Φτιάξε ένα σταθμό χαράς !
Η δημιουργικότητα έχει να κάνει με τη σύνδεση – πρέπει να είσαι συνδεδεμένος με τους άλλους για να βρεις έμπνευση και για να δείξεις τη δουλειά σου – , αλλά έχει να κάνει και με την αποσύνδεση. Πρέπει να αποσυρθείς για να σκεφτείς, να δουλέψεις πάνω στην τέχνη σου και να δημιουργήσεις κάτι για να δείξεις στους άλλους. Πρέπει να παίξεις λίγο κρυφτό για να παράξεις κάτι που αξίζει να βρεθεί.
Η ησυχία και η απομόνωση είναι καθοριστικά στοιχεία. Ο σύγχρονος κόσμος με τις ειδοποιήσεις, τον εικοσιτετράωρο κύκλο ειδήσεων και τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας είναι τελείως αφιλόξενος για τους καλλιτέχνες που θέλουν να απομονωθούν προκειμένου να δουλέψουν συγκεντρωμένοι.
Στο βιβλίο The Power of Myth ο Τζόζεφ Κάμπελ λέει ότι όλοι πρέπει να φτιάξουμε ένα « σταθμό χαράς» :
«Πρέπει να έχεις ένα δωμάτιο ,ή μία συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα, όπου δε γνωρίζεις τι έγραψαν οι εφημερίδες το πρωί, δεν ξέρεις ποιοι είναι οι φίλοι σου, δεν ξέρεις τι χρωστάς σε κάποιον , δεν ξέρεις τι σου χρωστάει κάποιος άλλος. Αυτό είναι ένα μέρος όπου απλώς μπορείς να βιώσεις αυτό που είσαι και αυτό που μπορείς να γίνεις. Αυτό είναι το μέρος στο οποίο γεννιούνται οι ιδέες. Στην αρχή , μπορεί να νιώσεις ότι δε συμβαίνει τίποτα εκεί. Αλλά, αν έχεις ένα ιερό μέρος και το χρησιμοποιείς, κάτι θα συμβεί.»
Ο σταθμός χαράς μπορεί να είναι ένα μέρος ή μια στιγμή.
Μπορεί να είναι ένας μικρός χώρος μέσα στο σπίτι ή στο δωμάτιο σου ή ακόμα και σε ένα γκαράζ . Να είναι ένας χώρος που σε περιμένει οποιαδήποτε στιγμή και μπορεί να σου φανεί χρήσιμος.
Αποσυνδέσου – Βαλ’ το στο αθόρυβο – Συνέχισε
Είναι ξεκάθαρο πως το πιο υγιές είναι να κλείνουμε ένα ραντεβού με τον εαυτό μας καθημερινά, ώστε να αποσυνδεόμαστε από τον κόσμο και να συνδεόμαστε με τον εαυτό μας. Τα παιδιά, οι γονείς, το σχολείο, το διάβασμα, δραστηριότητες και άλλα χίλια πράγματα θα σταθούν εμπόδιο, αλλά πρέπει να βρούμε το δικό μας ιερό χώρο, το δικό μας ιερό χρόνο.
«Που είναι ο δικός σου σταθμός χαράς;»
«Πρέπει να το βρεις»
Το τηλέφωνο μας δίνει πολλά, αλλά μας στερεί τρία στοιχεία- κλειδιά της ανακάλυψης:
μοναξιά αβεβαιότητα και βαρεμάρα.
Εκεί γεννιούνται πάντα οι δημιουργικές ιδέες. – Λίντα Μπάρι
Από το βιβλίο :