέσιο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας (1 τμήμα)
• 1ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης (2 τμήματα)

 

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί :

Χαράλαμπος Δουβλέτης ΠΕ86

Γιαννούλα Καπλάνη ΠΕ60

Σιαμάτρα Χριστίνα ΠΕ60

 

ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ\ΤΡΙΩΝ 1ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΟΛΙΧΝΗΣ:

  1. Παπαδόπουλος Παναγιώτης
  2. Τανούλης Θεμιστοκλής
  3. Μαυρίδης Ιορδάνης
  4. Ηλιάδης Σπύρος
  5. Πολλαετίδου Ειρήνη
  6. Παυλή Πολυξένη
  7. Χάτζεβ Σοφία

 

 

ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ\ΤΡΙΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

  1. Αγκούτογλου Σταυρούλα
  2. Ασλανίδου Ιωάννα
  3. Γκαϊντατζή Δήμητρα
  4. Γκόλτσιος Ευάγγελος
  5. Γκουγκουρέλα Σοφία
  6. Γόλη Αναστασία
  7. Δήμτσιου Ουρανία
  8. Ιωσηφίδου Άννα
  9. Καραϊσαρίδου Μαγδαληνή
  10. Καρυπίδης Ραφαήλ
  11. Καραμιδά Μαρία
  12. Κουτσιανίκας Θωμάς
  13. Κωνσταντίνου Ευστράτιος
  14. Πετσούλας Δημήτριος
  15. Σαζανίδης Γιάννης
  16. Σιδηράς Κωνσταντίνος
  17. Σταφυλίδου Ανέτα
  18. Τακατίνη Βασιλική
  19. Τομπουλίδης Άγγελος
  20. Τότας Κωνσταντίνος
  21. Χατζηγιάννης Δαυίδ
  22. Χριστοδούλου Παναγιώτης
  23. Χριστοδούλου Παρασκευάς

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ GITHUB:

https://github.com/chdouv/Purkagia-1dimplichn-4nipefkarp

 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στην προετοιμασία και την προστασία των ανθρώπων από τις πυρκαγιές.

ΣΤΟΧΟΙ:
• Να αναγνωρίζουν τα φυσικά φαινόμενα που προκαλούν τις πυρκαγιές.
• Να επιλέγουν τρόπους αποτελεσματικής διαχείρισης των πυρκαγιών.
• Να αναγνωρίζουν, μέσα από διαδικασίες εννοιολογικής κατανόησης, εφαρμογής και εξερεύνησης τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.
• Να συνεργαστούν μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου (Διασχολική Συνεργασία) με σκοπό την επίλυση προβλημάτων αλγοριθμικής σκέψης και τη δημιουργία προγράμματος.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ
Περιβαλλοντική Παρακολούθηση: Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στην προετοιμασία και την προστασία των ανθρώπων από τις πυρκαγιές.
ΘΕΜΑ:
Μοντελοποίηση των τρόπων προετοιμασίας και προστασίας των ανθρώπων από τις πυρκαγιές.

ΤΡΟΠΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ & ΤΡΟΠΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ &ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Η ομάδα ρομποτικής του Νηπιαγωγείου μας για το συγκεκριμένο ακραίο καιρικό φαινόμενο – αυτό των πυρκαγιών – αποτελείται από τους/τις 23 μαθητές/τριες του 1ου Τμήματος του 4ου Νηπιαγωγείου Ευκαρπίας και της της Ε΄και ΣΤ΄τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης. Η κάθε ομάδα παιδιών αναλαμβάνει να ολοκληρώσει μέρος της εργασίας. Οι μαθητές/τριες του Νηπιαγωγείου αναλαμβάνουν να φτιάξουν τις πίστες με φυσικά υλικά και να προγραμματίσουν συγκεκριμένες αλγοριθμικές διαδρομές με τον ανάλογο εξοπλισμό και σύμφωνα με το σενάριο.

Οι μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου αναλαμβάνουν να φτιάξουν έναν μετρητή θερμοκρασίας (microbit) που όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει χτυπάει συναγερμός και υπάρχει πιθανός κίνδυνος στο δάσος.

Στη συνέχεια οι μαθητές προγραμμάτισαν περιπατητή που με κάμερα ΑΙ κινείται στο δάσος και αναγνωρίζει σημεία στα οποία θα υπάρχει κίνδυνος ή όχι. Όταν εντοπίζει κίνδυνο ειδοποιεί ασύρματα (microbit) τον κατάλληλο φορέα για να επέμβει.

Οι μαθητές/τριες κάθε σχολείου χωρίζονται σε μικρότερες ομάδες, δουλεύοντας ομαδοσυνεργατικά, όπου η καθεμιά είναι υπεύθυνη για ένα επιμέρους τμήμα της εργασίας.

Ο/Η υπεύθυνος/η εκπαιδευτικός τόσο του Νηπιαγωγείου, όσο και του Δημοτικού Σχολείου αναλαμβάνει να προετοιμάσει τους μαθητές/τριες στην χρήση των απαιτούμενων εξαρτημάτων και τον προγραμματισμό τους, αναθέτει τις εργασίες κάθε υπο-ομάδας και επιβλέπει την πορεία της εργασίας, δρώντας ενισχυτικά, υποστηρικτικά και βοηθητικά σε κάθε στάδιο της υλοποίησής τους.

Οι μαθητές/τριες του Νηπιαγωγείου εργάζονταν στις τάξεις τους, αλλά και σε έναν ειδικό χώρο που είχε διαμορφωθεί ως Εργαστήριο Πληροφορικής για τις ανάγκες του έργου. Ακόμη, εργάζονταν με τους γονείς τους στο σπίτι, ειδικά στην προετοιμασία και την συλλογή πληροφοριών μέσω διαδικτύου για το ακραίο καιρικό φαινόμενο των πυρκαγιών, όπως επίσης και κατά τη διάρκεια ,όπου υπάρχει συνεχής αλληλεπίδραση μεταξύ σχολείου και οικογένειας για την εμπέδωση και καλλιέργεια της νέας γνώσης.

Οι μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου είτε εργάζονταν στο εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου, μετά το πέρας των μαθημάτων, είτε παίρνουν τα υλικά στο σπίτι τους και δουλεύουν αυτόνομα ή και ομαδικά.

Η συνεργασία και επικοινωνία των ομάδων κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου πραγματοποιείται ομαδοσυνεργατικά ανά σχολείο και με διαδικτυακές συναντήσεις μεταξύ των παιδιών του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου, μέσω Webex.

pyr3 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ:

 

pyr3 2

 

 

 

 

 

 

M tiny Discover kit-panda Makeblock

Elecfreak Smart AI Lens Kit

Elecfreak Nezha Breakout Board
Micro:Bit x 5 5
Battery Holder 2xΑΑA with JST PH Connector x 4 4 Beebot x 4

 

Α.ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η ενασχόληση των παιδιών του Νηπιαγωγείου με τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελεί πλέον μια σύγχρονη αναγκαιότητα. Τα παιδιά, ως πολίτες του αύριο, θα αποτελέσουν τη γενιά εκείνη που θα κληθεί να βιώσει άμεσα την κλιματική́ αλλαγή και να μαθαίνει να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, με οδηγό ένα βασικό αξιωματικό τρίπτυχο: Ενημέρωση, Ετοιμότητα και Προετοιμασία. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει το μέσο ώστε το τρίπτυχο αυτό να αποτελέσει την γέφυρα μεταξύ του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος και να δώσει καίριες, βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις προς όφελος των ανθρώπων.
Στο πλαίσιο αυτό, το συγκεκριμένο σενάριο ασχολείται με τις πυρκαγιές.

 

Β. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

ΦΑΣΗ 1η

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΠΡΟΤΕΡΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Αφορμή για την ενασχόληση με το ακραίο καιρικό φαινόμενο των πυρκαγιών στο Νηπιαγωγείο μας έδωσε ο Τάλως (Ρομπότ – κούκλα της τάξης) και οι Αποστολές του. Αρχικά, ο Τάλως μας εξιστορεί την ιστορία του από την ελληνική μυθολογία και μας συστήνει τους φίλους του. Στόχος του Τάλου είναι να μάθει, μαζί με τα παιδιά, να προστατεύεται σε περίπτωση πυρκαγιάς και να ξεχωρίζει τις σωστές και τις λάθος συμπεριφορές.

pyr4 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακόμη, πραγματοποιείται επίσκεψη στο σχολείο γονέα που ανήκει στο πυροσβεστικό σώμα και πιο συγκεκριμένα στην ομάδα της ΕΜΑΚ. Γίνεται παρουσίαση του εξοπλισμού του πυροσβεστικού σώματος, καθώς και περιγραφή του τρόπου αντιμετώπισης από το πυροσβεστικό σώμα των πυρκαγιών, αλλά και άλλων φυσικών καταστροφών. Με τη βοήθεια του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου (Σέρλοκ), οι μαθητές/τριες έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν προσομοίωση διάσωσης ανθρώπου.

pyr5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έπειτα, τα παιδιά με ιδεοθύελλα αποτυπώνουν τι γνωρίζουν για το ακραίο καιρικό φαινόμενο των πυρκαγιών.

ΦΑΣΗ 2η

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 

Πραγματοποιείται έρευνα μέσω διαδικτύου παιδιών και γονέων σχετικά με το φαινόμενο της Πυρκαγιάς, συλλέγονται οι πληροφορίες αυτές στο σχολείο και παρουσιάζεται από τα παιδιά στην ολομέλεια της τάξης (επίδειξη στον προτζέκτορα).

pyr6

Στη συνέχεια, οι μαθητές/μαθήτριες ζωγραφίζουν ατομικά για την Πυρκαγιά όλα όσα γνωρίζουν και με τις ζωγραφιές τους φτιάχνουν με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού εννοιολογικό χάρτη – με κείμενο και εικόνα – με το λογισμικό coggle-it. Παρατηρούν τον εννοιολογικό χάρτη και εξερευνούν τις δυνατότητες του λογισμικού.

pyr7

pyr8

pyr9

ΦΑΣΗ 3η

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Διαδραστικό παιχνίδι : Με αφορμή τα όσα έμαθαν οι μαθητές/τριες από τον άντρα της ΕΜΑΚ, συζητούν στην ολομέλεια με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού, συμπεριφορές των ανθρώπων σε περίπτωση πυρκαγιάς στο δάσος. Η εκπαιδευτικός έχει εκτυπώσει εικόνες με σωστές και λάθος συμπεριφορές και οι μαθητές/τριες τις κατηγοριοποιούν κάτω από το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ. Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες χωρίζονται σε δυάδες και ζωγραφίζουν τις σωστές και λάθος συμπεριφορές.

Συγκεκριμένα:
Α) Σωστές συμπεριφορές:
• απομακρυνόμαστε από την εστία της φωτιάς,
• καλούμε την πυροσβεστική για να σβήσει την φωτιά,
• καλούμε την αστυνομία για να ελέγξει τυχόν ύποπτές κινήσεις στην περιοχή και για να βοηθήσει στην μετακίνηση των ανθρώπων,
• καλούμε φιλοζωικές οργανώσεις για να περιθάλψουν τα ζώα του δάσους,
• επικοινωνούμε με τους δικούς μας και τους ενημερώνουμε για την κατάσταση,
• παρακολουθούμε τα νέα από το ραδιόφωνο μέσω του κινητού μας τηλεφώνου.

Β) Λάθος συμπεριφορές:
• πλησιάζουμε την φωτιά,
• σβήνουμε την φωτιά μόνοι μας,
• περνάμε δρόμους στους οποίους πλησιάζει η φωτιά,
• περιμένουμε μέσα στο δάσος για να έρθουν να μας βρουν,
• ακολουθούμε ζώα που κατευθύνονται σε μέρη που έχει φτάσει η φωτιά για να τα σώσουμε.

pyr10

Τα παιδιά χρησιμοποιούν την επέκταση Teachable Machine του mBlock, για να δημιουργήσουν ένα μοντέλο εκπαίδευσης, για τον Codey Rocky, ο οποίος χρησιμοποιώντας τις ζωγραφιές των παιδιών θα αναγνωρίζει τις σωστές και τις λάθος συμπεριφορές ανθρώπων, σε περίπτωση πυρκαγιάς στο δάσος και θα δείχνει χαρά ή λύπη με τα Block συναισθημάτων, με την συνδρομή και των μαθητών του 1ου Δημοτικού Πολίχνης.

TM1

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Οι μαθητές/τριες σχεδιάζουν και καταγράφουν ένα σενάριο προσομοίωσης του φαινομένου της Πυρκαγιάς στο Δάσος με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού. Αποφασίζουν την χρήση ενός ρομπότ M-tiny (Τάλως) σε ρόλο περιπατητή με κάμερα AI και τεσσάρων ρομπότ Beebot σε ρόλο: 1. πυροσβεστικής, 2. όχημα φιλοζωικής οργάνωσης, 3. ασθενοφόρου και 4. αστυνομίας, για να υλοποιήσουν το σενάριο. Το Ρομπότ-περιπατητής M-tiny (Τάλως) κινείται μέσα στο δάσος, όπου υπάρχουν πινακίδες (με αριθμούς από το 1 έως το 8) και με τη βοήθεια της κάμερας που έχει  διαβάζει τα σημεία και καταλαβαίνει αν υπάρχει εστία φωτιάς ή όχι (1-4 υπάρχει φωτιά, 5-8 δεν υπάρχει φωτιά). Οι μαθητές αναλαμβάνουν ρόλους και χωρίζονται σε ομάδες για τον προγραμματισμό των ρομπότ. Τέσσερις μαθητές/τριες φορούν Smart watch-microbit, στέκονται περιμετρικά της μακέτας δάσους. Το «smart watch-microbit» ειδοποιεί τα παιδιά που τα φορούν ότι υπάρχει πυρκαγιά και το καθένα οδηγεί πάνω στην πίστα το αντίστοιχο BeeBot:

  1. Η πυροσβεστική να σβήσει τη φωτιά.
  2. Η αστυνομία να ελέγξει για τυχόν ύποπτες δραστηριότητες εντός του δάσους.
  3. Το ασθενοφόρο να περιθάλψει ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα.
  4. Το όχημα της φιλοζωικής οργάνωσης να περιθάλψει τα ζώα που κινδυνεύουν.

 

pyr11

 

pyr12

 

pyr13

ΦΑΣΗ 4η

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΔΙΑΧΥΣΗ

  • Το σενάριο πραγματοποιείται με επιτυχία όπως ακριβώς σχεδιάστηκε.
  • Παρουσιάζονται τα έργα στους γονείς του 4ου 5/θέσιου Νηπιαγωγείου Ευκαρπίας και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης, με τη διοργάνωση εκδήλωσης με παράλληλα Εργαστήρια Ρομποτικής και επίδειξής τους.

pyr14

pyr15

pyr16

pyr17

 

  • Αναρτώνται στις ιστοσελίδες και των δύο σχολείων τα αποτελέσματα του έργου.

https://4nip-efkarp.thess.sch.gr/εργαστήρια-ρομποτικής-με-τον-τάλω-απο/

  • Το έργο αποτελεί μέρος του Σχέδιου Δράσης του 4ου 5/θέσιου Νηπιαγωγείου Ευκαρπίας για την τρέχουσα σχολική χρονιά με τίτλο: «Η Κλιματική Αλλαγή Είναι Εδώ! Με Τον Τάλω Οδηγό Δεν Φοβάμαι Τίποτα Εγώ!».

 

https://4nip-efkarp.thess.sch.gr/σχέδιο-δράσης-η-κλιματική-αλλαγή-είνα/

  • Σκοπός είναι το έργο αυτό για την επόμενη σχολική χρονιά να παρουσιαστεί σε ενδοσχολικές επιμορφώσεις εκπαιδευτικών και των δύο βαθμίδων, αποτελώντας μια Καλή Πρακτική διασχολικής συνεργασίας.

Συμμετοχή του 1ο Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης με 6 έργα στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση (ΕΛΛΑΚ 2023-2024)

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης συμμετείχε στον 6ο Διαγωνισμό ΕΛΛΑΚ 2023-2024 με 6 έργα:

  • 2 υποβλήθηκαν από το σχολείο μας (“Διαλογή Ανακύκλωσης με Α.Ι.” και “Προσομοιωτής σεισμών και σεισμογράφος”)
  • 4 σε συνεργασία με το 4ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας (“Φυσικές Καταστροφές: Σεισμός, Ανεμοστρόβιλος, Πλημμύρα, Πυρκαγιά”)

Τα έργα που εκπονήθηκαν σε συνεργασία με το 4ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας παρουσιάστηκαν, στο πλαίσιο της διάχυσης, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε στις 12 Ιουνίου 2024 στου χώρους του Νηπιαγωγείου, όπου παρευρέθηκαν γονείς και μαθητές του 4ου Νηπιαγωγείου Ευκαρπίας και του 1ου Δ.Σ. Πολίχνης.

ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ\ΤΡΙΩΝ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΟΛΙΧΝΗΣ:

  • Παπαδόπουλος Παναγιώτη
  • Τανούλης Θεμιστοκλής
  • Μαυρίδης Ιορδάνης
  • Ηλιάδης Σπύρος
  • Πολλαετίδου Ειρήνη
  • Παυλή Πολυξένη
  • Χατζέβ Σοφία

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

  • Χαράλαμπος Δουβλετής ΠΕ86 (1ο Δ.Σ. Πολίχνης)
  • Γιαννούλα Καπλάνη ΠΕ60 (4ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας)
  • Μητσάκη Δέσποινα ΠΕ60 (4ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας)
  • Στέφου Χριστίνα ΠΕ60 (4ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας)
  • Σιαμάτρα Χριστίνα ΠΕ60 (4ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας)

Η ομάδα ρομποτικής του Νηπιαγωγείου μας για το συγκεκριμένο ακραίο καιρικό φαινόμενο – αυτό του ανεμοστρόβιλου – αποτελείται από τους/τις 18 μαθητές/τριες του 4ου Τμήματος του 4ου Νηπιαγωγείου Ευκαρπίας και της της Ε΄και ΣΤ΄τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης. Η κάθε ομάδα παιδιών αναλαμβάνει να ολοκληρώσει μέρος της εργασίας. Οι μαθητές/τριες του Νηπιαγωγείου αναλαμβάνουν να φτιάξουν τις πίστες με φυσικά υλικά και να προγραμματίσουν συγκεκριμένες αλγοριθμικές διαδρομές με τον ανάλογο εξοπλισμό και σύμφωνα με το σενάριο. Οι μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου αναλαμβάνουν να φτιάξουν την προσομοίωση και τον προγραμματισμό του ανεμοστρόβιλου με τον εξοπλισμό της ρομποτικής.

Οι μαθητές/τριες κάθε σχολείου χωρίζονται σε μικρότερες ομάδες, δουλεύοντας ομαδοσυνεργατικά, όπου η καθεμιά είναι υπεύθυνη για ένα επιμέρους τμήμα της εργασίας.

Ο/Η υπεύθυνος/η εκπαιδευτικός τόσο του Νηπιαγωγείου, όσο και του Δημοτικού Σχολείου αναλαμβάνει να προετοιμάσει τους μαθητές/τριες στην χρήση των απαιτούμενων εξαρτημάτων και τον προγραμματισμό τους, αναθέτει τις εργασίες κάθε υπο-ομάδας και επιβλέπει την πορεία της εργασίας, δρώντας ενισχυτικά, υποστηρικτικά και βοηθητικά σε κάθε στάδιο της υλοποίησής τους.

Οι μαθητές/τριες του Νηπιαγωγείου εργάζονταν στις τάξεις τους, αλλά και σε έναν ειδικό χώρο που είχε διαμορφωθεί ως Εργαστήριο Πληροφορικής για τις ανάγκες του έργου. Ακόμη, εργάζονταν με τους γονείς τους στο σπίτι, ειδικά στην προετοιμασία και την συλλογή πληροφοριών μέσω διαδικτύου για το ακραίο καιρικό φαινόμενο του ανεμοστρόβιλου, όπως επίσης και κατά τη διάρκεια ,όπου υπάρχει συνεχής αλληλεπίδραση μεταξύ σχολείου και οικογένειας για την εμπέδωση και καλλιέργεια της νέας γνώσης.

Οι μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου είτε εργάζονταν στο εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου, μετά το πέρας των μαθημάτων, είτε παίρνουν τα υλικά στο σπίτι τους και δουλεύουν αυτόνομα ή και ομαδικά.

Η συνεργασία και επικοινωνία των ομάδων κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου πραγματοποιείται ομαδοσυνεργατικά ανά σχολείο και με διαδικτυακές συναντήσεις μεταξύ των παιδιών του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου, μέσω Webex.

1. Διαλογή Ανακύκλωσης με Α.Ι. – RoboStar (1ο Δ.Σ. Πολίχνης)

Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στην αποδοτικότερη διαλογή των απορριμμάτων της ανακύκλωσης στην πηγή, δηλαδή στους κάδους ανακύκλωσης.

Βίντεο με την παρουσίαση εργασίας στο τμήμα των επιδείξεων του συνεδρίου.

2. Προσομοιωτής σεισμών και σεισμογράφος – RoboStar (1ο Δ.Σ. Πολίχνης)

Πλατφόρμα παραγωγής σεισμών με σκοπό την μελέτη της στατικότητας κατασκευών με διαφορετικά δομικά και μηχανικά χαρακτηριστικά, καθώς και οπτικοποίησης των σεισμών με βάση το πλάτος των δονήσεων  σε χαρτί.

Βίντεο με την λειτουργία της κατασκευής.

3. Φυσικές Καταστροφές – Ανεμοστρόβιλος – RoboStarJr (1ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης και 4ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας )

4. Φυσικές Καταστροφές – Πλημμύρες – RoboStarJr (1ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης και 4ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας)

5. Φυσικές Καταστροφές – Σεισμός – RoboStarJr (1ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης και 4ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας)

6. Φυσικές Καταστροφές – Πυρκαγιές – RoboStarJr (1ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης και 4ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας)

 

pyr14 1seismos 2 pyr17 seismos 7

 

 

Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 2023-2024 – 1ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης και 4ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας

Τη Σχολική χρονιά 2023- 2024 το  4ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας σε συνεργασία με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης συμμετείχε σε δύο εκπαιδευτικά προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Σκοπός των δύο προγραμμάτων είναι οι μαθητές να ενημερωθούν και να βρουν τρόπους προστασίας, αντιμετώπισης των ακραίων φυσικών φαινομένων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

1. “Σεισμοί: Ενημερώνομαι, Ενεργώ και το πρόβλημα λύνω εγώ!” συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Γιαννούλα Καπλάνη, Χριστίνα Στέφου και Δουβλετής Χαράλαμπος.

Στο πρώτο πρόγραμμα οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν, να εξοικειωθούν και να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο ενός σεισμού μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και ασκήσεις προσομοίωσης σεισμού που πραγματοποιήθηκαν στον αύλειο χώρο του σχολείου.

Τα έργα αυτά συμμετείχαν στον 16ο Διαγωνισμό ΕΛΛΑΚ 2023-2024 και παρουσιάστηκαν σε γονείς και μαθητές στον χώρο του Νηπιαγωγείου. Το έργο “Προσομοιωτής Σεισμών και Σεισμογράφος” Διακρίθηκε στο συγκεκριμένο διαγωνισμό του ΕΛΛΑΚ.

Τι μάθαμε για τον σεισμό με τους μαθητές της Β τάξης στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων.

seismos 1seismos 1seismos 5seismos 3

 

2. “Πλημμύρες- Φωτιές- Ανεμοστρόβιλος: Ενημερώνομαι, Ενεργώ και το πρόβλημα λύνω εγώ!” συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Δέσποινα Μητσάκη, Χριστίνα Σιαμάτρα και Δουβλετής Χαράλαμπος.

Αντίστοιχα στο δεύτερο πρόγραμμα οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τα ακραία φυσικά φαινόμενα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή μέσα από πειράματα, δραστηριότητες με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την εύρεση αποτελεσματικών και βιώσιμων λύσεων με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων.

Τα έργα αυτά συμμετείχαν στον 16ο Διαγωνισμό ΕΛΛΑΚ 2023-2024 και παρουσιάστηκαν σε γονείς και μαθητές στον χώρο του Νηπιαγωγείου

Ανεμοστρόβιλος

image9  image12 1  image14 1  image15 1

Πλημμύρες

image3 image12 plh1 image19image27

Πυρκαγιές

pyr5pyr6pyr7pyr12pyr11

Η ομάδα μας

pyr14 1 pyr17 seismos 7

16ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής – Διαλογή Ανακύκλωσης με Α.Ι.

Η ανακύκλωση αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από τους καλύτερους τρόπους περιορισμού της ρύπανσης του περιβάλλοντος μέσω της επανάχρησης των υλικών για την κατασκευή νέων προϊόντων και έτσι προωθείται η βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο σημείο αυτό, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην αποδοτικότερη διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, αναγνωρίζοντας τις συσκευασίες και κατατάσσοντάς τες σε ξεχωριστούς κάδους, ώστε να γίνει πιο εύκολα και γρήγορα η διαλογή στο εργοστάσιο.

Το έναυσμα για την εργασία αποτελεί το γεγονός ότι, όπως γίνεται η συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών σήμερα, συσκευασίες διαφορετικών υλικών ανακατεύονται στους μπλε κάδους, με αποτέλεσμα να απαιτείται χρονοβόρα διαλογή των υλικών σε ειδικά εργοστάσια.

Κατασκευάστηκε ένα νέου είδους κάδος ανακύκλωσης που, αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη και την οπτική αναγνώριση αντικειμένων, αναγνωρίζει τα πιο συνηθισμένα ανακυκλώσιμα υλικά (π.χ. πλαστικά μπουκάλια, χάρτινα κουτιά ροφημάτων) και τα ξεχωρίζει σε ξεχωριστούς κάδους, ενώ όλα τα υπόλοιπα υλικά συλλέγονται σε έναν τρίτο κάδο. Ο κάδος αυτός μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα και να έχει μεγαλύτερη απόδοση σε χώρους όπου τα απορρίμματα είναι κατά πλειοψηφία συγκεκριμένου είδους (π.χ. σχολεία, γήπεδα, γυμναστήρια, χώροι εκδηλώσεων κ.τ.λ.).

Σκοπός δεν είναι η πλήρης διαλογή όλων των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, αλλά η αποδοτικότερη διαλογή και επεξεργασία των υλικών σε επόμενα στάδια.

Για την εργασία αυτή χρησιμοποιήθηκαν 3 κάδοι για την διαλογή και συλλογή απορριμμάτων:

  • Συγκέντρωση πλαστικών μπουκαλιών (π.χ. νερού).
  • Συγκέντρωση κουτιών ροφημάτων (π.χ. χυμοί).
  • Συγκέντρωση όλων των υπόλοιπων ανακυκλώσιμων υλικών.

Στο επάνω μέρος υπάρχει ειδικό σημείο που τοποθετείται το υλικό προς εξέταση. Η αναγνώριση του υλικού γίνεται από την κάμερα που έχει ενσωματωμένο λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης και βρίσκεται απέναντι από το σημείο αυτό.

Η κάμερα συνδέεται με το microbit για την περαιτέρω επεξεργασία και ενέργειες. Το microbit αφού λάβει το είδος του υλικού που αναγνώρισε η κάμερα, κινεί αντίστοιχα τους κινητήρες servo ώστε το υλικό να «πέσει», με τη βοήθεια βραχίονα στον κατάλληλο χώρο συλλογής.

Υπεύθυνος εκπαιδευτικός:

Δουβλετής Χαράλαμπος ΠΕ86

Ομάδα Μαθητών:

Παπαδόπουλος Παναγιώτης
Τανούλης Θεμιστοκλής
Μαυρίδης Ιορδάνης
Ηλιάδης Σπύρος
Πολλαετίδου Ειρήνη
Παυλή Πολυξένη
Χάτζεβ Σοφία

Η εργασία παρουσιάστηκε στο 16ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας  στις 2, 3, 4 και 5 Απριλίου 2024 στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Οικονόμου»
(ΝΟΗΣΙΣ- Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας) που διοργανώνεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τους / τις Συμβούλους Εκπαίδευσης Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας, το Ίδρυμα «Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας» ΝΟΗΣΙΣ και το Ελληνικό Μουσείο Τεχνολογίας.

Επίσης, συμμετείχε στον

Βίντεο με την λειτουργία της κατασκευής.

Βίντεο με τη διαδικασία υλοποίησης της κατασκευής από τους μαθητές.