Θεωρίες επαγγελματικής ανάπτυξης
Η επιλογή του επαγγέλματος υπήρξε ανέκαθεν ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα, στην ζωή του ανθρώπου. Μια αναζήτηση που ξεκινά από την στιγμή που το άτομο αποκτά συνείδηση του εαυτού, του περιβάλλοντός του και αρχίζει να δέχεται ερεθίσματα από αυτό για την επαγγελματική του ανάπτυξη. Η απόκτηση μιας επαγγελματικής θέσης που να του ταιριάζει, απασχολεί συνεχώς τον άνθρωπο μέχρι τα γεράματά του. Μάλιστα στην αναζήτηση αυτή, θα χρειασθεί το άτομο υποστήριξη από ειδικά εκπαιδευμένα άτομα που θα το στηρίξουν, σε αυτές τις κρίσιμες και ιδιαίτερες φάσεις της ζωής του.
Ειδικοί επιστημονικοί κλάδοι, ασχολήθηκαν με αυτές την φάσεις της ζωής του ανθρώπου της επαγγελματικής του δηλαδή ανάπτυξης, όπως ο κλάδος της ψυχολογίας, της παιδαγωγικής, της οικονομίας, της κοινωνιολογίας. Οι επιστημονικοί δηλαδή αυτοί κλάδοι, προσπάθησαν να βρουν λύσεις στα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει το άτομο, στην διάρκεια που δημιουργεί και βιώνει την επαγγελματική του ανάπτυξη.
Η επαγγελματική ανάπτυξη και η επαγγελματική συμπεριφορά που την χαρακτηρίζει, δεν περιλαμβάνει μόνο της φάσεις άσκησης κάποιου επαγγέλματος, αλλά και της φάσεις προετοιμασίας, γι αυτό το επάγγελμα. Η επαγγελματική δηλαδή ανάπτυξη σχετίζεται και με την σταδιοδρομία του ατόμου, σε σχέση με το επάγγελμα που επέλεξε.
Χρειάζεται λοιπόν επαγγελματική συμβουλευτική από ειδικά επιμορφούμενους εκπαιδευτικούς για όλες αυτές τις φάσεις.
Η επαγγελματική ανάπτυξη του ανθρώπου έχει απασχολήσει πολλούς ερευνητικούς κλάδους εδώ και πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να ερευνηθεί σε βάθος αυτή η όψη της εξέλιξης του ανθρώπου. Να ερευνηθούν οι παράγοντες που την επηρεάζουν και να επινοηθούν τεχνικές και μέθοδοι, που τη διευκολύνουν.
Έτσι έκαναν εμφάνιση ένα πλήθος θεωριών, που σαν γενικός όρος, αναφέρονται σαν θεωρίες επαγγελματικής ανάπτυξης και χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Εκείνες που ασχολούνται με την επαγγελματική ανάπτυξη του ανθρώπου και εκείνες που ασχολούνται με την επιλογή επαγγέλματος και τους παράγοντες που την επηρεάζουν.
Οι θεωρίες επαγγελματικής ανάπτυξης, προσπαθούν να καταλάβουν τον τρόπο που χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ατόμου, αλλά και το κοινωνικό περιβάλλον, διαμορφώνει την επαγγελματική του ανάπτυξη. Να εξηγήσουν πώς πραγματοποιείτε, η επαγγελματική ανάπτυξη του ατόμου και πως τα άτομα δίνουν νόημα, στην σταδιοδρομία τους. Ποιες είναι οι δεξιότητες, οι εμπειρίες, οι γνώσεις, αξίες χρειάζεται κάποιος , για να αναπτύξει την επαγγελματική του ταυτότητα.
Άλλοι τομείς των θεωριών μάθησης είναι, η διαδικασία λήψης απόφασης, προσωπικές ιδιότητες, η ταυτότητα, ο σχεδιασμός της σταδιοδρομίας του ατόμου. Δίνουν λοιπόν οι θεωρίες επαγγελματικής ανάπτυξης, μια βάση για αποτελεσματική εξερεύνηση της επαγγελματικής ανάπτυξης, της λήψης απόφασης και της διαχείρισης της σταδιοδρομίας.
Οι θεωρίες επαγγελματικής ανάπτυξης χωρίζονται σε.
Ψυχολογικές, οι οποίες επικεντρώνονται στο ίδιο το άτομο και τονίζουν την εσωτερική κινητήρια δύναμη του ατόμου και το ρόλο της στην επαγγελματική συμβουλευτική.
Περιλαμβάνουν τις εξής κατηγορίες.
Α) Θεωρία των χαρακτηριστικών και των παραγόντων .
Η θεωρία αυτή συνδέει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ατόμου, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός επαγγέλματος. Φυσικά κάθε επάγγελμα προϋποθέτει διαφορετικά χαρακτηριστικά στην προσωπικότητας ενός ατόμου για να ανταπεξέλθει το άτομο σε αυτό το επάγγελμα. Στην πορεία που ακολουθεί ένα άτομο για να μπορέσει να φθάσει στο να επιλέξει κάποιο επάγγελμα, πρέπει πρώτα να κατανοήσει τον ίδιο του τον εαυτό τα ενδιαφέροντά του τις φιλοδοξίες που έχει την διάθεσή του.
Μετά θα πρέπει να γνωρίζει τις προϋποθέσεις του επαγγέλματος τα πλεονεκτήματα μειονεκτήματα τις δυνατότητες τις προοπτικές του επαγγέλματος.
Και φυσικά να διαθέτει ένα λογικό σύστημα για να μπορεί να τα κρίνει όλα αυτά.
Έτσι ο σύμβουλος θα πρέπει να τον βοηθήσει να γνωρίσει τον εαυτό του το επάγγελμα και να μπορέσει να κάνει την καλύτερη επιλογή. Αφού λοιπόν συγκεντρώσει πληροφορίες για το άτομο και τα χαρακτηριστικά του επεξεργάζεται τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί και σκιαγραφεί τις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα του έπειτα ο σύμβουλος καταλήγει σε συμπεράσματα σε σχέση με τις ικανότητες του ατόμου και τις πιθανότητες επιτυχίας που έχει σε συγκεκριμένα επαγγέλματα.
Β)Ψυχοδυναμικές θεωρίες.
Γ)Θεωρία των αναγκών.
Δ)Τυπολογική θεωρία.
Ε) Εξελικτικές θεωρίες.
Ζ)Θεωρίες μάθησης.
Η)Θεωρίες λήψης απόφασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια μέχρι τώρα ↓
Τα σχόλια δεν επιτρέποντια.