Το πρόγραμμα»ΓΗ, μαΓΗρική και υΓΗα: μια σχέσης ζωής» που εκπονήθηκε από τους μαθητές της ειδικότητας Γ΄Τροφίμων & Ποτών κατά το σχολ. έτος 2021-2022 του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμαριάς παρουσιάστηκε από τους ίδιους τους μαθητές σε δύο σχετικές ημερίδες:
- στο Φεστιβάλ παρουσίασης Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων της ΔΔΕ Ανατ. Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 11/05/22 και
- στην ημερίδα που διοργανώθηκε από το ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ «Διατροφή, Περιβάλλον και Υγεία» την Πέμπτη 12/05/22.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε την παρουσίαση:
Τι είναι το οικολογικό αποτύπωμα;
Τα τρόφιμα δεν παράγονται ως δια μαγείας, ούτε φυτρώνουν στα σούπερ μάρκετ. Απαιτούνται φυσικοί πόροι για την παρασκευή τους. Κι από τη στιγμή που θα παραχθούν πρέπει να επεξεργαστούν, να μεταφερθούν, να διανεμηθούν πριν τελικά καταλήξουν στο τραπέζι μας. Η διατροφική αξία της τροφής δεν είναι το μόνο δεδομένο που πρέπει να μας ενδιαφέρει.
Τι είναι τα τροφοχιλιόμετρα;
Τι είναι τροφοχιλιόμετρα; Σε απλά ελληνικά είναι η απόσταση την οποία διανύουν τα τρόφιμα από τον τόπο παραγωγής τους μέχρι το σημείο της τελικής κατανάλωσης τους. Συμπεριλαμβάνονται οι μεταφορές των τροφίμων ανάμεσα στα διάφορα στάδια του κύκλου ζωής τους, δηλαδή από το σημείο παραγωγής, στην επεξεργασία και στο τελικό σημείο λιανικής πώλησης.
Μείωση των απωλειών και της σπατάλης τροφίμων
Οι απώλειες και η σπατάλη τροφίμων αποτελούν παγκόσμιο πρόβλημα. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των τροφίμων που παράγονται σε όλο τον κόσμο χάνεται ή σπαταλάται στην πορεία από το αγρόκτημα μέχρι το πιάτο. Στην ΕΕ η ετήσια απώλεια ή σπατάλη τροφίμων υπολογίζεται σε περίπου 87,6 εκατομμύρια τόνους.