Στη δεκαετία του ΄60 είχαμε τη γενιά των «μπέιμπι μπούμερς». Στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 με αρχές ΄90 είχαμε τους «γιάπηδες». Σήμερα, μόλις δέκα χρόνια στη νέα χιλιετία, έχουμε τους «ψηφιακά αναθρεμμένους». Μόνο που η γενιά αυτή δεν αφορά συγκεκριμένους ανθρώπους, συγκεκριμένη κοινωνική τάξη ή συγκεκριμένα επαγγέλματα. Πρόκειται για συμπολίτες μας σε όλη την Ευρώπη που γνωρίζουν πάρα πολύ καλά το Διαδίκτυο και είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν όλες τις καινοτομίες καθώς και να δημιουργήσουν νέες εφαρμογές, επεκτείνοντας περαιτέρω τις δυνατότητές του.
Τη νέα αυτή γενιά Ευρωπαίων, τους «ψηφιακά αναθρεμμένους», αναδεικνύει πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα των κρατών-μελών της ΕΕ.
Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην έκθεση, η γενιά των «ψηφιακά αναθρεμμένων» αποτελεί ανυπολόγιστο δυναμικό για την ανάπτυξη της Ευρώπης. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), ο ψηφιακός τομέας της Ευρώπης σημείωσε μεγάλη πρόοδο από το 2005. Σήμερα, περίπου τέσσερα χρόνια μετά, το 56% των Ευρωπαίων χρησιμοποιεί το Ιnternet, το 80% εξ αυτών μέσω σύνδεσης υψηλής ταχύτητας (σε σύγκριση με το ένα τρίτο το 2004), δίνοντας παγκοσμίως στην Ευρώπη την πρωτοκαθεδρία στο ευρυζωνικό Ιnternet.
Οπως εκτιμά η ΕΕ, η χρήση του Διαδικτύου θα ανεβεί στα ύψη καθώς οι «ψηφιακά αναθρεμμένοι» της Ευρώπης θα εισέλθουν στον επαγγελματικό στίβο, διαμορφώνοντας και καθοδηγώντας τις τάσεις της αγοράς ολοένα περισσότερο. Καθώς τα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα βαλτώνουν, οι εταιρείες θα πρέπει να προσφέρουν ελκυστικές υπηρεσίες στη νέα γενιά χρηστών, ενώ οι νομοθέτες θα πρέπει να δημιουργήσουν τις σωστές συνθήκες προκειμένου να διευκολύνουν την πρόσβαση στο νέο επιγραμμικό περιεχόμενο, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζουν τις αποδοχές των δημιουργών.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.