Τα σκληρά χρόνια της κατοχής μέσα από τα μάτια των παιδιών. (Χρονικό, ποιήματα και κείμενα για την εποχή. Διασκευασμένα αποσπάσματα από το μυθιστόρημα «Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου» της Άλκης Ζέη ) Κατεβάστε το κείμενο και την προβολή παρουσίασης από ΕΔΩ! (Αν θέλετε περισσότερο εκπαιδευτικό υλικό για την …
Εκπαιδευτικές δραστηριότητες, από την Μαρίζα Ντεκάστρο, πάνω στο βιβλίο του Πάνου Χριστοδούλου “Ο Νταβίντ δεν ήρθε για διακοπές”. (Διαβάστε on-line ένα κεφάλαιο του βιβλίου, από τον Μικρό Αναγνώστη.) ΚΛΙΚ στην εικόνα, για να μεταφερθείτε στις …
Το πρώτο βιβλίο του Περικλή Κοροβέση με το οποίο έκανε γνωστά στο Συμβούλιο της Ευρώπης και την Διεθνή Αμνηστία τα βασανιστήρια που υφίσταντο οι πολιτικοί κρατούμενοι στην Ελλάδα την εποχή της επτάχρονης δικτατορίας (1967-1974). Κυκλοφορεί …
(Επειδή έχουν αρχίσει να διασπείρονται από πονηρούς -και να αναπαράγονται από ανιστόρητους- ιστορίες για δήθεν ανύπαρκτους νεκρούς…) Το ίδιο το χουντικό καθεστώς αναγκάστηκε να παραδεχθεί λίγες ημέρες αργότερα από την νύχτα του Πολυτεχνείου (17 Νοέμβρη) την …
Αφιέρωμα στον φοβερό Απρίλη του ’41, από το ένθετο περιοδικό «7 ΗΜΕΡΕΣ» της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ (7/4/2002) Πατήστε πάνω στην εικόνα, για να κατεβάσετε το αρχείο στον υπολογιστή σας:
Τα σκληρά χρόνια της κατοχής μέσα από τα μάτια των παιδιών. (Χρονικό, ποιήματα και κείμενα για την εποχή. Διασκευασμένα αποσπάσματα από το μυθιστόρημα «Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου» της Άλκης Ζέη )
Κατεβάστε το κείμενο και την προβολή παρουσίασης απόΕΔΩ!
(Αν θέλετε περισσότερο εκπαιδευτικό υλικό για την 28η Οκτωβρίου, πατήστε ΕΔΩ!
Εκπαιδευτικές δραστηριότητες, από την Μαρίζα Ντεκάστρο, πάνω στο βιβλίο του Πάνου Χριστοδούλου “Ο Νταβίντ δεν ήρθε για διακοπές”.
(Διαβάστε on-line ένα κεφάλαιο του βιβλίου, από τον Μικρό Αναγνώστη.)
ΚΛΙΚ στην εικόνα, για να μεταφερθείτε στις δραστηριότητες:
Το πρώτο βιβλίο του Περικλή Κοροβέση με το οποίο έκανε γνωστά στο Συμβούλιο της Ευρώπης και την Διεθνή Αμνηστία τα βασανιστήρια που υφίσταντο οι πολιτικοί κρατούμενοι στην Ελλάδα την εποχή της επτάχρονης δικτατορίας (1967-1974).
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηλέκτρα (2007).
Αξίζει να το αγοράσετε, επειδή δείχνει με συγκλονιστικό τρόπο τα βασανιστήρια που υφίσταντο στην χούντα όσοι ήταν αντίθετοι με αυτή, και το δήλωναν.
Σε περίπτωση που δεν το βρίσκετε, μπορείτε να το διαβάσετε ηλεκτρονικά, σε μορφή Pdf.
Πατήστε στην εικόνα, για να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας.
(Επειδή έχουν αρχίσει να διασπείρονται από πονηρούς -και να αναπαράγονται από ανιστόρητους- ιστορίες για δήθεν ανύπαρκτους νεκρούς…) Το ίδιο το χουντικό καθεστώς αναγκάστηκε να παραδεχθεί λίγες ημέρες αργότερα από την νύχτα του Πολυτεχνείου (17 Νοέμβρη) την ύπαρξη 15 νεκρών στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο και γενικότερα στην Αθήνα εκείνο το πενθήμερο 14, 15, 16, 17 και 18 Νοέμβρη 1973.Ο νεαρότερος νεκρός εκείνων των ημερών από την Χούντα ήταν ένα παιδάκι πεντέμισι ετών (Δημήτρης Θεοδωράς). Το “λάθος” του: Καθώς περπατούσε το μεσημέρι του Σαββάτου 18 Νοεμβρίου 1973 (λίγες ώρες μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου) με την μαμά του στην οδό Ορεινής Ταξιαρχίας, στου Ζωγράφου (έξω από τον σημερινό Δημοτικό Κινηματογράφο “Αλέκα”), συναντήθηκε με κάποιο κτήνος που φορούσε στρατιωτική στολή και οδηγούσε ένα τεθωρακισμένο. Το κτήνος, μέσα στο τεθωρακισμένο, φαίνεται πως τρόμαξε με την αθωότητα του πεντάχρονου και έστρεψε το πολυβόλο εναντίον του…Μετά την μεταπολίτευση, η καινούρια δημοκρατική κυβέρνηση ανέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών Δημήτριο Τσεβά να κάνει δικαστική έρευνα για να διαπιστωθεί επίσημα εάν υπήρξαν μέσα ή γύρω από το Πολυτεχνείο, αλλά και οπουδήποτε αλλού στην Αθήνα, νεκροί ή τραυματίες που οφείλονταν στα γεγονότα εκείνων των ημερών. Διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα του εισαγγελέα Τσεβά ΕΔΩ!(Δημοσιεύτηκε στις 14 Οκτωβρίου 1974 και αποτελεί επίσημο έγγραφο του ελληνικού κράτους.)
Τα επόμενα χρόνια, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών σε μελέτη και έρευνα που πραγματοποίησε, πιστοποίησε 24 νεκρούς (με τα ονόματά τους και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σκοτώθηκαν) και πάνω από 1000 τραυματίες (τους επίσημα καταγεγραμμένους, αφού ήταν πάρα πολλοί εκείνοι που τραυματίστηκαν ελαφρύτερα και, από τον φόβο να μην τους πιάσουν, ανάρρωσαν στα σπίτια τους, κρυφά).
Η μελέτη εκδόθηκε με τίτλο “Πολυτεχνείο ’73: Το ζήτημα των θυμάτων: Νεκροί και τραυματίες” (Αθήνα 2004, Καλλιβρετάκης, Λεωνίδας, εκδόσεις Φιλιππότη).
Όπως διαβάζουμε στον ιστότοπο “Ήλιος” (αποθετήριο του Ε.Ι.Ε. -Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών):
Στο άρθρο -απόσπασμα του βιβλίου- παρουσιάζονται τα πορίσματα της ιστορικής έρευνας που διεξήχθη στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών για τα θύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973 και παρατίθεται αναλυτικός κατάλογος των τεκμηριωμένων νεκρών (ο συνημμένος χάρτης προέρχεται από την πρώτη δημοσίευση του άρθρου). Η μελέτη αυτή έχει υιοθετηθεί από την σχετική βιβλιογραφία ως η πλέον έγκυρη επιστημονική προσέγγιση στο ζήτημα.
Διαβάστε την επίσημη μελέτη του Ε.Ι.Ε.
ΚΛΙΚ στην εικόνα:
Επισκεφτείτε την αντίστοιχη σελίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. ΚΛΙΚ ΕΔΩ!
Φιλμ του ερασιτέχνη κινηματογραφιστή Άγγελου Παπαναστασίου, στα οποία κάνει μία καταγραφή της καθημερινότητας και των δεινών που υφίσταντο οι Αθηναίοι εξαιτίας της γερμανικής Κατοχής.
Ο Άγγελος Παπαναστασίου, ερασιτέχνης κινηματογραφιστής, είναι κατά κάποιον τρόπο ο πρώτος “πολεμικός ανταποκριτής” της Κατοχής. Με μία κάμερα κρυμμένη σε καραβάνα, μια που η φωτογράφιση και η βιντεοσκόπηση τιμωρούνταν με θάνατο , έβγαινε στους δρόμους της Αθήνας, στα Νοσοκομεία, τα Νεκροταφεία, την αγορά, και κατέγραφε με κίνδυνο της ζωής του εικόνες από την ζωή της πόλης την περίοδο της Κατοχής.
Το υλικό αυτό χρησιμοποιήθηκε στην δίκη της Νυρεμβέργης ως αποδεικτικό στοιχείο των εγκλημάτων των ναζί στην Ελλάδα..
Η ταινία σήμερα ανήκει στην ιδιοκτησία της κόρης του Άγγελου Παπαναστασίου, Λουκίας Παπαναστασίου.
Δείτε το πρώτο μέρος:
Δείτε το δεύτερο μέρος:
Β. ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΑΘΗΝΑ)
Μια ματιά στην καθημερινή ζωή της πρωτεύουσας στα χρόνια της Κατοχής, μέσα από την ματιά τού Άγγελου Παπαναστασίου.
