Άρθρα ανά μήνα: Δεκέμβριος 2021
Καλικάντζαροι στην τάξη μας
Ήρθαν οι καλικάντζαροι στην τάξη μας και με το πριόνι τους έκοβαν το δέντρο της ζωής… κρύβονταν μόλις άνθρωποι πλησίαζαν και ξανάβγαιναν από τις κρυψώνες τους μόλις αυτοί έφευγαν….
Οι μαθητές της Τάξης Που Πετάει τραγούδησαν, έφτιαξαν με τα ίδια τους τα χέρια τα σπίτια της αγέλαστης πολιτείας, αυτοσχεδίασαν και έστησαν θεατρικό παιχνίδι κάνοντας τους καλικάντζαρους και τελικά πέρασαν υπέροχα!
Επίσκεψη στο Ταχυδρομείο!
Σήμερα ο καιρός ήταν ιδανικός για μια επίσκεψη στο Ταχυδρομείο και… ένα πέρασμα από το στολισμένο κέντρο της πόλης μας! Τα παιδιά έριξαν το γράμμα τους στο κόκκινο γραμματοκιβώτιο για τον Άη Βασίλη και ευχαριστήθηκαν περίπατο στο κέντρο της πόλης! Οι φωτογραφίες φανερώνουν όλο τον ενθουσιασμό τους και τη χαρά τους!
Γράμματα στον Αϊ-Βασίλη
Τα αστεράκια της Τάξης Που Πετάει έγραψαν γράμματα στον Άγιο Βασίλη, γράμματα για όλα τα παιδιά του κόσμου μια που ο Άγιος Βασίλης τέτοιες μέρες φροντίζει για όλα τα παιδιά!
Έγραψαν γράμματα για τα παιδιά που είναι πολύ φτωχά, που πεινούν, που πεθαίνουν από τις παιδικές αρρώστιες, που ζουν σε χώρες που έχουν πόλεμο… Ζήτησαν από τον Άγιο Βασίλη να στείλει σε αυτά τα παιδιά φαγητό, νερό, ρούχα και παπούτσια, εμβόλια και φυσικά ειρήνη!
Και αυτά τα γράμματά τους θα τα ταχυδρομήσουν τα ίδια στον Άγιο Βασίλη τη Δευτέρα που θα πάει η τάξη μας επίσκεψη στο Ταχυδρομείο μας! Ανυπομονούμε!
Το τελικό ν
Μαθαίνοντας να κλίνουμε τα ουσιαστικά, μας δημιουργήθηκε η απορία πότε βάζουμε το τελικό ν και πότε όχι στην αιτιατική του ενικού αριθμού! Λέμε… την μαθήτρια ή τη μαθήτρια; Λέμε τον δάσκαλο ή το δάσκαλο;
Για να τα μάθουμε σωστά λοιπόν….
ή
Ο κανόνας αυτός αφορά μόνο το μην και το μη, το δεν και το δε, και τα θηλυκά ουσιαστικά, αφού πλέον τα αρσενικά ουσιαστικά διατηρούν όλα ανεξαιρέτως το τελικό ν. Δηλαδή λέμε τον άνθρωπο αλλά και τον δάσκαλο, τον Κωνσταντίνο αλλά και τον Γιώργο!
Ώρα για παιχνίδι… Έτοιμοι, παιδιά;
https://www.liveworksheets.com/vh1446468pz
και στο wordwall…
Η εγγονή του Άη Βασίλη και τα μπισκότα της αγάπης
Τα Χριστούγεννα μυρίζουν παραμύθια… γι’ αυτό κι εμείς στην τάξη ξεκινήσαμε να διαβάζουμε Χριστουγεννιάτικα παραμύθια!
Πρώτο παραμύθι “Η εγγονή του Άη Βασίλη και τα μπισκότα της αγάπης”… και η γλώσσα των ξωτικών θα προσθέταμε εμείς! Είναι ένα πανέμορφο παραμύθι με πολλά στοιχεία φαντασίας, χιούμορ και ιδιαίτερη εικονογράφηση που μας άρεσε πολύ.
Μαζί ανακαλύψαμε τα φανταστικά στοιχεία, τα σημεία που μας έκαναν και γελάσαμε, την αρχή, τη μέση και το τέλος! Προσπαθήσαμε να γράψουμε το όνομά μας στην γλώσσα των ξωτικών και ύστερα να το διαβάσουμε…! Ήταν πολύ δύσκολο! Πολύ περίπλοκη αυτή η γλώσσα των ξωτικών που όλα τα λένε ανάποδα! Μπερδέψαμε την γλώσσα μας (πιο πολύ και από τους γλωσσοδέτες!)…
Το παραμύθι μας μετέφερε το μήνυμα της αγάπης με έξυπνο τρόπο και μας έδειξε πως ο Άγιος Βασίλης (ξέρετε αυτός του εθίμου, με τα κατακόκκινα ρούχα και τη λευκή γενειάδα!) μπορεί να φέρει δώρα απλά, μικρά, πασπαλισμένα με αγάπη σε όλα τα παιδιά!
Γονείς, ετοιμαστείτε… Καθαρίστε τον πάγκο της κουζίνας σας γιατί τα μπισκότα της αγάπης περιμένουν να τα ζυμώσετε και να τα ψήσετε!
Εάν θέλετε βοήθεια, φωνάξτε τα μικρά ξωτικά του Άη Βασίλη! Μην ξεχάσετε να τους μιλήσετε στη γλώσσα τους, ανάποδα, αλλιώς μπορεί και να μην σας καταλάβουν!
Χριστουγεννιάτικα τοπία
Τα Χριστούγεννα έρχονται στην τάξη μας
Δεν μαλώνω, δεν μαλώνω, αγκαλιά μεγάλη απλώνω
Ο πρώτος κύκλος των εργαστηρίων δεξιοτήτων από τη θεματική ενότητα “Ευ ζην” ολοκληρώθηκε την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.
Έκλεισε με τον πιο όμορφο και δημιουργικό τρόπο με τη βιντεοσκόπηση ενός τραγουδιού που εμπνεύστηκαν τα ίδια τα παιδιά από τον τίτλο του προγράμματος. Σε συνεργασία με τη δασκάλα της Μουσικής του σχολείου μας, κυρία Ελένη, το εμπλούτισαν, το έντυσαν με τις τρεις νότες που ήδη ήξεραν και με την καθοδήγησή της έμαθαν να το παίζουν με τα ραβδιά (boomwhackers). Το αποτέλεσμα ήταν μοναδικό!
Δεν μαλώνω, δεν μαλώνω,
αγκαλιά μεγάλη απλώνω,
όλοι παίζουμε μαζί
κάθε μέρα στην αυλή!
Συγχαρητήρια στα παιδιά και στην κυρία Ελένη για τη σπουδαία δουλειά που μας παρουσίασαν!
3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τα άτομα με Αναπηρία
Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρία.
Στην τάξη συζητήσαμε για τις διάφορες μορφές αναπηρίας, από τις πιο ορατές μέχρι αυτές που δεν αναγνωρίζονται με την πρώτη ματιά, από τις πιο ελαφριές μέχρι τις πιο βαριές μορφές της,
για την καθημερινότητα αυτών των ατόμων,
για τη θέλησή τους για ζωή, όπως κι εμείς που δεν έχουμε αναπηρία,
για την ανάγκη τους για αγάπη, για την ανάγκη τους να έχουν φίλους.
Μιλήσαμε για τον Ίαν, ένα παιδί από την Αργεντινή, που λόγω εγκεφαλικής παράλυσης είναι καθηλωμένος στο αμαξίδιό του. Πόσο ανάγκη έχει να παίξει, πόσο θέλει να έχει φίλους,
πόσο θέλουμε να είμαστε φίλοι του, να παίζουμε μαζί του για να νιώθει χαρούμενος, να είναι ευτυχισμένος…
Αυτός είναι ο Ίαν….
Και έπειτα ακούσαμε την ιστορία της Έλεν Κέλερ που λόγω μιας παιδικής ασθένειας έχασε την όρασή της και την ακοή της μόλις 19 μηνών.
Με πόση υπομονή, με πόση θέληση και δύναμη έμαθε σταδιακά να επικοινωνεί χάρη στη δασκάλα που την αγάπησε, που έγινε η πιο πιστή της φίλη, το στήριγμα της, η ματιά που δεν είχε, η δασκάλα Ανν Σάλιβαν.

Η Έλεν Κέλερ ήταν το πρώτο τυφλό και κωφάλαλο άτομο που αποφοίτησε από Πανεπιστήμιο και πήρε πτυχίο! Συγγραφέας, που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των τυφλών συνανθρώπων μας κι όλων των ατόμων με αναπηρία, την ψήφο των γυναικών αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα, πέθανε στα 88 της χρόνια, έχοντας ζήσει με αξιοπρέπεια μια γεμάτη ζωή…
Όλοι μαζί με όλες τις τάξεις του σχολείου μας, θελήσαμε να στείλουμε το δικό μας μας μήνυμα για την σημερινή ημέρα γιατί…
είμαστε μαζί, παίζουμε μαζί και όλοι μαζί μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι…
Γέφυρες χτίζουμε, φράγματα γκρεμίζουμε,
μαζί αποφασίζουμε καλύτερα να ζούμε!

































































