ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

cropped ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ

Μήνας: Φεβρουάριος 2024

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ

ΚΕΒΟΠΟΥΛΟΣ1

ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΕΝΑΣ ΕΦΗΒΟΣ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ;

Τι κερδίζει ένας έφηβος που τρώει φρούτα και λαχανικά;

Τσουμάνη- Σμυρνάκη Ναταλία 
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος-Νοσηλεύτρια
MSc Δημόσια Υγεία- MBA – PhD

Οι διατροφικές απαιτήσεις κατά την εφηβεία είναι ιδιαίτερα αυξημένες καθώς από τη μία έχουμε μια ραγδαία σωματική αύξηση σε αυτή την ηλικία και από την άλλη αυξάνεται η φυσική δραστηριότητα των εφήβων. Η εφηβική επιτάχυνση της αύξησης και ποικίλλει και διαφέρει από άτομο σε άτομο και κατά συνέπεια οι διατροφικές τους ανάγκες. Κατά τη διάρκεια της αυξητικής αιχμής ο έφηβος έχει εξαιρετικά μεγάλη όρεξη και σε αυτό το σημείο χρήζει μεγάλη προσοχή ώστε να μην καταλήξει ο έφηβος από τη μία στην παχυσαρκία και από την άλλη στην ανορεξία.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΦΗΒΟΥ

Ενδεικτική εβδομαδιαία διατροφή εφήβου

Ελίνα Ασημακοπούλου (Διαιτολόγος – Διατροφολόγος)

Ο διαχρονικότερος και καθημερινός προβληματισμός των απανταχού μαμάδων αφορά σίγουρα το φαγητό.

«Τι θα μαγειρέψω σήμερα?»

Μία τόσο απλή και ταυτόχρονα τόσο δύσκολη ερώτηση. Ο προγραμματισμός και η επιλογή του καθημερινού μενού είναι δύσκολος, ειδικά όταν αφορά και παιδιά στην εφηβεία. Και αυτό γιατί οι διατροφικές ανάγκες και προτιμήσεις των εφήβων, οι οποίες είναι πολύ διαφορετικές από αυτές των ενηλίκων, πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα στις επιλογές φαγητού.

ΠΡΩΙΝΟ ΓΕΥΜΑ: ΕΝΑ ΣΥΝΗΘΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ

Πρωινό γεύμα: Ένα σύνηθες πρόβλημα για παιδιά και γονείς

Γιάννης Χρύσου  Κλινικός Διατροφολόγος

3 66 5

Η άρνηση των μικρών παιδιών, αλλά και των εφήβων, να ξεκινήσουν τη μέρα τους με ένα καλό πρωινό είναι ένα μόνιμο πρόβλημα σχεδόν σε κάθε οικογένεια.

Οι δικαιολογίες που συνοδεύουν αυτή την άρνηση των παιδιών είναι, ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο το πρωί πριν το σχολείο, ή ότι δεν έχουν όρεξη, ενώ μεγαλύτερα παιδιά και ιδιαίτερα τα κορίτσια θεωρούν, ότι η αποφυγή του πρωινού είναι ένας καλός τρόπος να αποφύγουν κάποιες περιττές θερμίδες.

Ακόμη, όμως, και εκείνα τα παιδιά που παίρνουν πρωινό, συχνά δημιουργούν προβλήματα στους γονείς τους καθώς προτιμούν τρόφιμα με πολλές θερμίδες, ζάχαρη, λιπαρά και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά (π.χ. κρουασάν σοκολάτα). Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία των παιδιών να φεύγουν για το σχολείο χωρίς πρωινό, ή τρώγοντας τρόφιμα χαμηλής θρεπτική αξίας.

Το πρόβλημα αυτό δεν είναι μηδαμινό, καθώς τα παιδιά που ξεκινούν τη μέρα τους χωρίς πρωινό έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου. Εκτός όμως από το σίδηρο υπάρχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται.

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

IMG 20240219 111724

Σήμερα οι μαθητές/τριες μας, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, γνώρισαν την Αργυρώ Κουτσουράδη, η οποία ανακηρύχθηκε Αγρότισσα της χρονιάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς διακρίθηκε στον 9ο διαγωνισμό του European Congress of Young Farmers . H κυρία Κουτσουράδη τους μίλησε για τις σπουδές της, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην αρχή και τις οποίες ξεπέρασε μέσα από την αγάπη της για τη δουλειά της. Επίσης μίλησε για τα αρωματικά φυτά και βότανα της Χιακής γης αναφέροντας ότι καλλιεργούν 15 είδη αρωματικών φυτών και βοτάνων (ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, λεβάντα, χαμομήλι, λουίζα, μελισσόχορτο, φλισκούνι, δίκταμο, τσάι του βουνού, δάφνη, φασκόμηλο, δυόσμος, κρίταμο και κάπαρη). Επεσήμανε ότι έχει δημιουργήσει μια κάθετη μονάδα από την παραγωγή στη μεταποίηση και κατόπιν στην τυποποίηση του προϊόντος. Αυτό εξασφαλίζει ότι υπάρχει  πλήρης έλεγχος του προϊόντος από το χωράφι μέχρι το ράφι. Παρότρυνε στους μαθητές/τριές μας να ασχοληθούν επαγγελματικά με αυτό που αγαπάνε, να βάζουν στόχους και να επιδιώκουν την επίτευξή τους ακόμα και αν οι συγκυρίες δεν είναι οι πιο ευνοϊκές.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ: KΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ WI-FI

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών:

Kανόνες ασφαλούς χρήσης για κινητά και Wi-Fi

dangers of wifi 01

Σύμφωνα με τους ομιλητές πολλές επιστημονικές μελέτες και πορίσματα Ιδρυμάτων συστήνουν πιο προσεκτική και ελεγχόμενη έκθεση στην ακτινοβολία και προτείνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

1) Να αναθεωρηθεί η νομοθεσία και να τροποποιηθούν τα όρια έκθεσης, με βάση τα νέα βιολογικά δεδομένα, κατά το πρότυπο άλλων χωρών

2) Να ληφθούν μέτρα, για τη μείωση της έκθεσης των παιδιών. Να γίνεται χρήση ενσύρματου δικτύου, στα νηπιαγωγεία, σχολεία κ.α.

3) Η χορήγηση αδειών να μην περιλαμβάνει τοποθέτηση κεραιών, κοντά σε σχολεία, ημερήσια κέντρα φροντίδας, γηροκομεία, νοσοκομεία ή άλλα κτίρια όπου ευαίσθητες ομάδες ανθρώπων μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΕΦΗΒΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ

Εφηβεία και Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Νίκη Μπίγγου ΨυχολόγοςΣύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού (MSc)

Η περίοδος της εφηβείας είναι μια περίοδος σημαντικών αλλαγών αλλά και αποφάσεων. Στη φάση αυτή, οι έφηβοι καλούνται να αποφασίσουν μεταξύ άλλων και για τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους επιλογές.

Η εικόνα που εμφανίζουν οι έφηβοι αναφορικά με τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους επιλογές έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Συχνά δεν έχουν σαφή και αντικειμενική εικόνα των δυνατοτήτων τους και των αδυναμιών τους. Τείνουν να υποτιμούν τις δυνάμεις τους και άλλες φορές να τις υπερεκτιμούν.
  • Επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις επιλογές και τις αποφάσεις των συνομηλίκων.
  • Δεν έχουν επαρκή πληροφόρηση και γι’ αυτό επιλέγουν επαγγέλματα που εξασκούν άτομα του κύκλου τους και επομένως τους είναι οικεία ή επαγγέλματα που τους ασκούν μια γοητεία, όπως τα γνωρίζουν από τα Μ.Μ.Ε.
  • Παίρνουν αποφάσεις εν θερμώ, χωρίς προηγουμένως να έχουν συνεκτιμήσει όλα τα δεδομένα.

ΤΟ ΩΡΑΙΟΤΕΡΟ ΠΡΑΓΜΑ ΣΤΗ ΓΗ …

Το ωραιότερο πράγμα στη Γη …

1 1

Ένας καλλιτέχνης ήθελε να βρεί και να ζωγραφίσει το ωραιότερο πράγμα στη γη.

Ρώτησε έναν ιερέα, ποιο ήταν το καλύτερο πράγμα στην γη.

– Η πίστη, του απάντησε εκείνος. Είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο δυναμικού στη ζωή.

Ρώτησε έναν γεωργό.

-Η ελπίδα, του απάντησε. Αν λείψει αυτή, έλειψε κάθε δημιουργία για την ζωή.

Ρώτησε και μια φτωχή εργάτρια.

-Η αγάπη, του είπε. Μ’ αυτήν ξεπερνώ κάθε μου καημό.

Πίστη, Ελπίδα, Αγάπη σκέφθηκε ο καλλιτέχνης. Πώς όμως μπορώ να ζωγραφίσω μαζί αυτά τα τρία;

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ: ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ (American College of Pediatricians) :

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ

family table 02

Η έρευνα αποδεικνύει  τα πολλαπλά οφέλη από τα κοινά οικογενειακά γεύματα, ειδικά ως προς την προστασία των εφήβων  από συμπεριφορές υψηλού κινδύνου. Δυστυχώς τα κοινά γεύματα σπανίζουν σήμερα στις οικογένειες. Δεδομένης της προστασίας που παρέχουν στα παιδιά και τους εφήβους, οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνονται στο να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να συγκεντρώνονται τακτικά στο οικογενειακό τραπέζι.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ο οικογενειακός χρόνος στο τραπέζι και η συζήτηση που τον συνόδευε  γενικά μειώθηκε  περισσότερο από 30%. Οι οικογένειες με παιδιά κάτω των 18 ετών αναφέρουν ότι έχουν οικογενειακό δείπνο μόνο τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα. Το ένα τρίτο των οικογενειών με παιδιά ηλικίας 11 έως 18 ετών τρώει το πολύ ένα ή δύο γεύματα την εβδομάδα  μαζί. Μόνο μία  στις τέσσερις έχει περισσότερα από επτά γεύματα την εβδομάδα μαζί.

Έχει χαλάσει επίσης και η  ποιότητα της επικοινωνίας με την αύξηση των περισπασμών, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, τα Smartphones, η ανταλλαγή μηνυμάτων  και οι τηλεφωνικές συνομιλίες.

Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

childrens mental health 05

Πώς να τα βοηθήσουμε όταν πάσχουν ψυχικά και μας έχουν ανάγκη.

Συχνά υποεκτιμούμε τις συνέπειες αυτών που διαδραματίζονται στην οικογένεια ή στην κοινωνία πάνω στην ψυχική υγεία των παιδιών. Αλλά αυτές υπάρχουν. Άλλοτε δεν κατανοούμε απόλυτα την παιδική συμπεριφορά. Τα παιδιά δεν έχουν μάθει να εκφράζονται με ακρίβεια και σαφήνεια, δεν αντιδρούν πάντα στοχευμένα όπως οι ενήλικες, ακόμα διαφέρει και ο τρόπος που εκφράζουν το πώς νιώθουν. Μπορεί μερικές φορές να υπερβάλλουν και να υπερδραματοποιούν. Όλα αυτά όμως δεν σημαίνουν ότι οι απαντήσεις και οι συμπεριφορές των παιδιών δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με απόλυτη προσοχή.

Ως γονείς είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τί μπορούν να υποδηλώνουν συγκεκριμένες συμπεριφορές και πώς εκδηλώνεται το ψυχικό πρόβλημα του παιδιού μας.

Οι συνήθεις διαταραχές ψυχικής υγείας των παιδιών περιλαμβάνουν το άγχος, την κατάθλιψη, την Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητας (ADHD) και την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (OCD).

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΝΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ;

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΝΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ;

loving by leading why should parents lead 02

Συντάχθηκε από “The American College of Pediatricians”

Ο δισταγμός δεν έχει θέση αν  επιδιώκουμε σωστό αποτέλεσμα.

Πολλοί γονείς ενώ έχουν στόχους για τα παιδιά τους, λειτουργούν για αυτά ως παρατηρητές ή απλά τα διευκολύνουν κατά περίσταση. Τα αφήνουν να μεγαλώνουν χωρίς να επεμβαίνουν ουσιαστικά,  οπότε τα παιδιά παιδαγωγούνται με τυχαίο και ευκαιριακό τρόπο.

Κάποιοι ερωτούν: Γιατί να καθοδηγούν οι γονείς τα παιδιά τους; Δεν χρειάζονται  τα παιδιά ελευθερία για να μάθουν να παίρνουν αποφάσεις και να ωριμάζουν; Λοιπόν, έχει κάποιο νόημα η επέμβαση του γονέα;

Οι ιδανικοί στόχοι της γονεϊκής φροντίδας είναι γενικά η δημιουργία σωστού χαρακτήρα και η καλή υγεία του παιδιού. Αυτά επιτυγχάνονται μόνο όταν οι γονείς καθοδηγούν και τα παιδιά τους ακολουθούν. Τα περισσότερα παιδιά, ιδίως τα μικρότερα, δεν γνωρίζουν τι είναι καλύτερο για αυτά και σε δεδομένες στιγμές κάνουν τις λάθος  επιλογές με βάση τί τα βολεύει καλύτερα. Τα παιδιά λοιπόν χρειάζονται την καθοδήγηση και την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους των γονέων τους, ειδικά στις μικρότερες ηλικίες, άσχετα με τις μάχες και τις αντιδράσεις που θα ακολουθήσουν.

ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΙΟΥ Κ. ΜΑΡΚΟΣ: «ΝΕΟΙ ΤΗΣ ΧΙΟΥ, ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ ΣΕ ΗΘΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΙΔΑΝΙΚΑ»

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος: «Νέοι της Χίου, μην κάνετε συμβιβασμούς σε ηθικές αξίες και ιδανικά»

a9d44426a912db39b5ee9fa4824e4a97 13542

 

https://www.politischios.gr/

ΣΤΙΚ ΝΙΚΟΤΙΝΗΣ: Η ΝΕΑ ΜΟΔΑ «ΕΦΙΑΛΤΗΣ» ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

Στικ νικοτίνης: Η νέα μόδα «εφιάλτης» για γονείς και παιδιά

stik nikotinis i nea moda 01

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση ότι στικάκια νικοτίνης, είχαν σαν αποτέλεσμα τρεις μαθητές Γυμνασίου στην Κρήτη να καταλήξουν ημιλιπόθυμοι στις τουαλέτες. Τι επισημαίνουν οι ειδικοί.

Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη πως τρεις μαθητές Γυμνασίου στην Κρήτη λιποθύμησαν από στικ νικοτίνης, μια μητέρα από τη Βέροια αποκαλύπτει στο Live News πως αυτή η επικίνδυνη «μόδα» έκανε την εμφάνιση της και στο σχολείο των παιδιών της.

«Ήταν 2-3 παιδιά στο σχολείο που πήρανε. Δεν σημαίνει ότι ήταν ούτε αλητάκια, ούτε τίποτα, από καλές οικογένειες. Τα πουλάνε λέει ακόμα και στα περίπτερα. Τα προμηθεύονται πάρα πολύ εύκολα τα παιδιά», είπε η μητέρα των μαθητών.

«Ένα, δύο, παιδιά στο σχολείο, τρία πόσα είναι, πήραν αυτά τα στικ νικοτίνης και κάνανε εμετό και ζαλίστηκαν και φύγανε από το σχολείο και ένα άλλο τους περιέγραφε ότι το πήρε τελικά στο σπίτι του, «ευτυχώς» λέει «έλειπε η μαμά μου» και άρχισε να κάνει εμετούς. Δεν είναι μόνο τα στικ νικοτίνης. Σήμερα είναι τα στικ νικοτίνης, αύριο θα είναι κάτι άλλο. Το ότι ατμίζουν όλα; Όλα αυτά τα αγοράζουν από το περίπτερο».

«ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟΝ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥΜΕΝ ΕΙΣ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ»

«Χωρίς το σχολείον περιπατούμεν εις το σκότος» (Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός)

rerakis

Ηρακλής Ρεράκης, καθηγητής ΑΠΘ,

Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενώσεως Θεολόγων

Αφορμή για το παρόν άρθρο ήταν, αφενός, η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και, αφετέρου, η αύξηση του φαινομένου που σχετίζεται με κάποιες ομάδες μαθητών, οι οποίοι, σύμφωνα με την επικαιρότητα, φαίνεται να αυξάνονται όλο και πιο πολύ σε ολόκληρη τη χώρα, ασκώντας πράξεις βίας, επιθετικότητας και εγκληματικότητας.

Ο Άγιος των σχολείων, Κοσμάς ο Αιτωλός (1714-1779) θεωρούσε απαραίτητο το σχολείο για την κοινωνική ευρυθμία, διότι, όπως με σοφία έλεγε, χωρίς αυτό περπατούμε, ως κοινωνία, στο σκότος: «Δεν βλέπετε ότι αγρίωσε το Γένος μας από την αμάθεια και εγίναμεν ωσάν θηρία; Διά τούτο σας συμβουλεύω να κάμετε σχολείον, δια να εννοήτε το άγιον Ευαγγέλιον και τα λοιπά βιβλία… Καλύτερον, αδελφέ μου, να έχεις ελληνικόν σχολείον εις την χώραν σου, παρά να έχεις βρύσες και ποτάμια. Και ωσάν μάθεις το παιδί σου γράμματα, τότε λέγεται άνθρωπος».

Τρεις αιώνες, αργότερα, με την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, διερωτάται κανείς, αν το σημερινό ελληνικό σχολείο έχει τον στόχο και την προοπτική να μειώνει το υπάρχον κοινωνικό σκότος και να ανοίγει τον νου και τις καρδιές των μαθητών/τριών στην άσκηση ενάρετης ζωής.

Στο ερώτημα αυτό μπορούμε να απαντάμε θετικά και αισιόδοξα, γνωρίζοντας ότι οι νομικές βάσεις και οι παιδαγωγικές αρχές των σχολείων μας, όταν εφαρμόζονται με συνέπεια, συμβάλουν, σε μεγάλο βαθμό, στην ομαλή και γόνιμη ένταξη των μαθητών στον κοινωνικό ιστό.

Κατ’ αρχάς, σύμφωνα με τον ισχύοντα Νόμο 1566 του 1985, άρθρο 1, ένα απόσπασμα του οποίου παραθέτουμε παρακάτω, «σκοπός της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι να συμβάλει στην ολόπλευρη, αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη των διανοητικών και ψυχοσωματικών δυνάμεων των μαθητών, ώστε, ανεξάρτητα από φύλο και καταγωγή, να έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες και να ζήσουν δημιουργικά».

ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΒΙΑ

Τα οικογενειακά πρότυπα αγωγής 

και η σύγχρονη νεανική βία

rerakis

Ηρακλής Ρεράκης, Καθηγητής ΑΠΘ,

Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενώσεως Θεολόγων

Τα παιδευτικά πρότυπα της οικογένειας αποτελούν τα θεμέλια της δoμής της προσωπικότητας του ανθρώπου.

Από τη νηπιακή του ηλικία γίνεται «αυτόπτης μάρτυρας» των προσώπων της οικογένειας και προσλαμβάνει, με απόλυτο μιμητισμό, τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά πρότυπα της ποιότητας ζωής και σχέσεών τους.

Αν και στα στάδια ανάπτυξής του, γίνεται παρατηρητής και άλλων πολλών και ποικίλων εξωτερικών προτύπων, τα οικογενειακά πρότυπα είναι εκείνα που υπερέχουν και  έχουν προτεραιότητα στη μίμηση προτύπων, που επιλέγει το παιδί, προκειμένου να εισέλθει στη κοινωνική ζωή.

Οι επιδράσεις που έχει δεχθεί από την οικογένειά του αρχίζουν να εκδηλώνονται, αρχικά, στις σχέσεις του με τους άλλους, κατά τη διάρκεια της σχολικής του ζωής και, έπειτα, στην εφηβική και μετεφηβική του ηλικία, όταν αρχίζει να ολοκληρώνεται η διαμόρφωση της δικής του προσωπικότητας και να αυτονομείται από τους γονείς.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το παιδί που βιώνει στην οικογένεια τραυματικές εμπειρίες βίαιης συμπεριφοράς, αργότερα, όποτε του δίνεται ευκαιρία, στις σχέσεις του με τους άλλους, μιμείται και επαναλαμβάνει είτε με τον ίδιο είτε και με διαφορετικό τρόπο, τις συμπεριφορές που το ίδιο παρατήρησε και έμαθε.

Υποστηριζόμενο από blogs.sch.gr & Θέμα βασισμένο στο Lovecraft από τον Anders Norén

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση