Τόπος και χρόνος εμφάνισης της ζωής

fotos-2

Πότε δημιουργήθηκε η ζωή; 

Το Σύμπαν σύμφωνα με τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης έχει ημερομηνία γέννησης. Και αυτή είναι 13 περίπου δισεκατομμύρια χρόνια. Συνεπώς εφόσον δεχόμαστε τη θεωρία αυτή (και αυτή είναι η μοναδική που υπάρχει και εξηγεί το Σύμπαν όπως το γνωρίζουμε), τότε και η ζωή (κάθε είδους ζωή που πιθανόν να υπάρχει στο Σύμπαν) έχει ημερομηνία έναρξης και αυτή δεν μπορεί να είναι πριν από τη γένεση του Σύμπαντος δηλαδή πριν από τα 13 περίπου δισεκατομμύρια χρόνια.

Το ηλιακό μας σύστημα όμως δημιουργήθηκε πριν από 4,55 δισεκατομμύρια. Οι αποστάσεις μεταξύ των άστρων είναι τεράστιες, οι συνθήκες στο μεσοαστρικό διάστημα εντελώς αφιλόξενες για τη διατήρηση της ζωής, έτσι το να δημιουργήθηκε η ζωή που γνωρίζουμε σε κάποιο άλλο μέρος του Σύμπαντος και να μεταφέρθηκε εδώ θεωρείται εντελώς απίθανο. Συνεπώς η ζωή (έτσι όπως τη γνωρίζουμε, γιατί μπορεί να υπάρχει και άλλου είδους ζωή στο σύμπαν) δημιουργήθηκε στο ηλιακό μας σύστημα και έχει ηλικία μικρότερη των 4,55 δισεκατομμυρίων χρόνων.

Στο μοναδικό μέρος που έχει βρεθεί ζωή μέχρι τώρα είναι ο πλανήτης μας, η Γη.  Συνεπώς η ζωή είτε δημιουργήθηκε εδώ, στη Γη, που είναι και το πιθανότερο, είτε δημιουργήθηκε αλλού και μεταφέρθηκε εδώ με ένα ουράνιο σώμα π.χ. κάποιο αστεροειδή.  Το τελευταίο το αναφέρουμε γιατί έχει διατυπωθεί η άποψη ότι η ζωή θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί στον πλανήτη Άρη (θεωρείται ότι οι συνθήκες ήταν ευνοϊκότερες για τη δημιουργία και διατήρηση της ζωής στα πρώτα 500 εκατομμύρια χρόνια από τη γένεση του ηλιακού μας συστήματος) και να ήρθε στη Γη με ένα ουράνιο σώμα φυσικά ως αρχέγονο κύτταρο ή σπόριο. 

Και είτε δημιουργήθηκε εδώ, στη Γη (το πιθανότερο) είτε στον Άρη, το σημαντικότερο ερώτημά μας είναι το πως δημιουργήθηκε η ζωή.   Αλλά επειδή στη Γη υπήρχαν τα υλικά  και οι κατάλληλες συνθήκες (πχ. διαφόρων ειδών ενέργειας) δεν υπάρχει λόγος να αναζητούμε τη γένεση της ζωής σε άλλα μέρη εκτός της Γης.  Εξάλλου απλώς μεταφέρουμε τη δημιουργία της ζωής αλλού.  Το ερώτημα είναι πως έγινε η ζωή.

Η ζωή δημιουργήθηκε λοιπόν στη Γη. Πότε όμως;

Έχουν βρεθεί «απολιθώματα» και ισχυρές ενδείξεις ότι υπήρχε ζωή (σε μικροβιακή μορφή) πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια και ισχυρές ενδείξεις για πριν από 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια.

Apex chert

Επειδή θεωρείται ότι τα 500 εκατομμύρια χρόνια από τη δημιουργία της γης ήταν εντελώς αφιλόξενα για τη δημιουργία και διατήρηση της ζωής λόγω των υψηλών θερμοκρασιών από τις συγκρούσεις με ουράνια σώματα πιθανολογείται ότι, αν η ζωή σχηματίστηκε στην επιφάνεια της Γης (σε θερμές λιμνούλες όπως πιθανολογούσε κι ο Δαρβίνος), θα ήταν μεταξύ των 4-3,9 δισεκατομμυρίων χρόνων πριν.  Σε περίπτωση που η ζωή δημιουργήθηκε στον πυθμένα των ωκεανών (στις υδρόθερμες σχισμές όπου το μάγμα έρχεται σε επαφή με το θαλασσινό νερό) τότε θα μπορούσε να δημιουργηθεί πριν από 4 – 4,2 δισεκατομμύρια χρόνια.  Δεν αποκλείεται η ζωή να σχηματίστηκε αρκετές φορές και να καταστράφηκε, ώσπου οι συνθήκες στον πλανήτη μας να είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξή και την εξέλιξη της ζωής.

Δημιουργία ζωής

Η Γη στην αρχή της δημιουργίας της ήταν ένα εντελώς αφιλόξενο μέρος για ζωή, ενώ μετά από 1 δισεκατομμύριο χρόνια η επιφάνειά της έβριθε από μικροβιακή ζωή.   Πώς όμως δημιουργήθηκαν η πρώτη μορφή ζωής;  Όμως προηγουμένως θα πρέπει να ασχοληθούμε με το πότε άρχισε να χρησιμοποιείται η επιστημονική προσέγγιση (που σημαίνει θεωρία και πειραματικός έλεγχος της θεωρίας) με το πεδίο αυτό, της προέλευσης και της δημιουργίας της ζωής.