Κατηγορίες
Προτάσεις

Οι συνταγές μας

Προτάσεις για γλυκά από τη Δέσποινα Δούλου

και τη  Μαρήλια Σούρσου

Βασιλόπιτα.

Υλικά
● 1 ποτήρι του νερού βούτυρο
● 1 ποτήρι του νερού γάλα
● 3 ποτήρια του νερού αλεύρι
● 1 ποτήρι του νερού αμύγδαλα (αλεσμένα και ασπρισμένα)
● 3 ποτήρια του νερού ζάχαρη
● 6-8 αυγά
● 1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
● 4 κουταλιές του γλυκού baking powder
Αρχικά ανακατεύουμε καλά το βούτυρο με την ζάχαρη ώστε να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Έπειτα προσθέτουμε το γάλα και τα αυγά (χτυπημένα καλά). Μετά τα αμύγδαλα, το κονιάκ και τελευταίο το αλεύρι, ανακατεμένο με το baking powder. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί καλά ώσπου να γίνουν όλα ένα αφράτο μείγμα.
Τέλος, στρώνουμε το μείγμα σε ένα ταψί αλειμένο με βούτυρο, φουρνίζουμε το ταψί και ψήνουμε την Βασιλόπιτα μας στους 200°-150° μέχρι να πάρει χρώμα.

Κουραμπιέδες με λάδι.
(Νηστίσιμο)

Υλικά
● 2 κιλά αλεύρι
● 2 ποτήρια του νερού λάδι
● 3 σωληνάκια βανίλια
● 2 κουταλιές του γλυκού ούζο
● 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
● 3 φύλλα αρμπαρόριζα
● 1 ποτήρι του κρασιού ζάχαρη
● 1⁄2 του κιλού ζάχαρη άχνη
● 1⁄2 του κιλού αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
● 1 κουταλιά της σούπας λεμόνι
Καταρχάς, ρίχνουμε σε μία λεκάνη το λάδι, την ζάχαρη, τις βανίλιες, το ούζο, το ζουμί από το βράσιμο της αρμπαρόριζας, την σόδα λιωμένη μέσα στο λεμόνι και ανακατεύουμε με το μίξερ ή με το χέρι, ώσπου να πάρουν άσπρο χρώμα. Έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο και
ζυμώνουμε ώσπου να γίνει μία ζύμη μέτρια και μετά ρίχνουμε τα αμύγδαλα χοντροσπασμένα.
Στην συνέχεια πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα θέλουμε και τους τοποθετούμε στην σειρά σε ένα ταψί αφού έχουμε στρώσει μία λαδόκολλα.
Μετά ψήνουμε τους κουραμπιέδες στους 200° (θερμοκρασία) για 20′ λεπτά και κατόπιν στους 150°(θερμοκρασία) άλλα 5′ λεπτά ώσπου να ροδοκοκκινίσουν.
Τέλος, βγάζουμε τους κουραμπιέδες από το ταψί, τους ρίχνουμε άχνη ζάχαρη και τους τοποθετούμε σε μια πιατέλα.

Μελομακάρονα Και Κουραμπιέδες

Το μελομακάρονο είναι ελληνικό γλύκισμα που παρασκευάζεται βασικά
από αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, χυμό πορτοκαλιού και μέλι. Κατατάσσεται όπως και οι κουραμπιέδες στα πατροπαράδοτα εθνικά γλυκίσματα που θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνική οικία ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων.
Kαθιερώθηκε ως γλύκισμα του Δωδεκαημέρου, κυρίως από τους
Μικρασιάτες Έλληνες και με το όνομα «φοινίκια».

Ο κουραμπιές είναι χαρακτηριστικό γλύκισμα ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα και στην Κύπρο που κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα
γλυκίσματα, όπως το μελομακάρονο, και που συνήθως παρασκευάζεται τα Χριστούγεννα. Το όνομά του προέρχεται από το περσικό Qurabiye, που σημαίνει μπισκότο, γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο
και άχνη ζάχαρη. Μικρασιάτες πρόσφυγες από την Καρβάλη της Καππαδοκίας δημιούργησαν στο Νομό Καβάλας το 1924
τη Νέα Καρβάλη και μετέφεραν την παραδοσιακή συνταγή κουραμπιέδων της Μικράς Ασίας. Έτσι σήμερα στην Ελλάδα
οι πιο γνωστοί παραδοσιακοί κουραμπιέδες είναι αυτοί της Νέας
Καρβάλης.

Κουραμπιέδες
500 γρ. βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου
220 γρ. ζάχαρη άχνη
1 βανιλίνη
1 κ.γ. ανθόνερο
30 γρ. λικέρ πικραμύγδαλο, ή κονιάκ ή ρούμι
200-280 γρ. αμύγδαλο φιλέ, ή χοντροκομμένο, ανάλατο και
καβουρδισμένο
900 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 πρέζα αλάτι
Για τη σύνθεση
1 κ.σ. ανθόνερο
300 γρ. ζάχαρη άχνη

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε
σε δυνατή ταχύτητα με το φτερό για 10-15 λεπτά να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα.
Προσθέτουμε τη βανίλια σε σκόνη, το ανθόνερο, το λικέρ πικραμύγδαλο και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ.
Σπάμε το αμύγδαλο με τα χέρια μας για να το κάνουμε τρίμμα και το βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ.
Ανακατεύουμε το μείγμα με μια κουτάλα, πολύ απαλά για να μην πέσει ο όγκος του μείγματος. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά ανακατεύουμε με τα χέρια μας.

Για το σιρόπι
400 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
400 γρ. μέλι θυμαρίσιο
1/2 λεμόνι (ακέρωτο)
Αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι
(για το πασπάλισμα)
Για το σιρόπι
Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός απο το
μέλι, να βράσουν.
Σημειώστε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε το σιρόπι 3-4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει
να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά μας από τον φούρνο.
Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να
κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC στον αέρα.
Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα καλό σύρμα. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος 2.
Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα) και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να
γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.

Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα
σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση