ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΙΟ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΘΙΣΜΟ.

Παρακαμπτικές ουσίες οπιούχων προσφέρον ασφαλέστερη ανακούφιση από χρόνιο πόνο σε σχέση με οπιούχα, π.χ. τη μορφίνη. Επιστημονική ομάδα ανάπτυξε νέα ανακουφιστικά “παρακαμπτικά” οπιούχων όπως η μορφίνη, που ανακουφίζουν από τον χρόνιο πόνο αλλά δεν επιβραδύνουν ή καταστέλλουν την αναπνευστική λειτουργία των ασθενών για να κινδυνεύει η ζωή τους.


Όταν ο χρόνιος πόνος είναι σοβαρός και δεν υποχωρεί τότε οι γιατροί στρέφονται σε διάφορα φάρμακα για την αντιμετώπιση του, όπως: Αντιεπιληπτικά, Αντικαταθλιπτικά, κλπ και τελικά Οπιοειδή (κωδεΐνη, φαιντανύλη, μορφίνη, οξυκωδόνη που δρουν στους υποδοχείς του πόνου στο επίπεδο των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου και είναι πολύ αποτελεσματικά στον έλεγχο του σοβαρού χρόνιου πόνου). Η χρήση όμως των οπιοειδών είναι πάντα αμφιλεγόμενη, γιατί ενδέχεται να υπάρχουν νομικά προβλήματα, αλλά και ο κίνδυνος εθισμού (2.000.000 στις ΗΠΑ). 

Φωτογραφία του Konstantinos Triantaphyllidis.
Επιστημονική ομάδα σε πρόσφατο (17/11/2017) δημοσίευμά της (Looking beyond opioids for safer pain relief. Science, τόμος 358, σελίδες 847-848) μας πληροφορεί ότι σχεδόν όλοι οι 64.000!! Αμερικανοί που πέθαναν το 2016 από υπερβολικές δόσεις οπιοειδών υπέκυψαν λόγω προβλημάτων στην αναπνευστική λειτουργία τους. Η διακοπή της αναπνευστικής λειτουργίας προκλήθηκε από τις δυσμενείς επιδράσεις των οπιοειδών σε σημαντικούς υποδοχείς του εγκεφάλου. Εξαιτίας των ανεπιθύμητων παρενεργειών των οπιούχων, η συνταγογράφηση από γιατρούς τείνει μειούμενη, τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ. Φωτογραφία του Konstantinos Triantaphyllidis.
Οι ειδικοί μας πληροφορούν ότι η χρήση των οπιοειδών ενεργοποιεί υποδοχείς που ανακουφίζουν από τον χρόνιο πόνο. Ταυτόχρονα όμως ελέγχουν και την αναπνευστική λειτουργία. ΄Εγινε σύνθεση ενός φαρμάκου που δεσμεύει αυτούς τους υποδοχείς, προκαλεί ισχυρή ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο, αλλά επιφέρει λιγότερη καταστολή στην αναπνοή των ασθενών. Το φάρμακο, η ολικεριδίνη (oliceridine), αξιολογείται για έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Η ολικεριδίνη είναι το πρώτο λεγόμενο «μεροληπτικό oπιοειδές» που προκύπτει από κλινικές μελέτες στον άνθρωπο. Με απλά λόγια, ενώ η Ελλάδα κινείται να νομιμοποιήσει την ιατρική χρήση της κάνναβης, οι Η.Π.Α. κινούνται προς εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή την παραγωγή και χρήση εναλλακτικών φαρμακευτικών ουσιών οπιούχων με λιγότερες παρενέργειες.Φωτογραφία του Konstantinos Triantaphyllidis.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση