« Γενικές και Ειδικές οδηγίες-διευκρινίσεις για τις μαθητικές παρελάσεις »
Έχοντας υπόψη μας τις διαταγές που αφορούν στην οργάνωση και τέλεση των Παρελάσεων, κατά τις Εθνικές Επετείους και Εορτές, σας παραθέτουμε τις παρακάτω γενικές και ειδικές οδηγίες-διευκρινήσεις προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν πιθανές σχετικές απορίες και ερωτήματα, αλλά και να υπάρξει η καλύτερη δυνατή εμφάνιση των μαθητών-τριων.
Γ Ε Ν Ι Κ Ε Σ Ο Δ Η Γ Ι Ε Σ
Προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία της Παρέλασης, οι συνοδοί των τμημάτων Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, ή άλλης ειδικότητας εκπαιδευτικοί, πρέπει να προσέξουν και να επιμείνουν με σχολαστικότητα στα παρακάτω σημεία:
- Τα σχολεία θα παρελάσουν με τον εξής σχηματισμό – διάταξη: μπροστά από κάθε σχολείο θα προπορεύεται ένας/μία (1) μαθητής-τρια με την ταμπέλα του σχολείου, στη συνέχεια θα υπάρχει ένας (1) σημαιοφόρος και πέντε (5) παραστάτες σε τριάδες (3Χ2=6 μαθητές-τριες) και κατόπιν θα ακολουθούν δύο (2) επίλεκτα τμήματα (ένα κοριτσιών και μετά ένα αγοριών) σε τετράδες 4Χ8=32 μαθητές-τριες. Σε κάθε τμήμα θα προπορεύεται και από μία/ένας (1) διμοιρίτισσα-της. Το Σχολείο θα φέρει στολή εμφάνισης κατά το δυνατόν ομοιόμορφη και κόσμια. (Παρατήρηση: σε ειδικές περιπτώσεις σχολείων δίνεται η δυνατότητα, κατόπιν συνεννοήσεως, μικρών τροποποιήσεων της σύνθεσης των τμημάτων παρέλασης).Τα τμήματα θα συνοδεύονται από τουλάχιστον έναν Συνοδό Καθηγητή Φυσικής Αγωγής ή άλλης ειδικότητας εκπαιδευτικό, (όπου υπάρχει η δυνατότητα καλό θα ήταν να υπάρχουν δύο (2) συνοδοί εκπαιδευτικοί, ένας για το τμήμα των κοριτσιών και ένας για το αντίστοιχο των αγοριών).
- Οι υπεύθυνοι συνοδοί των τμημάτων οφείλουν να συνοδεύουν τα τμήματά τους από το αριστερό μέρος αυτών, καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέλασης, αποφεύγοντας τα σφυρίγματα, κυρίως εμπρός από την εξέδρα των επισήμων και το τιμώμενο πρόσωπο. Ιδιαίτερη βαρύτητα επίσης θα πρέπει να δοθεί κυρίως:
- Στην ομοιόμορφη διάταξη («στοίχιση και ζύγιση») των μαθητών-τριών και των τμημάτων αυτών, καταλαμβάνοντας κατά το δυνατόν ολόκληρο το πλάτος του δρόμου-οδού παρέλασης.
- Στην τήρηση των κανονικών αποστάσεων – διαστημάτων μεταξύ των τμημάτων και των σχολείων.
- Στο σωστό, ελεύθερο και φυσικό βηματισμό – με ανάλογη αιώρηση των χεριών τα οποία θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν τεντωμένα χωρίς να υψώνονται υπερβολικά.
- Αποφυγή συνωστισμού, κολλήματος και βήματος σημειωτόν (επί τόπου βηματισμός).