Μήτρου θωμάς.1ο Δημοτικό Ιερισσού\Πρώτη τάξη .

Η αποτελεσματική διδασκαλία μπορεί να είναι η πιο δύσκολη δουλειά που υπάρχει. William Glasser, 1925-2013, Αμερικανός ψυχοθεραπευτής

Μήτρου θωμάς.1ο Δημοτικό Ιερισσού\Πρώτη τάξη .

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ- ΔΡΑΣΗ

11 Φεβρουαρίου 2024 από ΜΗΤΡΟΥ ΘΩΜΑΣ
· Δεν υπάρχουν σχόλια · Ειδήσεις.

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ- ΔΡΑΣΗ

Ποια είναι η σημασία του αναστοχασμού για τους εκπαιδευτικούς και για τους μαθητές. Στο σημερινό σχολείο θεωρείτε απαραίτητη για τους εκπαιδευτικούς και μαθητές η ικανότητα κριτικού αναστοχασμού, πάνω στην διδασκαλία και στην μάθησή τους. Ο αναστοχασμός εξασφαλίζει συνθήκες για περαιτέρω επαγγελματική ανάπτυξη για τον εκπαιδευτικό, ενώ συγχρόνως βοηθάει τον μαθητή να γίνει καλύτερος και αυτόνομος στην μάθησή του. Ο εκπαιδευτικός συνειδητοποιεί τις προσωπικές του θεωρίες, τις βάζει σε τάξη και τις εφαρμόζει στην διδακτική πράξη, αλλάζοντας αυτές που θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερες .Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην ικανότητα κριτικού αναστοχασμού πάνω στην εκπαιδευτική πράξη, αλλά παρόλα αυτά οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί και μαθητές, δεν κατέχουν την ικανότητα κριτικού αναστοχασμού της διδακτικής πράξης. Στον διδακτικό  αναστοχασμό, ένα άτομο επιστρέφει σε μια θεωρία, εμπειρία, πρακτική και την επανεξετάζει, προκειμένου να αναγνωρίσει τις συνέπειες της στην πράξη. Ο  αναστοχασμός είναι μια δύσκολη  διαδικασία και χρειάζεται ενεργητική, επίμονη και προσεκτική θεώρηση, οποιασδήποτε αντίληψης ή μορφής γνώσης που έχει εφαρμοστεί. Περιγραφή μιας  κατάστασης, η διερεύνηση των αρχικών υποθέσεων και κατανοήσεων γύρω από αυτήν και επιμονή σε μια ανοικτή και υπεύθυνη στάση κριτικής, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην αλλαγή της.

Είναι μια διαδικασία όπου σκεφτόμαστε τις διδακτικές μας πρακτικές και στρατηγικές, αναλύουμε πώς διδάχθηκε ένα μάθημα και πώς η πρακτική μπορεί να βελτιωθεί ή να αλλάξει για να επιτύχουμε καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα. Ο  αναστοχασμός θα μπορούσε να οριστεί ως η ικανότητα των εκπαιδευτικών και μαθητών να σκεφτούν το  εκπαιδευτικό έργο και το πλαίσιο στο οποίο συμβαίνει, σε μια προσπάθεια αναγνώρισης, επανεξέτασης και κριτικής των αντιλήψεων,  με στόχο την αλλαγή τους. Ο αναστοχασμός είναι μια διαδικασία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει  τους μαθητές να μαθαίνουν καλύτερα , αναθεωρώντας τις πρακτικές της μέχρι σήμερα στην μάθησή τους, και να τις αλλάξουν ώστε να μαθαίνουν καλύτερα και ευκολότερα. Μέσα από τον αναστοχασμό της διδακτικής πράξης ο μαθητής << μαθαίνει, πώς να μαθαίνει >> . Βοηθά επίσης τους δασκάλους να προσαρμοστούν στις ανάγκες των μαθητών τους, επειδή μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα , πώς μαθαίνουν οι  μαθητές. Ο κριτικός  αναστοχασμός, συζητά ευρύτερες πεποιθήσεις που συνδέονται με τους σκοπούς της εκπαίδευσης, αμφισβητεί επιλογές και πρακτικές και αναδεικνύει τις ηθικές και δεοντολογικές διαστάσεις της εκπαιδευτικής πράξης. Τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι η συστηματική επισκόπηση αρθρογραφίας-βιβλιογραφίας σχετικής με τον εκπαιδευτικό επαγγελματισμό, η καταγραφή ημερολογίου, η παρακολούθηση της διδασκαλίας άλλων εκπαιδευτικών, η ανάπτυξη δικτύων επαγγελματικής συνεργασίας, η βιντεοσκόπηση, η μικροδιδασκαλία, η συνάντηση εκπαιδευτικού-μαθητή, ο φάκελος εργασιών.

Όπως συνεπάγεται, οι αποτελεσματικοί δάσκαλοι και μαθητές είναι αυτοί που ασκούν κριτική, προβληματίζονται,  αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα των πρακτικών τους μέχρι σήμερα, εντοπίζουν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους, συζητούν με τους συναδέλφους, κατανοούν βαθύτερα τη διδασκαλία και την μάθησή τους, και την επανασχεδιάζουν δοκιμάζοντας και προσαρμόζοντάς την στις μεταβαλλόμενες διδακτικές προκλήσεις.

Ετικέτες:

Δεν υπάρχουν σχόλια μέχρι τώρα ↓

Τα σχόλια δεν επιτρέποντια.