Science4School

Αποστολίδου Ανθή, Φυσικός MSc

Ευχές για το 2017

Ιαν 20172

wishes

Σχολική χρονιά 2016 – 2017

Σεπ 20165
Σας εύχομαι η νέα σχολική χρονιά να είναι δημιουργική και να κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις!

Σας εύχομαι η νέα σχολική χρονιά να είναι δημιουργική και να κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις!

Επιτυχία στον Διαγωνισμό Odysseus-II της ESA στην κατηγορία Skywalkers

Ιούλ 201629

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, λάβαμε μέρος στο Διαγωνισμό Odysseus-II της ESA στις κατηγορίες Pioneers και Skywalkers. Οι μαθητές εργάστηκαν ομαδικά και ατομικά, με υπευθυνότητα και συνέπεια,  και δημιούργησαν τις συμμετοχές του σχολείου μας!

Στην κατηγορία των Skywalkers, ο μαθητής Πέτρος Στεργίου της Α΄ τάξης, διακρίθηκε ως ένας από τους επιλαχόντες για τη διαδικτυακή διεθνή ψηφοφορία. Η επιτυχία του είναι μεγάλη και όλοι εμείς είμαστε πολύ υπερήφανοι, με δεδομένο ότι οι συνολικές συμμετοχές στη συγκεκριμένη κατηγορία ξεπέρασαν τις 1200!

Πολλά συγχαρητήρια και εύχομαι τη νέα σχολική χρονιά να βρω κι άλλους τέτοιους πρόθυμους, εργατικούς και ευσυνείδητους μαθητές για τη νέα φάση του διαγωνισμού!Europe in Space

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ορατός από την Ελλάδα!

Ιούλ 201629

Ορατός από τη χώρα μας ήταν το βράδυ της Τρίτης 26 Ιουλίου 2016, στις 22:22, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την Γη από το 1998.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ταξιδεύει με ταχύτητα 27.744 χιλιόμετρα ανά ώρα, συμπληρώνοντας 15,7 περιστροφές την ημέρα ενώ η απόστασή του από την επιφάνειά της Γης κυμαίνεται μεταξύ 319,6 και 346,9 χιλιομέτρων. Eξαιτίας του μεγάλου μεγέθους του και των ανακλαστικών επιφανειών που διαθέτει, αντανακλά το ηλιακό φως και είναι ορατός από τη γη με γυμνά μάτια, αρκετές φορές κατά την διάρκεια της νύχτας, ως το πιο φωτεινό κινούμενο σώμα στο νυχτερινό ουρανό αμέσως μετά το φεγγάρι.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο Διαστημικός σταθμός πραγματοποιεί 16 περιστροφές και η κάθε μία από αυτές διαρκεί 90 λεπτά. Σε αυτόν τον χρόνο, οι αστροναύτες περνούν τα 45’ στο φως της ημέρας και 45’ στο σκοτάδι. Συνολικά παρατηρούν 16 φορές την ανατολή και τη δύση του ηλίου. Η πρώτη φορά που τέθηκε σε λειτουργία ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ήταν το 1998 και δύο χρόνια αργότερα, επανδρώθηκε με τους πρώτους αστροναύτες….

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/o-ilios-anatelli-ke-dii-16-fores-tin-imera-gia-tous-astronaftes-tou-diastimikou-stathmou-i-opii-perasan-pano-apo-tin-ellada-ke-egrapsan-yia-sas-greece-pos-zoun-ke-exipiretoun-tis-vasikes-soma/iss

Υποθαλάσσιοι ποταμοί και λίμνες

Ιούλ 201620

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Γεωγραφίας της Α΄ Γυμνασίου, παρουσιάσαμε στους μαθητές τις επιστημονικές ανακαλύψεις για τους υποθαλάσσιους ποταμούς και λίμνες του πλανήτη μας! Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τις μαγευτικές φωτογραφίες καθώς και με το γεγονός πως, οι «πιο όμορφες υποθαλάσσιες λίμνες» βρίσκονται στη Σαντορίνη μας!

Για το υλικό του μαθήματος, πατήστε Υποθαλάσσιοι ποταμοί και λίμνες

 

im8

Μάθημα στην Πάρνηθα!

Ιούλ 201620

Στο πλαίσιο των Βιωματικών Δράσεων της Β΄ τάξης, που φέτος είχαν ως θέμα τους το Δάσος, πήγαμε εκδρομή στο καταφύγιο Μπάφι της Πάρνηθας. Εκεί οι μαθητές εργάστηκαν με τις ομάδες τους και τα φύλλα εργασίας που δημιουργήσαμε ειδικά για αυτή τη δραστηριότητα στο ύπαιθρο, ενώ η ομάδα του κυρίου Δημήτρη Κοντόκωστα πραγματοποίησε, εκτός των άλλων, και έρευνα πεδίου σχετική και με το μάθημα της Βιολογίας. Τον ευχαριστώ πολύ για την εξαιρετική συνεργασία!

Για το φύλλο εργασίας της διαθεματικής προσέγγισης πατήστε Οι αριθμοί του δάσους και στη Βιολογίαdasos

Οι Δροσουλίτες

Ιούλ 201618

Με τον όρο Δροσουλίτες είναι γνωστό ένα οπτικό φαινόμενο που παρατηρείται γύρω από το Φραγκοκάστελλο, στην περιοχή των Σφακίων, στην νότια Κρήτη.

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης διερεύνησαν το περίεργο αυτό φαινόμενο στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής, στο κεφάλαιο της Οπτικής.

Για την εργασία πατήστε Δροσουλίτες

Για το πλήρες άρθρο από τη «Μηχανή του χρόνου» πατήστε εδώ

drosoulites

Έπαινος Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας

Ιούλ 20166

Το σχολείο μας -2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας- τιμήθηκε με έπαινο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας για τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε σε όλη τη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους, από τον Διαδημοτικό Σύνδεσμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων. Στόχος του Συνδέσμου είναι η βιώσιμη ανάπτυξη των 21 Δήμων – μελών του.

Perivallon

Η βράβευση έγινε σε ειδική τελετή, την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016, στο Δημαρχείο Αμαρουσίου. 

Τρίτη 5 Ιουλίου 2016: Το σκάφος Juno σε τροχιά γύρω από τον Δία!

Ιούλ 20165

Το κινούμενο με ηλιακή ενέργεια σκάφος, που έχει μέγεθος γηπέδου μπάσκετ, μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Δία στις 07:00 σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας), μετά από ένα ταξίδι πέντε ετών και περίπου τριών δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων, με σκοπό να αποκαλύψει τι κρύβεται κάτω από την -μέχρι σήμερα- αδιαπέραστη ατμόσφαιρά του!

Το ρομποτικό σκάφος της NASA, μετά από ένα πενταετές ταξίδι, ενεργοποίησε τις μηχανές του για να επιβραδύνει όσο χρειαζόταν και στις 06:53 ώρα Ελλάδος αφέθηκε στη βαρυτική «αγκαλιά» του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, εισερχόμενο έτσι σε τροχιά γύρω του.

Λίγες ώρες πριν, η ίδια αυτή βαρύτητα είχε επιταχύνει το σκάφος με ταχύτητα 265.000 χιλιομέτρων την ώρα, ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο γήινο αντικείμενο είχε ποτέ ταξιδέψει. Αν η προσπάθεια εισόδου στην τροχιά του Δία είχε αποτύχει, δεν θα ήταν δυνατό να υπάρξει δεύτερη προσπάθεια. Γι’ αυτό, σύμφωνα με το BBC και το Space.com, οι επιστήμονες και μηχανικοί στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης (JPL) της NASA ξέσπασαν σε ζητωκραυγές, χειροκροτήματα και αγκαλιές, μόλις το Juno πέτυχε τον στόχο του.

junoΕφοδιασμένο με 8 επιστημονικά όργανα, το Juno θα μελετήσει, για πρώτη φορά, ενδελεχώς, το γιγάντιο πλανήτη, διαπερνώντας σε βάθος εκατοντάδων χιλιομέτρων την πυκνή νέφωση που τον καλύπτει και καταγράφοντας το βαρυτικό και μαγνητικό πεδίο του, καθώς και τη δυναμική και τη σύνθεση της ατμόσφαιράς του. Η αποστολή θα λάβει τέλος μετά από τη συμπλήρωση περίπου 20 μηνών και 37 περιφορών γύρω από τον Δία, ο οποίος έχει περίμετρο σχεδόν 11 φορές μεγαλύτερη και μάζα 300 φορές μεγαλύτερη της Γης. Με μία… βουτιά , το Juno θα αυτοσυντριβεί στον πλανήτη τον Φεβρουάριο του 2018

Πηγή: www.madata.gr

οικο – Τύπος, φύλλο 4ο

Ιούλ 20163

Καθώς και αυτή η σχολική χρονιά έφθασε στο τέλος της, έφθασε η ώρα για έναν σύντομο απολογισμό. Απολογισμό δράσεων, γνώσεων και σχέσεων. Ναι, κυρίως των σχέσεων που αναπτύξαμε μεταξύ μας εμείς οι καθηγητές που συνεργαστήκαμε για να προσφέρουμε εκπαίδευση αλλά πρωτίστως παιδεία μέσα από το σχολείο,  αλλά και των σχέσεων που αναπτύχθηκαν μέσα από τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη ανάμεσα σε εμάς τους καθηγητές και σε εσάς τους μαθητές μας!

Προσπαθήσαμε να διευρύνουμε τους ορίζοντές σας καθοδηγώντας σας να συνδυάσετε γνωστικά αντικείμενα και να ανακαλύψετε τις πολλαπλές πλευρές των μαθημάτων σας, λάβαμε μέρος στο πρόγραμμα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, συνεργαστήκαμε με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, λάβαμε μέρος σε πολλούς διαγωνισμούς… Μας εξέπληξε η δίψα σας για συμμετοχή και δημιουργία!

Αποχαιρετώντας εσάς, τους μαθητές μας της Γ΄ τάξης, δεν έχουμε παρά να σας ευχηθούμε καλή συνέχεια και να συνεχίσετε την πορεία σας με τον ίδιο τρόπο –με ήθος και αξιοπρέπεια- που σας μάθαμε εδώ, σ’ αυτό το σχολείο! Με τους υπόλοιπους από εσάς, ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τον Σεπτέμβρη. Να συναντηθούμε όλοι πάλι εδώ υγιείς, ξεκούραστοι και ανανεωμένοι!

 

Καλό καλοκαίρι!

 

 Α. Κουκουβιτάκη, Μ. Κάτρη, Α. Αποστολίδου

για το 4ο φύλλο του οικο-Τύπου, πατήστε οικο-Τύπος, φύλλο 4οoikotypos

« Παλιότερα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια    Top
     
    Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων