ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΝ ΧΟΝΔΡΟΥΣ ΣΤΟ ΓΟΝΑΤΟ

Τραυματισμοί πλέον στο γόνατο μπορεί να επιδιορθωθούν με ΑΥΤΟΛΟΓΑ βλαστοκύτταρα που λαμβάνονται από τη μύτη του ατόμου!!
Σύμφωνα με δημοσίευμα στο έγκυρο Αγγλικό επιστημονικό περιοδικό Lancet (Τόμος 388, σελ. 1985-1994, 22 Οκτωβρίου 2016), Ελβετοί γιατροί κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν με επιτυχία βλαστοκύτταρα από τη μύτη για να θεραπεύσουν βλάβες στο γόνατο του ίδιου ασθενή. Δύο χρόνια μετά τη μεταμόσχευση των βλαστοκυττάρων, οι 10 ασθενείς επισήμαναν ότι οι πόνοι έχουν μειωθεί, το γόνατο λειτουργεί καλύτερα, ενώ και η ποιότητα της ζωής τους έχει βελτιωθεί.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Γίνεται βιοψία δέρματος 6 χιλιοστών από το ρινικό διάφραγμα του ασθενή. Το κομματάκι της βιοψίας που συλλέγεται κόβεται σε μικρά κομματάκια. Απομονώνονται χονδροκύτταρα και καλλιεργούνται, για δύο εβδομάδες περίπου, για να πολλαπλασιαστεί ο αριθμός τους. Η καλλιέργεια γίνεται σε μεμβράνες κολλαγόνου για να κατασκευαστούν τα μοσχεύματα χόνδρων (30 × 40 × 2 mm). Ο κατεστραμμένος χόνδρος αφαιρείται και οι νέοι ιστοί εμφυτεύονται με μίνι-αρθρεκτομή. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ιστός που να είναι τόσο τέλειος και λειτουργικός όσο ο αρχικός.
Περιττεύει να τονιστεί ότι είναι σωστότερο για τον ασθενή να έχει ένα δικό του βιολογικό, ζωντανό υποκατάστατο στην άρθρωσή του από κάτι τεχνητό.
Σήμερα ελέγχει η ελβετική ιατρική ομάδα το πώς λειτουργεί μακρόχρονα το μόσχευμα στο σώμα 25 ασθενών. Γι’ αυτό αποκλείονται ασθενείς με εκφυλιστικές ασθένειες.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση