Helpful tips

Τρόποι αξιοποίησης των φλουδών των φρούτων

Στην μαγειρική:

Πράσινα Τμήματα Λαχανικών

Ίσως και εσύ να έχετε καταλάβει ότι οι πράσινες κορυφές από τα καρότα θα μπορούσαν να αναμειχθούν σε συνταγές για πέστο ή ακόμα και στο μίγμα των χόρτων που ετοιμάζεις για την χορτόπιτα σου. Άλλα τμήματα λαχανικών, όπως του λάχανου, του μπρόκολου και του κουνουπιδιού μπορούν να αξιοποιηθούν σε διάφορα είδη τουρσί με προσθήκη βοτάνων ή σε ζωμούς και σούπες.

Ντομάταspitiki saltsa domata

Μπορείτε να αξιοποιήσετε τα υπολείμματα της ντομάτας, όπως τα σποράκια και τις φλούδες για να φτιάξετε τη δική σας σάλτσα με τα μπαχαρικά της αρεσκείας σας ή ακόμη και homemade κέτσαπ.

Φλούδες λαχανικών

Αν θέλειτε να πειραματιστείτε μπορείτε να αποθηκεύσετε φλούδες λαχανικών                                                                 και να τις χρησιμοποιείτε για φυσικές βαφές υφάσματος ή ακόμη και                          ypoleimata trofwn 2                                                        για τα αυγά σας φέτος το Πάσχα! Χρησιμοποιήστε υπολείμματα από παντζάρι και από μωβ λάχανο για κόκκινες, μπλε και μοβ αποχρώσεις, φλούδες από κρεμμύδια για πορτοκαλί και κίτρινο και σπανάκι για πράσινο. Για απαλό ροζ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το κουκούτσι από το αβοκάντο.

 

Φράουλες

Για παράδειγμα, το ξέρατε πως μπορείτε να καταναλώσετε ολόκληρη την φράουλα μαζί με το πράσινο τμήμα της; Στην πραγματικότητα, όπως και τα υπόλοιπα φρούτα, τα φύλλα φράουλας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Αν δεν θέλετε να φάτε, βέβαια, τα φύλλα της φράουλας, μπορείτε να τα αξιοποιήσετε προσθέτοντας τα σε νερό ή σε τσάι, ώστε να δώσετε λίγη extra γεύση.

Mήλα

Νομίζετε ότι ξέρετε να τρώτε ένα μήλο; Όχι εάν δεν τρώτε και τα κουκούτσια του. Ένας τρόπος αξιοποίησης τους είναι η δημιουργία μηλόξιδου. Εκτός από τους πυρήνες μήλων, τα μόνα άλλα συστατικά που χρειάζονται είναι μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη και νερό. Αρκετές ημέρες ζύμωσης αργότερα θα έχετε ένα σπιτικό ξίδι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους.

Καρπούζιwater melon

Μπορείτε να καταναλώσετε την φλούδα από το καρπούζι; Εννοείται! Ένας τρόπος είναι να την φάτε ωμή, είναι τραγανή και δροσερή, σαν αγγούρι, αλλά γεμάτη γεύση. Αλλά ξέρατε ότι μπορείτε να το κάνετε τουρσί; Η φλούδα καρπουζιού σε μορφή τουρσί είναι ένα ευχάριστο σνακ και μπορείτε να το χρησιμοποιείτε ως μεζέ ή ως συνοδευτικό. Πώς; Κόβοντας τη φλούδα σε κύβους και βράζοντάς την με ξίδι μήλου, νερό, ζάχαρη, τζίντζερ, αλάτι και μπαχαρικά πριν το αποθηκεύσετε. Ακόμη, μπορείτε να την κάνετε μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού.

Φλούδες από εσπεριδοειδή

Εδώ και αν έχετε επιλογές αξιοποίησης. Πέρα από το να τις χρησιμοποιήσετε στα γλυκά σας, μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας φυσικά καθαριστικά για την κουζίνα, να τα προσθέσετε σε βραστό νερό ως αρωματικά χώρου ή ακόμη και να τα προσθέσετε στο τσάι και το νερό σας. Μπορείτε να πειραματιστείτε με οποιαδήποτε υπολείμματα φρούτων και λαχανικών έχετε στο σπίτι σας.

Φτιάξτε ζελέ

Αν σας έχουν απομείνει φλούδες μήλου, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε ζελέ. Η συνταγή χρειάζεται μόνο φλούδες μήλου, ξύσμα λεμονιού, νερό , ζάχαρη και μια ώρα για να γευτείτε το ζελέ σας .

Εκχυλίσματα από εσπεριδοειδήportokali

Λεμόνια, λάιμ, πορτοκάλια ή γκρέιπφρουτ είναι ιδανικά για να φτιάξετε τη δική σας αρωματική σκόνη για μαγείρεμα. Αφαιρέστε την ψίχα και αφήστε το υπόλοιπο να στεγνώσει για τρεις ή τέσσερις μέρες. Κατόπιν, βάλτε τη στο μπλέντερ, μέχρι να γίνει σκόνη. Φυλάξτε τη σε ένα καθαρό βάζο και χρησιμοποιήστε τη για να αρωματίσετε φαγητά, γλυκά ή το …σαλόνι σας. Το μείγμα της σκόνης, που έχετε ήδη φτιάξει μπορείτε να το προσθέσετε στη ζάχαρή σας για να την αρωματίσετε.

Πιπέρι με άρωμα λεμόνι

Ανακατέψτε τη σκόνη (που από ότι καταλάβατε επείγει να τη φτιάξετε, γιατί θα σας λύσει τα χέρια) με φρέσκο πιπέρι και προσθέστε τη στα φαγητά σας για έξτρα γεύση και άρωμα.

Λάδι με εσπεριδοειδή

Κοπανήστε τις φλούδες εσπεριδοειδών (αφαιρέστε την ψίχα πρώτα) σε ένα γουδί και προσθέστε λίγο λάδι. Τοποθετήστε το σε ένα βάζο με περισσότερο λάδι και αφήστε το για έξι ώρες. Μεταφέρετε το μείγμα σε μία καθαρή γυάλα και το αρωματικό σπιτικό σας λάδι είναι έτοιμο.

Τραγανά τσιπςpatates flouda

Ανακατέψτε τις φλούδες από πατάτες με αρκετό χυμό λεμονιού και λάδι μέχρι να καλυφθούν τελείως. Απλώστε έπειτα τις φλούδες από τις πατάτες σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήστε στους 200 βαθμούς για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Αλατίστε και απολαύστε τα γευστικά τσιπς, που μόλις φτιάξατε. Θυμηθείτε πρώτα βέβαια, να έχετε πλύνει τις φλούδες αρκετά καλά. Και για όσους ακόμα απορούν, καλό είναι να γνωρίζετε, ότι οι φλούδες από τις πατάτες είναι εκείνες που περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά.

Χυμός λαχανικών

Βράστε φλούδες από πατάτες, καρότα, κρεμμύδια μαζί με τα κοτσάνια από πράσα, μαϊντανό κλπ και φτιάξτε τον πιο γευστικό χυμό λαχανικών, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στα φαγητά σας αντί για νερό. Προσθέτει περισσότερη γεύση και είναι πιο υγιεινός.

Μαλακώστε την μαύρη ζάχαρη

Αν κάθε φορά που ανοίγετε το βαζάκι της μαύρης (ή καστανής σας ζάχαρης) «παλεύετε» για μία κουταλιά, τότε μπορείτε να προσθέσετε λίγη φλούδα από λεμόνι, που θα κρατήσει την υγρασία και θα την αρωματίσει.

Αρωματικά έλαια εσπεριδοειδών

Αφαιρέστε την ψίχα και κοπανίστε τις φλούδες εσπεριδοειδών σας, προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο για να δημιουργήσετε υπέροχα αρωματικά έλαια. Φυλάξτε τα έλαια σε καθαρά βάζα για μήνες και χρησιμοποιήστε τα σε όλες τις αγαπημένες σας συνταγές.Μπορείτε επίσης να ρίξετε ξύδι ή μέλι στις φλούδες για να αρωματίσουν τα πιάτα σας.

Σπόροι κολοκύθαςpumpkin seeds

Μην πετάτε τους σπόρους! Οποιοσδήποτε σπόρος κολοκύθας μπορεί να αποθηκευτεί για φύτευση το επόμενο έτος ή να ψηθεί. Για να τους σώσετε, ξεπλύνετε τους σπόρους και διαχωρίστε τους από τον πολτό και στη συνέχεια στεγνώστε τους. Στη συνέχεια, επιλέξτε τα μεγαλύτερα (που έχουν την καλύτερη πιθανότητα να βλαστήσουν) για να τα αποθηκεύσετε σε δροσερό μέρος μέχρι την άνοιξη και ψήστε τα υπόλοιπα αφού τα στεγνώσετε (στους 177ο C για 12΄- 15΄ ανακατεύοντας τα) αφού προσθέσετε όσα μπαχαρικά σας αρέσουν.

Στην κηπουρική:

Γλάστρες για σπόρουςglastres

 

Τα γκρέιπ-φρουτ, τα πορτοκάλια και τα αβοκάντο είναι ιδανικά για να την καλλιέργεια σπόρων και είναι βιολογικά. Αν αγαπάτε να φτιάχνετε σπιτικό guacamole και δεν ξέρετε τι να κάνετε το κέλυφος τους, τώρα μπορείτε να φτιάξετε τις δικές σας βιοδιασπώμενες γλάστρες. Απλά κρεμάστε τις γλάστρες και φυτέψτε τους σπόρους σας την Άνοιξη. Μόλις οι σπόροι αρχίζουν να μεγαλώνουν, μπορείτε να φυτέψετε ολόκληρη τη γλάστρα.

Γυαλίστε τα φυτάgialistiko

Οι φλούδες μπανάνας βοηθάνε να έχουν τα φυτά σας υγιή όψη. Χρησιμοποιήσετε μόνο το εσωτερικό του φλοιού για να δώσετε λάμψη στα φύλλα των φυτών σας. Θα φαίνονται καθαρά και φρέσκα ενώ βοηθά να αναπτυχθούν επειδή λειτουργούν οι φλούδες ως φυσικό λίπασμα και φυτοφάρμακο.

 

Στην οικιακή καθαριότητα:

Καθαρισμός αλάτων βραστήραkanata

Εάν στο βραστήρασας έχουν συσσωρευτεί πολλά άλατα μπορείτε να τον καθαρίσετε με φλούδες λεμονιού. Γεμίστε το βραστήρα με νερό και προσθέστε μερικές φλούδες. Αφήστε να βράσει και αφήστε τον να κρυώσει για περίπου μία ώρα. Ξεπλένετε με χλιαρό νερό και τα άλατα θα έχουν φύγει.

 

Καθαρισμός λιπώνlipi

Ρίξτε στη μαγειρική εστία ή οπουδήποτε αλλού μαγειρική σόδα ή αλάτι και στη συνέχεια τρίψτε τις φλούδες για να αφαιρέσετε τα λίπη.

 

 

Για την ατομική υγιεινή:

Ξεκουράστε τα πόδια σαςpapayia

Οι φλούδες παπάγιας καταπραΰνουν το πέλμα επειδή έχουν πολύ υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α και παπαΐνης. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, μαλακώνουν τις σκασμένες φτέρνες, ανανεώνουν τα πόδια σας και όλα αυτά με ένα απλό τρίψιμο της φλούδας στα πέλματά σας.

 

Αντιμετωπίστε τη διάρροιαrodi diaroia

Εάν πάσχετε από διάρροια, βράστε φλούδα ροδιού σε νερό, προσθέστε ένα ξυλάκι κανέλας και αφήστε το να κρυώσει. Πιείτε το μίγμα και θα σας βοηθήσει με τη διάρροια σας. Διατηρείται μέχρι και μια εβδομάδα στο ψυγείο.