Τοπική Ιστορία: Ψηφιοποιημένο Υλικό Τοπικής Ιστορίας για τη Θράκη

Ψηφιοποιημένο Υλικό Τοπικής Ιστορίας για τη Θράκη

Συλλογικός τόμος «Όψεις της ιστορίας και του πολιτισμού της Θράκης» (Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας-Θράκης):
http://amaked-thrak.pde.sch.gr/topikiistoria/

Από το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ.
Το περιοδικό «Θρακικά»: https://www.he.duth.gr/node/10123
Το περιοδικό «Αρχείον του Θρακικού Λαογραφικού και Γλωσσικού Θησαυρού»: https://www.he.duth.gr/el/page/ta-periodika-thrakika-arheion-thrakikoy-laografikoy-glossikoy-thisayroy
Από την «Ανέμη» (Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης):
Πλούσια βιβλιογραφία για τη Θράκη (στην «αναζήτηση» λήμματος πληκτρολογείτε «Θράκη»)
«Λεύκωμα Θράκης-Μακεδονίας»
Δομή και λειτουργία του ελληνικού σχολείου στην Ανατολική Θράκη κατά την περίοδο της οθωμανοκρατίας (1352-1922): το ιδεολογικό υπόβαθρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας (διδακτορική διατριβή της Κλεονίκης Δρούγκα): https://www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/19289
Οι εβραϊκές κοινότητες στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (διδακτορική διατριβή του Βασίλη Ριτζαλέου):https://www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/20726
Περίκεντροι Bυζαντινοί ναοί στη Μακεδονία και τη Θράκη (μεταπτυχιακή εργασία της Δήμητρας Σικαλίδου): http://ikee.lib.auth.gr/record/307509/?ln=el
Από τη Θράκη στη Μακεδονία: η αναβίωση του εμπορικού δικτύου της οθωμανικής αυτοκρατορίας μέσα από τα μνημεία της Βόρειας Ελλάδας (μεταπτυχιακή εργασία της Αναστασίας Δόλογλου): http://ikee.lib.auth.gr/record/269770/?ln=el
Η Θράκη στην αρθρογραφία και τη διηγηματογραφία της Νέας Εστίας
Δημοτικά τραγούδια της Θράκης (πτυχιακή εργασία της Ευσεβίας Καμπάνταη):https://www.openarchives.gr/aggregator-openarchives/edm/sophia/000060-123456789_222
Επιγραφές της Θράκης του Αιγαίου: μεταξύ των ποταμών Νέστου και Έβρου (Νομοί Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου), μονογραφία της Μαρίας Γαβριέλλας Παρισάκη: https://www.openarchives.gr/aggregator-openarchives/edm/helios/000024-10442_7458
Η Αλεξανδρούπολη στη λογοτεχνία: βιβλιογραφική ψηφιακή περιήγηση από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στην ενότητα «Λογοτεχνία και πόλεις»: http://www.greek-language.gr/digitalResources/literature/education/urban/browse.html?urb=10
«Ιστορία της Θράκης μέσα από τις λέξεις», Ζωής Γαβριηλίδου, ομιλία στην επίσημη έναρξη των Ελευθερίων Θράκης 2018 στην Κομοτηνή: https://www.paratiritis-news.gr/article/202368/I-Istoria-tis-Thrakis-mesa-apo-tis-lekseis

Από τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων τόμος Τοπικής Ιστορίας (εργαλεία, μέθοδοι, βιβλιογραφία, ερευνητικό παράδειγμα): http://repository.edulll.gr/edulll/retrieve/3931/1169.pdf
Από την Ένωση Προφορικής Ιστορίας πλούσιο ανάλογο υλικό μέσω του ιστοτόπου της: http://www.epi.uth.gr/index.php?page=home
Εκπαιδευτικό υλικό για αφόρμηση από το Φωτόδεντρο: http://photodentro.edu.gr/edusoft/r/8531/262?locale=el

Ιστοσελίδα των ΓΑΚ Ροδόπης, αρχεία συλλογές Τοπικής Ιστορίας: http://gak.rod.sch.gr/
Ιστορικός περίπατος στα αρχιτεκτονικά τοπόσημα της Κομοτηνής:https://www.komotini.gr/istoria-politismos/topiki-arhitektoniki .

«Η Βουλγαρική Κατοχή στον Ν.Ροδόπης»: ταινία του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής, με υπεύθυνες καθηγήτριες τις φιλόγους Λίλα Μπούζγα και Τάνια Μαργαρίτου.
https://www.youtube.com/watch?v=_N3QYezyHpg
«Οι φωτογραφίες«: ταινία του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής, με υπεύθυνους τους καθηγητές Νεοκλή Λεμονίδη και Γιάννη Καραγιάννη.
«Η Εβραϊκή Κοινότητα της Κομοτηνής»: εργασία του 2ου Γυμνασίου Κομοτηνής υπό την εποπτεία της φιλολόγου Έφης Καραπούλη.
http://2gym-komot.rod.sch.gr/?p=290

«Η ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό: μετακινήσεις ελληνικών πληθυσμών στις αρχές του 20ού αιώνα«: εργασία του 3ου ΓΕΛ Κομοτηνής, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εβριτών Ροδόπης, που επόπτευσαν οι Ζαμπατέλη Ματίνα-Κρυωνίδης Διαμαντής-Παιδαράκη Κική-Σαλαμανίδου Ειρήνη-Στρούμπας Ιωάννης-Τζάνα Μαίρη:

https://evrites.com/index.php/component/k2/item/14-komotini1920

Νέο τεύχος περιοδικής έκδοσης για το περιβάλλον

Νέο τεύχος (Ιανουάριος-Απρίλιος 2020) της περιοδικής έκδοσης του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και Θάσου, με τα νέα και τις δράσεις του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

periodikh ian-apr 2020

Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων 2019-2020

Παρά τη δεινή παγκόσμια συνθήκη που ανέκοψε βίαια κάθε δημιουργική δραστηριότητα της εκπαιδευτικής μας κοινότητας, πολλοί εκπαιδευτικοί των γυμνασίων και λυκείων της Ροδόπης κατάφεραν, σε αγαστή συνεργασία με τους μαθητές τους, να υλοποιήσουν σημαντικό μέρος των 110 περίπου προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων που ανέλαβαν να εκπονήσουν στην αρχή του έτους. Σιγά σιγά μάς στέλνουν μικρά δείγματα της δουλειάς τους, που παρατίθενται παρακάτω. Σημασία έχει η δημιουργική συμπόρευση καθηγητών και μαθητών στον κόσμο της γνώσης κι ας είναι το αποτέλεσμα -προς το παρόν- ημιτελές. Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης τούς συγχαίρει και υποστηρίζει με χαρά το έργο τους.

Αποτυπώματα:

1.Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών, Δημήτριος Πρασόπουλος- Ευαγγελία Ιωαννίδου: Εκτιμήστε τον πλανήτη Γη, γνωρίζοντας διάστημα και σεισμούς

https://drive.google.com/file/d/1-JadhRTTTmzieEgGx0bzoZ5BtUz3yKPu/view?usp=sharing

2.Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών, Όλγα Δρόσου-Ανδρέας Χατζηαγαπίου: Αειφόρος ανάπτυξη. Μπορεί η ρομποτική να βοηθήσει;

 

3.3ο ΓΕΛ Κομοτηνής, Μαριάννα Μπολτσή-Ευσταθία Παρασκευά-Σταυρούλα Χρηστέα-Σουλτάνα Μαυρίδου: Τοπική Ιστορία της Ροδόπης: μετανάστευση-συλλογική μνήμη.

https://youtu.be/-1SKsqiZTlc

4.Εσπερινό ΓΕΛ Κομοτηνής, Καλλιόπη Χάιδου-Πανωραία Φωτίου-Σωτήριος Λεβέντης: Δημιουργία συνθηκών φύτευσης και φύτευση καλλωπιστικών φυτών και δέντρων στον αύλειο χώρο του σχολείου.

 5. Γυμνάσιο Ν. Καλλίστης, Ιωάννης Στρούμπας-Μαρία Τακά-Χρήστος Καζαντζής: 7η τέχνη-Η δική μας ταινία μικρού μήκους.

6. Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών, Σιμέλα Ουρεϊλίδου-Μαρία Δεληγιάννη-Γρηγόριος Κούτρας:  Με το βλέμμα στον έναστρο ουρανό: αγναντεύοντας το ηλιακό μας σύστημα.

7. 1ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής, Γιώργος Χατζόπουλος-Δημήτριος Ζιώγας: Σπορά και διαχείριση παραδοσιακών ποικιλιών της ελληνικής χλωρίδας.

http://1epko.mysch.gr/index.php/edu-programmes-menu/111-caltural/313-perivallon2019-2020 .

8. 1ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής, Νίκος Νάκος-Μαριάνθη Κικιδάκη-Μπερίν Μαχμούτ: Η διατροφική αξία τροφών της ελληνικής γης: Ιπποφαές, η υπερτροφή.

ΝΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΙΠΠΟΦΑΕΣ, 1ο ΕΠΑΛ

9. Γυμνάσιο Ξυλαγανής, Κυριακή Ουρεϊλίδου-Δέσποινα Γαβριηλίδου: Once is not enough-Recycle.

10. 3ο ΓΕΛ Κομοτηνής, Λένα Σολωμού-Κική Παιδαράκη: Σχολεία- Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Για την ισότητα των φύλων:

https://observatory.sustainablegreece2020.com/gr/schools-practices/h-gynaikeia-isxys-en-th-eyrwpaikh-quotenwseiquot.1875.html

https://observatory.sustainablegreece2020.com/gr/schools-practices/texnhgenoys-8hlykoy.1878.html

11. 3ο ΓΕΛ Κομοτηνής, Κική Παιδαράκη- Βασιλική Μπρούμα-Λένα Σολωμού : Λόγος – Αντίλογος: η τέχνη της επιχειρηματολογίας.

12. 3ο ΓΕΛ Κομοτηνής, Βασιλική Μπρούμα-Κική Παιδαράκη-Ανδρονίκη Βερρή: Αξιοποιώντας την τέχνη- Ενεργοποιώντας τη φαντασία για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας.

13. Γυμνάσιο Ξυλαγανής, Μαρία Παναγιωτοπούλου-Χρήστος Σαμαράς: Παραδοσιακοί οικισμοί: Μαρώνεια.

14. 4ο Γ/σιο Κομοτηνής, Νταρλαγιάννης Νικόλαος- Καζάκη Αλεξάνδρα- Παντελίδου Δόμνα: Διαχείριση και συντήρηση πράσινου τοίχου.

15. 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, Σμαράγδα Πολυζωίδου-Ελένη Μαργαρίτη-Αγλαΐα Φωλιά: Francophonie/Γαλλοφωνία.

16. 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, Αφροδίτη Υψηλάντου-Φιερούλα Παπαδάτου-Ευάγγελος Μυλωνάς: Η λειτουργία του δάσους ως πνεύμονα και φυσικού πόρου.

17. 3o ΓΕΛ Κομοτηνής, Ανδρονίκη Βερρή-Χουρμούζης Μαργαρίτης: Εκπαιδευτική Ρομποτική με τον μικροελεγκτή Arduino.

E-recycle bin:

και το website του erecyclebin

https://robotics.sites.sch.gr/erecyclebin

 «Έξυπνος» Κάδος Ανακύκλωσης
 «Έξυπνα» Φανάρια κατά τη διάρκεια της νύχτας
παρουσίαση στο slideshare  που υπάρχει και στον τοίχο:Εφαρμογή E-G3L
Ποικίλες δράσεις: https://padlet.com/aberri/robotics_lab

18. 3o ΓΕΛ Κομοτηνής, Ανδρονίκη Βερρή-Αικατερίνη Αθανασούλα-Ευστάθιος Αψεμίδης: Ανακύκλωση: τα «άχρηστα»…χρήσιμα στη ζωή μας.

https://padlet.com/aberri/recycle_3lykkomot

19. 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής (2 προγράμματα), Χρυσάνθη Σιρλώπη-Ευθυμούλα Παπαδοπούλου-Παναγιώτα Νικολαΐδου-Ευάγγελος Λίτσος-Χρήστος Ναλμπάντης-Αγαπία Τσατσαρίδου: Να’τανε το ’21… (προετοιμασία θεατρικής παράστασης, δημιουργική γραφή, εικαστική δημιουργία, σκηνοθεσία, υποκριτική, μουσική).

20. 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, Δόμνα Παντελίδου-Σοφία Σουβατζόγλου-Ιωάννα Ευαγγελίδου: Περιοδικό πολιτιστικής κληρονομιάς «Πολιτιστική Ηχώ».

21. 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, Ευθυμία Καραπούλη : Οι ιστορικές γειτονιές της Κομοτηνής.

22. 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, Ειρήνη Πίτατζη-Στέλλα Θεολόγου-Ηλίας Καρράς: Κινηματογραφικό εργαστήρι.

23. 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, Αναστασία Ροδιάτη-Αικατερίνη Σαλαμβά-Ευγενία Ντόντη-Ζωή Πάρτσια-Παναγιώτα Νικολαΐδου: Ζωγραφίζοντας με το φως-το φυσικό τοπίο.

 

Τεύχη διεθνούς ηλεκτρονικού επιστημονικού περιοδικού

«Θεωρία και Έρευνα στις Επιστήμες της Αγωγής»

Το περιοδικό εκδίδεται από το Ινστιτούτο Πολιτισμού, Δημοκρατίας και Εκπαίδευσης (ΙΠΟΔΕ) με επιστημονικό υπεύθυνο της έκδοσης τον κ. Παντελή Γεωργογιάννη, Καθηγητή Πανεπιστημίου.

Δημοσιεύει πρωτότυπες επιστημονικές-ερευνητικές εργασίες που πραγματεύονται ζητήματα ερευνητικού ή θεωρητικού ενδιαφέροντος για τις επιστήμες της εκπαίδευσης και της αγωγής από τον ελληνικό και διεθνή χώρο.

Ο κύριος σκοπός του εκδοτικού αυτού εγχειρήματος είναι να εξομαλύνει τις φυσικές δυσκολίες που προκύπτουν κατά τη διασύνδεση θεωρίας και πράξης στον ευρύ επιστημονικό χώρο της εκπαίδευσης και της αγωγής.

Στόχος της έκδοσης είναι να προβάλει όλες τις εκφάνσεις της εκπαίδευσης σε θεωρητικό και ερευνητικό επίπεδο και να δίνει βήμα δημοσίευσης τόσο τους νέους επιστήμονες όσο και στους ήδη καταξιωμένους ερευνητές.

Με τον τρόπο αυτό, προτάσσεται η σημασία της επαφής πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών και νέων ερευνητών, ώστε να προωθηθεί η έρευνα και η ερευνητική διαδικασία, και παράλληλα να δοθεί ανοιχτό βήμα για την ενεργό συμμετοχή τους στον ετερόκλητο επιστημονικό, θεωρητικό και ερευνητικό λόγο.

Τα θεματικά τεύχη ανευρίσκονται στον σύνδεσμο:  http://periodiko.inpatra.gr/issues/ .

Διαδικτυακές διαβουλεύσεις για το Περιβάλλον

 

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας Γιαννιτσών και  το ΚΠΕ Άμφισσας,  διοργανώνουν,  με αφορμή την Παγκόσμια  Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, δύο τηλεδιαβουλεύσεις-Εργαστήρια  με θέμα   «ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Ο ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ
ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗ ΦΥΣΗ & ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ «. Οι τηλεδιαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθούν με τη συνεργασία του
Εργαστηρίου Δασοκομίας του Τμήματος Δασολογίας και Προστασίας Περιβάλλοντος
(ΤΔΠΠ), ΑΠΘ και του ΚΠΕ Μολάων.
Δύο εξαιρετικοί ομιλητές και ταυτόχρονα συνομιλητές με τους συμμετέχοντες,
θα μυήσουν στους κώδικες ερμηνείας αυτού που μας περιβάλλει, με λόγο έγκυρο,
επιστημονικό.

Τα τρία ΚΠΕ που ενώνουν τις δυνάμεις τους σε αυτήν τη διοργάνωση, το ΚΠΕ
Έδεσσας Γιαννιτσών, το ΚΠΕ Άμφισσας και το ΚΠΕ Μολάων, με την υποστήριξη του
Εργαστηρίου Δασοκομίας του Τμήματος ΔΠΠ, ΑΠΘ, σχεδιάζουν  οι μελέτες
περίπτωσης να αποτελέσουν την επόμενη χρονιά προορισμούς για έρευνα πεδίου
στο πλαίσιο από κοινού δράσεών τους.
Μην λείψετε από αυτές τις δύο τηλεδιαβουλεύσεις:

την Πέμπτη 4-6-2020, 6μμ έως 7:30 μμ και Τρίτη 9-6-2020 την ίδια ώρα.

Ακολουθεί ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής, ενώ η επιβεβαίωση θα επικοινωνηθεί
με τους ενδιαφερόμενους ανήμερα κάθε τηλεδιαβούλευσης,
https://forms.gle/Q4KaoomBkspqRZae8

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, 3 Ιουνίου

Ποδηλατούμε, γιατί θέλουμε καθαρό περιβάλλον στις πόλεις μας, λιγότερη κατανάλωση μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υγεία ψυχική και σωματική για εμάς, οικονομικό τρόπο μετακίνησης, επικοινωνία με το περιβάλλον μας, φυσικό και ανθρωπογενές. Η παγκόσμια πρακτική για τη βιώσιμη κινητικότητα περιλαμβάνει και προτάσσει το ποδήλατο ως ιδανικό μέσο μετακίνησης εντός του αστικού ιστού.

Άρθρο για τη χρήση του ποδηλάτου στις πόλεις:  Βλαστός, Θ., Χατζηδούρος, Α., ‘Ποδήλατο. Μια βιώσιμη εναλλακτική προοπτική για αστικές μετακινήσεις’, Πρακτικά Συνεδρίου «Τα Δίκυκλα στις Αστικές περιοχές», Ημερίδα Συλλ. Ελλ. Συγκοιν/γων, Αθήνα 27.11.96.: https://drive.google.com/file/d/0B0NkroBRNMD9UkM4U29qTERZd00/view

Ενημέρωση για δράσεις με στόχο την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου βιώσιμης κινητικότητας από την ομάδα ποδηλατών και ποδηλατισσών «ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ», στον σύνδεσμο που φιλοξενεί η ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

https://www.podilates.gr/ .

Παρουσίαση Σχολικού Δικτύου Σεισμογράφων

ΝΟΑ- ERASMUS- School Network Alerts Citizens στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Σαπών

Με την βοήθεια του σεισμογράφου SNAC που έχει εγκατασταθεί στο σχολείο στις 31 Ιαν 2020 οι μαθητές ερευνούν, μελετούν, παράγουν σπουδαίο έργο με διασχολική συνεργασία, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «School Network Alerts Citizens (SNAC)»  http://snac-project.ea.gr/ .

Αναζήτηση για περισσότερα στον σύνδεσμο του σχολείου:

https://snacsapon.blogspot.com/

Εκπαιδευτικά παιχνίδια για την κλιματική αλλαγή

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ελευθερίου Κορδελιού &
Βερτίσκου προσφέρει στην εκπαιδευτική κοινότητα και σε κάθε άλλο
ενδιαφερόμενο μια συλλογή εκπαιδευτικών παιχνιδιών (serious games) για
την κλιματική αλλαγή, που συνδιαμορφώθηκαν από τους εκπαιδευτικούς του
ΚΠΕ και τέσσερις φοιτήτριες/τές του Worcester Polytechnic Institute (WPI) στο
πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης στο ΚΠΕ. Τα παιχνίδια δοκιμάστηκαν με
πλήθος μαθητών, κυρίως γυμνασίου, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του
ΚΠΕ για την κλιματική αλλαγή με τίτλο «Το κλίμα αλλάζει! Εμείς;» και η
εφαρμογή τους ανέδειξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την
αποτελεσματικότητα της βιωματικής μάθησης και ιδιαίτερα του
εκπαιδευτικού παιχνιδιού.
Η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει την επιτακτική ανάγκη να ασχοληθούμε
με ζητήματα όπως η κατανόησή της (αίτια και επιπτώσεις), η ανάγκη για τη
μείωσή της (μετριασμός) και η ανάγκη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών
της (προσαρμογή). Η εκπαίδευση των παιδιών για την κλιματική αλλαγή είναι
μια ελπιδοφόρος επιλογή για την αλλαγή της συμπεριφοράς και την ανάληψη
δράσης για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής τόσο των παιδιών όσο και
των ενηλίκων. Μάλιστα, η αξιοποίηση μιας προσέγγισης που συνδυάζει τη
διασκέδαση με την εκπαίδευση όπως είναι τα εκπαιδευτικά παιχνίδια
φαίνεται πως είναι πολύ αποτελεσματική προς την κατεύθυνση αυτή.
Τα εκπαιδευτικά παιχνίδια που παρουσιάζονται στο εκπαιδευτικό υλικό που
μοιραζόμαστε μαζί σας, απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε μαθητές παίκτες
ηλικίας 12-15 ετών. Ωστόσο, τα παιχνίδια μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν
και να παιχτούν και από παιδιά μικρότερων ή μεγαλύτερων ηλικιών και από
ενήλικες. Στόχος τους είναι οι παίκτες να κατανοήσουν κρίσιμα ζητήματα της
κλιματικής αλλαγής, να προετοιμαστούν για την αντιμετώπιση των
επιπτώσεών της και να ενδυναμωθούν ώστε ως μελλοντικοί πολίτες να
αναλάβουν δράσεις ατομικές ή συλλογικές που θα συμβάλλουν στο μετριασμό
της κλιματικής αλλαγής.
Το εκπαιδευτικό υλικό με τίτλο Εκπαιδευτικά παιχνίδια για την κλιματική
αλλαγή δημοσιεύεται με την ελπίδα να συμβάλει στην επείγουσα ανάγκη για
κατανόηση του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής και ανάληψη δράσης για
την αντιμετώπισή της. Αποτελείται από τρία μέρη που περιλαμβάνουν:
Α μέρος: σύντομη ανασκόπηση της
εκπαίδευσης για την κλιματική αλλαγή
και οδηγίες για την αξιοποίηση των
παιχνιδιών από τους εκπαιδευτικούς εμψυχωτές.
Β μέρος: εκπαιδευτικά παιχνίδια όπως
το Φαινόμενο του θερμοκηπίου, τα
νησιά που βυθίζονται, ο επιζών και
πολλά άλλα.
Γ μέρος: σύντομες πληροφορίες για
ζητήματα της κλιματικής αλλαγής που
θίγονται στο πλαίσιο των παιχνιδιών και
υπερσύνδεσμοι για περαιτέρω
εμβάθυνση.
Στο Παράρτημα τέλος περιλαμβάνονται
τα προς εκτύπωση υλικά, καθώς και σύντομα βίντεο με συμβουλές για την
αξιοποίηση των παιχνιδιών.
Το εκπαιδευτικό υλικό με τίτλο «Εκπαιδευτικά παιχνίδια για την κλιματική
αλλαγή» θα το βρείτε αναρτημένο με την μορφή e-book στην ιστοσελίδα του
ΚΠΕ : http://www.kpe-thess.gr/download/ekdoseis/ekpaideytiko_yliko/Paixnidia_Klimatiki_Allagi.pdf .

Το εκπαιδευτικό υλικό «Εκπαιδευτικά παιχνίδια για την κλιματική αλλαγή»
ολοκληρώθηκε με εργασία από το σπίτι, εν μέσω της πανδημίας του
κορονοϊού και της περιόδου του #MenoumeSpiti. Αναπόφευκτα
αναρωτηθήκαμε για τον τόσο διαφορετικό τρόπο με τον οποίο ο πλανήτης
αντιμετωπίζει τις δύο αυτές κρίσεις, την πανδημία του κορονοϊού από τη μια
και την κλιματική αλλαγή από την άλλη. Και οι δύο έχουν καταστροφικές
συνέπειες, ωστόσο οι αντιδράσεις μας διαφέρουν πολύ.
Επιδεικνύοντας εξαιρετικά αντανακλαστικά τα κράτη λαμβάνουν μέτρα
άμεσα και παλεύουν να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Καραντίνα, κλείσιμο
σχολείων και επιχειρήσεων, κλείσιμο συνόρων, αποδέσμευση κονδυλίων για
την καταπολέμηση του κορονοϊού, στήσιμο νοσοκομείων, έρευνα για την
ανακάλυψη εμβολίου και κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής κ.ά. Αντίθετα τα
μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής παίρνονται με απίστευτα
αργό ρυθμό ενώ από τη μια οι διεθνείς οργανισμοί μας έχουν γνωστοποιήσει
τον κίνδυνο απώλειας εκατομμυρίων ανθρώπινων ζωών εξαιτίας της
κλιματικής αλλαγής τα επόμενα χρόνια και από την άλλη διαθέτουμε ήδη τις
λύσεις – απλώς δεν τις εφαρμόζουμε.
Σίγουρα οι αντιδράσεις της παγκόσμιας κοινότητας απέναντι στην πανδημία
του κορονοϊού θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης με τεράστια
χρησιμότητα και στην επικοινωνία της απειλής της κλιματικής αλλαγής με
τρόπο που θα καθιστά κατανοητή τη συνάφεια με την υγεία και την ευημερία
μας. Ωστόσο το συμπέρασμα που βγαίνει ήδη αβίαστα έχει τεράστια αξία:
Όσο πιο γρήγορα αντιδράσουμε, τόσο λιγότερες απώλειες θα έχουμε. Αυτό
ισχύει και για τις κυβερνήσεις και για τους πολίτες. Πρέπει να
συμμετέχουμε όλοι …

Η παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Ελευθερίου-Κορδελιού
και Βερτίσκου

Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών

Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών
(Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη)
του Α.Π.Θ.

«Ιστότοπος Μιχάλη Σετάτου του Ινστιτούτου»

 

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών παραδίδει στη δημοσιότητα τον «Ιστότοπο Μιχάλη Σετάτου» του Ινστιτούτου, μια ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία είναι καταλογογραφημένα και αναρτημένα τα δημοσιευμένα κείμενα του κορυφαίου Έλληνα γλωσσολόγου Μιχάλη Σετάτου (1929-2017), ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και, για 44 χρόνια, μέλους του Δ.Σ. του Ινστιτούτου.

Έξι βιβλία, 169 άρθρα σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους, 10 βιβλιοκρισίες, καθώς και διάφορα άλλα δημοσιεύματα, όπως Πανεπιστημιακές παραδόσεις κτλ., αποτελούν τη δημοσιευμένη παρακαταθήκη του Μιχάλη Σετάτου σε τομείς όπως η γενική γλωσσολογία, η ινδοευρωπαϊκή γλωσσολογία, η ιστορία και η περιγραφή της ελληνικής γλώσσας, η διαλεκτολογία, η σημειολογία, κ.ά. Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών θεώρησε υποχρέωσή του να συγκεντρώσει τα δημοσιεύματα αυτά και να τα καταστήσει κτήμα κάθε ενδιαφερόμενου.

Στο αρχείο του Μιχάλη Σετάτου, το οποίο έχει κληροδοτηθεί στο Ινστιτούτο, βρέθηκαν επίσης αδημοσίευτα κείμενά του, πολλά από τα οποία είναι ολοκληρωμένα και πρόκειται να δημοσιευθούν, αρχικά σε ηλεκτρονική μορφή, ύστερα από την κατάλληλη επεξεργασία.

Διαδικασία έγκρισης εκπαιδευτικών προγραμμάτων/δράσεων για το σχολικό έτος 2020-2021

ΘΕΜΑ: «Παράταση προθεσμίας υποβολής νέων αιτημάτων για έγκριση εκπαιδευτικών
προγραμμάτων/δράσεων για το σχολικό έτος 2020-2021 και επέκταση του χρόνου εφαρμογής των
εγκεκριμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων/δράσεων του σχολικού έτους 2019-2020»

Α. Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτημάτων για έγκριση
Σε συνέχεια της με αρ. πρωτ.: 31347/ΓΔ4/03-03-2020 εγκυκλίου του Υ.ΠΑΙ.Θ. με θέμα: «Πρόσκληση
υποβολής αιτημάτων για έγκριση εκπαιδευτικών προγραμμάτων/δράσεων, εκπαιδευτικού υλικού και
μαθητικών διαγωνισμών για το σχολικό έτος 2020-2021» σας ενημερώνουμε ότι, λόγω των έκτακτων
συνθηκών και κατ’ επέκταση της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και
Διεύθυνση Ευρωπαϊκών
και Διεθνών Θεμάτων
Τμήμα Διεθνών Σχέσεων
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των αιτημάτων έως και τις 15
Ιουνίου 2020.
Β. Επέκταση του χρόνου εφαρμογής εγκεκριμένων από το ΥΠΑΙΘ εκπαιδευτικών
προγραμμάτων/δράσεων του σχολικού έτους 2019-2020
Δεδομένων των έκτακτων συνθηκών και κατ’ επέκταση της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων
της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σας γνωρίζουμε ότι οι έχοντες έγκριση υλοποίησης
εκπαιδευτικών προγραμμάτων/δράσεων από το Υ.ΠΑΙ.Θ. για το σχολικό έτος 2019-2020 που (α) δεν
ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες υλοποίησής τους κατά το τρέχον σχολικό έτος και (β) δεν έχουν υποβάλει
ή δεν προτίθενται να υποβάλουν νέα αίτηση για το σχολικό έτος 2020-2021 δύνανται να υλοποιήσουν τα
εκπαιδευτικά προγράμματα/δράσεις τους κατά το επόμενο σχολικό έτος 2020-2021 υπό τις εξής
προϋποθέσεις:
1. Ο εκπρόσωπος του φορέα αποστέλλει στην αρμόδια υπηρεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. ηλεκτρονικό μήνυμα
με επισυναπτόμενο έγγραφο στο οποίο να αναφέρεται ότι (αα) πρόκειται για εκπαιδευτικό
πρόγραμμα/δράση εγκεκριμένο από το Υ.ΠΑΙ.Θ. που δεν υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2019-
2020, λόγω των έκτακτων συνθηκών και της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων της
Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και (ββ) κατά την υλοποίηση θα τηρηθούν
απαρέγκλιτα οι προϋποθέσεις έγκρισής τους.
2. Αποδεικτικό του ως άνω ηλεκτρονικού μηνύματος να επιδεικνύεται στις σχολικές μονάδες στις
οποίες πρόκειται να συνεχιστεί η υλοποίηση του προγράμματος.

«Ο Άσωτος Κορονοϊός»

Διαθεματικό σενάριο-πρότζεκ με τον επίκαιρο τίτλο «ο Άσωτος Κορονοϊός». Δημιουργός ο Δημήτριος Καλαϊτζίδης, Συντονιστής Εκπ/κού Έργου Εκπαίδευσης για την Αειφορία (4ο ΠΕΚΕΣ Αττικής) και Υπεύθυνος του Σήματος Αειφόρου Σχολείου.
Το πρότζεκτ προτείνεται για Γυμνάσιο -Λύκειο και ενδείκνυται και για την Αγωγή Υγείας, τα πολιτιστικά και  τα περιβαλλοντικά.
Την Τετάρτη 13 Μαΐου πραγματοποιείται σχετικό τηλεσεμινάριο.
Για δηλώσεις συμμετοχής υπάρχει ο σύνδεσμος στην πρώτη σελίδα του παρακάτω padlet
Επόμενη Σελίδα: »