Vinton Cerf

Του Vinton G. Cerf  Αντιπροέδρου της Google και υπεύθυνου για την επινόηση νέων τεχνολογιών και εφαρμογών στο Διαδίκτυο.

Η μέση ηλικία για βραβευμένους με Νομπέλ Ειρήνης είναι τα 63 έτη, αλλά φέτος το περιοδικό Wired αποφάσισε ότι η πιο άξια δικαιούχος είναι μόλις 33 ετών. Στο πλαίσιο των βραβείων Νομπέλ, αυτή η ηλικία είναι πολύ μικρή, αλλά αν αναλογιστούμε τα «επιτεύγματα» του Διαδικτύου, ίσως δεν φαίνεται και τόσο παράλογη μια τέτοια υποψηφιότητα. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, το Διαδίκτυο είχε μια βαθιά επίδραση στον τρόπο που ζούμε.

Το Διαδίκτυο έχει επιτύχει γιατί σχεδιάστηκε έτσι ώστε να είναι τόσο ευέλικτο όσο και ανοικτό. Για αιώνες, η πρόσβαση και η δημιουργία πληροφορίας ελεγχόταν από λίγους.

Το Διαδίκτυο το έχει αλλάξει αυτό – και γρήγορα γίνεται η πλατφόρμα πληροφόρησης για όλους, από όλους.

Φυσικά, εξακολουθεί να έχει δρόμο μπροστά του. Σήμερα υπάρχουν μόνο περίπου 1,8 δισεκατομμύριο χρήστες, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού. Μεγάλο μέρος του κόσμου που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο χρησιμοποιούν τα αγγλικά, αν και γνωρίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού του πλανήτη δεν είναι αγγλόφωνοι. Για παράδειγμα, ενώ υπάρχουν 300 εκατομμύρια Αραβες στον κόσμο, το περιεχόμενο του Διαδικτύου στα αραβικά δεν ξεπερνά το 1% του συνολικού περιεχομένου.

Καθώς όλο και περισσότερο ποικιλόμορφο περιεχόμενο ανεβαίνει στο Διαδίκτυο, αυξάνεται και η ανάγκη για εργαλεία που μας επιτρέπουν να ξεπεράσουμε τα γλωσσικά εμπόδια που μας χωρίζουν. Γι’ αυτό είμαι ενθουσιασμένος με την πρόοδο των αυτόματων εργαλείων μετάφρασης, ειδικότερα στον τομέα που εμείς ονομάζουμε μηχανική μάθηση.

Ενας στόχος είναι να καταστεί δυνατή η αναζήτηση με όρους που εκφράζονται σε μία γλώσσα, αλλά να εμφανίζονται και αποτελέσματα και στις 50 γλώσσες που υποστηρίζονται από την Google. Ο κύριος παράγοντας της αύξησης του πολύγλωσσου περιεχομένου θα είναι η ίδια η αύξηση της πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Και κλειδί για την πρόσβαση θα είναι τα κινητά τηλέφωνα. Δείτε την Κορέα όπου οι άνθρωποι πραγματοποιούν αναζητήσεις με τη φωνή ή πληρώνουν τους λογαριασμούς τους στο κινητό τους – το μέλλον είναι εδώ. Επιπλέον, ήδη βλέπουμε τη διαφορά που έφεραν οι συνδέσεις των κινητών με το Internet στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την ινδική χερσόνησο. Στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι άνθρωποι βρίσκουν ήδη καινοτόμους τρόπους να χρησιμοποιούν την τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων, από τη μικρής κλίμακας χρήση της Grameen και των χωριών στο Μπανγκλαντές, μέχρι τις καινοτόμες υπηρεσίες SMS, που παρέχουν στους γεωργούς υπηρεσίες ενημέρωσης σχετικά με τις καλλιέργειες και τις καιρικές συνθήκες.

Η τεχνολογική πρόοδος του Διαδικτύου έχει επίσης επιφέρει μία κοινωνική αλλαγή. Οπως συνέβη και με προηγούμενες εφευρέσεις, κάποιοι θα ανησυχούν για τις επιπτώσεις της ευρύτερης πρόσβασης στην πληροφόρηση – άλλωστε, το τυπογραφείο και η αύξηση του αλφαβητισμού είχαν αντιμετωπιστεί ως αποσταθεροποιητικές αλλαγές. Παρόμοιες ανησυχίες σχετικά με το Διαδίκτυο τίθενται σποραδικά και τώρα, αλλά εάν δούμε τη συνολική εικόνα, είμαι πεπεισμένος ότι θα διαπιστώσουμε ότι τα οφέλη του Ιντερνετ ξεπερνούν κατά πολύ τις όποιες τυχόν δυσκολίες ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών στη ζωή μας.

Αν υπάρχει ένα μέρος ζωτικής έρευνας και ανάπτυξης για το Διαδίκτυο, η ασφάλεια είναι ένα από αυτά. Εργαζόμενος στο Διαδίκτυο για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, είμαι πιο αισιόδοξος για τις υποσχέσεις του από ποτέ. Είμαστε όλοι ελεύθεροι να καινοτομήσουμε στο Διαδίκτυο κάθε μέρα – το Internet είναι στην πραγματικότητα ένα εργαλείο που έχει δημιουργηθεί από τον λαό για τον λαό. Ετσι, θα πρέπει το Διαδίκτυο να κερδίσει ένα βραβείο Νομπέλ; Μπορεί να είναι μακρινή σκέψη – έστω και μόνο επειδή θα ήταν μάλλον δύσκολο να απονεμηθεί ένα βραβείο στους χρήστες του Ιντερνετ όλου του κόσμου.

Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων