swinfen.jpgΈνας γιατρός στη Βαγδάτη δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει μια σπάνια μορφή καρκίνου που εμφάνισε μια ασθενής του. Μια νοσηλεύτρια στο Νεπάλ δυσκολεύεται να παράσχει τις πρώτες βοήθειες σ΄ έναν άνδρα που υπέστη καρδιακή προσβολή. Για να λύσουν το πρόβλημά τους, κάνουν το ίδιο πράγμα: στέλνουν ένα e-mail σε μια κατοικία στο Κεντ, όπου μια 70χρονη αριστοκράτισσα βρίσκεται μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, έτοιμη να αναλάβει δράση.

«Διαδικτυακό» ασθενοφόρο

Η λαίδη Σουίνφεν, με τη βοήθεια του λόρδου συζύγου της, βρίσκεται σε επαφή μ΄ ένα δίκτυο 382 ειδικών από κάθε τομέα της ιατρικής στη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία. Κάθε αίτημα αρωγής, που συνήθως συνοδεύεται από συνημμένο μήνυμα με φωτογραφίες του ασθενούς, ακτινογραφίες κι άλλα δεδομένα σημαντικά για την εκτίμηση της νόσου, στέλνεται γρήγορα σ΄ έναν αρμόδιο γιατρό. Αυτός απαντάει μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μερικές φορές, αν η περίπτωση είναι ιδιαίτερα επείγουσα, τηλεφωνεί στον συνάδελφό του που περιμένει στην άλλη άκρη του κόσμου. Μ΄ αυτό τον τρόπο σώθηκαν μόνο πέρυσι περισσότεροι από 400 άνθρωποι που αντιμετώπιζαν κίνδυνο θανάτου. 

Μήπως η καλή Λαίδη να μας συμπεριλάβει στις χώρες που παρέχει αρωγή; Πόσες φορές δεν έχουμε δει στις ειδήσεις να εγκαινιάζεται το σύστημα τηλεϊατρικής στα νησιά; Ε, μόλις λήξει το κοινοτικό πρόγραμμα επιδότησης εξαφανιζόλ και η τηλε-βοήθεια. Κάτι σαν την επιμόρφωση στην Ελλάδα.  Αλλά τι ψάχνουμε; εδώ διαβάζουμε ότι το καλοκαίρι δεν λειτουργούν οι εντατικές λόγω των αδειών του προσωπικού.

Swinfen Charitable Trust

Άρθρο στα ΝΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων