Αρχική » Μαθηματικά » Σε τι ωφελούν τα μαθηματικά

Νοέμβριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Οκτ    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Πρόσφατα σχόλια

  Σαν σήμερα

  1. 30/11/1874: Επεισόδια σημειώνονται στην Ελληνική Βουλή, καθώς ο προϋπολογισμός ψηφίζεται από την κυβέρνηση Βούλγαρη χωρίς τη νόμιμη απαρτία (Στηλιτικά).

  Σε τι ωφελούν τα μαθηματικά

  Τα Μαθηματικά ωφελούν το μυαλό μας, όταν ασχολούμαστε με αυτά. Αναπτύσσουν τη λογική μας, μας βοηθάνε να έχουμε αναλυτική σκέψη και επιταχύνουν τη σκέψη μας. Τα μαθηματικά είναι παρόντα στην καθημερινότητά μας. Για πολλούς μαθητές και μαθήτριες, τα μαθηματικά ίσως είναι βαρετά, αφηρημένα, στερούνται δημιουργικότητας, είναι πολύπλοκα και πολύ δύσκολα κατανοητά, εξ ου και οι τυπικές εκφράσεις του «Είμαι των θεωρητικών» ή «Οι αριθμοί δεν είναι για μένα». Όσο βαρετά κι αν φαίνονται ίσως στους νέους και νέες τα μαθηματικά, δύσκολα και ασυσχέτιστα με τη ζωή, η ενασχόληση με αυτά μεταφράζεται σε πολλά οφέλη τόσο για τη μόρφωσή μας όσο και για την καθημερινή μας ζωή.

  • Τα μαθηματικά μας βοηθάνε να έχουμε αναλυτική σκέψη. Θα μπορούσαμε να ορίσουμε ως τη σκέψη που αποσκοπεί να αποσυνθέσουμε τα επιχειρήματα στις παραδοχές ή τις εκφράσεις που τα συνθέτουν, να δούμε τις σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ τους και τα συμπεράσματά τους, προκειμένου να κρίνουμε την αλήθεια ή την αξιοπιστία τους. Αυτό κάνουμε όταν λύνουμε ένα μαθηματικό πρόβλημα: συλλέγουμε τα δεδομένα, τα αναλύουμε δηλαδή  τα ερμηνεύουμε, παρατηρούμε τις σχέσεις που έχουν με έναν ορθολογικό τρόπο. Εάν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τα μαθηματικά και να καταλήξουμε σε λογικές λύσεις, θα είμαστε σε θέση να προετοιμάσουμε το μυαλό μας, όταν έχουμε πραγματικά προβλήματα. Μπορούμε να αναζητήσουμε την καλύτερη λογική, να δούμε τις πιθανές λύσεις και να συσχετίσουμε τα δεδομένα με τα οποία θα φθάσουμε στο συμπέρασμα.

   

  • Η αναλυτική σκέψη αναπτύσσει την ικανότητα να διερευνούμε και να γνωρίζουμε την αλήθεια για τον κόσμο γύρω μας. Υπάρχουν αλήθειες που προσπαθούμε να αναζητήσουμε και βασίζονται στα αποδεικτικά στοιχεία και όχι στα συναισθήματα. Είναι η σκέψη που μας επιτρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για λάθη που κάνουμε εμείς οι ίδιοι/ιες όσο και οι άλλοι/ες, στην εξαπάτηση και χειραγώγηση. Αυτό είναι δυνατό επειδή τα μαθηματικά μας επιτρέπουν να αιτιολογούμε ξεκάθαρα και λογικά, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα τα οποία μπορούν να εξακριβωθούν.

   

  • Τα μαθηματικά αναπτύσσουν την ικανότητα να σκεφτόμαστε,επειδή για να βρούμε λύσεις, πρέπει να σκεφτούμε με μια ολόκληρη συνεκτική νοητική διαδικασία.  Τα μαθηματικά για τη σκέψη είναι όπως η δύναμη και η αντοχή για τον αθλητισμό. Αν σκεφτόμαστε έξυπνα και κριτικά- και τα μαθηματικά σε μεγάλο βαθμό μπορούν να βοηθήσουν- μπορούμε να είμαστε πετυχημένοι και πετυχημένες στις δουλειές μας στο μέλλον.

   

  • Χάρη στα μαθηματικά, μπορούμε να εξηγήσουμε πώς λειτουργούν τα πράγματα, δηλαδή μπορούμε να εκφράζουμε τις σκέψεις και τις ιδέες μας με σαφήνεια, συνοχή και ακρίβεια. Αυτό είναι θεμελιώδες και πολύ θετικό, έτσι ώστε όλοι οι άλλοι να μας καταλάβουν και να γνωρίζουμε ότι είμαστε άνθρωποι με μια σαφή και συνεκτική σκέψη. Ο τρόπος που παρουσιάζουμε τις ιδέες μας και η ορθή έκφρασή τους είναι ένα μεγάλο μέρος της εικόνας μας.

   

  • Τα Μαθηματικά προάγουν τη σοφίαΗ διδασκαλία των μαθηματικών βοηθά και επιτρέπει στους μαθητές να φθάσουν στις δικές τους πεποιθήσεις , καθώς τους διδάσκει ότι για να λύσουν ένα πρόβλημα πρέπει να φτάσουν στην αλήθεια, για την οποία δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επειδή είναι αντικειμενική και λογική.

   

  • Τα μαθηματικά εφαρμόζουν στις άλλες επιστήμες όπως στις νέες τεχνολογίες και είναι παρόντα στη ζωή μας. Στην πραγματικότητα, πολλά από τα φαινόμενα της καθημερινής μας ζωής διέπονται από τις θετικές επιστήμες. Οι μελλοντικοί δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί θα μιλάνε λιγότερο και θα αναλύουν περισσότερο. Οι αστυνομικοί του μέλλοντος θα χρησιμοποιήσουν περισσότερο την τεχνολογία. Οι εκπαιδευτικοί και οι ιατροί θα βασίζονται επίσης στους αριθμούς και την τεχνολογία. Οι μηχανικοί του μέλλοντος θα χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές για βελτιστοποίηση και ανάλυση απόδοσης μεθόδων.

   

  • Τα Μαθηματικά επιταχύνουν το μυαλό μας και μας βοηθούν γενικά να εμβαθύνουμε και να σκεφτούμε όταν αντιμετωπίζουμε σύνθετα προβλήματα. Η ζωή μας αποτελείται κατά κύριο λόγο από καταστάσεις επιλογής, προσέγγισης, συλλογισμού και αντιμετώπισης προβλημάτων στα οποία πρέπει να βρεθούν λύσεις. Με αυτή την έννοια, τα μαθηματικά μας βοηθούν να ανοίξουμε το μυαλό μας και να καταλάβουμε ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να λύσουμε τα προβλήματα. Nα διερευνήσουμε και να καταλήξουμε σε συμπέρασμα.

  Σχολιάστε

  Top
   
  Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων