Ενα μήνυμα για τροχαίο ήταν η αφορμή να κινητοποιηθεί ο κόσμος και να βρεθεί ο δράστης
Της Λινας Γιανναρου
«Καλημέρα. Εχθές τις πρώτες πρωινές ώρες ο αδελφός μου έφυγε για το μεγάλο ταξίδι… Για τη ?Γειτονιά των Αγγέλων?. Εχθές, στις 17/11, περίπου στις 12.30 π.μ. στην Πέτρου Ράλλη στο ύψος της Αγ. Αννης, ένα Citroen Saxo κόκκινο τον διαμέλισε και τον εγκατέλειψε. Επειδή λόγω της κατάστασης δεν μπορώ να γράψω περισσότερα και για να προλάβω όποιον φίλο θέλει να βοηθήσει (γιατί δεν αποκλείεται ο εγκληματίας να προσπαθήσει να το φτιάξει από Δευτέρα πρωί), το κόκκινο Saxo είναι χτυπημένο εμπρός από τα μέχρι τώρα στοιχεία ? κομμάτια του αυτοκινήτου έχουν βρεθεί. Οποιος μπορεί να βοηθήσει θα είναι πολύτιμο και όποιος μπορεί να το προωθήσει σε άλλα sites που να το διαβάζουν φαναρτζήδες ή αυτοί που πουλάνε ανταλλακτικά, τον παρακαλώ πολύ να το κάνει γιατί εγώ δεν μπορώ. Δυο αγγελούδια σε λίγη ώρα από τώρα θα ακούσουν το μεγάλο μυστικό που δεν το λέμε εδώ και 28 ώρες… Αντίο αγαπημένε μου αδελφέ… Καλό δρόμο».
Από το ένα blog στο άλλο
Ο Δημήτρης Μαραγκός έριξε αυτό το μήνυμα στον ωκεανό του Διαδικτύου μέσα από την ιστοσελίδα off-road.gr, λίγες ώρες αφότου ο 42χρονος αδερφός του είχε αφήσει την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο. Είχε παρασυρθεί από διερχόμενο Ι.Χ., ενώ βρισκόταν στο πίσω μέρος της νταλίκας του ? ήθελε να την ελέγξει πριν ξεκινήσει για ένα ακόμα ταξίδι. Ο Δημήτρης δεν είχε τρόπο να γνωρίζει σε πόσες ηλεκτρονικές ακρογιαλιές θα κατέληγε το κείμενό του. Ούτε ήταν ο σκοπός του ?τουλάχιστον συνειδητά? όταν το έγραφε να συμβεί αυτό που συνέβη. Γιατί σχεδόν εν ριπή οφθαλμού αυτό το μήνυμα πέρασε από το ένα blog στο άλλο, αναρτήθηκε σε κάθε είδους ιστοσελίδες, έγινε αντικείμενο συζήτησης σε δεκάδες φόρουμ, έφθασε σχεδόν σε κάθε ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιο. Οποιος, εν πάση περιπτώσει, μπήκε στο Ιντερνετ εκείνες τις ημέρες, κάπου, κάπως, το είδε. Το διάβασε, το προώθησε σε άλλους.
Αντίστοιχα και τα επόμενα μηνύματα: «Ταυτοποιήθηκαν τα κομμάτια. Δεν είναι Saxo, αλλά Citroen C3, κόκκινο προς κεραμιδί». Κι έπειτα: «Πριν λίγη ώρα επικοινώνησαν μαζί μου από την Τροχαία Περιστερίου και μου ανακοίνωσαν ότι ο δράστης παραδόθηκε. Θέλω μέσα από την καρδιά μου να σας ευχαριστήσω όλους σας. Αυτή η μέρα ας είναι μια αρχή να γίνουμε περισσότερο άνθρωποι. Ας είναι ο αδελφός μου ο τελευταίος. Οχι άλλο αίμα στην άσφαλτο».
Η πρωτοφανής κινητοποίηση των πολιτών είχε φέρει αποτέλεσμα. Στις έξι ημέρες που μεσολάβησαν από τη νύχτα εκείνη της 17ης Νοεμβρίου, δημιουργήθηκε ένας ασφυκτικός κλοιός γύρω από τον δράστη. Παντού έμοιαζε να αναβοσβήνουν απειλητικά οι λέξεις «κόκκινο Citroen» κι ακόμα κι αν, όπως έγινε γνωστό, ο 32χρονος οδηγός είχε σκεπάσει με κουκούλα το αυτοκίνητό του για να καλύψει την ενοχή του, ήταν απλά θέμα χρόνου να αποκαλυφθεί η συμμετοχή του στο τραγικό δυστύχημα. Αλλωστε, η λίστα με τους 540 κατόχους αυτοκινήτων μάρκας Citroen C3 της πρώτης έκδοσης του 2003 (η ταυτοποίηση έγινε από κομμάτια του δεξιού φαναριού που βρέθηκαν στο σημείο) βρισκόταν ήδη στα χέρια των ανδρών της Τροχαίας.
