Οι Τόνοι του Γκρι >>

 

Τα χρώματα που όλοι γνωρίζουμε έχουν κάποια χαρακτηριστικά όπως ο τόνος και η απόχρωση! Σήμερα θα μιλήσουμε για τους τόνους και συγκεκριμένα του γκρί. Στο τέλος της ενότητας θα δοκιμάσουμε να φτιάξουμε και τους τόνους κάποιου άλλου χρώματος !!

Πως φτιάχνουμε το γκρι?? Με άσπρο και μάυρο! Ανάλογα την ποσότητα έχουμε διαφορετικά γκρι !

ΜΑΥΡΟ :

Το μαύρο είναι το χρώμα των αντικειμένων, που δεν αντανακλούν φως σε κανένα σημείο του ορατού φάσματος. Το μαύρο χρώμα χρησιμοποιείται ιδιαίτερα σε λαϊκές εκφράσεις και συμβολισμούς.Το μαύρο είναι η απουσία χρώματος.

Η λέξη μαύρος προέρχεται από το αμαυρός: αυτός που είναι σκοτεινός, χωρίς φως.Εν ολίγοις το μαύρο μπορεί να θεωρηθεί ως ένα αντικείμενο το οποίο δεν αντανακλά κάποιο χρώμα από το ορατό φάσμα.

 

ΛΕΥΚΟ : το λευκό ή άσπρο είναι χρώμα το οποίο έχει υψηλή φωτεινότητα αλλά μηδενική απόχρωση

  • Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ταύτιζαν το λευκό με τις καταστροφές στις καλλιέργειες και τον θάνατο γιατί τους θύμιζε την έρημο και τους σκελετούς των νεκρών ζώων που υπήρχαν σε αυτήν.
  • Στην Κίνα θεωρείται το χρώμα της δυστυχίας και του πένθους γι αυτό το φοράνε στις κηδείες.
  • Στις Χριστιανικές κοινωνίες θεωρείται το χρώμα της αγνότητας.

 

Φανταστείτε σε ένα δοχείο να ρίξουμε άσπρο και μαυρο σε τέμπερες…..δείτε τι θα γίνει:

 

 πιο πολύ λευκό……………ίση ποσότητα λευκό – μαύρο…………………πιο πολύ μαύρο

ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΜΟΛΥΒΙ :

 

πλέγματα = η κατεύθυνση των γραμμών του μολυβιού

πχ: 1ο πλέγμα : αριστερά – δεξιά 

       2ο πλέγμα :πάνω – κάτω

      3ο πλέγμα διαγώνεια

      4ο πλέγμα : διαγώνεια αλλιώς.

Ερώτημα: όλα τα χρώματα έχουν τόνους ή  μόνο το γκρι ???

ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΞΥΛΟΜΠΟΓΙΑ

Διάλεξε ένα χρώμα ξυλομπογιάς ανάμεσα σε κόκκινο, μπλέ, μωβ, πράσινο ή όποιο άλλο θέλεις. Σχεδίασε σε ένα χαρτί τα παρακάτω κουτάκια με μολύβι, όπως τα βλέπεις και σε όποια διάσταση θέλεις

1                         2                         3                        4                      5                   6


Το πρώτο κουτάκι θα το αφήσεις λευκό(του χαρτιού) και το τελευταίο θα το χρωματίσεις με την ξυλομπογιά που διάλεξες. Φτιάξε τους ενδιάμεσους τόνους χρησιμοποιώντας τα πλέγματα που έχεις μάθει και την ξυλομπογιά που έχεις διαλέξει.

ΠΡΟΣΟΧΗ Στο κουτάκι 2 πρέπει να κάνεις ένα πλέγμα πατώντας πολύ απαλά την ξυλομπογιά στο χαρτί σου!!!

ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΜΟΛΥΒΙ ΚΑΙ ΓΟΜΑ

Σε ένα χαρτί ή στο μπλοκ ζωγραφικής σου σχεδίασε ένα πλαίσιο σαν  μία κορνίζα. Γέμισε μέσα το παραλληλόγραμμο σου με το “ουδέτερο γκρι” , το μεσαίο γκρί…..δηλαδή το γκρι σαν το κουτάκι 3.(έχει δύο πλέγματα). Αφού το κάνεις ομοιόμορφο γκρίζο παντού τότε πάρε την γόμα σου και σχεδίασε ότι θες. Πάρε έμπνευση απο τη φύση και τα τοπία που έχουμε σχεδιάσει μαζί στην τάξη με τους λόφους….συμπλήρωσε με μολύβι τις γραμμές που θες χρησιμοποιώντας πάντα τα πλέγματα και την ποικιλία γραμμών που ξέρεις. Σβήνω για να φτιάξω το ανοιχτό γκρι και το άσπρο ενώ προσθέτω πλέγματα με το μολύβι για να φτιάξω το σκούρο γκρι και το μάυρο….όταν τελειώσει το έργο σου θα μπορώ να βρω μέσα σε αυτό και τους 5 βασικούς τόνους του γκρι. Παρακάτω έχω παράδειγμα τις άσκησης και κάποια έργα άλλων ζωγράφων. Παρατηρήστε τις λεπτομέρειες και πως χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης τα μαύρα και τα γκρίζα….η ζωγραφική είναι πάντα ένα παιχνίδι του φωτός και της σκιάς!!!

    

 

Καλή επιτυχία! Όταν τελειώσεις βάλε σε ένα φάκελο το έργο σου ώστε να φτιάξεις τη δική σου συλλογή !!!

 

                                                                                                        

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς