Αντί επιλόγου

Δεν γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Έχει εξάλλου αποδειχτεί ότι ακόμα και άτομα που με τις ιδέες τους έφεραν επαναστάσεις στο τομέα που ασχολήθηκαν, αυτά δηλαδή που θεωρούνται «μεγάλες διάνοιες», απέτυχαν παταγωδώς να προβλέψουν – πολλές φορές έστω και στο ελάχιστο – τις μελλοντικές ανακαλύψεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός μεγάλου επιστήμονα, κολοσσού της επιστήμης, του Λόρδου Κέλβιν ο οποίος προς το τέλος της δεκαετίας του 1880 προανήγγειλε ότι οι σημαντικότερες ανακαλύψεις στην επιστήμη έχουν γίνει. Οι επιστήμονες πλέον αυτό που έχουν να κάνουν είναι να καθορίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα διάφορα μεγέθη, να βάζουν για παράδειγμα περισσότερα δεκαδικά στην ταχύτητα του φωτός.  Η διασκέδαση της πραγματικής ανακάλυψης, είπε, ανήκε στο παρελθόν.  Όμως διαψεύσθηκε παταγωδώς. Μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, ανακαλύφτηκε η ραδιενέργεια, και τα υποατομικά σωματίδια στη φυσική.  Διατυπώθηκε η θεωρία της σχετικότητας και η κβαντική θεωρία. Οι βιολόγοι ανα­κάλυψαν την μεντελική γενετική και γενικά όλες οι επιστήμες έκαναν πολλές επανα­στατικές καινοτομίες. Ελπίζουμε βέβαια να έχει ο άν­θρωπος  μέλλον γιατί με την αφροσύνη που βλέπουμε να χαρακτηρίζει πολλές φορές τον άνθρωπο φοβόμαστε για τα χειρότερα.

Στην περίπτωση που πράγματι ο άνθρωπος έχει μέλλον, και πιστεύουμε ότι θα επιβιώσει άσχετα αν θα γίνουν μεγάλες καταστροφές κάτι βέβαια που απεύχονται όλοι θα γίνουν πιστεύουμε πολλά πράγματα στον τομέα της αύξησης της διάρκειας ζωής.  Από τη στιγμή που πραγματικά θα έχει τις τύχες στα χέρια του ως προς τον τομέα αυτόν και αυτό θα γίνει όταν γνωρίσουμε πολλά περισσότερα για τα γονίδια που μας διαφεντεύουν τότε θα μπορούμε να παρέμβουμε προς το καλό του ανθρώπι­νου γένους. Να αυξηθεί η διάρκεια ζωής, να υπερνικήσουμε αρρώστιες που τώρα θεωρούνται ανίκητες.  Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να δίνονται περισσότεροι πόροι στην έρευνα και οι άνθρωποι να προετοιμαστούν να δεχθούν τις μελλοντικές ανακαλύψεις.  Γιατί οι μελλοντικές ανακαλύψεις πρέπει να είναι για όλους – αλλά θα πρέπει να το αξίζουν. “Εμείς, μόνοι στη γη, μπορούμε να επαναστατήσουμε ενάντια στα εγωιστικά γονίδια” γράφει ο Richard Dawkins.

Ας ελπίσουμε ότι στις προσεχείς δεκαετίες οι ερευνητές θα σημειώσουν σημαντικά βήματα στη κατανόηση των μηχανισμών που θα εκπληρώσουν την προσδοκία του ανθρώπου για μακροζωία και ευζωία.

 

Τι μπορούμε να περιμένουμε στο όχι πολύ μακρινό μέλλον

Συμπερασματικά μερικές σκέψεις που μπορούμε σήμερα να κάνουμε είναι οι εξής:

1. Η γνώση των γονιδίων και παραγόντων που σχετίζονται με τη γήρανση θα βοηθήσει στη μελέτη της γήρανσης. Θα πρέπει να μελετηθούν τα πιο κοινά ή με μεγάλη ομολογία γονίδια που σχετίζονται με το μηχανισμό της γήρανσης.

2. Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα για αντικατάσταση των παλαιών και γηρασμένων κυττάρων πιθανόν να βοηθήσει και να δώσει ελπίδες για μακροζωία.