«Μπορεί να μην το πιστεύετε, όμως δεν το έγραψα από απόγνωση το πρώτο εκείνο μήνυμα», λέει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Μαραγκός, με φωνή σιγανή, συντετριμμένου ανθρώπου. «Ημουν ενεργό μέλος της ιστοσελίδας off-road.gr και μπήκα να γράψω αυτό που μου συνέβη. ?Την έχει κοπανήσει ο τύπος, αν μπορείτε προωθήστε το?, έγραψα. Δεν ήταν η πρόθεσή μου να γίνει αυτό που έγινε. Ο κόσμος όμως κινητοποιήθηκε, η πίεση που ασκήθηκε οδήγησε στο να παραδοθεί». Ο Δημήτρης αισθάνεται βαθιά την υποχρέωση να ευχαριστήσει τους άνδρες της Τροχαίας. «Να το γράψετε, σας παρακαλώ. Ευχαριστώ τον διοικητή και τον υποδιοικητή της Τροχαίας Περιστερίου και τον προϊστάμενο του τμήματος Οδικών Τροχαίων Ατυχημάτων για τη δουλειά που έκαναν. Και να μην είχε παραδοθεί, θα τον πιάνανε. Είχαν το όνομά του στον κατάλογο. Αυτό που θέλω να πω είναι πως ακόμα κι αν όλο αυτό που δημιουργήθηκε, η ευαισθητοποίηση του κόσμου, κάποια στιγμή ξεφουσκώσει, είναι πολύ παρήγορο ότι τουλάχιστον υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που κάνουν καλά τη δουλειά τους». «Πιστεύετε πράγματι ότι θα ξεφουσκώσει;» τον ρωτάμε. «Οχι, δεν το πιστεύω. Ο κόσμος νοιάζεται».
Κάθε μέρα το Ιντερνετ αποδεικνύεται φρέσκο, πλατύ και πιο ισχυρό
Ενα από τα δεκάδες blogs που ανήρτησαν το μήνυμα για το «Κόκκινο Citroen» ήταν και αυτό του συγγραφέα Δημήτρη Ρουσουνέλου (karvouna.wordpress.com). Η σχετική αναφορά μάλιστα έγινε στην αρχή ενός κειμένου για ένα τελείως διαφορετικό θέμα, τη δοκιμή των φετινών κρασιών. «Η ιστορία με το Citroen με συγκίνησε γιατί έκανα αμέσως το πρόβλημα δικό μου», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Ρουσουνέλος. «Σκέφτηκα λοιπόν να προσθέσω περιληπτικά το σχετικό θέμα στην εισαγωγή του κειμένου μου για τα κρασιά, που έδειχνε να έχει μεγάλη αναγνωσιμότητα -κάτι σαν ?έκτακτη είδηση?.» Τα δύο θέματα «έδεσαν» με την προτροπή: να μην οδηγούμε μεθυσμένοι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε μέρα που περνά το Διαδίκτυο αποδεικνύεται και πιο ζωντανό, πιο φρέσκο, πιο πλατύ, πιο ισχυρό. «Σε δύο τομείς, έδρασε καταλυτικά: στην επικοινωνία και στη διακίνηση της πληροφορίας. Στην προδιαδικτυακή εποχή, οι μέθοδοι ήταν διαφορετικές. Αυτόν τον ρόλο τον έπαιζε η ζωντανή από στόμα σε στόμα πληροφόρηση, ο τελάλης, η Εκκλησία. Επεφτε βαριά η κατάρα, ο διαλαλισμός, η καταλαλιά, η επίκληση δυνάμεων κρυφών που θα συντρίψουν όσους οι Ερινύες δεν ανάγκαζαν να παραδεχτούν το ?έγκλημα?. Ετσι έγινε και τώρα. Η παράδοση του δράστη δεν ήρθε από τις Ερινύες. Ηρθε από τον φόβο ότι στενεύει ο κλοιός, τον φόβο της αποκάλυψης. Η γνώση δυνάμωνε καθημερινά, η πληροφορία μπήκε στα σπίτια από χίλιες μεριές, εφημερίδες, τηλεόραση, emails, blogs. Δεν ήταν μια απλή καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Ηταν μια δυναμική πρωτοβουλία που αξίζει της προσοχής μας».
Και ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα, όπως υποστηρίζει ο ερευνητής του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» κ. Γιώργος Παλιούρας. «Το Διαδίκτυο, ως μέσο είναι ούτως ή άλλως πολύ δυνατό. Προσφέρει περισσότερους και πιο άμεσους τρόπους επικοινωνίας ? κανείς μπορεί να στείλει με το πάτημα ενός κουμπιού ένα βίντεο, να επικοινωνήσει, να στήσει μια ομάδα, να διακινήσει μια πληροφορία», λέει στην «Κ». «Και η δύναμή του θα αυξάνεται συνεχώς. Στην Ελλάδα ειδικά, έχει πολλά ακόμη περιθώρια. Οσο αυξάνεται η χρήση, θα αυξάνεται νομοτελειακά και η δύναμη του μέσου».
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_02/12/2007_250867
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.