Oι «βόλτες» στο Διαδίκτυο, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες, τα μηνύματα σε κινητά και στο Τwitter, το ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο, οι συζητήσεις μας σε blogs και forum και δεδομένα που αφορούν το σύνολο των δραστηριοτήτων μας online υποκλέπτονται, καταγράφονται, αποθηκεύονται και αναλύονται σε μυστικές βάσεις δεδομένων. Στον νέο ηλεκτρονικό κόσμο το κάθε χτύπημα στο πληκτρολόγιο ενός υπολογιστή αφήνει ένα ίχνος και αφηγείται μια ιστορία. Και ο Μεγάλος Αδελφός την ακούει.

Οι κολοσσιαίες «αποθήκες δεδομένων» που χτίζονται στην έρημο της Γιούτα, κάτω από συνθήκες απόλυτης μυστικότητας, προορίζονται να στεγάσουν τους υπερυπολογιστές που θα καταγράφουν και θα αποθηκεύουν τρισεκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις, ηλεκτρονικά μηνύματα, αναζητήσεις στο Διαδίκτυο, επισκέψεις και αγορές σε e-shop και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία, αλλά και οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες «δημιουργούν» οι ανθρώπινες δραστηριότητες online.

Κατασκευαστής αυτών των ηλεκτρονικών Βαβέλ είναι η αμερικανική ΝSΑ (Νational Security Αgency-Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας), η μεγαλύτερη υπηρεσία πληροφοριών στον κόσμο, που κάνει τη CΙΑ να μοιάζει σχεδόν με νηπιαγωγείο. Οπως αποκάλυψε το περιοδικό «Wired» την περασμένη Τετάρτη η CΙΑ εξαγόρασε μεγάλο πακέτο μετοχών της εταιρείας Visible Τechnologies, η οποία ειδικεύεται στον σχεδιασμό λογισμικών που παρακολουθούν την κίνηση και το περιεχόμενο εκατοντάδων χιλιάδων ιστοσελίδων. Ετσι αξιολογεί το περιεχόμενο των συζητήσεων ή όσα γράφονται στα ιστολόγια και αλλού και τα κατατάσσει σε αρνητικά και θετικά με διαβαθμίσεις.

Εκπρόσωποι της εταιρείας αναφέρουν ότι συλλέγουν και αναλύουν πληροφορίες που είναι διαθέσιμες σε όλους και ως εκ τούτου δεν παραβιάζουν τον νόμο. Ομως οι επικριτές της αναφέρουν ότι οι μυστικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες αυτές για πολιτικά οφέλη. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η βρετανική κυβέρνηση πρότεινε πριν από λίγο καιρό ένα νομοσχέδιο που έδινε το δικαίωμα στις μυστικές υπηρεσίες που συνεργάζονται με την ΝSΑ να κατασκευάσουν υπερμεγέθεις, κρατικές βάσεις δεδομένων προκειμένου να καταγράφουν και να αποθηκεύουν όλα τα τηλεφωνήματα, τα ηλεκτρονικά μηνύματα και τις ηλεκτρονικές δραστηριότητες των Βρετανών στο Διαδίκτυο. Η κυβέρνηση Μπράουν αναγκάστηκε να το αποσύρει μετά τις έντονες αντιδράσεις της κοινής γνώμης και του Τύπου.

Την περασμένη Δευτέρα η κυβέρνηση πρότεινε να υποχρεώνονται οι πάροχοι υπηρεσιών επικοινωνίας (κινητή τηλεφωνία και Ιnternet) να αποθηκεύουν τουλάχιστον για έναν χρόνο όλα τα δεδομένα και να επιτρέπουν στις αρχές να τα αναλύουν κατά το δοκούν. Αυτή τη φορά η πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης εξόργισε και τις εταιρείες.

Το Βήμα

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων