Ψήφισμα για την λήψη μέτρων για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

Επιστήμονες Κρούουν τον Κώδωνα του Κινδύνου για Προστασία της Υγείας από την έκθεση στη Μη-Ιονίζουσα Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία.
Στις 11 Μαΐου 2015, επιστήμονες από 39 χώρες, υπέβαλλαν ένα ψήφισμα στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και στον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό είναι η https://emfscientist.org.
emfscientist
Στηριζόμενοι σε επιστημονικές δημοσιεύσεις αναφέρουν τη μεγάλη γκάμα των επιδράσεων της μη-ιονίζουσας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας:
“Οι επιδράσεις περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου, κυτταρικό στρες, αύξηση των επιβλαβών ελευθέρων ριζών, γενετικές

βλάβες, δομικές και λειτουργικές αλλαγές του αναπαραγωγικού συστήματος, διαταραχές των γνωστικών λειτουργιών μάθησης και μνήμης, νευρολογικές διαταραχές, καθώς επίσης και αρνητικές επιπτώσεις στην γενική ευημερία στους ανθρώπους. Οι αρνητικές επιπτώσεις δεν σταματούν στον άνθρωπο, καθώς υπάρχουν ολοένα αυξανόμενες ενδείξεις για επιδράσεις και στο φυτικό και ζωικό βασίλειο.”
Αιτιολογούν την ανάγκη θέσπισης ορίων ασφαλείας με βάση τα νέα επιστημονικά δεδομένα και τη δημιουργία μιάς Ανεξάρτητης Διεπιστημονικής Επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των εναλλακτικών λύσεων στις τρέχουσες πρακτικές που θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά την ανθρώπινη έκθεση σε ΗΜΠ ραδιοσυχνοτήτων και εξαιρετικά χαμηλών συχνοτήτων, στην οποία η βιομηχανία θα μπορεί να συμμετέχει αλλά όχι να προκαταβάλει τις αποφάσεις και τα συμπεράσματα.
Ζητούν απο τον ΟΗΕ και τον ΠΟΥ να θεσπίσουν μέτρα όπως:
“1. Τα παιδιά και οι έγκυες να προστατεύονται.
2. Τα ισχύοντα όρια να γίνουν πιο αυστηρά.
3. Οι κατασκευαστές να ενθαρρυνθούν να αναπτύξουν ασφαλέστερη τεχνολογία.
4. Οι κοινωφελείς υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την παραγωγή, τη μεταφορά, τη διανομή, και την παρακολούθηση της ηλεκτρικής ενέργειας να διατηρούν επαρκή ισχύ ρεύματος και να εξασφαλίζουν την ορθή ηλεκτρική καλωδίωση για την ελαχιστοποίηση επιβλαβών επιπέδων ηλεκτρικού πεδίου στο έδαφος.
5. Το κοινό θα πρέπει να ενημερώνεται πλήρως για τους πιθανούς κινδύνους στην υγεία από την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια και να διδάσκεται στρατηγικές μείωσης των επιβλαβών επιπτώσεων.
6. Όσοι απασχολούνται επαγγελματικά στον ιατρικό τομέα θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με τις βιολογικές επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας και να τους παρέχεται εκπαίδευση σχετικά με τη θεραπεία των ηλεκτροϋπερευαίσθητων ατόμων.
7. Οι κυβερνήσεις να χρηματοδοτούν την εκπαίδευση και την έρευνα σχετικά με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και την υγεία που είναι ανεξάρτητες από τη βιομηχανία και να επιβάλλουν τη συνεργασία των εταιριών με τους ερευνητές.
8. Τα μέσα ενημέρωσης να αποκαλύπτουν οικονομικές σχέσεις εμπειρογνωμόνων με τη βιομηχανία όταν παραθέτουν τις απόψεις τους σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία και την ασφάλεια των συσκευών που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία.
9. Να καθιερωθούν λευκές-ζώνες (περιοχές) «ελεύθερες» από ακτινοβολία.”

Διαβάστε αναλυτικά το ψήφισμα που υπογράφουν από την Ελλάδα οι Δρ. Αδαμαντία Φραγκοπούλου (Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών), Δρ. Χρήστος Γεωργίου (Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών), Λουκάς Μαργαρίτης (Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών), Δρ. Αικατερίνη Σκουρολιάκου (Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Αθηνών), Δρ. Στέλιος Ζινέλης (Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία)

Greek_EMF_Scientist_Appeal_2015

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση