recycle

Εχετε υπολογίσει ποτέ πόσα κιλά παλιά ραδιόφωνα, πικ απ, τηλεοράσεις υπολογιστές και άλλες παλιές οικιακές ηλεκτρικές συσκευές πετάτε στα σκουπίδια κάθε χρόνο;

Σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό αναλογούν περισσότερα από 15 κιλά «ηλεκτρονικά σκουπίδια» τον χρόνο ή περίπου 4 κιλά για κάθε κάτοικο αυτής της χώρας.  Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, στις τεχνολογικά ανεπτυγμένες χώρες, σε κάθε πολίτη αναλογούν περισσότεροι από τρεις τόνοι τεχνολογικών σκουπιδιών που θα παράγονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, με ρυθμό περίπου 40 κιλά κάθε χρόνο. Σήμερα το 70% αυτής της ποσότητας αντιστοιχεί στις μεγάλες οικιακές συσκευές (ψυγεία, κουζίνες κτλ.). Οσο όμως μεγαλώνει ο ρόλος των ψηφιακών μικροσυσκευών στη ζωή μας και όσο επιταχύνεται ο ρυθμός αντικατάστασής τους τόσο θα αυξάνεται το μερίδιο των μικροσυσκευών στο ηλεκτρονικό σκουπιδαριό.

Εχετε γεμίσει άχρηστες συσκευές και δεν ξέρετε τι να τις κάνετε; Αν έχετε οικολογικές ανησυχίες ίσως το www.electrocycle.gr/ είναι μία κάποια λύση…

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές περιέχουν πολλά υλικά που αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον (μόλυβδος, υδράργυρος, κάδμιο, χρώμιο κα). Δυστυχώς όταν τελειώσει η ζωή τους πετούνται στις χωματερές. Όμως υπάρχει δυνατότητα να μειωθούν οι δυσάρεστες επιπτώσεις.

Τα μεταλλικά μέρη των υπολογιστών μπορούν να πουληθούν για σίδερο στην εγχώρια αγορά.Οι πλακέτες των υπολογιστών διαθέτουν πολύτιμα μέταλλα (χρυσό, ασήμι, πλατίνα) και μπορούν να ανακτηθούν και να πουληθούν.Γι? αυτό είναι σημαντικό να μην πετάμε τις παλιές μας ηλεκτρονικές συσκευές αλλά να τις παραδίδουμε στα σημεία συλλογής Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) τα οποία θα βρείτε στη σελίδα του electrocycle.

Τώρα εάν τα ψηφιακά σκουπίδια μας καταλήγουν στην μεγαλύτερη χωματερή του πλανήτη, την Κίνα, είναι άλλο ζήτημα. Δείτε το σχετικό ντοκυμαντέρ του Εξάντα:

http://62.103.164.228:8080/exandas/nekrotafeia/nekrotafeia.wmv

Τις δωδεκάμισι χιλιάδες τόνους φτάνουν τα επικίνδυνα και τοξικά απόβλητα που περιέχονται στις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που πετάμε κάθε χρόνο. Για την ώρα μόνο οι δυόμιση χιλιάδες τόνοι συγκεντρώνονται από την ανακύκλωση αυτών των συσκευών και καταστρέφονται.

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων