Υποστήριξη γνωστικών αντικειμένων με το διαδραστικό

1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης, Γενικά, Επιμόρφωση Β Επιπέδου  και με ετικέτα: , Δεν υπάρχουν σχόλια »

1. Υποστήριξη γνωστικών αντικειμένων
Ψηφιακό Σχολείο (http://digitalschool.minedu.gov.gr/)
Στις παρακάτω διευθύνσεις διατίθενται βιβλία σε ψηφιακή μορφή, εμπλουτισμένα με πρόσθετο διαδραστικό υλικό (animations, videos, υπερσυνδέσμους, κλπ). Επίσης διατίθεται πρόσθετο ψηφιακό υλικό αντιστοιχισμένο ανά ενότητα μαθημάτων, όπως φωτογραφίες, βίντεο, ψηφιακά εκπαιδευτικά παιχνίδια, από ψηφιακά αρχεία (ΕΡΤ, Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, ΓΑΚ, Βιβλιοθήκες, Μουσεία, κλπ).

2. Online Εκπαιδευτικό Λογισμικό (http://ts.sch.gr/software)

3. Διαδραστικές επιστημονικές προσομοιώσεις

Ερευνητική Εργασία (Project)- Α Λυκείου

1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης, Γενικά, Ερευνητική Εργασία  και με ετικέτα: , Δεν υπάρχουν σχόλια »

Στα πλαίσια του μαθήματος Ερευνητική Εργασία της Α΄Λυκείου, υλοποιήθηκε φέτος στο 1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης, εργασία με θέμα “Φύση και Μαθηματικά”. Σκοπός της εργασίας ήταν η εξοικείωση των μαθητών με τον κόσμο των μαθηματικών, μελετώντας αναλυτικά τη χρυσή τομή, η οποία από έναν απλό παρατηρητή αναγνωρίζεται ως “αρμονία” και “ομορφιά” στην καθημερινότητά μας, .

Τα ερωτήματα που κλήθηκαν να διερευνήσουν οι μαθητές είναι τα παρακάτω:

  • Τι γνώση έχουν οι συμμαθητές τους για τη χρυσή τομή;
  • Πού εντοπίζεται η χρυστή τομή στα βιολογικά συστήματα;
  • Πού εντοπίζεται η χρυστή τομή σε αρχιτεκτονικές κατασκευές;
  • Πού εντοπίζεται η χρυστή τομή στο ανθρώπινο σώμα;
  • Πόσο μακριά από τη χρυσή τομή απέχουν οι ίδιοι οι μαθητές;

Εμπλεκόμενα γνωστικά αντικείμενα: Μαθηματικά, Πληροφορική

Παιδαγωγική Προσέγγιση: Το project ακολούθησε την προσέγγιση της οικοδόμησης της γνώσης (κονστρουκτιβιστικές θεωρίες). Κατά τη διάρκεια του project πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες που υποστήριξαν τη συνεργατική μάθηση, μέσω κοινωνικής διαπραγμάτευσης. Δόθηκε μεγάλη έμφαση στην οικοδόμηση και όχι στην αναπαραγωγή της γνώσης και πραγματοποιήθηκαν μαθησιακές διαδικασίες βασισμένες σε πραγματικές καταστάσεις.

Υλικοτεχνική Υποδομή: Το μάθημα πραγματοποιήθηκε στο ΣΕΠΕΗΥ του σχολείου. Για τις ανάγκες του μαθήματος δημιουργήθηκε ένα wiki (περιβάλλον συνεργατικής μάθησης), στο οποίο αναρτήθηκαν από τους μαθητές τα αποτελέσματα των εργασιών τους http://mathnature.wikispaces.com. Εκτός από το wiki οι μαθητές χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο, προγράμματα επεξεργασίας κειμένου και λογιστικά φύλλα.

Οργάνωση Διδασκαλίας: Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας και κάθε μαθητής ανέλαβε διακριτό ρόλο μέσα σε κάθε ομάδα. Στις περισσότερες δραστηριότητες οι ομάδες ανέλαβαν κοινά θέματα, ενώ σε άλλες δραστηριότητες υπήρξε διαφοροποίηση στη θεματολογία.

Α΄Φάση: Οι μαθητές συστήνουν τους εαυτούς τους στην ομάδα και στις υπόλοιπες ομάδες. Ταυτόχρονα μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το wiki.

B’ Φάση: Οι μαθητές συντάσσουν ερωτηματολόγιο για την “χρυσή τομή”. Αποτυπώνουν το ερωτηματολόγιο σε επεξεργαστή κειμένου. Μοιράζουν το ερωτηματολόγιο στους συμμαθητές τους (όλο το σχολείο) και συγκεντρώνουν τις απαντήσεις. Οι μαθητές καταχωρούν τις απαντήσεις από τα  ερωτηματολόγια σε on-line φόρμα.

Γ’ Φάση: Οι μαθητές μαθαίνουν να κάνουν στατιστική ανάλυση των δεδομένων σε λογιστικό φύλλο, και να δημιουργούν τους ανάλογους πίνακες και διαγράμματα.

Δ΄Φάση: Κάθε ομάδα αναλαμβάνει να αναζητήσει πληροφορίες από το διαδίκτυο σχετικά με την εμφάνιση της χρυσής τομής σε ένα διαφορετικό πεδίο (βιολογικά συστήματα, αρχιτεκτονικές κατασκευές – τέχνες, γεωμετρικές κατασκευές, ανθρώπινες αναλογίες).

Ε’ Φάση: Οι μαθητές οργανώνουν μία έρευνα στο κέντρο της Ξάνθης, όπου παίρνουν συνέντευξη από περαστικούς σχετικά με τη γνώση τους για τη χρυσή τομή.


Εργασίες μαθητών σχολικού έτους 2011-2012

1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης, Εφαρμογές Υπολογιστών  και με ετικέτα: , Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εργασίες μαθητών σχολικού έτους 2011-2012

Στα πλαίσια του μαθήματος επιλογής Εφαρμογές Υπολογιστών της Β και Γ τάξης Γενικού Λυκείου, εκπονήθηκαν εργασίες από τους μαθητές χρησιμοποιώντας το ToonDoo, πρόγραμμα κατασκευής cartoons.

Δείτε το στο slideshare.net
Δείτε το στο slideshare.net
Δείτε το στο slideshare.net
Δείτε το στο slideshare.net

1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης

1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης  και με ετικέτα: 1 Σχόλιο »

Eπισκεφθείτε την ιστοσελίδα του 1ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης.

1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης

Πρόγραμμα E-twinning “Λεωνίδας”

1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης  και με ετικέτα: Δεν υπάρχουν σχόλια »

Το πρόγραμμα ηλεκτρονικής αδελφοποίησης (e-twinning) με τίτλο “Λεωνίδας” υλοποιήθηκε στο 1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης το σχολικό έτος 2007-2008. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος δεκαοκτώ (18) μαθητές του σχολείου μας από την Α΄Λυκείου ήρθαν σε ηλεκτρονική επικοινωνία με μαθητές του σχολείου Immaculata Instituut από την πόλη Oostmalle του Βελγίου. Στόχος του προγράμματος “Λεωνίδας” ήταν να έρθουν οι μαθητές των δύο Ευρωπαϊκών σχολείων σε επικοινωνία και να ανταλλάξουν πληροφορίες σε θέματα που τους ενδιαφέρουν.

Αρχικά, όλοι οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα σύστησαν τον εαυτό τους, γράφοντας ο καθένας ένα δικό του σύντομο άρθρο. Κατά τη διάρκεια των Χριστουγένων αντάλλαξαν “ηλεκτρονικές” ευχές για το νέο έτος. Επίσης σχεδίασαν ένα “κουίζ” γενικών γνώσεων για τη χώρα μας, το οποίο έθεσαν στους συμμαθητές τους από την άλλη χώρα προκειμένου να ελέγξουν τις γνώσεις τους. Στη συνέχεια, με τη μέθοδο του “καταιγισμού ιδεών” διατύπωσαν ερωτήσεις προς τους συμμαθητές τους από το άλλο σχολείο για θέματα που θα ήθελαν να πληροφορηθούν. Οι μαθητές και των δυο σχολείων φάνηκε να ενδιαφέρονται περισσότερο για πρακτικά ζητήματα που αφορούν στην καθημερινή ζωή, στο σχολικό περιβάλλον και στον ελεύθερο χρόνο. Οι υπεύθυνοι καθηγητές των δύο σχολείων ομαδοποίησηαν τις ερωτήσεις σε κατηγορίες και ζήτησαν από τους μαθητές τους να δώσουν απαντήσεις, γράφοντας ένα εκτενές άρθρο σχετικά με το θέμα κάθε κατηγορίας.

Τα οφέλη που αποκόμισαν οι μαθητές και το σχολείο είναι πολλαπλά:

  • Οι μαθητές εξάσκησαν την ξένη γλώσσα (αγγλικά), καθώς αυτή ορίστηκε η επίσημη γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ των δύο σχολείων και εξοικιώθηκαν ακόμη περισσότερο με τις τεχνολογίες της πληροφορικής και της επικοινωνίας (ΤΠΕ).
  • Οι μαθητές εργάστηκαν ατομικά αλλά και ομαδικά εφαρμόζοντας τεχνικές συνεργατικής μάθησης, καθώς η συγγραφή των άρθρων έγινε από ομάδες εργασίας.
  • Οι μαθητές, με τις απαντήσεις που έλαβαν από τους συνομηλίκους τους στο Βέλγιο, εμπλούτισαν τις γνώσεις τους σχετικά με χώρα αυτή και ταυτόχρονα διαπίστωσαν τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των δυο λαών.
  • Επιπλέον, η συμμετοχή του σχολείου μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα E-twinning ενίσχυσε την ευρωπαϊκή διάσταση του ιδρύματός μας.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα ejournal. Πρόκειται για ένα περιβάλλον, όπου ο κάθε χρήστης (μαθητής και καθηγητής) μπορεί να δημοσιεύσει τα άρθρα του στο διαδίκτυο.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα “Λεωνίδας”, μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα του προγράμματος http://www.ejournal.fi/inari06.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα “Λεωνίδας” είναι οι: Τζαφέρης Θανάσης, Αχμέτ Μπιλγή, Μιχαλίτσιου Ευφημία, Μαυρίδου Αναστασία, Κιοσσέ Σωτηρία, Αναστασιάδης Βασίλης, Παπαδόπουλος Δημοσθένης, Χαμαλίδης Αντώνης, Χαρισιάδης Μπάμπης, Αλή Κεγαχιά Χασάν, Τράγκας Γιώργος, Χοτζούδης Γιάννης, Τοπ Τζιχάν, Εμπλιούκ Αχμέτ, Τσούγας Γιάννης, Ντίνας Βασίλης, Φιλιππίδης Χρήστος, Χασάπης Παναγιώτης.

Το πρόγραμμα “Λεωνίδας” βραβεύτηκε με την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας. Τα κριτήρια για την χορήγηση της Εθνικής Ετικέτας Ποιότητας σε ένα έργο είναι να αγγίξει την τελειότητα στους ακόλουθους τομείς: (1) Υποστήριξη του έργου, (2) Χρήση των ΤΠΕ στο πλαίσιο του έργου, (3) Αποτελέσματα και Οφέλη, (4) Ενσωμάτωση στη Διδακτέα Ύλη, (5) Ευρωπαϊκή διάσταση, (6) Καινοτομία/δημιουργικότητα, και (7) Γενικότερη ποιότητα.


© 2025 Βασιλική Κώττη.
   Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
RSS άρθρων RSS Σχολίων Σύνδεση