Η ΜΑΣΚΟΤ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Πρώτη επίσημη μασκότ των Ολυμπιακών αγώνων ήταν ο Waldi, το πολύχρωμο σκυλάκι ράτσας dachshund (ράτσα σκύλων με μακρύ κορμό και κοντά πόδια). Ο Waldi δημιουργήθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972.

Το 1976 στους αγώνες του Μόντρεαλ του Καναδά, εμφανίστηκε ο Amik, ο κάστορας! Το όνομά του πάρθηκε απ’ τη γλώσσα των Algonquian, που είναι η δημοφιλέστερη μεταξύ των Ινδιάνων του Καναδά. Το όνομα Amik σημαίνει κάστορας.

  

 Ακολουθεί ο δημοφιλής Misha, ή αλλιώς Mishka ή The Olympic Mishka. Ο Misha “συμμετείχε” στους Ολυμπιακούς αγώνες της Μόσχας το 1980. Σχεδιάστηκε από τον εικονογράφο παιδικών βιβλίων  Victor Chizhikov, ενώ το όνομα του είναι υποκοριστικό του ονόματος “Μιχάλης” στα Ρώσικα (Mikhail).

Σχεδιασμένος από τον Walt Disney, o “Sam the (olympic) Eagle“, είναι ένας αετός σε μορφή cartoon με αμιγή αμερικανικά χαρακτηριστικά, που φορά ενδυμασία του θρυλικού θείου Σαμ, σε χρώμα κόκκινο, λευκό και μπλέ, τα τυπικά χρώματα των ΗΠΑ. Ήταν η μασκότ των αγώνων του Λος Άντζελες , το 1984 στις ΗΠΑ. 

Μεταφερόμαστε στη Σεούλ του 1988  (Νότια Κορέα). Εκεί, μασκότ των αγώνων έγινε ένα τιγράκι με το όνομα Hodori . To “Ho” προέρχεται από την Κορεάτικη λέξη “horangi” που σημαίνει τίγρης  και τη λέξη “dori” που είναι ένα χαϊδευτικό για τα αγόρια στην Κορέα. 

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, η μασκότ ήταν ένας σκύλος ονόματι Cobi. Ο καλλιτέχνης από τη Βαλένθια Javier Mariscal , δημιούργησε τον Cobi εμπνευσμένος από το τσοπανόσκυλο, για να γίνει επίσημη μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης ενώ οι γραμμές του θυμίζουν το στυλ του Πικάσο.

To 1996 στην Ατλάντα κάνει την εμφάνιση του ο Izzy, η πρώτη μασκότ που σχεδιάστηκε με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή. Το όνομά του πηγάζει από το ‘’What is it?’’(Whatizit) επειδή κανείς δεν μπορούσε να προσδιορίσει τι ακριβώς είναι. Τρία αυτόχθονα ζωάκια της Αυστραλίας επιλέχθηκαν για μασκότ των Ολυμπιακών αγώνων του Σίδνευ το 2000. Αντιπροσωπεύουν τη Γη, τον Αέρα και το Νερό. Ο Olly είναι ένα Kookaburra , o Syd είναι ένας πλατύπους, ενώ η Millie μία έχιδνα.

Και φτάσαμε Ελλάδα. Στους Ολυμπιακούς αγώνες της  Αθήνας το 2004, κάνουν την εμφάνισή τους, για πρώτη μάλιστα φορά, μέχρι τότε στην ιστορία των Θερινών Ολυμπιακών αγώνων, 2 ανθρωπόμορφες μασκότ: Ο Φοίβος και η Αθηνά. Σύμφωνα με τη μυθολογία, Ο Φοίβος και η Αθηνά ήταν αδέρφια που αντιπροσωπεύουν τη συμμετοχή και την ομαδικότητα κι όχι τη νίκη. Ο Φοίβος είναι εμπνευσμένος από τον θεό Απόλλωνα-Φοίβο, θεό της μαντικής, του ήλιου και της μουσικής, ενώ η Αθηνά από τη θεά της σοφίας.

Πέντε κούκλες-καλής τύχης διάλεξαν οι Κινέζοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008. Τα ονόματα τους ήταν Beibei, Jingjing, Huanhuan, Yingying, και Nini. Όλα μαζί τα ονόματα σχηματίζουν τη φράση ” 北京欢迎你 “, ή”  “Beijing huanying ni”, “που σημαίνει “Το Πεκίνο σας καλωσορίζει “.

Το Λονδίνο του 2012 διάλεξε για μασκότ των αγώνων που διοργάνωσε, αλλά των παραολυμπιακών, τους Wenlock και Mandeville.  Οι Wenlock και Mandeville είναι κινούμενα σχέδια που απεικονίζουν δύο σταγόνες χάλυβα.

Ακολουθεί η διοργάνωση της 31ης Θερινής Ολυμπιάδας στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας του ’16Το ένα πλάσμα μοιάζει με γάτα και αντιπροσωπεύει την πανίδα της Βραζιλίας, ενώ το άλλο εκπροσωπεί την χλωρίδα της χώρας. Ονόματα δεν έχουν ακόμα, ωστόσο πρόκειται, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, για «καλούς φίλους που έχουν ιδιαίτερες δυνάμεις» όπως λένε οι διοργανωτές.