Για την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου…

Ενημερωτικό σημείωμα για γονείς

Από την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση τα βιβλία της Γλώσσας, τα τετράδια της Αντιγραφής, το πράσινο τετράδιο της Εξάσκησης, τα βιβλία των Μαθηματικών και το τετράδιο των Μαθηματικών. Καλό θα ήταν τον πρώτο καιρό να τακτοποιείτε μαζί με το παιδί την σάκα του.

Στο μάθημα της Γλώσσας θα μπούμε στην ενότητα «Πού είναι ο Άρης;» και θα έχουμε καρτέλες με τις συλλαβές που θα μαθαίνουμε (α, πα, πι, τα…) Αυτές τις καρτέλες τα παιδιά θα τις έχουν πάντα στην κασετίνα τους μέχρι να τελειώσει η ενότητα. Είναι πολύ σημαντικό να τις έχουν πάντα μαζί τους γιατί με αυτές θα εξασκούνται στον μηχανισμό της ανάγνωσης και στη δημιουργία λέξεων και τη γραφή τους, είτε στο σχολείο είτε στο σπίτι.

Σας υπενθυμίζω, τέλος, πως το Ολοήμερο πρόγραμμα έχει ξεκινήσει.

Μια σκούπα, μα τι σκούπα!

Στο πλαίσιο της καλλιέργειας του προφορικού λόγου και της φιλαναγνωσίας, θα διαβάζουμε στην τάξη κι ένα παραμύθι. Σήμερα διαβάσαμε το παραμύθι “Μια σκούπα, μα τι σκούπα” της Τζούλια Ντόναλτσον και ενθουσιαστήκαμε! Η μάγισσα δεν ήταν κακιά όπως αρχικά φαντάστηκαν τα παιδιά αλλά το ακριβώς αντίθετο!

Το συγκεκριμένο παραμύθι υπάρχει και σε βίντεο-animation στο youtube στα αγγλικά (Room on the broom, ο αγγλικός τίτλος του). Τα λόγια είναι λιγοστά, γεγονός που δεν δυσχεραίνει την παρακολούθηση από μικρά παιδιά. Μπορείτε να το απολαύσετε στο σπίτι εάν ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=aOTUq1ceTuc&pp=QAA%3D

Δυστυχώς για τεχνικούς λόγους δεν καταφέραμε να το δούμε στην τάξη. Ίσως τα καταφέρουμε την Δευτέρα!

 

Ενημέρωση

Από Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου και κάθε μέρα στη σάκα μας θα έχουμε:

την κασετίνα μας (για να είναι λιγότερο το βάρος της ας αφήνουμε την κόλλα και το ψαλίδι στο κουτί κάτω από το θρανίο μας),

το πράσινο τετράδιο,

τα βιβλία των Μαθηματικών και το τετράδιο με τα κουτάκια και

τον πλαστικό φάκελο με το κουμπί.

Κάθε Τρίτη για το μάθημα της Μουσικής θα χρειαστούμε το ντοσιέ με το έλασμα και το βιβλίο της Μουσικής (εάν δεν τα έχουμε αφήσει ήδη κάτω από το θρανίο) και κάθε Τετάρτη για το μάθημα των Εικαστικών το μπλοκ ζωγραφικής και το μπλοκ με τα χρωματιστά κάνσον Α4.

Σε λίγες μέρες θα αναρτηθεί και το πρόγραμμα της τάξης.

Τέλος, ενημερώνουμε όσους γονείς έχουν εγγράψει τα παιδιά στο Ολοήμερο σχολείο πως από Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου ξεκινά το Ολοήμερο πρόγραμμα.

Σχήματα

Την εβδομάδα που μας πέρασε ασχοληθήκαμε με τα σχήματα: το τετράγωνο, το τρίγωνο, το ορθογώνιο παραλληλόγραμμο και τον κύκλο. Διπλώσαμε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο έτσι ώστε να σχηματιστούν δύο τρίγωνα, κόψαμε ό,τι διπλώσαμε για να φτιάξουμε ένα τετράγωνο… διαπιστώσαμε πως μόνο κύκλο δεν μπορούσαμε να φτιάξουμε! Έτσι μιλήσαμε για τους τρόπους που μπορεί κανείς να φτιάξει έναν κύκλο, είτε παίρνοντας χνάρι ένα καπάκι ή ένα πιάτο, είτε χρησιμοποιώντας τον διαβήτη. Αλήθεια πώς χρησιμοποιούμε τον διαβήτη; Το δείξαμε και αυτό στην τάξη! Η κυρία έκανε το ένα πόδι του και ένα παιδί έκανε το άλλο πόδι του με το μολύβι: κρατούσε την κυρία και έκανε έναν μεγάλο κύκλο γύρω της!

Ακολουθεί μια μικρή γεύση από τις εργασίες των παιδιών…

Οδηγίες του ΕΟΔΥ σχετικά με τη χρήση μάσκας

Η σχολική χρονιά ξεκινά, η τάξη μας περιμένει και όλοι θα πρέπει να φοράμε τις μάσκες μας. Γιατί το κάνουμε αυτό; Γιατί πρέπει να προστατεύσουμε εμάς, τους συμμαθητές μας, την οικογένειά μας, τη δασκάλα μας. Είναι ένας τρόπος να φροντίσουμε ο ένας τον άλλον και να είμαστε όλοι υγιείς!

Πρώτη μέρα στο σχολείο

Αγαπητοί γονείς,

φέτος, στο ξεκίνημα μιας σχολικής χρονιάς με αρκετές ιδιαιτερότητες, επέλεξα το παρακάτω κείμενο για να σας καλωσορίσω και την ευχή να πάνε όλα καλά, να παραμείνουμε υγιείς και ασφαλείς για να γελάμε δυνατά με την καρδιά μας και να φαίνονται τα χαμόγελά μας!

«Μια μέρα περνούσα έξω από ένα σχολείο.

 -Ποιανού είναι αυτό το παιδί; ρώτησα, βλέποντας ένα μικρό έξω να παίζει.

-Δικό μου…, είπε ο γονιός με ένα τρυφερό χαμόγελο.

 Δικό μου για να το κρατήσω για λίγο, να του πλένω τα χέρια του και να χτενίζω τα μαλλιά του, να του λέω τι να φορέσει, να το προετοιμάσω ώστε να γίνει καλός άνθρωπος και κάθε μέρα καλά πράγματα να κάνει!

                ………………………………………………………………

 -Ποιανού είναι  αυτό  το παιδί; ξαναρώτησα καθώς άνοιξε η πόρτα και κάποιος μπήκε.

-Δικό μου…, είπε  η δασκάλα με το ίδιο τρυφερό χαμόγελο. Δικό μου για να το κρατήσω για λίγο, να του μάθω πως να είναι ήρεμο και ευγενικό, να το εκπαιδεύσω και να καθοδηγήσω το μικρό του μυαλουδάκι, να το βοηθήσω να μάθει να ζει με κάθε κανόνα και να πάρει τα καλύτερα από το σχολείο!

                …………………………………………………………………

 -Ποιανού είναι αυτό το παιδί; ρώτησα ακόμη μια φορά καθώς το μικρό μπήκε από την πόρτα του σχολείου.

– Δικό μας, είπαν οι γονείς και η δασκάλα, καθώς χαμογελούσαν… και  έπιασαν ο καθένας ένα χεράκι του παιδιού.  

– Δικό μας, για να το αγαπάμε και να το εκπαιδεύσουμε μαζί… δική μας ευλογημένη αποστολή για πάντα!»

Πηγή: https://edonipiagogeio.blogspot.com/2015/09/blog-post.html

 

Για αρχή, θα χρειαστούμε:

  • μια κασετίνα με καλοξυσμένα μολύβια (όχι μηχανικά), μια άσπρη γόμα, μια ξύστρα (που να έχει καπάκι για τα ξύσματα) και ένα σετ ξυλομπογιές,
  • ένα μικρό κουτί (από παιδικά παπούτσια, από κάποιο δώρο κλπ) για να έχουμε κάτω από το θρανίο μας. Στο κουτί μας θα βάλουμε μια κόλλα stick, ένα ψαλίδι, ένα μικρό χάρακα και ένα σετ μαρκαδόρους,
  • μια φωτογραφία του παιδιού (10*15 ή και μικρότερη).

Αύριο, Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου, το πρόγραμμα της τάξης θα περιλαμβάνει Μουσική, Γυμναστική και Αγγλικά.

Από την επόμενη εβδομάδα η σάκα μας σιγά σιγά θα γεμίσει με:

  • τετράδια (στην ετικέτα τους μπορούμε να γράψουμε τον αντίστοιχο τίτλο -σας τους δίνω με πλάγια γράμματα παρακάτω- και το όνομα του παιδιού):

Ένα κόκκινο Ορθογραφίας

Ένα πράσινο Εξάσκησης

Ένα κίτρινο Δημιουργικής Γραφής

Δύο μπλε μισά-μισά Αντιγραφής

Ένα μπλε Αριθμητικής με μεγάλα κουτάκια

  • δύο φακέλους πλαστικούς με κουμπάκι (μπορείτε να βάλετε ετικέτα με το όνομα του παιδιού),
  • ένα ντοσιέ με έλασμα για το μάθημα της Μουσικής και
  • ένα χαρτόνι (κάνσον) σε απαλή απόχρωση της αρεσκείας σας.

Τέλος, τα βιβλία μας μην ξεχάσουμε να ντύσουμε, πιο ανθεκτικά να γίνουνε,  ετικέτες στο εξώφυλλο να βάλουμε, στο σχολείο με κέφι θα ’ρθουμε!!!

Καλή σχολική χρονιά!

Καλώς ορίσατε στην Τάξη Που Πετάει!

Μια καινούρια σχολική χρονιά ξεκινά και δεν σας κρύβω τη χαρά μου και τη λαχτάρα μου να υποδεχτώ τους πιο μικρούς μαθητές του μεγάλου αυτού σχολείου!

Αυτούς τους μικρούς λιλιπούτειους που θα κάνουν αύριο δειλά δειλά τα πρώτα τους βήματα στο μεγάλο σχολείο, αυτούς περιμένω για να μιλήσουμε…

…για πολλά και ωραία χριστουγεννιάτικα δέντρα, για ένα μικρό πεύκο, για πορτοκάλια που ζυγίζουν ένα κιλό το καθένα, για πάρα πολλά δάκρυα, για ένα κουδούνι που χτυπάει και ξαναχτυπάει, για γέλια και συνάμα κλάματα, για τραμ και λεωφορεία, για χρωματιστά μολύβια, για πεφταστέρια…

όπως ακριβώς στην Τάξη Που Πετάει του Έριχ Κέστνερ, ένα αγαπημένο παιδικό βιβλίο από το οποίο πήρε το όνομά του το ιστολόγιό μας!