386156.jpg«Παππού, αν θέλεις να στείλεις τώρα το e-mail σου,κάνε κλικ στο μεγάλο κουτάκι με τον φάκελο. Αν θέλεις να γυρίσεις στην προηγούμενησελίδα, κάνε κλικ εκεί που γράφει φαρδιά πλατιά:“πίσω” ». Με σύνθημα «Μάθε αυτόν που σου έμαθε να περπατάς πώς να σερφάρει στο Διαδίκτυο», ο μη κερδοσκοπικός ευρωπαϊκός οργανισμός Εldy, με έδρα την Ιταλία, δημιούργησε ένα λογισμικό ειδικά σχεδιασμένο για ηλικιωμένους που έχουν «μαύρα μεσάνυχτα» από κομπιούτερ.

Το πρόγραμμα τους παρέχει τη δυνατότητα να εκτελούν εύκολα και διασκεδαστικά τις σημαντικότερες λειτουργίες ενός σύγχρονου υπολογιστή και ήδη κυκλοφορεί σε δεκάδες γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά. Μπορεί κάποιος να το «κατεβάσει» δωρεάν από την ιστοσελίδα www. eldy.eu, ενώ σε αρκετές χώρες το υποστηρίζει και ένα δίκτυο εθελοντών, οι οποίοι έρχονται στο σπίτι του φιλομαθούς ηλικιωμένου και λύνουν επιτόπου όλες (που λέει ο λόγος…) τις απορίες του.

Το Εldy διαθέτει ελάχιστα, ευδιάκριτα εικονίδια και ένα απλούστατο σύστημα πλοήγησης για τα «βασικά». Δίνει συνεχώς οδηγίες και συχνά προβάλλει καθοδηγητικά βίντεο, τα οποία βοηθούν τους χρήστες να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, να «σερφάρουν» στο Διαδίκτυο, να γράφουν κείμενα, να στέλνουν και να λαμβάνουν αρχεία, αλλά και να κάνουν… chat. Είναι ιδιαίτερα εύχρηστο, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε όσους το χρησιμοποιούν να αποφεύγουν, μέσω καθοδήγησης, τα όποια λάθη τους και να μη χάνονται στον λαβύρινθο των πολύπλοκων και πολλές φορές εξεζητημένων εφαρμογών που παρέχουν οι κοινοί υπολογιστές.

Η χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας αποτέλεσε τη βάση και του υπολογιστή ειδικά για άτομα άνω των 50 ετών, με το όνομα «SimpicΙΤy» (Απλότητα). Πρόκειται για έναν υπολογιστή που κατασκευάζεται στη Μεγάλη Βρετανία κατόπιν παραγγελίας και η τιμή του ξεκινάει από 345 ευρώ. Διαθέτει μόλις έξι βασικά εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας. Το ενσωματωμένο λογισμικό του παρέχει στον χρήστη αναλυτικές οδηγίες για κάθε λειτουργία, αλλά και 17 επεξηγηματικά βίντεο, με πρωταγωνίστρια την 72χρονη βρετανίδα παρουσιάστρια Βάλερι Σίνγκλτον.

« Οι άνθρωποι της ηλικίας μου δεν χρειάζονται τις πολύ προχωρημένες εφαρμογές των μοντέρνων υπολογιστών. Εχουμε ανάγκη από κάτι εύχρηστο και αξιόπιστο. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τους ηλικιωμένους, υπάρχουν πολλά άτομα άνω των 50 ετών που αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν τους μέχρι τώρα διαθέσιμους υπολογιστές », λέει η κυρία Σίνγκλτον.

Οι υπολογιστές και το Διαδίκτυο μπορεί να φαντάζουν τρομακτικά για κάποιον ο οποίος μεγάλωσε σε μια εποχή που δεν χρησιμοποιούνταν. Πολλοί ηλικιωμένοι αρνούνται ακόμη και να αγγίξουν έναν υπολογιστή, υποφέροντας από αίσθημα ανεπάρκειας. Σε συνδυασμό με τις δυσκολίες εκμάθησης που έρχονται με το γήρας ή με ενδεχόμενα προβλήματα υγείας, οι ηλικιωμένοι αποκόπτονται από τεράστιο αριθμό δραστηριοτήτων οι οποίες μπορούν να τους «λύσουν» τα χέρια, όπως για παράδειγμα να κάνουν αγορές, να διαχειρίζονται τον τραπεζικό τους λογαριασμό και φυσικά να διατηρούν επαφές με τους οικείους ή και τους συνεργάτες τους.

Το Βήμα

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων