Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος: Ιταλογερμανική εισβολή, Κατοχή, Απελευθέρωση

Κινηματογραφικά αποσπάσματα από την περίοδο 1940-1944

1. Μουσολίνι – Χίτλερ (α΄)

 

 

3. Μουσολίνι: Ομιλίες

 

 

2. Ιταλογερμανική εισβολή

 

 

Γλέζος – Σάντας: Την νύχτα που κατέβηκε η σβάστικα
Μια ιστορική αναδρομή για ένα γεγονός που συντάραξε όχι μόνον την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη

 

 

4. “Πείνα”
Τον πρώτο χρόνο της Κατοχής χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από την πείνα, εξαιτίας της γερμανικής κατοχής της χώρας μας. Το “Δίκαιο του πολέμου” απαιτούσε η σκλαβωμένη Ελλάδα να συντηρεί τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής…

 

 

 

5. Η καθημερινότητα στην κατοχική Αθήνα
Φιλμ του ερασιτέχνη κινηματογραφιστή Άγγελου Παπαναστασίου, στα οποία κάνει μία καταγραφή της καθημερινότητας και των δεινών που υφίσταντο οι Αθηναίοι εξαιτίας της γερμανικής Κατοχής.

 

 

 

5.  Το κινηματογραφικό συνεργείο του ΕΛΑΣ

Το παρακάτω βίντεο είναι ό,τι έχει διασωθεί από τα φιλμάκια που τραβούσε το φωτοκινηματογραφικό συνεργείο του ΕΛΑΣ, που λειτούργησε από τον Οκτώβριο του 1943 έως την συμφωνία της Βάρκιζας το 1945.
Περιγραφή των σκηνών:
1. Συνεδρίαση της ΠΕΕΑ στην Ευρυτανία, άνοιξη του 1944. Διακρίνεται ο Σπύρος Μελετζής, φωτογράφος του αγώνα [Οι φωτογραφίες των μελών του συνεργείου, στους τίτλους στην αρχή είναι του Σπύρου Μελετζή].
2. Ο Αρης Βελουχιώτης και οι Μαυροσκούφηδες, έφιπποι, τέλη του 1944 ή αρχές του 1945
3.  Η Ταξιαρχία Ιππικού στη Λάρισα, με τα άλογα που ο ΕΛΑΣ είχε πάρει λάφυρα από τους Ιταλούς, τέλη του 1944 ή αρχές του 1945, επίσης.
4. Ο Στέφανος Σαράφης και ο Αρης Βελουχιώτης με τους Μαυροσκούφηδες του, όλοι έφιπποι, πιθανόν στα Ιωάννινα, φθινόπωρο του 1944.
5. Ο Στέφανος Σαράφης και ο Αρης Βελουχιώτης με τα στελέχη του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ ποζάρουν στην έδρα του ΓΣ.
6. Πορεία ανταρτών μέσα στο χιόνι, μετά από μάχη με του Γερμανούς. Κουβαλάνε τραυματισμένους συντρόφους τους. Οταν ο ένας πεθαίνει, τον θάβουν στο χιόνι, χειμώνας 1943-1944.
7. Αντάρτες έπειτα από πορεία φτάνουν σε ορεινό χωριό, όπου οι γυναίκες του χωριού τους κερνούν και τους φιλεύουν.
8. Σκηνοθετημένη μάχη-ναυμαχία του ΕΛΑΝ. Οι Γερμανοί “ηθοποιοί” είναι πραγματικοί αιχμάλωτοι, που μάλιστα, μη γνωρίζοντας για τη σκηνοθεσία, νόμιζαν ότι οι ΕΛΑΝίτες επρόκειτο να τους εξοντώσουν.
9. Θεατρική παράσταση από ερασιτέχνες ηθοποιούς των πολιτιστικών ομάδων των ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΕΠΟΝ στην πλατεία του χωριού. Παρακολουθούν αξιωματικοί και οπλίτες του ΕΛΑΣ, και όλος ο πληθυσμός του χωριού, που μάλλον βλέπει για πρώτη φορά θέατρο.
10. Σκηνές απελευθέρωσης της Πάτρας.
11. Παράδοση των όπλων του ΕΛΑΣ, μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας. Διακρίνονται και Βρετανοί ένστολοι που επιτηρούν την παράδοση των όπλων.
12. Στο κλείσιμο, οι τραγικές σκηνές με τους αντάρτες του ΕΛΑΣ να κλαίνε την στιγμή που παραδίδουν τα τιμημένα άρματά τους.

 

 

 

5. Η ανατίναξη του ισθμού της Κορίνθου από τους Γερμανούς κατά την αποχώρησή τους

 

 

6. Απελευθέρωση

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση