Ο Πύργος του Αϊφελ !

Ας ξεκινήσουμε το Ταξίδι!

 Κλείστε τα μάτια και ακούστε….

https://aporee.org/maps/work/?clat=48.857773&clng=2.294753&z=19&m=satellite

La Tour Eiffel στα Γαλλικά

Ο Πύργος του Άιφελ είναι το σήμα κατατεθέν της Γαλλίας. Ας δούμε μερικές εικόνες :



Λήψη αρχείου

Γιατί ονομάστηκε έτσι ? από που πήρε το όνομά του ?

Πόσο ψηλός πιστεύετε ότι είναι ? Για να βοηθήσω είναι πάνω από 50 μέτρα και κάτω από 500 μέτρα……



Λήψη αρχείου

Κατασκευάστηκε το 1889 από τον μηχανικό Γουστάβο Άιφελ και σήμερα αποτελεί ένα από τα γνωστότερα κτίρια στον κόσμο. Έχει τρία επισκέψιμα επίπεδα, καθένα προσβάσιμο με σκάλες ή με ανελκυστήρα. Για την άνοδο μέχρι το πρώτο επίπεδο χρειάζονται 300 βήματα. Στο πρώτο και δεύτερο επίπεδο υπάρχουν εστιατόρια και καφέ. Έχει ύψος συνολικά μαζί με την κεραία 325 μέτρα και βάρος 10.100 τόνους. Η κατασκευή του είναι τόσο σταθερή ώστε να παρεκκλίνει μόλις έως 7,5 εκατοστά με σφοδρό άνεμο.

Μήπως μας θυμίζει κάτι το σχήμα του ? Από που πήρε έμπνευση ο Άιφελ?

Ευκαιρία να σηκωθούμε και να προσπαθήσουμε με το σώμα και τα χέρια μας να φτιάξουμε το σχήμα του…

Ιστορία: Κατασκευάστηκε ως είσοδος για την έκθεση Uneversell και σαν σημάδι της Γαλλικής επανάστασης. 300 εργάτες ένωσαν 18.038 κομμάτια αδιάβροχου σιδήρου με 2,5 εκατομμύρια πριτσίνια. Ο πύργος επικρίθηκε πολύ από το κοινό όταν κατασκευάστηκε, καθώς πολλοί είχαν την άποψη πως ήταν αντιαισθητικός. Οι εφημερίδες γέμισαν με αρνητικά σχόλια! Ο Άιφελ είχε πάρει άδεια για να σταθεί ο πύργος επί 20 έτη. Προοριζόταν να διαλυθεί το 1909…αλλά επειδή ο πύργος αποδείχτηκε χρήσιμος για σκοπούς επικοινωνίας, επιτρέπει  η παραμονή του και μετά τη λήξη της άδειας. Σήμερα, ο Πύργος  θεωρείται ότι είναι ένα εντυπωσιακό κομμάτι της διαρθρωτικής τέχνης.

Πολλοί καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από τον Πύργο και τον σχεδιασμό του και έφτιαξαν δικά τους σχέδια και έργα.

Παρακάτω θα δεις εικόνες από πύργους άλλων καλλιτεχνών. Θα παίξουμε ένα παιχνίδι ερωτήσεων και παρατήρησης!!! 

Σε ομάδες των δύο (2) ατόμων θα σημειώνεται τις απαντήσεις σας στο φύλλο εργασίας.

 πχ. Ερώτηση 1 = (και τον αριθμό εικόνας που νομίζεις ότι ταιριάζει ως απάντηση).Σε κάθε ερώτηση μπορεί να ταιριάζουν παραπάνω από μία εικόνα.

Ας ξεκινήσουμε !!!!!



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου

Τώρα θα συζητήσουμε τις απαντήσεις και μετά θα παρατηρήσουμε ξανά τις εικόνες των έργων. Σημειώστε και διορθώστε , εάν χρειαστεί στο φύλλο εργασίας  σας.



Λήψη αρχείου


Σε προηγούμενα χρόνια με μαθητές μου φτιάξαμε δικούς μας Πύργους του Άιφελ με έμπνευση από τον αληθινό. Βάλαμε τη φαντασία μας και χρησιμοποιήσαμε διάφορα υλικά . Φτιάξαμε σκίτσα, ζωγραφιές, κολλάζ και κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά. Δες μερικές ιδέες :



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου


ΑΣΚΗΣΗ : χαρτί, μολύβι, μαρκαδόρους, ξυλομπογιές , λαδοπαστέλ, χαρτόνια, κόλλα, ψαλίδι κτλ….ότι υλικό έχεις από αυτά !!!

Σχεδίασε ή κατασκεύασε τον δικό σου φανταστικό Πύργο. Σκέψου πως θες να είναι, τι σχέδια θα έχει επάνω, πόσους ορόφους θα έχει, που θα βρίσκεται, τι υπάρχει από κάτω του και τι καιρό έχει στον Πύργο. Διάλεξε μία εποχή του χρόνου και ζωγράφισε τα χαρακτηριστικά της….. Βάλε φαντασία, τίποτα δε σε περιορίζει στο πως θα είναι ο δικός σου πύργος!! Μπορείς να φτιάξεις ένα με χρώματα και έναν ασπρόμαυρο!!

Καλή επιτυχία !!! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς