ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ (Μεταλλαγμένες για τους δημοσιογράφους) ΠΕΤΟΥΝΙΕΣ ΠΟΥΛΙΕΝΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ.

Οι κανονισμοί παραγωγής, καλλιέργειες και εμπορίας ΓΤ οργανισμών πρέπει να αναθεωρηθούν.

Οι πετούνιες είναι πολύ κοινά ποώδη καλλωπιστικά φυτά που κερδίζουν αμέσως το ενδιαφέρον και την προσοχή μας εξαιτίας της πλούσιας ανθοφορίας και των δεκάδων εντυπωσιακών χρωματικών συνδυασμών των ανθέων τους. Μερικές επιστημονικές ομάδες δημιούργησαν με τεχνολογίες γενετικής μηχανικής – εδώ και 20 χρόνια – αρκετές νέες Γενετικά τροποποιημένες (κακώς οι δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν τον όρο Μεταλλαγμένες ποικιλίες) ποικιλίες πετούνιας που να έχουν εντυπωσιακούς νέους χρωματισμούς.
Πριν από δύο χρόνια, ο βιολόγος Teemu Teeri καθώς περπατούσε κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Ελσίνκι είδε ότι κάποιος καλλιεργητής πουλούσε πετούνιες με πορτοκαλί άνθη. Ο βιολόγος, που είχε εργαστεί στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, θυμήθηκε – και αργότερα απέδειξε, ότι η συγκεκριμένη ποικιλία ήταν γενετικά τροποποιημένη. Ειδικότερα, είχε γίνει εισαγωγή ενός γονιδίου αραβοσίτου σε ποικιλία πετούνιας ώστε τα άνθη της να έχουν πορτοκαλί χρώμα, το χρώμα του σολομού.
Σε πρόσφατο άρθρο (The strange case of the orange petunias, Science 26 May 2017:
Vol. 356, Issue 6340, pp. 792) αναφέρεται ότι αυτή η τυχαία συνάντηση είχε ως αποτέλεσμα να αποδειχθεί ότι και άλλες ΓΤ φυτικές ποικιλίες πουλιόνταν παράνομα και χωρίς άδεια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Αν και οι αρμόδιες αρχές δηλώνουν ότι οι ΓΤ πετούνιες δεν αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον – και πιθανότατα πωλούνται εν αγνοία των καλλιεργητών – ζητήθηκε από τους καλλιεργητές/πωλητές να καταστρέψουν (να αφαιρεθούν από την αγορά) 8 ΓΤ ποικιλίες πετούνιας.


Κατά ειρωνικό τρόπο, οι προτεινόμενες αναθεωρήσεις των κανόνων βιοτεχνολογίας των ΗΠΑ που συζητούνται τώρα θα μπορούσαν να εξαιρέσουν τις αβλαβείς πετούνιες από τη ρύθμιση. Ωστόσο, η περίπτωση της ΓΤ πετούνιας υπογραμμίζει την αυξανόμενη πολυπλοκότητα της ρύθμισης των εγκαταστάσεων των Βιοτεχνολογικών εταιρειών που δημιουργούν ΓΤ φυτικές ποικιλίες.
Οι ανησυχίες των πολιτών/καταναλωτών μεγαλώνουν, γιατί το προηγούμενο ατυχές περιστατικό είναι το τρίτο στη σειρά καταγεγραμμένο λάθος. Βέβαια, οι ΓΤ φυτικές ποικιλίες που δημιουργούνται με μεθοδολογίες γενετικής μηχανικής εύκολα ανιχνεύονται με μεθοδολογίες DNA. Δυστυχώς η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση δεν έχει ακόμη εκφράσει επιστημονική άποψη για το τι θα γίνει με τη νέα γενιά Γενετικά Τροποποιημένων φυτικών ποικιλιών που δημιουργούνται με τις επαναστατικές μεθοδολογίες γονιδιωματικές επεξεργασίας (π.χ. CRISPR), και όπου πρακτικά είναι σχεδόν αδύνατο να αποκαλυφθεί αν μια ποικιλία είναι ΓΤ ή φυσική ποικιλία και ήδη καλλιεργούνται τέτοιες ΓΤ ποικιλίες στη Βόρεια Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη, Καθηγητή Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου, ΑΠΘ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση