H Almada κερδίζει το βραβείο Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2010

Η πορτογαλική πόλη Almada κέρδισε το βραβείο Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2010. Ανεξάρτητη κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων σε θέματα κινητικότητας έκρινε ότι η Almada έκανε τα πάντα προκειμένου να προωθήσει εναλλακτικές έναντι του αυτοκινήτου λύσεις και για να επισημάνει τον θετικό αντίκτυπο άλλων μέσων μεταφοράς στην υγεία του ανθρώπου και στο περιβάλλον κατά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2010. Οι πόλεις Murcia της Ισπανίας και η λετονική πρωτεύουσα Riga κατέλαβαν τις επόμενες θέσεις. Τα βραβεία απονεμήθηκαν από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος Janez Potočnik σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 14 Μαρτίου 2011.

Ο Επίτροπος Potočnik δήλωσε «Απαράδεκτα μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους ακόμη και για μικρές διαδρομές. Η αυξημένη ρύπανση και οι συμφορήσεις βλάπτουν το περιβάλλον αλλά και την υγεία μας. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας προβάλλει τις τοπικές αρχές που ενθαρρύνουν, με επιτυχία, τον κόσμο να χρησιμοποιεί άλλους τρόπους μετακίνησης, βελτιώνοντας, έτσι, την υγεία τους και την ποιότητα ζωής στις πόλεις. Ελπίζω ότι οι Almada, Murcia και Riga θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για πολλές πόλεις ανά την Ευρώπη.»

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2010

2.221 ευρωπαϊκές μικρές και μεγάλες πόλεις ― αριθμός ρεκόρ ― συμμετείχαν επίσημα στην ένατη ετήσια Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (ΕΕΚ) στο διάστημα 16 έως 22 Σεπτεμβρίου 2010. Η Εβδομάδα του 2010 περιεστράφη γύρω από το θέμα «Ευφυέστερη μετακίνηση σημαίνει καλύτερη ζωή» ώστε να τονιστούν τα οφέλη μιας ενεργού και αειφόρου κινητικότητας στην υγεία και ποιότητα ζωής των πολιτών. Με την απονομή του βραβείου επιβραβεύεται η τοπική αρχή που κρίνεται ως η πλέον δραστήρια στην ευαισθητοποίηση του κοινού στην αειφόρο μετακίνηση ως μέσου προαγωγής της σωματικής δραστηριότητας και συμβολής στον περιορισμό του θορύβου, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κυκλοφοριακής συμφόρησης, παραγόντων που, αποδεδειγμένα, έχουν επιβλαβείς συνέπειες στην υγεία και ποιότητα ζωής. Η νικήτρια πόλη επελέγη από ανεξάρτητη κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων σε θέματα κινητικότητας, η οποία αξιολόγησε 30 αιτήσεις και προέκρινε 10 τοπικές αρχές οι οποίες, κατά τη γνώμη της, παρουσίασαν εξαιρετικές επιδόσεις κατά την ΕΕΚ 2010.

Η νικήτρια υποψηφιότητα: Almada

Η πορτογαλική παραλιακή πόλη της Almada προώθησε την αειφόρο κινητικότητα μέσω δεκάδων μέτρων μόνιμου χαρακτήρα. Για να γιορτάσει την 10η επέτειο της ΕΕΚ στην Almada, ο δήμος – σε συνεργασία με τον τοπικό οργανισμό ενέργειας – διοργάνωσε μια εντυπωσιακή εβδομάδα δραστηριοτήτων σχετιζόμενων με την αειφόρο κινητικότητα και την υγεία. Αποκορύφωμά τους ήταν μια σημαντική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου – Ημέρα του Φεστιβάλ Κινητικότητας – με υπαίθριες αγορές, επιδείξεις ηλεκτρικών οχημάτων, εκθέσεις ποδηλάτου, συναυλίες, αθλητικές εκδηλώσεις, χορούς και υπαίθρια θεάματα, ποδηλατικούς αγώνες ταχύτητας, συναντήσεις πρακτικού χαρακτήρα, κινηματογραφικές ταινίες, εκθέσεις και καλλιτεχνικές επιδείξεις στους δρόμους. Η πόλη της Almada βελτίωσε επίσης την οδική υποδομή για τους πεζούς και τους ποδηλάτες και δημιούργησε πολλές θέσεις πάρκινγκ για ποδήλατα και σταθμούς φόρτισης ποδηλάτων και ηλεκτρικών οχημάτων. Για την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητα, η, Almada μετέτρεψε το ιστορικό και το εμπορικό κέντρο σε πεζόδρομο.

Επιλαχούσα πόλη: Murcia

Για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2010, ο ALEM, ο τοπικός οργανισμός ενέργειας της Murcia της Ισπανίας, ετοίμασε ένα δημιουργικό μείγμα δραστηριοτήτων για την προαγωγή μιας υγιούς και αειφόρου συμπεριφοράς όσον αφορά τη μετακίνηση σε ένα ευρύ φάσμα πληθυσμιακών ομάδων. Η Murcia δρομολόγησε σειρά μέτρων μόνιμου χαρακτήρα για να ενθαρρύνει τη χρήση του ποδηλάτου, συμπεριλαμβάνοντας μια στρατηγική για το ποδήλατο, ένα γραφείο με ειδικό ιστότοπο, ένα δημόσιο σύστημα ποδηλασίας και δωρεάν ποδήλατα για το προσωπικό του δήμου. Οι αρχές της πόλης επεξέτειναν επίσης τις λεωφορειακές γραμμές, θέσπισαν ολοκληρωμένα κόμιστρα με χαμηλότερες τιμές για ειδικές κατηγορίες χρηστών και αναβάθμισαν τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διαχείρισης της κυκλοφορίας.

Επιλαχούσα πόλη: Riga

Η λετονική πρωτεύουσα Riga ενθάρρυνε την ενεργό μετακίνηση, θεσπίζοντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ποδηλατικών δραστηριοτήτων. Το πρόγραμμα περιελάμβανε αγώνες, εκθέσεις, προγράμματα ενημέρωσης, ποδηλατικές εκδηλώσεις ― ρετρό, προβολή ηλεκτρικών οχημάτων, επιδείξεις μέτρησης της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα και της ασφάλειας της κυκλοφορίας, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, συναυλίες και υπαίθρια παιχνίδια με θέμα το δίδυμο μετακίνηση ― υγεία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, οι πολίτες δέχθηκαν προτροπές για τον προσδιορισμό και την επισήμανση ενδεχόμενων βελτιώσεων της υποδομής των μετακινήσεων με τη βοήθεια πεζόδρομων ή ποδηλατοδρόμων. Προκηρύσσοντας διαγωνισμό με θέμα «Ο υγιεινότερος τόπος εργασίας», η υπηρεσία ρύθμισης της κυκλοφορίας της πόλης της Riga συνέλεξε πληροφορίες για τη λήψη μέτρων στον τόπο εργασίας προκειμένου να προαχθεί ένα πρότυπο υγιούς ζωής και ενεργού κινητικότητας. Η Riga διοργάνωσε επίσης σειρά εκδηλώσεων του τύπου «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητα», δεσμεύοντας δρόμους του κέντρου αποκλειστικά για περπάτημα, για τα ποδήλατα και για άλλους, αειφόρους τρόπους μεταφοράς.

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2011 Η ΕΕΚ 2011 θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 16 ― 22 Σεπτεμβρίου και θα αφορά την «Εναλλακτική Κινητικότητα».


Αφήστε μια απάντηση