Ο κορυφαίος προφήτης της ψηφιακής διασύνδεσης, Νίκολας Νεγκροπόντε είχε ένα όραμα: ένα πάμφθηνο λάπτοπ για εκατομμύρια φτωχά παιδιά στον κόσμο. Συγκέντρωσε τα κεφάλαια και το κατασκεύασε. Ένα λάπτοπ που λειτουργούσε με ηλιακή ενέργεια και κόστιζε μόλις 100 δολάρια. Εκατομμύρια τέτοιες συσκευές θα μοιράζονταν σε παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο, συνδέοντάς τα με την παιδεία, με την ενημέρωση.
Ο Νεγκροπόντε ίδρυσε το 1985 το Μedia Lab στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) με το σύνθημα «Να επινοήσουμε ένα καλύτερο μέλλον». Το ΧΟ- υψηλή τεχνολογία για τους φτωχούς και περιθωριοποιημένους- ήταν το τέλειο προϊόν του ιδεαλισμού του Μedia Lab. «Το ερώτημα που θέταμε», λέει ο Ουόλντερ Μπέντερ, παλιός συνεργάτης του Νεγκροπόντε, «δεν ήταν το ?πώς? θα φτιάχναμε τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά το ?γιατί?. Και η πρωταρχική απάντηση ήταν για να μορφωθούν οι άνθρωποι».
Έτσι το ΧΟ «εισβάλλει» στη Λατινική Αμερική και σύντομα θα υπάρχουν 1 εκατ. τέτοια λάπτοπ στα χέρια παιδιών σε 16 χώρες.
Oι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι όπως τα φάρμακα. Αν οι εταιρείες φαρμάκων ήθελαν να κάνουν καλό στον κόσμο, θα διοχέτευαν όλες τις επενδύσεις από τις ασθένειες των πλουσίων- καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνος, διαβήτης- στις πολύ πιο καταστροφικές ασθένειες των φτωχών, κυρίως την ελονοσία, αλλά και το ΑΙDS.
Όμως δεν το κάνουν, απλώς κάθονται χαλαρά πάνω στα φάρμακα με το μεγάλο περιθώριο κέρδους. Επίσης, αν οι τεχνοκράτες πίστευαν πραγματικά στην ανθρώπινη αξία της παγκόσμιας διασύνδεσης – και όλοι τους λένε πως πιστεύουν- θα έβρισκαν τρόπους για να δικτυώσουν τη Νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική. Όμως δεν το κάνουν, απλώς κάθονται χαλαρά πάνω στα λάπτοπ με το μεγάλο περιθώριο κέρδους. Ή τουλάχιστον αυτό έκαναν μέχρι που ο Νίκολας Νεγκροπόντε, ο κορυφαίος προφήτης της ψηφιακής διασύνδεσης, αποκάλυψε τον Ιανουάριο του 2005 στο Νταβός το παράξενο λάπτοπ του.
Έχοντας παίξει με ένα ΧΟ θα μπορούσα να επιχειρηματολογήσω γιατί δεν το θεωρώ κατάλληλο για το ελληνικό σχολείο. Οι μαθητές μας έχουν έρθει σε επαφή με πολύ πιο προχωρημένη τεχνολογία ήδη από το δημοτικό. Αν τους εγχειρίσουμε το πράσινο λάπτοπ δεν πρόκειται να ασχοληθούν μαζί του πέρα από το πεντάλεπτο. Χρειάζεται ένας πιο προσεκτικός σχεδιασμός για την εισαγωγή φορητών στο σχολείο. Τι θα γίνει επίσης με την επένδυσή μας σε ελληνικό εκπαιδευτικό λογισμικό; Φυσικά δεν τρέχει στο ΧΟ. Αρχίζουμε πάλι από το μηδέν; Ας διδαχθούμε από το παράδειγμα της Τουρκίας. Εκεί προχώρησαν σε αγορές φορητών κατάλληλων για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.