Παιχνίδι “τάξης” για το σπίτι αλλά και για την τάξη μας!!

Η ανάληψη ευθυνών είναι κάτι που πρέπει να καλλιεργείται στα παιδιά  από μικρή ηλικία, έτσι ώστε να έχουμε υγιείς και υπεύθυνους ενήλικες στο μέλλον. Μια άσκηση ανάληψης ευθυνών για τα μικρά παιδιά είναι η τακτοποίηση του δωματίου τους, που όμως δεν είναι εύκολη υπόθεση και ταλαιπωρεί πολλούς γονείς!

Να λοιπόν  ένα παιχνίδι για να είναι πάντα το παιδικό σας δωμάτιο σε τάξη! Το παιχνίδι ονομάζεται «Επιθεωρητής παιχνιδιών»!

Τι θα χρειαστείτε:

  • Φυσικά ένα ακατάστατο δωμάτιο (ό,τι πιο εύκολο!)
  • Κούτες για τα παιδικά παιχνίδια
  • Ένα χρονόμετρο

Πως παίζεται:

Το παιδί είναι ο επιθεωρητής της Αστυνομίας και εσείς ο βοηθός του. Ρυθμίζετε το χρονόμετρο στα 5 λεπτά και παίρνετε ο καθένας από ένα κουτί. Το παιδί, ως αρχηγός, αναλαμβάνει τα Χ παιχνίδια, για παράδειγμα, τα αυτοκινητάκια, τα κουκλάκια κτλ. Και εσείς κάποιο άλλο είδος. Ξεκινάτε να τα μαζέψετε όλα στο καλάθι σας πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι.

Είναι σημαντικό να συμμετέχετε και εσείς έτσι ώστε να μην νιώθει το παιδί ότι πρόκειται για αγγαρεία. Και επίσης σημαντικό είναι να αφήσετε το παιδί να κερδίσει, όχι φανερά. Για ένα αντικείμενο διαφορά.

Μόλις το παιδί τα καταφέρει του λέτε «Μπράβο!Ζήτω αρχηγέ!» και «πάμε για άλλο είδος να δούμε αν θα σε κερδίσω αυτήν την φορά»

Προσοχή! Αν το παιδί δεν προλάβει το χρονόμετρο, τότε δεν πρέπει να το προλάβετε κι εσείς. Του λέτε « θα πρέπει να βάλουμε το χρονόμετρο να χτυπήσει σε περισσότερο χρόνο επειδή ούτε κι εγώ πρόλαβα»

Καλή σας διασκέδαση!

( Από το βιβλίο της ψυχολόγου  Νένας Γεωργιάδου «Θεραπευτικά παιχνίδια»)

Η ίδια δραστηριότητα με τις απαιτούμενες προσαρμογές μπορεί να γίνει και μέσα στην τάξη μας ώστε να μάθουν τα παιδιά να τακτοποιούν τα σχολικά τους πράγματα και να διατηρούν φροντισμένο και καθαρό το περιβάλλον εργασίας τους!!