Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή.
Ονομάστηκε έτσι, επειδή την περίοδο αυτή, συνηθίζεται να μην τρώνε κρέας οι Χριστιανοί, δηλαδή «να απέχουν από κρέας». Λέγεται επίσης της Τυροφάγου, γιατί την εβδομάδα αυτή τρώνε μόνο γαλακτοκομικά και όχι κρέας, για να προετοιμαστούν σιγά – σιγά για τη νηστεία της Σαρακοστής. Ανάλογη με την ελληνική λέξη Αποκριά είναι και η λατινική λέξη Καρναβάλι (Carneval,carnavale, από τις λέξεις<Carne=κρέας και Vale=περνάει). Στις μέρες αυτές γίνεται το έθιμο του γλεντιού, της ψυχαγωγίας και του «μασκαρέματος», της μεταμφίεσης, που έχει παραμείνει από τις αρχαιότερες «Διονυσιακές γιορτές» των Ελλήνων, όπου οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν, χόρευαν, τραγουδούσαν πίνοντας κρασί και το κέφι έφτανε στο κατακόρυφο, προς τιμή του Διόνυσου. Παλιότερα το καρναβάλι γινόταν παντού στην Ελλάδα με μασκαράτες ομαδικούς, χορούς, γλέντια, σάτιρα και διάφορα ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε μέρος. Ήταν ευκαιρία για ξεφάντωμα, κρασί και χίλια δυο πειράγματα.
Να! πως βιώσανε οι μαθητές μας τα έθιμα της αποκριάς:
Με κατασκευές…ζωγραφική…
Αλλά και με φαγοπότι και χορό!!!
Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής. Γιορτάζουμε τα κούλουμα. Το βασικό έθιμο της μέρας αυτής είναι το πέταγμα του χαρταετού στην εξοχή και το φαγοπότι με σαρακοστιανά εδέσματα.
Ποια είναι η Κυρά Σαρακοστή;
Υπάρχει ένα πολύ όμορφο έθιμο γι’ αυτή, που τείνει να ξεχαστεί. Ανοίξτε το ακόλουθο αρχείο και γνωρίστε τη: ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟ
Βέβαια, ήρθε στο σχολείο μας ως χάρτινη κούκλα με τα 7 πόδια της, τα οποία λειτουργούν ως ημερολόγιο:
Οι μαθητές μας τη ζωγράφισαν και την κατασκεύασαν.
Πηγές: Εικόνες, video=διαδίκτυο