Κινηματογραφικά αποσπάσματα από την περίοδο 1940-1944
1. Μουσολίνι – Χίτλερ (α΄)
3. Μουσολίνι: Ομιλίες
2. Ιταλογερμανική εισβολή
Γλέζος – Σάντας: Την νύχτα που κατέβηκε η σβάστικα Μια ιστορική αναδρομή για ένα γεγονός που συντάραξε όχι μόνον την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη
4. “Πείνα” Τον πρώτο χρόνο της Κατοχής χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από την πείνα, εξαιτίας της γερμανικής κατοχής της χώρας μας. Το “Δίκαιο του πολέμου” απαιτούσε η σκλαβωμένη Ελλάδα να συντηρεί τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής…
5. Η καθημερινότητα στην κατοχική Αθήνα
Φιλμ του ερασιτέχνη κινηματογραφιστή Άγγελου Παπαναστασίου, στα οποία κάνει μία καταγραφή της καθημερινότητας και των δεινών που υφίσταντο οι Αθηναίοι εξαιτίας της γερμανικής Κατοχής.
5. Το κινηματογραφικό συνεργείο του ΕΛΑΣ
Το παρακάτω βίντεο είναι ό,τι έχει διασωθεί από τα φιλμάκια που τραβούσε το φωτοκινηματογραφικό συνεργείο του ΕΛΑΣ, που λειτούργησε από τον Οκτώβριο του 1943 έως την συμφωνία της Βάρκιζας το 1945. Περιγραφή των σκηνών: 1. Συνεδρίαση της ΠΕΕΑ στην Ευρυτανία, άνοιξη του 1944. Διακρίνεται ο Σπύρος Μελετζής, φωτογράφος του αγώνα [Οι φωτογραφίες των μελών του συνεργείου, στους τίτλους στην αρχή είναι του Σπύρου Μελετζή]. 2. Ο Αρης Βελουχιώτης και οι Μαυροσκούφηδες, έφιπποι, τέλη του 1944 ή αρχές του 1945 3. Η Ταξιαρχία Ιππικού στη Λάρισα, με τα άλογα που ο ΕΛΑΣ είχε πάρει λάφυρα από τους Ιταλούς, τέλη του 1944 ή αρχές του 1945, επίσης. 4. Ο Στέφανος Σαράφης και ο Αρης Βελουχιώτης με τους Μαυροσκούφηδες του, όλοι έφιπποι, πιθανόν στα Ιωάννινα, φθινόπωρο του 1944. 5. Ο Στέφανος Σαράφης και ο Αρης Βελουχιώτης με τα στελέχη του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ ποζάρουν στην έδρα του ΓΣ. 6. Πορεία ανταρτών μέσα στο χιόνι, μετά από μάχη με του Γερμανούς. Κουβαλάνε τραυματισμένους συντρόφους τους. Οταν ο ένας πεθαίνει, τον θάβουν στο χιόνι, χειμώνας 1943-1944. 7. Αντάρτες έπειτα από πορεία φτάνουν σε ορεινό χωριό, όπου οι γυναίκες του χωριού τους κερνούν και τους φιλεύουν. 8. Σκηνοθετημένη μάχη-ναυμαχία του ΕΛΑΝ. Οι Γερμανοί “ηθοποιοί” είναι πραγματικοί αιχμάλωτοι, που μάλιστα, μη γνωρίζοντας για τη σκηνοθεσία, νόμιζαν ότι οι ΕΛΑΝίτες επρόκειτο να τους εξοντώσουν. 9. Θεατρική παράσταση από ερασιτέχνες ηθοποιούς των πολιτιστικών ομάδων των ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΕΠΟΝ στην πλατεία του χωριού. Παρακολουθούν αξιωματικοί και οπλίτες του ΕΛΑΣ, και όλος ο πληθυσμός του χωριού, που μάλλον βλέπει για πρώτη φορά θέατρο. 10. Σκηνές απελευθέρωσης της Πάτρας. 11. Παράδοση των όπλων του ΕΛΑΣ, μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας. Διακρίνονται και Βρετανοί ένστολοι που επιτηρούν την παράδοση των όπλων. 12. Στο κλείσιμο, οι τραγικές σκηνές με τους αντάρτες του ΕΛΑΣ να κλαίνε την στιγμή που παραδίδουν τα τιμημένα άρματά τους.
5. Η ανατίναξη του ισθμού της Κορίνθου από τους Γερμανούς κατά την αποχώρησή τους
Α. Αποθηκεύστε ολόκληρη την συλλογή στον υπολογιστή σας. Πατήστε πάνω στους τίτλους των αρχείων παρακάτω, για να τα κατεβάσετε (σε συμπιεσμένη μορφή) στον υπολογιστή σας:
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή