ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

cropped ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ

Μήνας: Ιούνιος 2024

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ;

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ;

Ελένη Καρακωνσταντάκη (Ψυχολόγος)      

Το τέλος της σχολικής περιόδου σηματοδοτεί την έναρξη μιας εποχής πιο χαλαρών ρυθμών για όλη την οικογένεια: οι υποχρεώσεις των παιδιών μειώνονται και μαζί τους και τα δρομολόγια των γονιών ενώ υποχωρεί και η ένταση που προκαλεί η προσπάθεια οργάνωσης του καθημερινού οικογενειακού προγράμματος και της μελέτης των μαθητών.

Η περίοδος των θερινών διακοπών δίνει την ευκαιρία στις οικογένειες να περάσουν περισσότερο χρόνο μαζί και να δοκιμάσουν νέες εμπειρίες. Η μεγάλη διαφοροποίηση του καθημερινού προγράμματος ωστόσο επιφέρει κάποιες πρακτικές δυσκολίες και διλλήματα.

Οι γονείς αναζητούν τρόπους να απασχολήσουν τα παιδιά ευχάριστα αλλά και δημιουργικά τις ώρες που εκείνοι εργάζονται ενώ είναι απαιτητικές και οι ώρες που περνούν μαζί στο σπίτι ή έξω. Ποιοι χώροι είναι κατάλληλοι για τη φιλοξενία των παιδιών; Είναι επικίνδυνο τα παιδιά να μένουν μόνα στο σπίτι; Είναι η οικογένεια έτοιμη για έναν μίνι – αποχωρισμό ενόψει μιας θερινής κατασκήνωσης; Πόσες ώρες μπορούν να περνούν τα παιδιά μπροστά στις οθόνες τώρα που δεν έχουν διάβασμα; Πρέπει να κάνουν μαθήματα κι επαναλήψεις το καλοκαίρι; Οι γονείς έχουν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις.

Ο,ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΟΥ ΠΑΙΔΙΑΤΙΚΟ, ΣΑΝ ΘΗΣΑΥΡΟ ΝΑ ΤΟ ΦΥΛΑΞΕΙΣ

Ο,ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΟΥ ΠΑΙΔΙΑΤΙΚΟ,

ΣΑΝ ΘΗΣΑΥΡΟ ΝΑ ΤΟ ΦΥΛΑΞΕΙΣ

Ό,τι έχεις μέσα σου παιδιάτικο

Σαν θησαυρό να το φυλάξεις

Τους λογισμούς, τους πόθους σου άλλαξε,

Μα αυτό ποτέ να μην αλλάξεις.

Όποτε της ζωής τα ψεύτικα

κι άσχημα σφίγγουν την καρδιά σου,

μες σ’ ό,τι φύλαξες παιδιάτικο

θα βρίσκεις την παρηγοριά σου.

Κι όταν χλωμοφυλλιάσει η όψη σου

Και στα μαλλιά σου πέσουν χιόνια,

Μόνο ό,τι φύλαξες παιδιάτικο

Θα μείνει απείραχτο απ’ τα χρόνια.

Γ. Δροσίνης

https://proskynitis.blogspot.com/2020/02/blog-post_911.html

4 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

4 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Πρέπει να δηλώσουμε απαρχής την επιφύλαξή μας: οι ημέρες που διεθνώς από τον Ο.Η.Ε. αφιερώνονται σε άξια μνήμης γεγονότα ή σε κάποιες κοινωνικές αξίες ναι μεν μπορεί να είναι αξιέπαινη ενέργεια, γιατί δείχνει ευαισθησία συνήθως για κακώς κείμενα στον πλανήτη μας, αλλά πέραν τούτο ουδέν – πάντοτε η «ημέρα» θα μένει στο επίπεδο της ευχής και όχι της ώθησης για ουσιαστικές αλλαγές. Κι όταν μάλιστα η αφιέρωση είναι για ό,τι θεωρείται παγκοσμίως ως το ιερότερο και ευγενέστερο υπάρχει: τα παιδιά, την ελπίδα του κόσμου, τη συνέχεια της ζωής, θα πρέπει άραγε να καθιστούμε αυτό ημέρα μνήμης; Δεν είναι αυτονόητο να προστατεύουμε τα παιδιά, να τα καθοδηγούμε ορθά, να τα σεβόμαστε, όπως προσέχουμε ένα μικρό κλαράκι για να γίνει δένδρο;

ΕΞΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ

ΕΞΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ

teenager

Μαρίνα Βογοπούλου

ΜSc. PgDip,GCIPD Σύμβουλος Καριέρας και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού

Η ηλικία: σε κάθε ηλικία οι απαιτήσεις σχετικά με την επαγγελματική μας αποκατάσταση και το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας εργασιακά, διαφέρουν. Για παράδειγμα ένα παιδί μέχρι τα 14 περίπου, δεν μπορεί να ξεχωρίσει τη φαντασία από την πραγματικότητα και στις περισσότερες περιπτώσεις ονειρεύεται ακόμα «τι θα γίνει όταν μεγαλώσει». Αντίθετα, μετά την ηλικία των 15 ετών , ο έφηβος πια, αρχίζει ο ίδιος να αντιλαμβάνεται τις ιδιαίτερες κλίσεις και ικανότητές του και μπορεί να διακρίνει το φαντασιακό από το πραγματικό, καθώς αρχίζει να μαθαίνει περισσότερα για πληθώρα επαγγελμάτων.

Υποστηριζόμενο από blogs.sch.gr & Θέμα βασισμένο στο Lovecraft από τον Anders Norén

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση