ΕΕΕΕΚ Κομοτηνής σε φεστιβάλ χαράς!

Πρόσκληση

9. 30 -10.00 Έναρξη Φεστιβάλ -Χαιρετισμοί
10.00-12.00 Παιχνίδια συμπερίληψης με τη συμμετοχή σχολείων ειδικής και
γενικής αγωγής
12.00-13.00 Μουσικά-χορευτικά δρώμενα
12.13.00 Λήξη του Φεστιβάλ – Απονομή βεβαιώσεων στους μαθητές, σχολεία
και εθελοντές
13.00-14.00 Παραδοσιακά εδέσματα

Ελεύθερη είσοδος.

Περιβαλλοντικό διαδικτυακό σεμινάριο της ΠΕΕΚΠΕ

Χωρίς τίτλο 1 1

Από το Δ.Σ. της ΠΕΕΚΠΕ:

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, φίλες, φίλοι και μέλη της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.,

σας ενημερώνουμε ότι την Τρίτη, 16 Απριλίου 2024 και ώρες 18:00-21:00 θα πραγματοποιηθεί το τέταρτο και τελευταίο από τον κύκλο διαδικτυακών σεμιναρίων που προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ στους εκπαιδευτικούς η Ένωσή μας, με γενικό τίτλο: «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για τις φυσικές καταστροφές και την Κλιματική Κρίση: Αναλαμβάνουμε δράση …».

Το τέταρτο σεμινάριο θα έχει θέμα: «Κλιματική αλλαγή και πολιτικές αντιμετώπισής της: ο ρόλος της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης».

Το πρόγραμμα επισυνάπτεται στο παρόν έγγραφο ενώ έχει αναρτηθεί τόσο στο site μας: https://peekpe.gr/ όσο και στην ομάδα μας στο fb https://www.facebook.com/groups/d.s.peekpe

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ: Για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο, συνδεθείτε στο κανάλι μας στο YouTube https://www.youtube.com/@peekpe/streams

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:

 • Όσες/οι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το τέταρτο σεμινάριο του συνολικού κύκλου, ΔΕΝ χρειάζεται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους!! Απλά κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης θα πρέπει να συμπληρώσουν το ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ, του οποίου ο σύνδεσμος θα αναρτηθεί στα σχόλια του youtube, ώστε να λάβουν ηλεκτρονικά τη βεβαίωση παρακολούθησης με βάση τα δηλούμενα στοιχεία τους.

 • Ερωτήσεις/διευκρινίσεις για τα σεμινάρια μπορείτε να στέλνετε ηλεκτρονικά μόνο στο draseis@peek pe.gr

 • Τις παρουσιάσεις και το εκπαιδευτικό υλικό όλων των σεμιναρίων θα τις βρείτε ΕΔΩ

 • Όλα τα σεμινάρια μπορείτε να τα παρακολουθήσετε και σε ύστερο χρόνο στο https://www.youtube.com/@peekpe/streams

 • Όσες και όσοι επιθυμείτε να εγγραφείτε στην Επιστημονική μας Ένωση (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.) κάνετε κλικ εδώ

Το Δ.Σ της
  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  για την ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ  (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.)  

Συμμετοχή της ΔΔΕ Ροδόπης στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νέων

1 2

Κομοτηνή Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2024

 

Ευρωπαϊκη Εβδομάδα Νέων 2024

 

“Δώστε Φωνή στο Όραμά σας”

 

Στο πλαίσιο της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2024, και στη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νεολαίας απο 12 έως 19 Απριλίου, ο Δήμος Κομοτηνής, το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono Δήμου Κομοτηνής, φορείς, σχολεία, σύλλογοι, οργανώσεις και άτυπες ομάδες διοργανώνουν δράσεις και  εκδηλώσεις με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, την ενεργή συμμετοχή των νέων και την αλληλεπίδραση τους με την τοπική κοινωνία.

Συμμετοχή της ΔΔΕ Ροδόπης:

 • Κυριακή 14 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η Εθνική δράση “Let’s Do it Greece”, “Καθαρίζουμε, ομορφαίνουμε και προστατεύουμε το δάσος μας” με στόχο τον καθαρισμό μονοπατιών του Άλσους Νυμφαίας ενόψει και της νέας αντιπυρικής περιόδου , συντονιζόμαστε την ίδια μέρα και αναλαμβάνουμε κοινή δράση , φορείς , σύλλογοι και οργανώσεις και ενημερωνόμαστε απο τον προϊστάμενο της Δ/νσης Πολιτικής προστασίας της ΠΑΜΘ Κώστα Χουβαρδά για δράσεις πρόληψης των δασικών πυρκαγιών στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας. Σημείο συνάντησης στο σπαθι στις 11:00.

Την δράση αυτή υλοποιούν ο Δήμος Κομοτηνής – Διεύθυνση Περιβάλλοντος, το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono Δήμου Κομοτηνής, οι Rodopi Runners, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων,  η System and G, η Κοινότητα Νέων και οι “Save your Hood” και οι εθελοντές από το πρόγραμμα European Solidarity Corps.

 • Τρίτη 16 Απριλίου στις 09:00 θα πραγματοποιηθεί η “Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου” στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλιου Κομοτηνής την οποία διοργανώνουν για δεύτερη χρονιά ο Δήμος Κομοτηνής, το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και τη συμμετοχή μαθητών του  1ου ΓΕΛ του 3ου  Πειραματικού ΓΕΛ, του Μειονοτικού Γυμνάσιο -Λύκειο Κομοτηνής και του Ιεροσπουδαστήριου Κομοτηνής.
 • Πέμπτη 18 Απριλίου ξεκινάει το project με τίτλο “24/7 4 seasons” οι νέοι παίρνουν τον φακό τους αποθανατίζουν και προβάλλουν σε διάφορες στιγμές την πόλη μας για 24 ώρες 7 ημέρες και για τις 4 εποχές ξεκινώντας από την άνοιξη. Συμμετέχουν: Ομάδα “Τέχνης, Πολιτισμού και Αθλητισμού” του exagono, Φωτογραφική Ομάδα Κομοτηνής, οργάνωση νέων System & G, ESC,  Κοινότητα Νέων, Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κομοτηνής.
 • Παρασκευή 19 Απριλίου: Το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής μαζί με το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) Κομοτηνής, σε μία κοινή συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής στις 20:00, παρουσιάζουν έργα ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου.

Όψεις της διατροφής στον αρχαίο κόσμο από το ΔΠΘ και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής στο πλαίσιο των δράσεών της με την ΚΟΙΣΕΠ «Κομοτηνή εν δράσει» και το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλούν στον κύκλο διαλέξεων – αφορμή συζητήσεων με τίτλο «Είσαι ό,τι τρως – Είσαι με όποιους τρως: Όψεις της διατροφής στον αρχαίο κόσμο».
🍽️ Στον κύκλο διαλέξεων «Είσαι ό,τι τρως – Είσαι με όποιους τρως: Όψεις της διατροφής στον αρχαίο κόσμο» θα παρουσιαστούν διατροφικές πρακτικές από τα αρχαϊκά χρόνια ως την ύστερη αρχαιότητα.
420201932 769213535392606 9050094085339763986 n

Προληπτικές ενέργειες για αποφυγή πυρκαγιών

Χωρίς τίτλο 1 Χωρίς τίτλο

Εν όψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου από 1-5-2024 έως 31-10-2024, καλούνται όλοι οι δημότες του Δήμου Κομοτηνής που είναι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές:

 • εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών.
 • εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο.
 • σε εκτάσεις με απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όρια των ανωτέρω περιοχών.
 • σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα,

να τους καθαρίσουν από χόρτα, άχρηστα υλικά, σκουπίδια μέχρι τις 30 Απριλίου 2024, διότι αποτελούν εστίες εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Ο καθαρισμός περιλαμβάνει:

 • Την υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών/σπασμένων δένδρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
 • Την απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης από την επιφάνεια του εδάφους, όπως ξερά χόρτα και κλαδιά.
 • Την αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δένδρων.
 • Την αραίωση της θαμνώδους βλάστησης.
 • Την απομάκρυνση τυχόν άλλων καυστών, αναφλέξιμων και εκρήξιμων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείριση τους.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, θα ισχύουν και θα εφαρμόζονται οι κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 266 του Ν. 5037/2023 και της υπ’ αριθ. 20/23 Πυροσβεστικής Διάταξης:

«Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, επιβάλλεται ή καταλογίζεται αντίστοιχα εξ ολοκλήρου στον/στους υπόχρεο/υπόχρεους από τον οικείο Δήμο:

α. πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ

β. δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.»

Η παρούσα ειδοποίηση θεωρείται και σαν προσωπική ειδοποίηση προς όλους τους πιο πάνω αναφερόμενους ιδιοκτήτες ή υπεύθυνα πρόσωπα.

 

Για επικοινωνία: Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης:

Τμήμα Περιβάλλοντος: Λασπά Ελισσάβετ

Τηλ: 2531022810

e-mail: e.laspa@komotini.gr

 

 

Αστυνομική Λογοτεχνία στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής

Η αστυνομική λογοτεχνία εν Ελλάδι! Δύο βραδιές για την αστυνομική μυθοπλασία, τη δημιουργία και την αναγνωστική της πρόσληψη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.

Βραδιές Αστυνομικής Λογοτεχνίας

Για την ευζωία των ζώων συντροφιάς

Ο Δήμος Κομοτηνής, σε συνεργασία με το Δημοτικό Κυνοκομείο Κομοτηνής, διοργανώνει στις 4 Απριλίου 2024 μια δράση για την προώθηση της κυνοφιλίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων.
📌 Σύμφωνα με το άρθρο 31 του Ν. 4830/2021 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς- Πρόγραμμα Άργος και λοιπές διατάξεις» (Α’ 169) και λαμβάνοντας υπόψη τη με αριθ. 15/7.3.2024 εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, καθιερώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας η 4η Απριλίου ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας κάθε σχολικού έτους.
5χρονο
👉 Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Κομοτηνής σχεδιάζει την Πέμπτη 4 Απριλίου μια εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην Πλατεία Ειρήνης από τις 10:00 έως τις 14:00. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση θα παρευρίσκεται ο πιστοποιημένος εκπαιδευτής σκύλων, Χαράλαμπος Κουκουζέλης και η βοηθός κτηνιάτρου και εκπρόσωπος του Δημοτικού Κυνοκομείου, Ευαγγελία Μουτουσίδου.
🐕‍🦺 Με αρωγό τον προσωπικό σκύλο του κ. Κουκουζέλη, φυλής Λαμπραντόρ, την ΛΕΞΙΣ, τα παιδιά που θα παρευρεθούν στην εκδήλωση θα έχουν τη δυνατότητα να αλληλοεπιδράσουν με τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, ούτως ώστε να μπορέσουν να κατανοήσουν τους διαφορετικούς ρόλους που μπορεί να έχει, όπως αυτός του ζώου συντροφιάς, του οδηγού, του διασώστη κλπ.
↘️ Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνέχεια του πετυχημένου εκπαιδευτικού προγράμματος κυνοφιλίας, το οποίο μέχρι και σήμερα λαμβάνει χώρα σε διάφορα σχολεία του Δήμου μας, στην παραπάνω εκδήλωση θα παρουσιαστούν και οι ζωγραφιές των παιδιών που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ώστε να μπορούν όλοι να δουν μέσα από τα μάτια των παιδιών την αδέσποτη ζωή και την αγάπη των παιδιών για όλα ζώα.
Χωρίς τίτλο 1

27 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Δ.Ι.Θ. επιλέγει κάθε φορά μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου από μια χώρα-μέλος για να γράψει το μήνυμα, το οποίο διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα Μ.Μ.Ε σε όλον τον κόσμο. Κατά καιρούς μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου έχουν γράψει οι: Ζαν Κοκτώ, Άρθουρ Μίλλερ, Λώρενς Ολίβιε, Ζαν Λουί Μπαρώ, Πήτερ Μπρουκ, Πάμπλο Νερούδα, Ευγένιος Ιονέσκο, Λουκίνο Βισκόντι, Μάρτιν Έσλιν, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αριάν Μνουσκίν, Ρομπέρ Λεπάζ, Αουγκούστο Μποάλ, Τζούντι Ντεντς, Τζον Μάλκοβιτς, Ντάριο Φο κ.ά.

Περισσότερα βλ. στον ιστότοπο του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου: https://www.hellastheatre.gr/category/world-theatre-day/ .

Ψηφιακό αρχείο θεάτρου ΕΡΤ: https://archive.ert.gr/24054/ .

Ψηφιοποιημένο αρχείο Εθνικού Θεάτρου: http://www.nt-archive.gr/ .

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος: https://www.ntng.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=73 .

Ψηφιακό αποθετήριο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής: https://www.searchculture.gr/aggregator/portal/collections/DIPETHE_Komotini .

 

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής

ποίηση

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή εν Δράσει», η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης  σάς προσκαλούν στην  εκδήλωση με τίτλο «Διάλογος για την Ποίηση από μικρούς και μεγάλους»  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης , την Πέμπτη 21  Μαρτίου στις 11:00  στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.

 Συμμετέχουν τα σχολεία:

5ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής -Πειραματικό:  Παιδιά του ομίλου του σχολείου με τίτλο «Το Αλφαβητάρι της Ποίησης» με  υπεύθυνη εκπαιδευτικό την   Ευτυχία Βασιλούδη  θα μας  παρουσιάσουν την δική τους ποίηση συνδυάζοντας την με εικαστικά έργα που έχουν δημιουργήσει.

1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής: Η Ομάδα Γαλλοφωνίας με υπεύθυνη την καθηγήτρια γαλλικών Σμαράγδα Πολυζωίδου διαβάζει και γράφει χαϊκού, μελετά κι ακούει μελοποιημένη γαλλική ποίηση.

Στιγμιότυπα:poetry1poetry2

433475646 8074243342604521 1042271182566974548 npoetry4

 

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση

Χωρίς τίτλο

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται με την ΚοινΣΕπ Κομοτηνή Εν Δράσει, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής, το Εσπερινό Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Κομοτηνής διοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο νέος σύμμαχος στην Εκπαίδευση» και ομιλητή τον Φώτη Κολοκοτρώνη, εκπαιδευτικό Πληροφορικής και εκπαιδευτή ενηλίκων. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024 στις 18.30-20.00.

Η εκδήλωση προσπαθεί να φωτίσει τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη στον εκπαιδευτικό τομέα, τη βελτιστοποίηση των εκπαιδευτικών διαδικασιών και την προώθηση της καινοτομίας με πρακτικές εφαρμογές. Θα αναδειχθούν οι νέες τεχνολογικές δυνατότητες που μπορούν να μετασχηματίσουν τη μάθηση, τη διδασκαλία, αλλά και την ίδια τη ζωή, οι οποίες ενδεχομένως θα εμπνεύσουν μαθητές και εκπαιδευτικούς στην προαγωγή της εκπαίδευσης.

Αφίσα Τεχνητής νοημοσύνης

Επόμενη Σελίδα: »