Αιμομιξία

ΑΙΜΟΜΙΞΙΑ: Γάμοι που γίνονται μεταξύ συγγενικών ατόμων αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας και νοσηρότητας (γέννησης παιδιών με κληρονομικές ασθένειες)

Από την πληθυσμιακή γενετική γνωρίζουμε ότι ο πιο ακραίος τύπος μη τυχαίας διασταύρωσης (σύζευξης) ανάμεσα στα άτομα ενός πληθυσμού είναι η αιμομιξία. Τέτοιοι γάμοι που γίνονται μεταξύ συγγενικών ατόμων δεν αλλάζουν τις γονιδιακές συχνότητες των παραλλαγών στον πληθυσμό, αυξάνουν όμως το ποσοστό των ομοζυγωτικών ατόμων. Είναι πολύ σημαντικό σ’ αυτήν την περίπτωση ότι διάφορα υποτελή αλληλόμορφα, τα περισσότερα από τα οποία είναι βλαβερά (καθένας μας έχει τουλάχιστον 25), γίνονται ομόζυγα, οπότε: α) Υπάρχει τουλάχιστον διπλάσια πιθανότητα βρεφικής θνησιμότητας, β) αυξημένος κίνδυνος νοσηρότητας, δηλαδή γέννησης παιδιών με κληρονομικές ασθένειες σε σχέση με τον μέσο όρο του πληθυσμού, όπως: μικροκεφαλία, κυστική ίνωση, ασθένειες του μεταβολισμού, νευρολογικές διαταραχές, προβλήματα στην όραση ή την ακοή, ακόμη και γέννηση τερατόμορφων παιδιών, και γ) Εκδήλωσης φυλοσύνδετων ασθενειών, όπως είναι η μυϊκή δυστροφία τύπου Duchenne και η αιμορροφιλία.
Από γενετικές μελέτες στην Ελλάδα έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ορισμένοι απομονωμένοι ορεσίβιοι πληθυσμοί όπου ο συντελεστής ομομιξίας είναι από διπλάσιος έως και τετραπλάσιος σε σχέση με τον γενικό ελληνικό πληθυσμό. Ως εκ τούτου:

ΠΡΟΤΑΣΗ. Τα αδέλφια, τα πρώτα, ακόμα και τα δεύτερα ξαδέλφια φρόνιμο είναι να μη προβαίνουν σε σεξουαλικές πράξεις, γιατί τα παιδιά τους ενδέχεται να έχουν τεράστια και σοβαρά προβλήματα υγείας. Δεν είναι θέμα Θρησκείας ή Ηθικής, αλλά Γενετικής.

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση